Przechowywanie rzeczy w małym pokoiku -proszę o pomysły :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-11, 09:04   #1
invisible_01
Zakorzeniona

Przechowywanie rzeczy w małym pokoiku -proszę o pomysły :)

Ponieważ właśnie wprowadziłam się do akademika, gdzie na małym metrażu musimy pomieścić się we 3 ze swoimi wszystkimi rzeczami, szukam pomysłów na rzeczy, które ułatwiają segregację i ułożenie rzeczy.

Moje pomysły:
1. organizer na biżuterię (ok. 9 zł) - jest cienki jak sukienka, można zawiesić w szafie, to lepsze niż stojące na wierzchu kuferki z biżuterią
2. organizer na bieliznę (ok. 5 zł) - nie mamy szuflad, więc się przyda, na dodatek w awaryjnej sytuacji można postawić na półce i przykryć czymś i nie widać, co tam jest

Podobają mi się również:
3. kosz na brudne pranie (ok. 3 zł) - taki nawet najprostszy, ale nie mam pojęcia, gdzie to umieścić. Na podłodze naprawdę nie ma miejsca, szafę, w której można coś powiesić, mamy jedną i jest dość wąska, zajmują ją płaszcze głównie, reszta to półki i małe zamykane szafeczki. Może Wy macie jakiś pomysł?

Szukam najbardziej pomysłów na to, jak pochować rzeczy, żeby nie walały się po półkach, na których wszystko widać - kosmetyki, jakieś dokumenty, coś jak wkładki, waciki, tampony itp. Nie mamy za bardzo miejsca na podłodze na dodatkowe rzeczy. Na dodatek niektóre ubrania tez musimy trzymać na półkach, bo szafeczki są dość małe i każda ma właściwie jedną. Zależałoby mi, żeby były to rzeczy niedrogie

Będę wdzięczna za wszelkie pomysły!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg org1.jpg (33,4 KB, 97 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg org2.jpg (34,8 KB, 67 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg optg3.jpg (32,8 KB, 48 załadowań)
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 09:36   #2
grubella
BAN stały

Dot.: Przechowywanie rzeczy w małym pokoiku -proszę o pomysły :)

Kartonowe, ozdobne pudełka , które można ustawić na szafie o ile jest miejsce albo na podłodze jedno na drugim.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 09:36   #3
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Myślę, że przede wszystkim pudła, pudełka - mogą być kartonowe, mogą być plastikowe, wielkości różne (zależy ile jest miejsca na półce). Może pod płaszczami w szafie by się mieściły takie bardziej płaskie - można w nich trzymać coś, np. bieliznę. Może jest miejsce na szafie? To trudniej dostępne miejsce ale można tam trzymać rzadziej używane rzeczy.

Na papierki, gazety, zeszyty itp fajne są segregatory, nawet jakieś najprostsze: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50022354/ O takie, do postawienia, do wkładania papierków, bez wpinania.

Na tego typu wieszaku: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30054082/ można powiesić kilka par spodni, więc oszczędza się kawałek miejsca.

Drobiazgi (szaliki, apaszki, paski itp) można trzymać w takim organizerze na bieliznę jaki wkleiłaś, albo np na takim wieszaku: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70108912/

Nie wiem na czym tam śpicie, czy pod łóżkami jest jakieś miejsce? Pod łóżkiem, ew. w tapczanie, można trzymać rzeczy (u mnie np. rzadziej używane buty, pościel tam leżą w takich zasuwanych (nie kurzy się) materiałowych pudłach: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10193376/
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 10:16   #4
anannke
Zakorzenienie

Temat przerabiałam bo sama mieszkałam w akademiku

Z tym że u nas były wąskie szafy wbudowane w ścianę gdzie trzymałyśmy ubrania i inne rzeczy jak starczyło miejsca. Na pewno trzeba przyjąć do wiadomości że w akademiku nie da się trzymać wszystkich rzeczy na cały rok. My zawsze robiłyśmy rotację tj na zimę rzeczy co się chodzi zimą, na wiosnę przywoziło się lżejsze rzeczy a zimowy wywoziło. I uważam ze to sensowne rozwiązanie.

Poza tym faktycznie pudełka, pudełka. W nich nie widać rzeczy jakie są poukładane, pełna dyskrecja.

Co do kosza na brudne rzeczy wiszącego jestem na nie Bo myślę że to mało estetycznie wygląda no i jak się do kogoś idzie nie ma chyba ochoty się widzieć jego rzeczy do prania

Trudno mi sobie wyobrazić te szafeczki - może zdjęcie pomogłoby lepiej pomóc coś doradzić.

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 10:33   #5
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Na pewno trzeba przyjąć do wiadomości że w akademiku nie da się trzymać wszystkich rzeczy na cały rok. My zawsze robiłyśmy rotację tj na zimę rzeczy co się chodzi zimą, na wiosnę przywoziło się lżejsze rzeczy a zimowy wywoziło. I uważam ze to sensowne rozwiązanie.
Zawsze mnie fascynuje proces tejże rotacji, bo ja nie mam ubrań typowo zimowych lub letnich W spódnicach chodzę zarówno latem, wiosną jak i zimą, zakładając tylko ciepłe rajstopy, pod sweterkami mam letnie t-shirty, więc naprawdę moja garderoba jest taka sama cały rok. Jedyne co, to buty typowo jesienne i płaszcz mogę zostawić w domu. Ale ubrań nie mam dużo i na pewno jakoś je zredukuję, jeśli miejsca nie starczy
Cytat:
Co do kosza na brudne rzeczy wiszącego jestem na nie Bo myślę że to mało estetycznie wygląda no i jak się do kogoś idzie nie ma chyba ochoty się widzieć jego rzeczy do prania
Tego kosza absolutnie nie chciałam wieszać na widoku Myślałam o wciśnięciu go w jakąś szafkę, ale ciężko z miejscem.
Cytat:
Trudno mi sobie wyobrazić te szafeczki - może zdjęcie pomogłoby lepiej pomóc coś doradzić.
To są takie szafki jak zaznaczona na czerwono (oczywiście niestety trochę gorszej jakości ). Do swojej dyspozycji mam właśnie taki słupek do powieszenia ubrań (ale niższy) i nad tym wysoko właśnie dwie takie szafeczki, z czego tylko do jednej jestem w stanie się dostać bez krzesła.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg meble-kryspol-mebloscianka-karol-bis_01.jpg (69,1 KB, 99 załadowań)
Stary 2013-10-11, 10:34   #6
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Nie wiem na czym tam śpicie, czy pod łóżkami jest jakieś miejsce? Pod łóżkiem, ew. w tapczanie, można trzymać rzeczy (u mnie np. rzadziej używane buty, pościel tam leżą w takich zasuwanych (nie kurzy się) materiałowych pudłach: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10193376/
Pod łóżkami nie ma miejsca (ja śpię na łóżku piętrowym ), ale to super pomysł, mogę to wsadzić na szafę, do której mam dostęp śpiąc na tym pięterku
Stary 2013-10-11, 11:11   #7
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Zawsze mnie fascynuje proces tejże rotacji, bo ja nie mam ubrań typowo zimowych lub letnich W spódnicach chodzę zarówno latem, wiosną jak i zimą, zakładając tylko ciepłe rajstopy, pod sweterkami mam letnie t-shirty, więc naprawdę moja garderoba jest taka sama cały rok. Jedyne co, to buty typowo jesienne i płaszcz mogę zostawić w domu. Ale ubrań nie mam dużo i na pewno jakoś je zredukuję, jeśli miejsca nie starczy

Tego kosza absolutnie nie chciałam wieszać na widoku Myślałam o wciśnięciu go w jakąś szafkę, ale ciężko z miejscem.

To są takie szafki jak zaznaczona na czerwono (oczywiście niestety trochę gorszej jakości ). Do swojej dyspozycji mam właśnie taki słupek do powieszenia ubrań (ale niższy) i nad tym wysoko właśnie dwie takie szafeczki, z czego tylko do jednej jestem w stanie się dostać bez krzesła.
U mnie też były takie szafki właśnie. Na samej górze trzymałam rzeczy mało używane i jakieś zapasy. Np papier toaletowy, dodatkowe wkładki higieniczne czy środku czystości bo nie sięgałam po nie na co dzień, dodatkowe rajstopy, tego typu rzeczy.

Co do rotacji garderoby ja mam kilka grubych swetrów i np sukienkę taką dzierganą. Miejsca zajmuje to dużo bo jest grube i takie rzeczy wywoziłam na wiosnę właśnie no ale jak nie masz takich ubrań to nie masz też takiej potrzeby. Sprawdzają się też http://p.alejka.pl/i2/p_new/31/24/ik...-szafy_0_b.jpg można zawiesić w części szafy przeznaczonej na wieszaki i mieści się dużo więcej rzeczy niż na wieszakach jeśli nie masz potrzeby wieszać podkoszulków czy wszystkich sweterków do tego jeśli zostaje ci przestrzeń pomiędzy rzeczami wiszącymi a dnem szafy można na dole w pudłach ustawić różne rzeczy i też jest to dosyć wygodne

