![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Roznica majatkowa
No wlasnie, jak to jest kiedy partnerow dzieli dosc spora roznica jesli chodzi o majetnosc? Sa tu wizazanki w takiej sytuacji? Ja niestety wlasnie w takiej jestem i sobie nie radze. Jak widzicie jestem mloda, wybieram sie teraz na studia - tzw. hobbistyczne, mnostwo zajec, mnostwo cwiczen, na obecnym I roku nikt nie pracowal, bo sie po prostu nie da. Od rana do wieczora na zajeciach, ktore sa obowiazkowe, mnostwo okienek, zadnego dnia wolnego. Ale zawsze o tym marzylam i rodzice tez mnie namawiali do spelnienia marzen. W domu sie nie przelewa, nie pamietam kiedy ostatnio kupilam jakies ubranie, mam ich bardzo malo, a wiadomo jak sie czesto chodzi w tym samym to ani sie atrakcyjnie nie wyglada, a ciuchy szybko sie psuja. Podobnie z kosmetykami, moja pielegnacja tez pozostawia wiele do zyczenia, kolorowki praktycznie nie mam, mimo ze nie jestem jakas piekna i wiele rzeczy powinnam tuszowac. Po prostu na to nie ma pieniedzy. Na stypendium socjalne sie nie zalapie niestety, bo one sa naprawde niskie, a my mamy pieniadze na utzrymanie, na jedzenie, na oplaty, na lekarstwa, tylko na takie 'dodatki' juz nie ma. No i teraz problem, ja taka niezadbana, sfrustrowana, bo chcialabym tak jak moje kolezanki szalec po wyprzedazach, moc dobierac ubrania a nie wkladac co akurat nie jest w praniu. Ale trudno, dalabym rade gdyby nie inna sprawa.
Moj TZ - on jest ode mnie starszy o 5 lat, wlasnie konczy studia, pracuje w duzej korporacji, on sam zarabia niecale 3 tys zl, moze wydawac te pieniadze na co chce. No i co gorsze - obraca sie w srodowisku osob (w tym wielu kobiet), ktore zarabiaja duzo wiecej od niego. Czyli codziennie patrzy na kobiety, ktore stosuja kremy za kilkaset zlotych, zawsze maja korektor i podklad i nie widac zadnej niedoskonalosci, kazdego rodzaju ubrania maja kilkanascie/kilkadziesiat wersji + wcale nie takich tanich, co miesiac sa u fryzjera, chodza na zabiegi do kosmetyczki. No i coz, ja sobie wyobrazam je wsyztskie i czuje sie przy nich w ogole nieatrakcyjna, boje sie, ze on kiedys sie zakocha w 'zawsze atrakcyjnej kobiecie', bo ona bedzie bardziej wyjsciowa, bo z klasa, bo mozna sie nia pochwalic, a nie patrzec na pryszcze. A ja wygladam jak jakas sierotka Marysia. Aha, on mi pare razy proponowal, ze bedzie oplacal rozne moje wydatki, ale ja sie na to nie umiem zgodzic. Bo niby dlaczego - nie jest moim mezem, pracuje ciezko na swoje pieniadze, wiec czemu ma je wydawac na swoja dziewczyne, bo mial pecha znalezc sobie biedna. Zreszta gdyby nam nie wyszlo to nie wiem co bym miala wtedy zrobic, nie mialabym za co mu oddac tego, co we mnie zainwestowal. Dlateg chcialam was zapytac czy taki zwiazek ma sens, czy ktoras z was byla w takiej sytuacji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Roznica majatkowa
szukasz problemow na sile
skoro zakochal sie w Tobie to znaczy ze nie przeszkadza mu jak sie ubierasz i malujesz moze ma dosc wyfiokowanych lalun, ktorych sednem zycia jest jaki lakier dobrac do sweterka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ushia, ale ja nie mowie o fiolkowych laluniach. Ja mowie o kobietach z klasa, kobietach sukcesu, ktore nie ubiara rozowej mini i bialego t-shirta odkrywajacego brzuch tylko kobiet, ktore do pracy ubiora elegancka olowkowa spodnice i dopasowany zakiet i jedna z kilkudziesieciu par butow w zaleznosci od pogody, na innym stanowisku ubiora sie normalnie, ale dopasowanie, a nie tak jak ja, ze nie moge nawet dobierac kolorow, bo mam wsyztskiego za malo. Kiedy im wyskoczy pryszcz to go zakryja korektorem a nie jak ja 'wyeksponuja', z suchym cialem walcza balsamami, mnie na nie nie stac, wiec pewnie po paru latach cala obeschne i obwisne. Ludzie sa estetami i patrzenie na ciagle zaniedbana kobiete przeciez nie przyciaga. Same nieraz radzicie dziewczynom, zeby o siebie zadbaly, pokazaly sie swojemu chlopakowi z lepszej strony. Mnie nie stac na lepsza strone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mam taką sytuację.Dzieli nas spora różnica majątkowa,ale nigdy nie było to przyczyną sporów.
To naturalne,że skoro on ma więcej kasy może sobie względem Ciebie pozwolić na większe wydatki niż odwrotnie. I co to znaczy "Miał pecha znaleźć sobie biedną" ? Jakbyś była dla niego pechem nie byłby z Tobą ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ale on kocha Cię taką jaka jesteś, on nie obi z tego problemu, nie mówi Ci chyba czegoś w stylu "zrob coś ze sobą "- co się zdarza u facetów niestety.
Lepsza strona nie znaczy zawsze nowa bluzka, nowa sukienka. PS A swoją drogą czy on w ogóle wie co to spódnica ołówkowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Chyba widział z kim się wiązał?
Ponadto w związku można pomagać sobie finansowo, jeżeli ktoś ma więcej, dlaczego miałby się nie podzielić, zaspokajając jakieś podstawowe potrzeby i czasem zwykłe zachcianki kochanej osoby... Ja nie widzę w tym problemu, przynajmniej do czasu, kiedy partner nie jest traktowany jak krowa dojna ![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
On niestety jest taki 'niemeski', zna się na ubraniach, opisuje mi jakie maja kolezanki, co sobie kupily, jaka nowa fryzure zrobily, na ulicy chwali ladnie ubrane kobiety, ladne makijaze. Mi jest glupio. Nie wiem, chyba naprawde nie zdajecie sobie sprawy z tego na czym polega moj problem: wyobrazcie sobie, ze nagle z waszej kosmetyczki znika cala kolorowka, macie pomadke nivea, tusz do rzes i tyle: ani jednego korektora, ani pudru, ani podkladu, rozu, cieni do powiek brak, brak lakierow do paznokci, brak wody toaletowej,brak balsamow do ciala, peelingów, kremow do stop/biustu/odzywek do włosow, krem do twarzy najtanszy, po ktorym obsypuje, bo na drozszy mnie nie stac. W ten sposob nigdy nie pomysli - kurcze, tu jest tyle kobiet, ale to moja jest taka zadbana, z klasa, wyroznia sie pozytywnie wsrod nich. Boje sie tylko momentu, ze kiedys spotkam sie z tymi ludzi twarza w twarz, oni tacy perfekcyjni, ale moze nawet nie perfekcyjni - po prostu zadbani, a ja jak dziewczyna z buszu.
EDIT: Jak sie wizalismy ja bylam w troche lepszej sytuacji, a on w gorszej, tzn. typowy student ktory pracuje za tysiac zlotych. teraz on wskoczyl do wielkiego swiata a ja upadlam na dol. Ja nie potrafie przyjac pomocy finansowej, bo mi honor na to nie pozwala + opcja, ze nie wiem ile bedzie ten zwiazek trwal, czy to na zawsze i w zwiazku z tym, nie chce, zeby wyrzucil kase w bloto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja rowniez mialam taka sytuacje. Nigdy nie pozwalalam na to zeby ktos mi ''stawial'' bylam zbyt dumna (i glupia
![]() ![]() Teraz jestesmy malzenstwem, on pracuje (ja niestety jescze nie umiem ''jezyka'') wiec tylko on zarabia, i wcale nie chce zebym pracowala bo mamy pieniadze a ja sie czuje jakbym go wykorzystywala i boje sie o opinie ludzi,wiem ze powinnam miec to gdzies,ale boje sie ze ktos moze pomyslec ze wyszlam za maz dla kasy a musze dodac ze decyzje o slubie podjelismy bardzo szybko, po roku bycia razem juz bylismy malzenstwem i ludzie nie rozumieja ze my naprawde cholernie sie kochamy ![]() Pozatym Ty sie jeszcze uczysz wiec nikt nie wymaga od Ciebie konta z siedmioma zerami ![]()
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem tez nieco szukasz problemu na sile, choc jestem w stanie zrozumiec twoj tok myslenia. Pomysl jednak, ze niedlugo bedziesz mogla juz isc do pracy, moze na 2gim roku bedzie to mozliwe? (a i teraz masz chyba szanse zalapac sie na jakas dorywcza prace?)
Po drugie: nie powinnas miec problemu z poproszeniem o pieniadze gdy akurat jestes w ogromnej potrzebie. Jestescie razem, nigdzie nie jest napisane, ze tylko maz i zona moga sobie dawac kase a chlopak i dziewczyna juz nie. Jak dlugo jestescie parą? Macie w planach wspolne zamieszkanie? Po trzecie: sa rozne ciekawe okazje w roku gdy twoj TZ moze sprawic ci prezent - sa naprawde tanie kosmetyki, i cala kolorowke mozesz skompletowac juz za 30zl. Powiedz mu co chcesz dostac na imieniny, urodziny, dzien kobiet.. zamiast kwiatka ![]() ![]() I jeszcze jedno: studia to niestety czas wydatkow: ksero chociazby. Pomysl, jesli bedziesz musiala nauczyc sie materialu a ksiazka jest 1 do nauki w czytelni, to co zrobisz? Musisz sie nauczyc prosic o pieniadze, jesli sama ich nie masz. Nikt nie lubi prosic o kase, ale bycie z kims co czegos zobowiazuje. Jak bys sie zachowala, gdyby sytuacja byla odwrotna i ty bys miala kase a twoj tz nie? naturalnie chcialabys mu pomoc w ramach mozliwosci, a co wiecej.. z prawdziwa radoscia! I ostatnie: nie zawracaj sobie glowy "kobietami sukcesu". Nikt nie jest idealny, one tez nie, uwierz mi, ze w godzinach pracy potrafia bardzo srednio wygladac ![]() Cytat:
![]() Ok, ostatni dopisek: masz dopiero niecale 20 lat, jak mozesz byc "jak z buszu"? w twoim wieku nie widac zmarszczek, skora nie ucierpi od braku kremow za kilkaset zlotych, makijaz nie musi byc biurowy - jak tych kobiet, one musza tak wygladac bo taka maja prace. Ty jestes nastolatka, badz naturalna.. jak czegos ci brakuje sprobuj pokombinowac, moze jakas twoja znajoma pracuje w perfumerii i moze ci dac czasem jakies probki? albo z apteki, tam jest ich zatrzesienie.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
doskonale rozumiem twoje odczucia, ale nie bylam w takiej sytuacji( ze wzgledu na moja reakcje na roznice). tak jak pisza inni- jesli jest z toba, jestes dla niego ta nr. 1
![]() z wypowiedzi wnioskuje, ze jestesie ze soba krotko, z czasem ten wstyd minie. wiesz, ja poszlam dzis (wieczorem ) do centrum w spodniach od pizamki, rozowych, w zolte wrobelki( mialam wyjsc tylko pod blok az wkoncu z kolezanka zaszlam do jej domu) olewam takie rzeczy. uwierz w swoja wartosc, nie pozwalaj, by twoja osobe, jedyna i wyjatkawa przycmiewal brak eleganckiego ubrania. zycze, aby wszytko sie ulozylo, zycze poprawy sytuacji finansowej ( tzn bylam w podobnej sytuacji,ale nawet przez mysl nie przeszlo mi czuc sie gorszym) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Oh my... nie wyobrażam sobie takiej sytuacji - mój TŻ chodzi w firmowych ciuszkach, ma kase na wszystko, a ja ledwo wyciułam na jakis krem do twarzy... To Twój ukochany, wiec to co zarabia jest jakby wspolne i papierek małżeński nie ma tu nic do rzeczy. Mi TŻ zawsze kupował mnóstwo rzeczy, ostatnio ma trochę więcej wydatków - głównie na auto, więc sama kupuje sobie wszystko, a czasem także dla niego prezenty. Tak to bywa w zwiazku, że trzeba sobie pomagać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
Myśle, że nie powinnas sie krepowac i przyjmować o TŻ różne rzeczy w formie prezentów - no, bo jak się kocha robi sie sobie przeznty, to normalne ![]() ![]() No i naprawde jest tyle wyprzedaży w sklepach, ze nie trzeba dużo kasy - ja mam mnóstwo za***istych, firmowych bluzeczek za 10-5-20 zł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie przejmuj sie tym tak bardzo. Myslalas o jakiejs pracy w weekendy? Skoro naprawde do dla Ciebie taki problem, ja pracowalam w weekenndy jako hostessa i calkiem niezle na tym zarabialam, i w wiekszosci pracuja tam studentki
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
to jednak juz ten zwiazek sporo trwa. szczerze ci wspolczuje, dla dziewczyny ta ciezka sytuacja...
Hej, dziewczyny, poze pomozemy naszej kolezance? wkoncu jakby kazda cos podeslala, byloby to napewno swietnym prezentem. np. jakis kosmetyk. co Wy na to, a przede wszystkim co na to nasza zalozycielka watku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
No niestety znam kilka osob z mojego przyszlego kierunku, na I roku nikt nie daje rady, nawet pracowac w weekendy, bo jest tak duzo nauki, ze to sie odbija na kolokwiach i nie, ze na 3 sie zaliczy tylko naprawde mieli pustke w glowie, na II orku podobnie, bo to II roku na tym kierunku jest najtrudniejszy. Dopiero na III roku. Mieszkanie wspone wchodzi gre dopiero za pare lat, moj TZ mieszka w innym miescie, w ktorym pracuje. Tak wiec pewnie dopiero po moich studiach, jesli je skoncze, bedziemy mogli razem zmaieszkac. Jezeli chodzi o proszenie to naprawde nie potrafie - on nie zarabia wielkiej ilosci, tzn. kazda rzecz dla mnie wiazalaby sie z jego wyrzeczeniami a on pracuje przede wsyztskim dla siebie. No po prostu nie potrafie, tak jestem nauczona. Jestesmy ze soba 1,5 roku, nie wiem, moze gdyby to bylo 5 lat to bym byla pewna, ze wsyztsko bedzie ok i nie bede musiala mu splacac tego wszytskiego. O wydatkac w roku akademickim wiem, na to teraz pracuje przez wakacje. A na probkach dlugo sie nie pojezdzi, panie sa niemile, czesto nie chca dawac, a jak sie za czesto prosi to tez maja waty. Niestety, nie ma nic za darmo. Kurcze, latwo powiedziec, zeby sobie nie zawracac nimi uwagi, ale skoro on z taka radoscia opisuje jak modnie sie ubieraja i ja wiem, ze nie zapsokoje jego estetycznych potrzeb przez kilka najblizszych lat to mnie to przeraza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
A wiesz co mnie w tej sytuacji denerwuje? Że Twój Tż sam z siebie Ci nie nie kupi - nie powie : "dostałem wypłatę zabieram się na zakupy". Chyba widzi jaka jest u Ciebie sytuacja, wiec tym bardziej go nie rozumiem
![]() Wydaje mi sie, że coś w Waszym związku jest mocno nie tak, i wcale nie chodzi tu o kasę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Ale on tak robi: tzn. mowi, chodz, kupie Ci cos tam. Ale ja mu odmawiam. Nie wiem, moze gdyby mnie sila zaciagnal do sklepu to by cos z tego wyszlo, ale wolalabym, zeby raczej sily w stosunku do mnie nie uzywal
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Mozna czasem cos od kogos dostac i nadal miec dume i honor. Pomysl, o czym napisalam wczesniej, czy w innej sytuacji ty nie chcialabys pomoc JEMU? czy uznalabys to za sponsorowanie???
Ja tam chodze do apteki bardzo regularnie i zawsze chce probki, mowie ze mam alergie i musze sprawdzic zanim kupie ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Ale jaie sponsorowanie? Po prostu PREZENT
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Moze jak sie przetestuje 20 probek a potem kupi to jest ok, jak sie ciagle naciaga na nie i nigdy nic nie kupilo to aptekarka w koncu kreci nosem i mowi, ze nie ma.
A jesli chodzi o propozycje to dziekuje za checi, ale nie. No widzicie, ja taka jestem. Nie umiem brac. Po prostu nie umiem, czuje, ze to godzi w moj honor, choc zdaje sobie sprawe z tego, ze to moze byc glupie. Po prostu chcialam sie wygadac, bo sie tak strasznie boje, ze tam kiedys znajdzie kobiete na swoim poziomie zanim ja w ciagu tych kilku lat zdaze mu dorownac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Rozumiem, ze przyjmowanie od kogoś obcego moż ebyć krepujace, ale to Twój TŻ - najbliższa osoba na swiecie, wiec musisz sie przełamać !!! I wiecej pewnosci i akceptacji siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
jak cie kocha to nie zostawi, bo wtedy szczescia nie dadza mu laszki innej kobiety ale poprostu Ty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
"kobiete na swoim poziomie"... kobieto, owladnelas jego dusze i cialo, dla niego to Ty jestes wyznacznikiem pozomu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Mysle, ze brakuje ci nieco wiary w ludzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Poza tym naprawdę myślisz , że Twój Tż patrzy na to czy masz nałozony na buzię korektor, cień na oczy i nową bluzke? On Cie kocha za to kim jesteś a nie za to w co się ubierasz ![]() Co do pytania o stan majątkowy... ja uważam , że dla ludzi których łączy miłość cos takiego nie ma znaczenia. Jeśli myślicie o sobie poważnie to za niedługo pewnie zostaniesz jego żona i już nie będzie tej różnicy... z którą tak Ci źle, chociaż ja nie widze powodu do zmartwień ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Jeżeli sie kocha - nie ma Twoje - moje, wszystko jest wspólne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do jednego dziewczyny maja racje - skoro wybral Ciebie i przy Tobie trwa, zarowno w tych gorszych jak i lepszych czasach, tzn. ze to wlasnie Ty jestes tym, czego chce. Postaraj sie jakos przetrwac ten pierwszy rok studiow, moze za jakis czas sie okaze, ze mozesz troszke popracowac ... i wyluzuj ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem podobnej sytuacji jak autorka, ale sie nie przejmuje..... Mój TŻ ma własną firmę, a ja jeszcze się uczę i jestem na utrzymaniu rodziców. Jak jest chudszy miecsiąc to kupuje ubrania w lumpkach - to jest prawdziwa skarbnica łaszków! Poważna rozmowa z TŻ powinna pomóc, ja z e swoim porozmawiałam, powiedziałam, że nei moge pzwolic sobie na niektóre rzeczy bo jeszcze sama nie zarabiam, on powiedział że rozumie. Teraz zabiera mnie czasem do restauracji, kina a ja w przypływie gotówki też się jakoś odwdzięczam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Annolunda, a jak to jest z prezentami od Twojego TŻa? Na urodziny czy z jakiejś innej okazji co od niego dostajesz? Bo może gdybyś dostała od niego kosmetyki czy bluzkę to nie czułabyś ujmy na honorze właśnie dlatego, ze to byłby prezent np urodzinowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
U mnie jest z kolei odwrotnie: ja mogę sobie pozwolić, TŻ nie....
Jemu "duma" i "honor" nie pozwalają na przyjęcie czegokolwiek ode mnie. Czasem robię więc tak, że gdy nadarza się jakaś okazja (poza imieninami, urodzinami: np. 6,7,8,9,... miesiąc bycia razem-czasem nawet tak muszę wymyślać) wyciągam Go choćby na lody, czy do kawiarni. Zauważyłam też, że najlepszym "hakiem" na niego są wspólne zakupy z rodzicami. TŻ czuje ogromny respekt przed moim Tatą, więc jeśli mu coś kupię to nie ma mowy, żeby tego nie przyjął, bo do akcji wchodzi Tata :-D A nie kupuje TŻ-towi Bóg wie czego....są to zazwyczaj drobne prezenty (dezodorant, bielizna czasem!). I wyobraź sobie, że TŻ trochę odpuszcza! Dlatego w Twoim przypadku polecam trochę mniej uporu a więcej luzu. Wiem, że trudno jest się pogodzić z tym, że "ja mam gorzej" a on lepiej...Nie powinnaś tak się upierać, tylko dać ustąpić (akurat w tym konkretnym przypadku), a na pewno Twój TŻ w końcu będzie miał szerokie pole do popisu ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.