| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2008-04-01, 23:18 | #1 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2006-04 Lokalizacja: Kiedys Wlkp teraz Eng 
				 | Czy czujecie sie zintegrowane z krajem w ktorym mieszkacie?

Witam Mieszkam z TZ w Anglii. On jest Wlochem i mieszka tu z przerwa od 10 lat, ja mieszkam troche ponad rok. Pare dni temu wywiazala sie miedzy nami dyskusja na temat integracji i bycia zintegrowanym. Wnioski TZ byly takie - zauwazyl, ze w ciagu tych lat nie mial przyjaciol wsrod Anglikow, a mial sposrod wielu innych narodowosci. Doszedl do wniosku, ze Anglicy nie sa najlatwiejszym narodem do zintegrowania sie. Potem stwierdzil, ze Wlosi sa jeszcze gorsi jesli chodzi o integrowanie sie z innymi nacjami, ktore mieszkaja we Wloszech. Ja po roku zbyt wiele na ten temat powiedziec jeszcze nie moge, ale chcialabym sie dowiedziec jak wy sie czujecie. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2008-04-01, 23:47 | #2 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-07 Lokalizacja: UK 
				 | 

Dot.: Czy czujecie sie zintegrowane z krajem w ktorym mieszkacie?

Nie czuję się zintegrowana z Anglikami specjalnie, a z emigrantami Polakami- też w większości bardzo słabo.  Mam dobrych znajomych Anglików ( w pracy) i powiem szczerze,że zaskakują mnie otwartością i pozytywnym nastawieniem do pewnych kwestii i właśnie z nimi się tak trochę integruję (jeśli chodzi bardziej o szczegół niż ogół). 
				__________________ Blogi są dwa  blogowo: poradnik emigranta nowy post: 14/10/2012 Obyście tego postu nie potrzebowali blogowo: aktywnie nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici   | 
|     |   | 
|  2008-04-02, 00:38 | #3 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-05 Lokalizacja: USA 
				 | 

Po 6 latach w usa  czuje sie tak srednio zintegrowana-jesli chodzi o przyjaciol-nie mam przyjaciol Amerykanow-znajomych kilku-mam 2 bliskie kolezanki-jedna moge nazwac przyajciolka-obie emograntki z Dominikany.Ogolnie trudno nazwiazac znajomosci blizsze z Amerykanami(moim zdaniem)-chociaz niektorzy sa b mili.

| 
|     |   | 
|  2008-04-02, 07:37 | #4 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2006-06 
				 | 

U mnie jest podobnie jak u Was. Z Norwegami trudno załapać bliższy kontakt, są mili, pomocni, ale nie przekraczają pewnych granic. Zauważam, że łatwiej zintegrować się z kimś kto też jest emigrantem. Z Polakami unikam kontaktów...

| 
|     |   | 
|  2008-04-02, 09:58 | #5 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-02 Lokalizacja: ck ;-)) 
				 | 

ja mam kilku dobrych znajomych polakow i nie powiem ze trudno zintegrowac sie z anglikami - wedlug mnie to nieprawda. sa bardzo otwartym, milym, pomocnym narodem (oczywiscie czarne owce tez sie zdazaja..) wystarczy miec checi. mnie wczesniej caly czas anglicy z pracy zapraszali na imprezy i inne wypady tylko ze ja po prostu po 9 godz dziennie mowienia po ang mam dosc. chce sie wyluzowac wsrod polakow, nie zastanawiac sie czy cos powiedzialam dobrze czy zle. ogolnie wiele razy goscili w naszym domu anglicy.  czuje sie zintegrowana chociaz i tak nigdy nie bedzie tu dla mnie jak w domu.. 
				__________________ Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać. | 
|     |   | 
|  2008-04-03, 16:14 | #6 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-05 Lokalizacja: kraków/hannover 
				 | 

Ja się niezintegrowałam i raczej mi to nie grozi.Obecnie intensywnie szukam jakiś znajomych (wśród polaków i nie tylko). Ale mam nadzieje że moja emigracja jest chwilowa.

| 
|     |   | 
|  2008-04-03, 23:24 | #7 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2006-04 Lokalizacja: Kiedys Wlkp teraz Eng 
				 | 

A myslalam, ze to tylko ja mam takie mysli.  Generalnie nie czuje sie zbyt zintegrowana. Oczywiscie uwazam, ze Anglicy sa generalnie milymi ludzmi, ale nie nawiazalam z nimi jakis szczegolnie bliskich kontaktow.  No ale moi znajomi maja angielskich znajomych, a znajoma np angielskiego chlopaka. Wtedy moge nazwac ich bardziej zintegrowanych niz ja, mimo ze jezyk znam, wiec nie ma dla mnie przeszkody. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2008-04-05, 14:23 | #8 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2007-06 
				 | 

kurcze wszyscy emigranci sa z Anglii?wszedzie widze ze ktos mieszka w UK hehe  ja zakochalam sie w pewnym miescie..Wiedniu..wlasciw ie od samego poczatku czulam sie przecudownie,po miechu czulam sie jak u siebie..a przyjaciol mam z wielu nacji, wazne zey czlowiek byl fajny  ale mowie Wam, ze sama sie sobie dziwie, ze wlasciwie od zaraz,nie wyobrazam sobie zyc gdzies indziej, a juz na pewno nie w Polsce, chociaz ja szanuje...  ogolnie jestem zawsze usmiechnieta, nie mam wrogow itd..do wszytskich zachowuje sie przyjacielsko,moze dlatego mam tak wielu dobrych znajomych  a jak jakiemus Austriakowi by nie odpowiadalo, ze tam mieszkam, to bym mu powiedziala, ze Wieden bez imigrantow bylby lipny, bo to wlasnie oni tworza super klimat  caluje  i pamietajcie, ze jest wiele innych krajow, ktore sa fajne, azeby w nich zamieszkac, nie tylko UK..   | 
|     |   | 
|  2008-08-01, 00:45 | #9 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-07 
				 | 

Przyznam sie, ze po ponad 4 latach pobytu tutaj nadal nie jestem zintegrowana. Ale pocieszam sie, ze moja druga polowa rowniez nie mimo, ze jest tutejszej narodowosci (wychowal sie w RPA). Cypr jest wspanialym miejscem na wakacje, ale to nie jest to, czego szukam. Czegos nam tu brakuje i zastanawiamy sie bardzo powaznie nad zmiana miejsca pobytu... Zobaczymy za kilka lat jak nam zycie narysuje sciezki    | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Emigrantki | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:17.