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-10-11 o 11:14

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-11, 11:32   #8
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Kurczę, no nie poszaleli z miejscem na rzeczy w tym akademiku Takie półeczki do powieszenia jak wyżej są fajne, stosunkowo pojemne, tylko jeśli słupek jest taki wąski to nie wiem czy się zmieści.
Co do rotacji rzeczy, to ja też w większości letnich chodzę też zimą (poza typowo letnimi sukienkami, bluzkami na ramiączka). Zimą po prostu dokładam do swetry, bluzki z długim rękawem itp. Więc nie dziwię się, że masz problem z miejscem, bo zimowe ciuchy po prostu zajmują znacznie więcej miejsca.
Stary 2013-10-11, 11:32   #9
Mitsukki
Naczelny Hipster

Ja też akademik, ale ja mam własny pokój z ogromną szafą (a w sumie to dwiema. i szafkami jeszcze ) Do tego mam biurko z trzema szufladami i cztery półki.

Wszelką bieliznę mam w pudełkach (ale musze kupić coś na majtki i staniki, bo aktualnie są w jednym i strasznie niewygodnie tak), brudne ciuchy wrzucam do pudła, które stoi na dnie szafy.

Ja się wybrałam do Ikei i kupiłam sobie koszyki i szufladki, ale odczuwam potrzebę większej ilości

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 11:34   #10
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Pod łóżkami nie ma miejsca (ja śpię na łóżku piętrowym ), ale to super pomysł, mogę to wsadzić na szafę, do której mam dostęp śpiąc na tym pięterku
Pomyśl tylko, czy nie wolisz czegoś wyższego (a co za tym idzie, pojemniejszego). Bo te pudła są raczej niskie, jako, że są przeznaczone do wsuwania pod łóżko. Może takie by się mieściło w szafie na dole, a na szafę coś większego.
Stary 2013-10-11, 11:56   #11
invisible_01
Zakorzeniona

No nie poszaleli z miejscem Mamy do dyspozycji jeszcze odkryte półki, ale jednak niezbyt mi pasuje kładzenie tam ciuchów, bo mało estetycznie to wygląda, dlatego kombinuję z pudełkami Ta wisząca szafeczka jest fajna, ale niestety zajmie cały ten słupek i już nic więcej tam nie wcisnę (o ile w ogóle wejdzie).
Stary 2013-10-12, 12:19   #12
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Szukam najbardziej pomysłów na to, jak pochować rzeczy, żeby nie walały się po półkach, na których wszystko widać - kosmetyki, jakieś dokumenty, coś jak wkładki, waciki, tampony itp. Nie mamy za bardzo miejsca na podłodze na dodatkowe rzeczy.
A do czegoś będziesz potrzebowała tego odsłoniętego miejsca na półkach? Jak nie, to może wstaw na swoje półki plastikowe szuflady? W sprzedaży są najróżniejsze. W załącznikach pokazuję te, które na szybko zalazłam.

No i ja bym na Waszym miejscu próbowała jeszcze znaleźć gdzieś miejsce na dodatkowy regał. To, co pokazałaś, to naprawdę bardzo mało, zwłaszcza, że, jak rozumiem, większa część Twojego miejsca „zakrytego” to miejsce na wiszące ubrania.
Możecie też pomyśleć np. o szafeczce na kółkach, którą można by ustawiać w miejscu, które aktualnie byłoby dla Was dogodne.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fototapeta-plastikowa-szuflada-szuflada.jpg (14,6 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg i-cogex-plastikowy-pojemnik-z-12-wysuwanymi-szufladami-62246.jpg (26,9 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg i-okt-szufladki-na-biurko-3-poziomowe.jpg (23,4 KB, 6 załadowań)
Stary 2013-10-12, 13:18   #13
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-12, 18:16   #14
invisible_01
Zakorzeniona

Nie mam kilku kuferków biżuterii, mam jedno pudełeczko, ale współlokatorki również mają więc myślałam o takim organizerze.

Niestety nie ma totalnie miejsca na dodatkową szafę, pokój jest wąski, przy ścianach stoją łóżka, zaraz obok te słupki, po drugiej stronie jest lodówka i zlew i to koniec. Gdyby dało się wstawić dodatkowy regał, to bym jakiś skombinowała, ale niestety nie ma takiej opcji Próbowałyśmy, ale cudów nie ma.

Dziękuję bardzo za wszystkie pomysły, cześć na pewno wykorzystam!
Stary 2013-10-12, 18:34   #15
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-10-13, 18:13   #16
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-10-13, 19:24   #17
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Myślę że super napisane. Kluczem jest punkt 2 w tym wszystkim. I bardzo istotny punkt 7. Też myślę że wieszaki na drzwiczki są dobrym pomysłem w ikei też można je dostać z tego co pamiętam kosztowały niewiele a praktyczna rzecz: http://wieszak.com.pl/photos/ikea-wi...2189578353.jpg

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości