![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Skolioza - Lewa łopatka
mam skolioze lewej łopatki- jest wysunieta od prawej o jakies 15 stopni. czasem mnie to boli (po 6 godzinach bycia na nogach). mam 21 lat i zastanawiam sie czy ta wada bedzie sie jeszcze bardziej pogłębiać. i co moge zrobic zeby tego uniknąc (jakie cwiczenia, zabiegi?)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Skolioza - Lewa łopatka
Tak!
Mozesz wiele zrobić dla swojego kręgosłupa. Dla swojej łopatki również ![]() Łopatki ze skoliozą jeszcze nie widziałem, ale to pewnie przerzut z kręgosłupa ![]() No dobra, a na serio... Skolioza to skrzywienie kręgosłupa, na które pracuje się latami. Musisz zdawać sbie sprawę, ze pojedyncze ćwiczenie nie wyprostuje kręgosłupa, nie rozluźni mięśni. Pomyśl, jakie ćwiczenia sprawiają ci frajdę, czy wolisz gimnastykę, czy jogę, jak bardzo jesteś elastyczna, jaki stan ma twój aparat ruchu? Czy joga to jest coś dla ciebie, czy może zwykłe rozciaganie kręgosłupa, poprzes serie skłonów, wygięć, skrętów będzie dla ciebie łatwiejsze, przystępniejsze, a przede wszystkim przyjkemniejsze. Bo wazne, aby ćwiczenie włączyć(choćby krótkie) do naszego codziennego dnia zajęć. Ja sam zacząłem znów ćwiczyć jogę ![]() Jesli chodzi o dobór ćwiczeń, to najlepiej będzie udac się do specjalisty. Pozdrawiam serdecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja niestety się nie zgodze z kumi. W wieku 21 lat skolioza się już raczej nie powiększy. Tylko w nielicznych bardzo rzadkich przypadkach skolioza sie powiększa. Ja mam 30 stopni w kręgosłupie piersiowym i 25 w lędźwiowym. Nosiłam 3 gorsety. W momencie gdy moje kości się już stwardniały lekarz kazał mi odstawić gorset. Nie nosze już go 1,5 roku. Niedawno zrobiłam prześwietlenie i wada jest taka jak była. Dodam jeszcze że ja mam wysuniętą prawą łopatkę. Musisz w tok swojego codziennego życia wprowadzić ćwiczenia specjalistyczne. Lecz w tym celu radziłabym Ci się wybrać do lekrza specjalisty
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Napisze w tym temacie, bo nie chce zakladac nowego
Ja też mam krzywienie kregoslupa, jedna lopatka jest bodajze bardziej wysunieta, i bark (?) po tej samej stronie jest na dól. Cwicze w domu, jak tylko zrobie sie troche cieplej ide na basen. Wiem, ze moja wada jest głownie spowodowana noszeniem plecaka na jednym ramieniu i tym, że SIEDZIAŁAM (teraz to ograniczam) skrzywiona. Tylko mam pytanie, czy noszenie torby przez ramię szkodzi kregosłupowi? Nie mówię to u takiej w kórej jest portfel i komórka, tylko o takiej, w której znajduję się ksiżki do szkoły. Jak musz wspomniałam, nie jest to taka "damska" torebka na jedno ramie, tylko taka wieksza, PRZEZ ramie xD CMoka, zara |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Zará jak najbardziej wpływa to niekorzystnie na kręgosłup. Ciężar takiej torby jest zbyt duży. Noszenie na jednym ramieniu powoduje nierównomierne rozkładanie się ciężaru i wygięcie kręgosłupa bardziej w jedną ze stron w czasie w którym niesiesz taką torbę. Najgorsze jest to że z czasem nasz układ szkieletowy zaczyna się przyzwyczajać do takiej pozycji dlatego też często u ludzi którzy noszą torby bądź pleckai na jednym ramieniu występują wady postawy.
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
![]()
Ja mam lewą lopatkę bardziej wysuniętą co mnie strasznie wnerwia bo z jednej strony mi żebra bardziej wystają. Mam tak tylko dlatego bo jak bylam w drugiej klasie podstawówki to krzywo siedzialam. Jak bylam u ortopedy to powiedzial mi że mam robić skolony, skręty tulowia itp. Robilam tak ale to nic nie daje... Jogę też ćwiczę od 2 lat i chociaż mam dopiero 14 lat i wydaje się że powinno mi się dość szybko to skorygować, to nie ma żadnego efektu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja też mam skoliozę, ale jeżdżę od ok. pół roku na specjalistyczne masaże i odchylenie kręgosłupa od normy zmniejszyło się z 35 mm na 11 mm. Efekt jest jak dla mnie piorunujący. Wszyscy lekarze do których chodziłam wcześniej załamywali ręcę i mówili, że nic się z tym nie da już zrobić, bo jestem za stara (czytaj: dorosła). Natomiast ci masażyści stwierdzili, że takie małe skrzywienie to nie jest problem do nastawienia i rzeczywiście efetky są. Nadal jeszcze jeżdże na zabiegi ale najważniejsze, że widać poprawę. jakby ktoś był zainteresowany odsyłam do ich stronki www.kregoslup.polbox.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
![]()
Może sie na tym nie znam, ale pierwszy raz słyszę, żeby skoliozę określać w mm, a nie w stopniach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Myślę stary smoku, że znasz się dobrze. Ja podobnie zalecałbym ostrożność w korzystaniu z gabinetu, w którym terapeuta nawet nie posługuje się fachowym nazewnictwem. Czytając o samym skrzywieniu kręgosłupa, znalazłem takie zwroty jak "inplant" (powinno być "implant"), "idiomatyczne" (powinno być "idiopatyczne"). Chciałbym wierzyć, że są to tylko literówki, ale jakoś nie potrafię.
No i to demonizowanie operacji na kręgosłupie: Cytat:
Od siebie dodam jeszcze jedno. Drogie Panie (i Panowie), wady postawy, nawet u dorosłych, można nieraz skutecznie korygować. Wymuszajcie na swoich lekarzach skierowania na rehabilitację. Właściwy masaż, odpowiednio dobrane ćwiczenia i systematyczność potrafią czasem zadziwić. Nieskorygowana wada prędzej czy później przypomni o sobie, często w sposób, w jaki nawet nie podejrzewacie (nie każdy łączy np. żylaki, zmiany w budowie serca, czy problemy gastryczne) z wadami kręgosłupa. Jest takie powiedzenie: "Bóg wybacza zawsze, człowiek czasem, natura nigdy". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
![]()
Byłem kiedys na wykładzie p. Grudniewskiego, który sprawił, że obecni fachowi rehabilitanci po prostu zaczęli wychodzić, jako że wykazał on, że prelegent przede wszystkim tworzy sobie własną anatomię, zmienia polożenie nerwów i mięśni itp. Skąd zatem reklamowane wyniki (a widziałem artykuł, w którym było napisane dosłownie;" po 3-godzinnym zabiegu skolioza zmniejszyła sie o 3 mm". Ludzie, przecież jakby nie mierzyć, to jest po prostu w granicach błędu pomiarowego, wystarczy mocniej nacisnąć na mięsień, czy też naciągnąć taśmę)?? Otóż p.Grudniewska, żona, jest sensowną masażystką, natomiast mąż jest "menagerem" i bioterapeutą. Jego "referaty" na stronie internetowej rzeczywiście przerażają. Z braku miejsca nie cytuję ich, niemniej fachowców zapraszam do przeczytania tej strony. Co do mnie - przypomina mi się chłopak w wieku 16 lat, któremu ortopeda-cwaniak stwierdził (mierząc najzwyklejszą taśmą krawiecką) różnicę dlugości kończyn 2,5 mm i zapisał wkładkę grubości 1,5 mm (żeby "stymulowała"). Na następnej wizycie (po miesiącu) stwierdził: "dobrze jest, zmniejszyło się do 2,5 mm, a zatem wkładkę zmniejszymy do 1,3 (tak, to nie pomyłka) mm. A wspólnik - technik ortopeda z bloku korka odcinal odpowiedniej grubości płatek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja nie twierdzę, że wy nie macie racji i tylko pan Grudniewski jest najlepszy. Chodziło mi po prostu o to, że żaden z tradycyjnych specjalistów używających prawidłowej terminologii medycznej mi nie pomógł. Teraz mam zmniejszoną skoliozę i w sposób bardzo znaczny zmniejszoną kifozę. To widać gołym okiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Hej!
Ja jestem po operacji kregoslupa wlasnie na skolioze obustronna. Kiedy skrzywienie nie bylo tak duze chodzilam na basen(korekcyjne),potem do prywatnego specjalisty na cwiczenia i masarze,i "dzieki temu" skrzywienie snacznie mi sie poglebilo,do tego stopnia ze musialam isc na operacje.Obecnie lopadka mi odstaje ale nie tak bardzo jak wczesniej,nie mam juz jednego barku wyzej,ale dziewczyny robcie wszystko zeby nie doprowadzic do operacji,bo to jest ostatecznosc!!Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dołaczam się do apelu. Operacja to naprawde ostateczność, lepiej zawczasu udac się do specjalisty, który dobierze odpowiednią rehabilitację. Niektóre ćwiczenia mogą bowiem pogłębiać wadę.
Joanno20 ja radzę ci wizytę u specjalisty ortopedy i basen. NIe ma nic lepszego na skrzywienia niż pływanie ![]() Vea82 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Nie do końca się zgodzę z tym pływaniem. W skoliozie mięśnie lewej i prawej strony grzbietu nie są tak samo napięte. Jedne są przykurczone i spięte, a odpowiadające im mięśnie po przeciwnej stronie na ogół rozciągnięte i osłabione i vice versa. Pływanie wzmocni obie strony mniej więcej równomiernie. Pływanie tak, ale tylko jako dodatek do indywidualnie prowadzonych ćwiczeń, nigdy zamiast.
Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja juz 6 lat po operacji i czasami jeszcze ciezko pogodzic mi sie z mysla ze musze zyc z tym zelastwem w plecach. Lekarz ortopeda zalecil mi po operacji jezdzic na rowerku stacjonarnym zeby wzmocnic miesnie.Rower zostal specjalnie kupiony ale zeby jezdzic na nim codziennie to jest taaak ciezko jak nie wiem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
A możecie polecić jakieś ćwiczenia na kifozę? (trochę off topic ale skoro już była mowa o ćwiczeniach...)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oho,to mnie zmobilizowales do jezdzenia.Ja tez chce miec dziecko,a nawet dzieci,tyle ze nie wiem jak ciaza wplynie na moj kregosłup?i czy nie bedzie to niebezpieczne?A dlaczego musialy miec wyciagane prety?Mi powiedziano ze dopoki nic zlego nie bedzie sie dzialo,to prety maja siedziec w srodku. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Ja tez mialam operacje w Zakopanem,i mi powiedziano wowczas cos innego,wiec nie wiem...moze teraz zmienili teorie.Nie chce wyciagac pretow,bo nie usmiecha mi sie miec kolejnej operacji!A czy z pretami i w ciazy to by bylo ryzyko??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
O rany! Przypadkiem trafiłam na ten wątek, a tu pokrewne ... kręgosłupy, bo jak z duszami, to jeszcze nie wiem
![]() ![]() ![]() Do autorki wątku: w wieku 21 lat to wada ci się już raczej nie pogłębi. Ale dołączam się do wszystkich poprzednich postów nawołujących Cię do ćwiczeń. Nawet jeżeli nie będą to ćwiczenia specjalistyczne (takie Ci może zaordynować dobry ortopeda albo rehabilitant), to bardzo ważne jest utrzymywanie sprawnosci ciala, elastyczności kręgosłupa i mięśni grzbietu. Bezpieczne są wszystkie ćwiczenia czy sporty obciążające izometrycznie, więc np. pływanie. Ostrożnie z tenisem, bo zawsze angażuje bardziej jedną stronę ciała. Pozdrawiam wszystkich krzywych ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
nawet jeśli wada w tym wieku się nie pogębi, to na pewno później mogą pojawić się inne problemy wynikające z "innego" działania mięśni. Bowiem to jedna strona jest przykurczona a druga rozciągnięta. I tu juz nie chodzi o sam kręgosłup, ale w momenci gdy problem dtotyczy kregosłupa, to dalej przenosi sie on na asymetryczne ustawienie miednicy, ochronne ustawienie części lędzwiowej kregoslupa etc. Czyli w wiekiem zaczna pojawiac sie dodatkowe problemy....Nalezy wiec zawsze dzialac: cwiczyc, wzmacniajac wszystki grupy miesniowe, caly kregoslup. I mimo iz cwiczenia asymetryczne nie sa uwielbiane przez lekarzy to ja uwazam, ze w indywidualnej terapii winny byc stosowane.
a w ogole nawet jesli ma sie zdrowy kregoslup to tak czy siak powinno sie wzmacniac jego miesnie, by na starosc w jakis sposob samemu pokonac wszelki niedogodnosci jakie beda sie pojawiac....np. dyskopatie...
![]() |
#25 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
OJAAAA też miala operację w Sosnowcu
![]() w sumir to do implantów można sie przyzwyczaić ale ileż sie trzeba nacierpieć..grrrr DBAJCIE O SWOJE PLECKI... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Aczkolwiek nie zmienia to faktu, ze skolioza jest przyczyna stu tysiecy innych problemow. co do NFZ i terapii indywidualnej...wydaje sie to byc abstrakcja...
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Mam 24 lata i lekarz ortopeda przepisał mi gorset do spania, maksymalnie 8 godzin. Nie wiem czy w moim wieku ma to jakis sens? Proszę o pomoc, co o tym sądzicie. Słyszeliście żeby ktoś w wieku 24 lat miał gorset? Mam 24 stopnie skrzywienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Mam 24 lata i lekarz ortopeda przepisał mi gorset do spania, maksymalnie 8 godzin. Nie wiem czy w moim wieku ma to jakis sens? Proszę o pomoc, co o tym sądzicie. Słyszeliście żeby ktoś w wieku 24 lat miał gorset? Mam 24 stopnie skrzywienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
wydaje mi się że to już Ci nie pomoże. W tym wieku gorset nic nie zdziała kości są już zbyt twarde.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:59.