Wybór studiów :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-05, 16:53   #1
201611031605
Konto usunięte

Wybór studiów :)

Witam Forumowiczki

Jest wrzesień i jako trzecioklasistka staję przed dylematem wyboru kierunku studiów ( perspektywicznie ). Z natury jestem humanistką i biorę pod uwagę socjologię, administrację albo zarządzanie. Jeśli ktoś mógłby wyrazić swoje spostrzeżenia i opinie - bardzo proszę

Mętlik w głowie
201611031605 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-05, 20:29   #2
Calebia
Wtajemniczenie

Dot.: Wybór studiów :)

Hm skoro humanistką, to nie polecałabym zarządzania, sama zaczynam studiowac ten kierunek w październiku, ale jest on raczej dla osób lubiących matmę, dużo matematycznych przedmiotów (będę studiować na politechnice).
Stary 2008-09-05, 20:35   #3
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez mevoykaa Pokaż wiadomość
Witam Forumowiczki

Jest wrzesień i jako trzecioklasistka staję przed dylematem wyboru kierunku studiów ( perspektywicznie ). Z natury jestem humanistką i biorę pod uwagę socjologię, administrację albo zarządzanie. Jeśli ktoś mógłby wyrazić swoje spostrzeżenia i opinie - bardzo proszę

Mętlik w głowie
hmmm...
w sumie to żaden z tych kierunków nie jest perspektywiczny...
a zarządzanie na pewno nie jest humanistyczne
nie myślałaś np nad prawem?
na pewno wieksze perspektywy niż po administracji

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 14:44   #4
201611031605
Konto usunięte

Prawo odpada- musiałabym zdawać historie , co w moim przypadku graniczy z cudem
Przedmioty maturalne na które się zdecydowałam to geografia, wos i angol na rozszerzeniu. Co do matmy - jak na humanistkę radzę sobie z większością tematów więc zarządzanie nie byłoby dla mnie straszne.Poza tym o ile wiem ten kierunek znacznie różni się na Polibudzie niż na zwykłym uniwerku

Kiedyś rozważałam ekonomię - perspektywy pracy, niezła stawka bla bla bla ale jak dla mnie to potworne nudziarstwo - mikro i makroekonomia...KOSMOS

Dużo czytałam na temat socjologii i skłaniam się w tym kierunku...Wychodzę z założenia że człowiek powinien robić to co lubi najbardziej i nie podlegać presji otoczenia.Jeżeli ma się pomysł na życie nawet po filozofii można odnieść sukces
201611031605 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 15:24   #5
kejti1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mevoykaa Pokaż wiadomość
Prawo odpada- musiałabym zdawać historie , co w moim przypadku graniczy z cudem
Przedmioty maturalne na które się zdecydowałam to geografia, wos i angol na rozszerzeniu. Co do matmy - jak na humanistkę radzę sobie z większością tematów więc zarządzanie nie byłoby dla mnie straszne.Poza tym o ile wiem ten kierunek znacznie różni się na Polibudzie niż na zwykłym uniwerku

Kiedyś rozważałam ekonomię - perspektywy pracy, niezła stawka bla bla bla ale jak dla mnie to potworne nudziarstwo - mikro i makroekonomia...KOSMOS

Dużo czytałam na temat socjologii i skłaniam się w tym kierunku...Wychodzę z założenia że człowiek powinien robić to co lubi najbardziej i nie podlegać presji otoczenia.Jeżeli ma się pomysł na życie nawet po filozofii można odnieść sukces
Hej, studiuję kierunek pokrewny z ekonomią - metody ilościowe w ekonomii i jeśli jesteś humanistką to ekonomia odpada - faktycznie, teoryjki i opowiadanka są do nauczenia, ale potem trzeba to wszystko matematycznie udowadniać. Poza tym to prawda - ekonomia nie jest zbyt porywająca. Miałam też socjologię i młodego pana ćwiczeniowca, który mówił, że socjologia jest dobra jako drugi kierunek. Że fajnie jak teraz robi doktorat na uczelni ekonomicznej, bo po zwykłej socjologii to nie ma za bardzo czego szukać. Podobnie jest z politologią. Nie wiem czy widziałaś coś takiego jak Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne (MISH) na UW. To jest naprawdę coś fajnego dla humanistów, bo możesz sobie robić kilka kierunków nie wyrywając sobie rąk za bardzo. Ale trudno jest się dostać. A na zarządzaniu nie ma tak wiele matmy, jeśli się nie idzie na polibudę. Ja bardzo lubię zagadnienia z marketingu i zarządzania, bo są raczej lekkie łatwe i przyjemne
kejti1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 09:52   #6
rare bird
Wtajemniczenie

jeśli jesteś humanistką, to masz naprawdę wiele możliwości weź sobie rozszerzony polski (ja bym na twoim miejscu zrezygnowała z geografii, bo jeśli chcesz iść na studia humanistyczne to ona ci się nie przyda), a z polskim i wosem możesz dostać się na wiele kierunków: filologia polska, dziennikarstwo, amerykanistyka, z biologią - psychologia i pedagogika itp.
Stary 2008-09-09, 14:35   #7
tutaj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rare bird Pokaż wiadomość
jeśli jesteś humanistką, to masz naprawdę wiele możliwości weź sobie rozszerzony polski (ja bym na twoim miejscu zrezygnowała z geografii, bo jeśli chcesz iść na studia humanistyczne to ona ci się nie przyda), a z polskim i wosem możesz dostać się na wiele kierunków: filologia polska, dziennikarstwo, amerykanistyka, z biologią - psychologia i pedagogika itp.
Na wielu kierunkach na mojej uczelni (Uniwersytet Wroc) geografia jest zamiennikiem historii. ( wyjątkiem jest prawo). Oczywiście zdawana z wosem i ang/niem. Więc jeśli autorka wątku nie planuje pójścia na prawo i uczelnia ma podobne wymagania to geo będzie w porządku

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-09, 16:13   #8
rare bird
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tutaj Pokaż wiadomość
Na wielu kierunkach na mojej uczelni (Uniwersytet Wroc) geografia jest zamiennikiem historii. ( wyjątkiem jest prawo). Oczywiście zdawana z wosem i ang/niem. Więc jeśli autorka wątku nie planuje pójścia na prawo i uczelnia ma podobne wymagania to geo będzie w porządku
no tak czyli wychodzi na to, ze autorka wątku zamiast pytać się nas, powinna poszukać interesujących ją kierunków studiów, powchodzić na strony uczelni i dopiero pod tym kątem dobierać przedmioty na maturę tak na moją logikę

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości