Porady szkolne fotografów :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-09, 11:10   #1
KaKa F
Raczkowanie

Porady szkolne fotografów :)

Witam serdecznie w moim wątku. Przeglądając forum w konkretnym celu, uświadomiłam sobie, że wciąż nie ma tego czego szukam! Dlatego postanowiłam założyć ten wątek, który w domysle ma być szeregiem zaleceń szkolnych jak robić dobre zdjęcie. Mam nadzieję, że mądrzejsi będą chcieli podzielić się swoją wiedzą. Nawet szukając w necie znalazłam tylko opisy zdjęć, różne opinie. Jestem amatorką. Mój sprzęt do Fuji5800. I tu zaczyna się cyrk. Chciałam mieć dobry aparat, ale genialne foty, jak się okazało, same z niego nie wychodzą! Mam problem z ustwieniami, bo nie wiem co do czego i w jakich warunkach. Nie chciałabym, żeby w tym wątku pojawiały się zdjęcia, chyba, że jako przykład wiedzy szkolnej. No, ja niestety nie jestem po szkole fotograficznej, więc nie wiem jak to wszystko połapać. Szukałam po necie i zbierałam jakieś pojedyncze info o tym, że horyzont ma być prosto, że kiedy zdj prześwietlone itd. Jakie błędy można popełnić robiąc fotografię, jaką kompozycje ustawić, jaki czas migawki, przesłona,jak budynki fotografować, kraobrazy - słowem wszystko wszystko czego uczy się fotograf w szkole, czyli i technicznie i artystycznie.
Możecie również podać jakieś fajne, konkretne książki, które uczą tego wszyskiego co fotograf umieć powinien.
I oczywiście mam nadzieję, że rady się posypią i że wątek przyda się również innym amatorom foto,którzy nie chcą być już amatorami
KaKa F jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-09, 22:23   #2
lisa009
Zakorzenienie

Dot.: Porady szkolne fotografów :)

a ja mam Fuji s5700 i powiem, ze robi boskie zdjecia ;-) moze zobacz na moich fotoblogach? TU i TU
Bardzo lubie ten aparat, a jak ktos mysli 'jak kupie lustrzanke to zdjecia beda ladne' to bez sensu... zwykłym też można przepiekne zdjecia zrobic mam 14 lat, fotografuję zazwyczaj makro auto-> i dwa razy lewy na dżojstiku [xpp] a jak nie mozesz sie polapac z ustawieniami to rob auto ;D
buzi ;*
[ee? tak jakby to nie wiem, czy dobrze, ze napisałam tu, no bo mają być porady, aleeee xp moze bana nie dostane ^^;p]

Edytowane przez lisa009
Czas edycji: 2010-08-19 o 01:40
lisa009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-10, 08:22   #3
KaKa F
Raczkowanie

W ustawieniach umiem się połapać ale nie wiem jak te wszystkie ustawienia ze sobą łączyć. Nacześciej robie zdjęcia na wyczucie. Po kilka, ale chodzi o to że wiedzy nie mam w temacie. Mam kilka ładnych fotek, coraz więcej odkrywam w aparacie, ale są też te kompletnie zepsute.
To fakt, aparat robi wysmienite zdjęcia. Jak mi już jakieś wyjdzie to jest to naprawdę piękne. Na auto nie robie. Po to zainwestowałam w manuala.
Chciałabym pojąć tajniki fotografii po to by w różnych etapach życia móc uwiecznić na naprawdę dobrym zdjęciu wyjątkowe chwile.
Czy ktoś ma jakieś porady? Jak robić zdjęcia krajobrazu, burzy, nieba, budynków?
Stary 2008-07-11, 11:16   #4
madziikkk
Przyczajenie

Ja korzystam z ustawień tematycznych, tzn, że aparat sam wybiera ustawienia dla danej scenerii. :P Teraz w większości aparatów są dostępne. Sprawdz, może u Ciebie też.

Myślę, że warto spróbowac, już nie raz brałam udział w takich akcjach i się udawało - to kto chętny na darmowe kosmetyki do makijażu? ;p

Jak ktoś chętny niech przesyła adresy e-mail na moje gg 9035294 albo prywatną wiadomość.
madziikkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-11, 12:57   #5
KaKa F
Raczkowanie

Hej Mam ustawienia tematyczne, ale z nich nie korzystam, lub tylko wtedy kiedy nie mam czasu, a chce szybko zrobić zdjęcie. Generalnie kupiłam aparat po to, żeby nie korzystać z automatycznych funkcji, które są w każdym kompakcie, tylko chciałam wycisnąć z aparatu coś więcej.
Stary 2008-07-13, 12:11   #6
CEZARYCEZARY
Raczkowanie

byłem na kilku sejsach profesjonalnych jako asystent, i nie da sie wyuczyc tak zeby odrazu za pierwszym razem zrobic genialne zdjecie, trzeba poprobowac pokombinowac, chociaz faktycznie tamci fotografowie maja wszystko obcykane tez chetnie bym poszedl na jakies warsztaty;]
CEZARYCEZARY jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-13, 20:34   #7
olcia00500
Rozeznanie

GG do olcia00500

Wreszcie powstał taki wątek, a żaden z wizażowych fotografów nie chce nic poradzić?! Ludzie , pomóżcie nam!

Ja dzielnie szukam warsztatów fotograficznych we Wrocławiu (jedne dopiero co mi przeleciały, ale niestety termin mi nie pasował ), także jakby ktoś miał namiary na coś ciekawego to pisać!

http://pl.unitedcats.com/stopkillingdogs/

olcia00500 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-13, 20:51   #8
CEZARYCEZARY
Raczkowanie

a ja chetnie pojde w poznaniu na jakis kursik
Stary 2008-07-14, 07:23   #9
mgosiekm
Zadomowienie

Ja tez z checia skorzystam a porad dotyczacych fotografii moze ktos wkurzci tu jakies ciekawe info?

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

mgosiekm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-14, 08:42   #10
D50
Raczkowanie

Co konkretnie chcesz wiedzieć.... trudno pisać o wszystkim...
D50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-14, 08:49   #11
mgosiekm
Zadomowienie

Ja na przyklad chcialabym wiedziec jak zlapac dobry kadr, czy sa jakies wskazowki, czy kazdy musi probowac do skutku? Jak nauczyc sie lapac dobry moment, czesto zdarza sie tak, ze mnie wydaje sie cos ciekawe a na fotografii wyglada to tandetnie i malo oddaje to co chcialam ukazac To, ze unikamy centralnych kadrow, to juz wiem, dowiedzialam sie z forum

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-07-14, 09:41   #12
KaKa F
Raczkowanie

No właśnie - ja też bym gdzieś na kursik poszła, ale póki co to znalazłam w sieci megagenialną stronę www.fotoporadnik.pl- dzięki niej zrobiłam milowy krok do przodu i właściewie ta stronka zawiera to co chciałam, aby zawarło się w tym wątku!

Wszyscy mówią - pstrykać, pstrykać to zatrybisz!
Ale też bez żadnej wiedzy o tym do czego są pewne funkcje i jak je łączyć, by uzyskać maksymalnie dobry efekt techniczny (bo to co jest wg mnie fotografowane to juz kwestia gustu fotografa) nie da się. Więc ta stronka to nieoceniona pomoc Jak znajdę cosik jeszcze to podeślę.
Pozdrawiam
Stary 2008-07-14, 10:13   #13
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KaKa F Pokaż wiadomość
No właśnie - ja też bym gdzieś na kursik poszła, ale póki co to znalazłam w sieci megagenialną stronę www.fotoporadnik.pl- dzięki niej zrobiłam milowy krok do przodu i właściewie ta stronka zawiera to co chciałam, aby zawarło się w tym wątku!

Wszyscy mówią - pstrykać, pstrykać to zatrybisz!
Ale też bez żadnej wiedzy o tym do czego są pewne funkcje i jak je łączyć, by uzyskać maksymalnie dobry efekt techniczny (bo to co jest wg mnie fotografowane to juz kwestia gustu fotografa) nie da się. Więc ta stronka to nieoceniona pomoc Jak znajdę cosik jeszcze to podeślę.
Pozdrawiam

dzieki juz sobie wlasnie czytam

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-07-14, 10:18   #14
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Mnie się wydaje, że wiedza to jedno, a praktyka to drugie - jak ze wszystkim
Nawet jak będziesz mieć dużą wiedzę teoretyczną, nie znaczy to, że wszystkie Twoje zdjęcia będą udane.

A wszystkie funkcje aparatu są przecież opisane w instrukcji... Wystarczy się dobrze wczytać, przetestować i już wiadomo trochę więcej.

No i robić dużo fot, przy różnych ustawieniach
Stary 2008-07-14, 10:29   #15
mgosiekm
Zadomowienie

No wlasnie, nieraz ze 100 zdjec jestem w stanie wybrac 5 ktore sa dla mnie dobre, reszta to totalny odrzut...

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-07-14, 10:39   #16
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mgosiekm Pokaż wiadomość
No wlasnie, nieraz ze 100 zdjec jestem w stanie wybrac 5 ktore sa dla mnie dobre, reszta to totalny odrzut...
No ale to raczej normalne
Przecież reporterzy czy profesjonaliści robią mnóstwo zdjęć i dopiero z nich wybierają najlepsze.
WIadomo, że jak się zrobi 1000 fot to jest większa szansa że coś fajnie wyjdzie, niż jak się zrobi 10.

Czasem mi się wydaje, że ludziom się wydaje, że robienie dobrych fot polega na tym, że zawsze wychodzą dobre foty i nie ma odrzutów. A tak się nie da
Stary 2008-07-14, 12:39   #17
D50
Raczkowanie

No to jeszcze troszkę z netu...
http://www.zoom.idg.pl/artykuly/50049_1.html
http://www.foto.jasiu.pl/

oraz http://www.fotocyfrowa.pl/ (proponuję kupować gazetę i czytać...)
Robić zdjęcia, pokazywać i pytać innych!
D50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-14, 12:50   #18
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gothic_Daisy Pokaż wiadomość
No ale to raczej normalne
Przecież reporterzy czy profesjonaliści robią mnóstwo zdjęć i dopiero z nich wybierają najlepsze.
WIadomo, że jak się zrobi 1000 fot to jest większa szansa że coś fajnie wyjdzie, niż jak się zrobi 10.

Czasem mi się wydaje, że ludziom się wydaje, że robienie dobrych fot polega na tym, że zawsze wychodzą dobre foty i nie ma odrzutów. A tak się nie da

No dokladnie, ale dobre zdjecie to oprocz jakosci rowniez ciekawy kadr a tu trzeba miec wycwiczone oko, jak sama napisalas metoda prob i bledow, wiec chyba nic innego nie pozostaje jak jedynie pstrykac i pstrykac
D50 dzieki

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-07-14, 13:18   #19
Ainsel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mgosiekm Pokaż wiadomość
Ja na przyklad chcialabym wiedziec jak zlapac dobry kadr, czy sa jakies wskazowki, czy kazdy musi probowac do skutku? Jak nauczyc sie lapac dobry moment, czesto zdarza sie tak, ze mnie wydaje sie cos ciekawe a na fotografii wyglada to tandetnie i malo oddaje to co chcialam ukazac To, ze unikamy centralnych kadrow, to juz wiem, dowiedzialam sie z forum
co do kadru, to jest coś takiego jak zasada złotego podziału (w necie na pewno coś o tym będzie), generalnie chodzi o to, że obraz, kadr, dzielimy na trzy równe części liniami pionowymi i poziomymi, a punkty, w których się linie przetną tworzą mocne punkty. I w tych miejscach skupia się wzrok, więc dobrze tam umieścić to, co istotne na zdjęciu. Nie wiem, czy to jasno brzmi, bo ja kiepska jestem w tłumaczeniu, ale w necie jakby co to na pewno coś tam o tym jest. No i dobrze poprzyglądać się dobrym zdjęciom (nie polecam żadnych fotoblogów ani tym podobnych rzeczy, ale np. strona fototoku jest ok, mozna prawdziwe perełki znaleźć). No i selekcja zdjęć to naturalna sprawa, trzeba nauczyć się krytycznego patrzenia. No i tego, że nie wszystko dobrze wygląda na fotografii, więc czasem lepiej zrezygnować niż pstrykać na siłę

Edytowane przez Ainsel
Czas edycji: 2008-07-14 o 22:31
Ainsel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-14, 13:36   #20
CEZARYCEZARY
Raczkowanie

albo ze jak maja automatyczne to zdjecie musi wyjsc idalne, idealnie doswietlone, w idealnych barwach itd
Stary 2008-07-14, 13:38   #21
mgosiekm
Zadomowienie

O i coraz wiecej cennych info, dziekuje Ainsel

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-07-14, 14:17   #22
KaKa F
Raczkowanie

Ja nie wiem coście się tak doczepili do tej instrukcji obsługi! Tam nie ma napisane co się z czym je - może u Was jest - u mnie nie! Więc czytając kolejny raz tą instrukcje w końc postanowiłam założyć ten wątek. Może co po niektórzy są na tyle genialni, że czytną raz i foty same się sypią - ja takiego talentu nie mam Ale też jedna instrukcja drugiej nie równa, więc może to zależy.

A dla tych, którzy stawiają, jak ja, zupełnie pierwsze kroki w fotografii kolejna stronka, gdzie jest dużo bardzo dobrych porad jak i co! i FORUM dla każdego z aparatów

I to fakt, że człowiek myśli, że każda fota ma być genialna, a jak nie jest , to się posądza o braktalencie - to jest bardzo dobra uwaga i musimy ją pamiętać, a nie zrażać się - każdy zawodowy fotograf robi zdjęcia godzinami i setkami i z nich wybiera to jedno jedyne także praktyka i praktyka
Stary 2008-07-14, 15:22   #23
CEZARYCEZARY
Raczkowanie

ja jakos nie przepadam za poradami na forum lepsze sa strony gdzie masz kolejno wszystko opisane... a na forum pelno offtopu nic nie jest w kolejnosci... ludzie wchodzacy na taka strone pierwszy raz tzn na taki post... widzac i czytajac powiedzmy z 70 stron prawdziwych i kompetentnych informacji wyczytaja co zmiesciloby sie max na 10 stronach, i jeszcze musza szukac co do czego... lepiej gromadzic tutaj linki do stron
Stary 2008-07-14, 15:43   #24
KaKa F
Raczkowanie

Co prawda to prawda. Np. ktoś robi zdjęcia od lat i chce się nimi pochawilić (przykład) i pokazuje zdj a tu jakaś małolata z kompaktem Ci powie zły kadr - ty nie wiesz, że to małolata i myślisz po nocach bo nie wiesz o co chodzi z tym kadrem i że to pewnie ktoś lepszy od Ciebie i zna się lepiej. To taki przykład tylko, bo nigdy nic nie wiadomo na forum.

Pewnie, że lepiej linki, a najlepiej całe księgi ;P ale również chciałabym, żeby były takie porady z życia wzięte, jakieś myki na coś, wiesz, coś takiego czego nigdzie indziej nie ma
Stary 2008-07-14, 21:20   #25
mgosiekm
Zadomowienie

A ja wlasnie w domku odkrylam (przypadkiem) maly poradnik fotografii cyfrowej hehe lacznie z poradami dotyczacymi obrobki zdjec

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-07-14, 21:32   #26
KaKa F
Raczkowanie

...fajnie
Stary 2008-07-15, 00:09   #27
CEZARYCEZARY
Raczkowanie

a ja widzialem na gg przed chwila cos fajnego... zobaczcie sami/same http://www.nikon.pl/home/pl_PL/local...oad/495/1.html
Stary 2008-07-15, 08:38   #28
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CEZARYCEZARY Pokaż wiadomość
a ja widzialem na gg przed chwila cos fajnego... zobaczcie sami/same http://www.nikon.pl/home/pl_PL/local...oad/495/1.html

oo ale fajna opcja, a ja jak bede w domku to napisze tu autora tej mojej ksiazki i tytul

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-07-15, 09:18   #29
CEZARYCEZARY
Raczkowanie

założe ze na helionie są jakies dobre ksiązki w tej tematyce i niedrogo. a ja sie sugeruje przewaznie tymi statystykami ilosci zamowien i komentarzami i zawsze zadowolony jestem

znalazłem kilka ksiązek tak na szybko i jedna przykuła moją uwage.. nie porownywałem zbytnio bo brak czasu ale ta wydaje si eok:
http://helion.pl/ksiazki/focwsk.htm

generalnie ja duzo nasłuchałem sie o ksiązkach autorstwa Scotta Kelbyego, dlatego mysle ze wlasnie na nie warto zwrocic uwage chociaz z doswiadczenia nie polece zadnej, bo nie kupowałem jeszcze... i chyba zaczne myslec zeby siegnac po jakies powazniejsze zrodlo

mysle ze nawet tak krotki opis daje do pomyslenia http://pl.wikipedia.org/wiki/Scott_Kelby i portfolio pewnie tez zaswiadczy o jego kompetencjach http://www.scottkelby.com/portfolio/

znalazłem tez jedna ksiązke zrecenzowaną
http://www.fotografuj.pl/News/Recenz..._Kelby/id/1565
Stary 2008-07-15, 10:27   #30
KaKa F
Raczkowanie

Podobno bardzo dobra jest też książka z Natiolnal Geographic (nie wiem czy dobrze pisze :/ ale każdy wie o co chodzi) i jest dobrym językiem napisama i dużo fot. Inni ją polecają, ale cena ok 80 zł z tego co wiem.

A tak to mnie narazie idealnie wystarcza ten fotoporadnik.pl

...no i muszę sobie zakupić filtry do cykania widoków...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości