|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Jak zacząć? Pierwsza dieta
Hey... Jeszcze się nie odchudzałam, a przydało by mi się to. Kłopot w tym, że mam... jakby to nazwać... 'skłonności do głodzenia się'. Jeśli nie jem przez, załóżmy, 1dzień, nie mam ochoty jeść już wcale. I nie jem. Odrzuca mnie wprost. Ale jak już się przemogę, to zaczynam jeść i jeść.
![]() Motywacja jest. Jak bym chciała to bym mogła żyć o jabłku przez rok ![]() Ćwiczyć mogę, tylko nie za bardzo wiem jak ![]() Ograniczyć tłuszcze i węglowodany też. Słodyczy zero. Chciałabym schudnąć ok. 15 kg, ale to już takie marzenie ![]() Ładnie proszę o pomoc bo nie umiem zacząć >.< |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak zacząć? Pierwsza dieta
Po pierwsze to w wieku 14 lat "ograniczyć tłuszcze i węglowodany musisz baaardzo delikatnie i ostrożnie, żeby nie pozbawić się wraz z tym ograniczeniem wielu składników odżywczych. Ogólnie jeśli w tak młodym wieku chcesz się odchudzać (i to aż 15 kg...) to powinnas odwiedzić dietetyka. Tylko on Ci zapewni dietęu łożoną specjalnie dla Ciebie i taką, która Ci nie zaszkodzi, bo wszelkie inne zabawy z dietowaniem albo niejedzeniem i objadaniem się na zmiane doprowadzą Cię tylko do ed i zepsucia metabolizmu- uwierz mi, naprawde lepiej uważaj. Jesteś pewna, że potrzebujesz tyle chudnąć?
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
To ja powiem, ze w Twoim wieku najlepiej byloby tylko zmniejszyc ilosc jedzenia i ograniczyc slodycze + wiecej ruchu. Jestes mlodziutka takze wszytskieg lodowki itp diety tym bardziej zle wplyna na Twoj organizm.
Jedz normalnie tak jak teraz tylko mniejsze porcje, co 3-4 godziny i tak, zeby bylo ok 5 posilkow dziennie. Do tego dodaj jakis ruch: rower, skakanka, basen, cos co lubisz. A TLII lepiej nie probuj, same tabletki w schudnieciu nie pomoga, a poza tym ja nie wierze, zeby to cos dzialalao nawet w polaczeniu z dieta. I jeszcze pytanko jaki jest Twoj wzrost i waga, ze az chcesz 15kg? Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Wszelkie wspomagacza typu TLII są przeznaczone dla osób dorosłych, dlatego radzę, żebyś ich nie próbowała. Masz 14 lat więc ciągle jeszcze rośniesz i rozwijasz się, dlatego popieram Ir, po prostu ogranicz słodycze i więcej się ruszaj. Bardzo ważne jest, ażeby jeść 5 posiłków dziennie i nie głodzić się! Nic nie jedząc wyniszczysz organizm, a efekty będą opłakane, bo kilogramy wrócą nawet z nawiązką. Będziesz mieć okropną cerę, zaczną wypadać Ci włosy, łamać się paznokcie itp. O ile jeszcze jednodniowe głodówki czasem ludzie stosują, o tyle jedzenie jednego jabłka dziennie przez kilka miesięcy jest wręcz nierealne.
I opowieści typu "jedzenie kolacji jest szkodliwe, to bujda!" musisz ją jeść, i możesz nawet na godzinę przed snem, ale jeśli już jesteś bardzo głodna, a wiesz, że zaraz się położysz, to zjedz coś białkowego, serek wiejski light, jogurt naturalny itp. I koniecznie wcześniej wspomniane 5 posiłków dziennie. Średnio co trzy godziny. Na dietetyce jest cała masa przeróżnych przepisów, poszperaj, poczytaj, a w razie co pytaj nas, to Ci pomożemy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
No to już wiem jak zacząć, dzięki wielkie
![]() 162 cm i 57 kg. Kiedyś byłam szczupła, jak poszłam do gimnazjum nagle waga poszła w górę i chciałabym zrzucić te kilogramy, żeby powrócić do dawnej wagi. Nawet jeśli cyferki nie przerażają aż tak, to widać, że moja figura pozostawia wieeele do życzenia...
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
słuchaj, nie ucinaj kcal, bo możesz np. nie urosnąć już. powiem Ci, że moja siostra też przytyła, gdy weszła w okres dojrzewania, ale potem nagle urosła i teraz wygląda super i szczupło - nie stosowała żadnej diety. i Tobie też to odradzam, zacznij się więcej ruszać, nie rezygnuj z węglowodanów i tłuszczy! toż to podstawowe źródła energii! możesz zamienić biały chleb na ciemny, pszenny makaron na razowy, ryż biały na brązowy, ale, na litość boską, nie katuj się dietami, nie zakładaj sobie chorych celów (15 kg?! ![]() nie popełniaj błędów, by się na nich potem uczyć, bo będziesz tego żałować, możesz uczyć się na moich.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Iza ma rację. Cały czas rośniesz, więc moim zdaniem, jeśli wyeliminujesz z jadłospisu zbędne kalorie, takie jak słodycze, to bardzo łatwo, nie tyle co schudniesz, ale wszystko się "rozejdzie po ciele" wraz ze wzrostem
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ale 15 kg to marzenie tylko przecież
![]() ![]() Pewnie już dużo nie urosnę bo zawsze byłam malutka i bardzo wolno rosłam a teraz to już mi centymetry do góry w ogóle nie idą (za to w szerz- owszem...) Moja przyjaciółka wyrzuciła ze swojego jadłospisu słodycze a poza tym jadła normalnie i dzięki temu schudła 7 kg <podziw w oczach> Dodam, że nie uprawiała przy tym żadnych sportów, ani nie wykonywała ćwiczeń. Ah, schudnąć chociaż do tych 50 kg... Myślicie, że jeśli wyrzucę wszystko co niezdrowe i trochę poćwiczę, uda mi się schudnąć na dobre, bez efektu jojo? Chcę zmienić swoje nawyki żywieniowe... (jasne, nie zrezygnuję ze słodyczy na stałe, ooo nie ![]() I jeszcze mam problem... Takie najważniejsze pytanie: Jeśli nie jestem głodna a powinnam jeść 4-5 posiłków dziennie, to wmusić w siebie tą kromkę razowca czy nie jeść? Bo jeśli chodzi o łaknienie, to z tym nie mam problemów, można mnie kusić wszelkimi pysznościami, ale jak sobie powiem NIE- to nie zjem i już. Tylko przez to to ja mogę całe dnie nie jeść, bo mi się wcale jeść nie chce od kilku tygodni... Nie wiem, dlaczego ![]()
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
chore marzenie.
[quote=Anvil;8632215] Moja przyjaciółka wyrzuciła ze swojego jadłospisu słodycze a poza tym jadła normalnie i dzięki temu schudła 7 kg <podziw w oczach> Dodam, że nie uprawiała przy tym żadnych sportów, ani nie wykonywała ćwiczeń. Ah, schudnąć chociaż do tych 50 kg...[/guote] chociaż?! to JUŻ lekka niedowaga, a niżej...?! Twoje posty mnie przerażają. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
No to śniadań praktycznie nie jem... Czasem zjem na obiad jakąś zupę, spaghetti czy lecho, bo na kotlety jakieś to już patrzeć nie mogę. wieczorem albo nie jem nic, albo jogurt/owoc. Więcej nie mogę po prostu.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
idź do lekarza. jak masz zamiar się teraz odchudzać? zrezygnować z czego? brak śniadania to ogromny błąd, który rozwala Twój metabolizm! wciskaj je choćby na siłę, może masz skurczony żołądek?
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Już naprawdę nie wiem >.< Lekarz mi nic nie powie, jak zwykle. Miałam zmiażdżoną stopę i mi żyła pękła (tak, tak...) i jedyne co usłyszałam to 'To nic'. Tyle się zawsze dowiaduję.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
rozumiem, że kiedyś się rozczarowałaś, ale powinnaś iść mimo wszystko. lub spróbuj jakiegoś może syropu na apetyt?
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Ale naprawdę czuję się dobrze, mam więcej energii, gdy nie jem tak dużo. Jeszcze niedawno ważyłam 60 kg, przestałam tyle jeść, 3kg mniej. Ale nawet jak czuję głód, odrzuca mnie od jedzenia, to już chyba niedobrze
![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
jak dla mnie to proste: rzestalas jesc bo myslalas ze odchudzanie = glodowanie, odmawianie sobie wszystkiego itp. schudlas bo nie jadlas i spodobalo CI sie to ze tak szybko chudniesz i podswiadomosc kaze CI nie jesc bo jak nie zjesz to schudniesz, osiagniesz cel, spelnisz marzenia...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:03.