|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Ludzie z błyskiem w oku
I nie chodzi mi tutaj o premiera K., którego określiła tak kiedyś jego wieloletnia wielbicielka Jola
![]() ![]() Mam na myśli ludzi, którzy robią coś absolutnie fascynującego, coś niebanalnego i często zupełnie oderwanego od rzeczywistości. O takich, którzy wyszli ze schematu pt.: "Skończę studia, w wieku 25 lat wezmę ślub, potem dzieci-najlepiej parka, ale żeby chłopiec był starszy, a dziewczynka niebieskooka, zbudujemy sobie biały domek z czerwoną dachówką i kupimy grilla" .Wiem, ze to co tutaj napisałam to paskudny stereotyp ![]() ![]() Chodzi mi o ludzi , którzy stają w poprzek. Nie boją się realizować najśmielszych pomysłów, nawet (i najczęsciej) za cenę tej względnej stabilizacji (tak rodzinnej jak i finansowej) do której większość dąży. Ludzi z głową pełną idei , które koniecznie ![]() ![]() ![]() W stylu : wszyscy wiedzą, że się nie da, aż przychodzi taki jeden , który nie wie i on to robi ![]() Bezpośrednio zainspirował mnie artykuł w Angorze, o Lawendowej Pani. Owa Pani , skończyła etnografię (ładnych parę lat temu jak wynika z artykułu), po czym na początku lat 90' założyła firmę brokerską, by zarobić na życie. Gdy zarobiła firmę zamknęła, kupiła ziemię na Warmii i uprawia lawendę. Od kiedy przeczytała "Pachnidło" Suskinda zamarzyła jej się firma kosmetyczna. I stworzyła manufakturę Lawendowe Pole. Mieszka w drewnianej łemkowskiej chacie, którą kupiła w Beskidzie Niskim. Tyle, że tam nie chciała mieszkać (lawenda rośnie do 800 m. n. p. m. ![]() ![]() Z odwiedzin rodziny na Litwie przywiozła sobie "Sprawocznik piecznika" ("Poradnik zduna" ) i zaczęła stawiać piece, najpierw sobie, potem znajomym. Pisze artykuły do kobiecych pism, tłumaczy książki. Dla zainteresowanych: www.lawendowepole.pl Gdyby znikły wszystkie ograniczenia, finansowo-czasowo-emocjonalne właśnie takie życie chciałabym prowadzić. Tym bardziej podziwiam ludzi, którzy potrafią się tak dalece wyizolować we własnym świecie. Może podam jeszcze dwa przykłady:
Szukałam, szukałam, a jakże. Jeśli zbyt mało to z góry przepraszam ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie z błyskiem w oku
Sylwóniu -uprzedziłaś mnie
![]() Myślałam,zeby machnąć wątek pt'' Czy masz ciekawe życie? '' Ale się wystraszyłam,ze chyba sama nie udzielilabym takiej odpowiedzi jaka by mnie satysfakcjonowala do końca. Człowiek zasklepia sie praca- dom,szkola -dom,wakacje -sylwester ..i co wtorek urodziny . Zazdroszczę (?) ludziom bardzo ciekawego zycia . Ale chyba nie wszyscy mogą być kolorowi. Moja znajoma zrobiła prawko na drugi dzień !! jechala sama na drugi kraniec Polski a np kumpel dzwonił,że sie spakował i własnie sprzedaje kebaby na placu Pigalle Ja taka nie jestem. No nie ,myślę,ze odrobinę szaleństwa we mnie siedzi,ale odrobinę ![]() Ludzi z pasją lubię ale bez tego szaleństwa,ktore często im towarzyszy ![]() Róznie bywa.Znam ludzi ,którzy sie zarzekali ,ze jak krawat to sie tylko na nim powieszą a.. dziś ? Ja właściwie nie mam nic na przeciw zmianom ,idealy pewnie trzeba pielęgnować /tak żeby spojrzec sobie w twarz!/ ale trwanie niezmiennie w jednym stanie lat.. dzieści ? To tak jak kobieta ,ktora od 30 lat nie zmienia fryzury i makijazu. I tez łatwo popaść w smieszność ------- Też akurat wczoraj jestem po lekturze w Focusie krótkiego wyrywka z wojennych wspomnień Kazimierza Leskiego.No kto o nim słyszał ? Ja przedtem nie. Skromny człowiek a jego życiorys nadawałby sie na scenariusz flmowy gdzie perypetie Hansa Klossa to dreszczyk rodem z misia Uszatka. Podziwiam takich ludzi chyba najbardziej. Nikomu nie znanych bohaterów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
moja przyjaciolka jest taka oryginalna, zywiolowa, ma wiele pomyslow. ubiera sie oryginalnie, z fantazja, pieknie maluje, z latwoscia nawiazuje nowe znajomosci (w zwyklych miejscach). bedac przy niej, czuje, ze moge sie od niej uczyc
![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja rodzina właśnie taka jest: najpierw studia, praca, później:dzieci, dom etc. Mam starszego brata (młodszego też), a sama niebieskooka jestem ![]() ![]() A co do tematu i raczej teraźniejszości ![]() Ja raczej nie należę do takich ludzi, ten powszechny teraz model rodziny odpowiada mi jak najbardziej, sama wychowałam się w taki rodzinie i byłam/jestem bardzo szczęśliwa. Wiem, że mało to oryginalne, ale ja zamierzam właśnie tak zrobić: skończyć studia, później praca w naszym kraju, dopiero potem: dom, rodzina, później emerytura i domek na wsi etc., ale taki "system" mi po prostu odpowiada, do takiego jestem przyzwyczajona i gdybym chciała zrobić "inaczej, oryginalniej" działałabym wbrew sobie. Chociaż wydaje mi się, że dzisiejszy model rodziny się bardzo szybko zmienia, szczególnie w Polsce właśnie, wygląda to mniej więcej tak: kończę studia, wyjeżdżam do pracy do UK/USA, gdziekolwiek... Mam kilku znajomych, którzy idą "pod prąd", ja nie mam nic przeciwko, jeśli są szczęśliwi to OK ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Zadomowienie
|
,
dlaczego ? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przepraszam, że tak ostentacyjnie pocięłam ![]() ![]() Kazimierza Leskiego zaraz idę wyguglować , bo mnie zaciekawiłaś, Łajko ![]() Ja nie mówię, że stabilizacja to zło ![]() ![]() Zresztą, żeby być ciekawym człowiekiem nie trzeba okrążyć kuli ziemskiej i podziwiać wschodu Słońca z Pigmejami. "Ciekawość" rodzi się w głowie ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
sylwónio jeszcze troche ludzi, ktorych opisujesz jako ludzi "poprzek" bedzie sie nazywac masówką, a ludzi ktorych nazywasz masówką ludzmi "poprzek"
![]() dla mnie człowiekiem z błyskiem w oku, jak ty to nazywasz, jest własnie Beata Pawlikowska. mam nadzieje, ze zrozumiałam tresć wątku. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ale sednem tematu nie jest ten nieszczęsny biały domek ani grill...
A mówiąco o staniu w poprzek nie miałam na myśli każdego kto nie wyjdzie za mąż/nie ożeni się do 30 tki. Ani każdego kto pojedzie niczym młody Słowacki w intelektualną podróż po Europie. To nie jest kolejny wątek o trzydziestoletnich singielkach żyjących pełnią życia. (bez urazy dla takich skądinąd ciekawych wątków). Błysk w oku może mieć siedemdziesięcioletni dziadziuś z pasją grzebiący w necie ( o, tu bym się zgodziła z Reną, ze kogoś może nosic przed komputerem :p ) , jak i mloda matka na wychowawczym konstruująca latawce. Reno , z Twojej wypowiedzi wnioskuję raczej , że życie Cię ustawiło w poprzek, a nie Ty sama. To dość zasadnicza różnica. Ufcio, coś w tym jest co piszesz. Że dziś oryginalność jest w modzie. Ale wydaje mi się, że takiej prawdziwej nie da się podrobić. Że bardzo łatwo da się wyczuć tych, którzy po prostu podążają czyimś śladem. Beata , owszem niebanalna kobitka, troche się ostatnio zbyt marketingowa zrobiła, ale ciekawego życia odmówić jej nie można ![]()
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
ale skrytykowalas cos co jest marzeniem wielu - wcale nie tak latwo realizowalnym, vide sytuacja na rynku nieruchomosci w naszym kraju. Ja znam cale mnostwo osob ktore bardzo chetnie zamieszkaly by w takim steoretypowym domku moze byc z najbardziej typowa dachowka.
![]() Jak sie czegos nie zdobywa w pocie czola to sie tego nie ceni ![]() Cytat:
Sprawy damsko-meskie to - mam taka nadzieje - przejsciowa sytuacja (czy jak wolisz poprzejsciowa ![]() Slowem nie mam nudno a to dlatego, ze walcze wbrew losu o "steoretypy" ![]() Edytowane przez Rena Czas edycji: 2007-07-28 o 19:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() Kurczę , nie posiadam nawet grilla ![]() ![]() Skrytykować absolutnie nie skrytykowałam. Przytoczyłam po prostu taki model życia jako przeciwieństwo do tej np. Lawendowej Gospodyni. No i ja właśnie też znam mnóstwo osób, dla których taka przyszłość jest szczytem marzeń, a chciałabym poznać ludzi, którzy te szczyty lokują gdzie indziej ![]()
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Ludziom '' nie gdybającym '' jest chyba łatwiej
Łatwiej przychodzi im postawienie wszystkiego na jedną kartę Właśnie wyjazd/zmiana pracy;związku / przeprowadzka na zabitą dechami wiochę/..wystep w teleturnieju telew. ![]() Czyli /czasami/ przewrócemia swego zycia do góry nogami Myślę,ze o wiele łatwiej jak sie nie ma nic do stracenia-ale wtedy to nie taka sztuka ![]() Ten błysk w oku dla kazdego może znaczyć cos innego. Uwielbiam i bardzo cenię ludzi ,którzy ciekawie opowiadają. /wbrew pozorom to rzadka sztuka/ Tak to jest ,że niektórych sie słucha z zapartym tchem a przy innych ''skończ już plis bo zasnę '' ''czy ten dowcip ma koniec? litości !'' -oczywiscie taktownie w głowie ta mysl się kołacze Przewaznie Ci pierwsi mają/dla mnie / błysk w oku Dwa- własnie jak było wspomniane -ludzie z hobby pasją . Ale swoją wbrew/czasami/ modzie !! Nie ma nic gorszego niż jak stado baranów zapisać sie na jogę czy jakis pilates bo wszyscy chodzą i jest to na topie |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo podoba mi się wątek
![]() Właściwie to moim marzeniem jest mąż, dzieci, domek, ale już dawno postanowiłam, że gdy po studiach nie będę zadowolona ze swojego życia, postawię wszystko na jedną kartę. Wyjadę gdzieś i nie bedę patrzeć za siebie- brzmi to troche idiotycznie i wydaje się niemożliwe do wykonania, jednak raczej jestem do tego zdolna. Pozatym zawsze podziwiałam ludzi, którzy żyją poza schematami. Robią rzeczy, dzieki którym wiedzą, że żyją. Ale jak już ktoś zauważył...niedługo bycie oryginalnym będzie nieoryginalne ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Znam taką osobę.
To mój tata ![]() Po pięćdziesiatce (gdy rozwiazali jego firmę i starcił pracę) postawił wszytsko na jedną kartę, zaciągnął kredyt (niejeden) i wbrew wszystkim otworzył własną działalność rolniczą- hodowlę pstrągów. To ogromny nakład kapitału i ryzykowna inwestycja (niewłaściwy krok, czy powódź sprawia ze zostaje się z niczym). Mało kto wierzył, ze może się udać....ale ważne że ON był PEWIEN, że da radę. I dał ![]() Hodowla się rozwija a ja widzę jaką radość sprawia mu to co robi ![]() Druga sprawą godna podziwu jest to że on wszystko robi sam (z pomocą brata), nie zatrudnia zadnej firmy do budowy, wszystko według własnych planów i pomysłów...szczerze przyznam że gdy czasem pytam "jak to działa?/o co w tym chodzi?" i on mi odpowie to robię ![]() ![]() ![]() ![]() Wiem, że jeśli on się zestarzeje, to tylko fizycznie ![]() Podziwiam takich ludzi...ludzi z pasją. Ja mojej wciąż szukam i mam nadzieję że znajdę. taki eliksir młodości ![]() pozdrawiam
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
A wiecie.... Mnie najbardziej "pociągają" ludzie, którzy potrafią zwykłe, banalne życie - ustabilizowane połączyć z życiem niebanalnym, z pomysłami szalonymi, z pasją.
Znam przykładów kilka. Jest pani, która już powinna być na emeryturze. Nauczycielka, nie wiem, jaki ma przedmiot kierunkowy, w każdym razie pracuje w skzole specjalnej, więc na pewno ma oligo. Moze 10 lat temu zrobiła się gorąca sytuacja, bo stanęła przed faktem, iż moze nie byc dla niej pracy - było mało dzieci, A więc swoim uporem, pasją i "tymi ręcyma" stworzyła w tej szkole pracownię ceramiczną. Nawiazała kontakty z fabryką porcelany, chodziła po różnych ludziach i instytucjach, zebrała o materiały, o dodatki i wszelkie potrzebne rzeczy w takiej pracowni. No i - pracownia powstała, istnieje do dzisiaj, uczą się w niej osoby już dorosłe, które nie są samodzielnie w stanie funkcjonować (osoby upośledzone umysłowo umiarkowanie i znacznie). Kobieta ze swoimi podopiecznymi robią piękne rzeczy z gipsu i gliny, maja też piece do wypalania glinianych wyrobów i do szkliwienia ich. Założycielka ma zwyczajne życie, a w pracy jest niezwyczajną osobą ![]() Sama marzę o rodzinie - bo moja skłąda się raptem z kilku osób, wliczając w to ciotki, wujków i kuzynostwo ![]() ![]() ![]() Natomiast kariery wielkiej w szkole nie da się zrobić, więc chciał, nie chciał - w tej kwestii jestem ograniczona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja zazdroszcze takim ludziom odwagi
![]()
................. Edytowane przez syntagma Czas edycji: 2007-07-29 o 11:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
sylwóniu, prześlę Ci na PW coś w tym temacie ![]() Z góry proszę, by nie umieszczać tego na forum. Powody osobiste ![]() Poza tym, znam i jestem blisko z pewną osobą, która ma jedną wielką pasję. Żyje nią ![]() To czym się zajmuje, robi jeszcze tylko 10 osób w Polsce, kilkaset na całym świecie ![]() Tak jakoś przyszła mi na myśl, kiedy czytałam ten wątek. Pozdrawiam ją gorąco ![]() Nie chodzi o wyjątkowość, po prostu podziwiam ją za to, że znalazła swój własny sposób na życie, robi to, co lubi i jeszcze może z tego żyć. Tacy ludzie jak Lawendowa Pani, wspomniana wyżej osoba, Ci, których Tobie przesłałam bywają inspiracją... Przynajmniej dla mnie ![]() Pełni charyzmy, pasji, wytrwałości w dążeniu do celu, siły w walce z przeciwnościami losu... Ludzie z błyskiem w oku.... ![]() ![]() Z góry przepraszam za tajemniczość. Po prostu nie chce ich ujawniać, ponieważ nie jestem pewna czy oni sami by tego chcieli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Kinga Baranowska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.