|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Perfumerie-wasze obserwacje
Jak wiadomo mamy w Warszawie, ale też w większości dużych miast, w Polsce 3 rodzaje prestiżowych na całym świecie perfumerii, Douglas,Sephora i Marionnaud z waszych obserwacji ,która jest lepsza ?, i dlaczego akurat ta a nie inna?. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Perfumerie-wasze obserwacje
Mi wlasciwie wszystko jedno.Nigdy nie robilam zakupow w Marionnaud ,jakos nigdy nie podobal mi sie ten sklep.Panie zawsze jakies takie niefajne.Potwierdzilo sie to ostatnio,kiedy chcialam zostawic tam CV.Przyjely je ode mnie,ale z taka pogardliwa mina,ze szok.Wystarcza mi Sephora i Douglas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Może lepiej nie uogólniać,że panie w perfumerii X są niemiłe? Na przykładzie jednego doświadczenia taka niska nota? To tak jakby utrwalać i powielać obiegową opinię,że blondynki są głupie,a panie z rudą czupryną fałszywe
![]() Muszę powiedzieć,że miałam różne doświadczenia we wszytkich tych 3 perfumeriach wymienionych wyżej, ale nigdy nie odważę się szufladkować: douglas ok, sephora nie ok. Myślę,że wszystko zależy od ludzi tam pracujących i zawsze może trafić się jakieś "zgniłe jajo" niezależnie od szyldu na drzwiach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Moje doświadczenia są akurat podobne do Moren - nie wiem, może to kwestia szkolenia, albo ogólnego podejścia do klienta, ale w 3 Marionaudach, które znam, czuję się jak intruz. Na pytanie o tester czegokolwiek, czego nie ma, pani najczęściej nawet nie podchodzi do półki, tylko słyszę "nie ma", ew. "jak nie ma na półce, to znaczy, że nie ma". Podobnie jeśli pytam o kolor, którego nie ma na półce (ostatnio o korektor i puder) - "nie ma". A kiedy będzie? "A skąd ja mam wiedzieć"...
Z 3 wymienionych najbardziej chyba odpowiada mi Douglas, ale mimo to, jeśli kupuję w stacjonarnych, to najczęściej w Sephorze - jest mi do niej po prostu bardziej po drodze. Niemniej i tak chętniej wybieram: - Superpharm w przypadku średniej półki i czasem perfum - sklepy internetowe w przypadku wyższej półki i z reguły perfum.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Jakoś nie miałam okazji nigdy być w Marionnaud. Sama nie wiem dlaczego. Być może przez sentyment do Sephory, która jako pierwsza pojawiła się na rynku.
W czasach mojej "przed internetowo zakupowej ery" fukcjonowała tylko ona i tam też robiłam zakupy. Miałam nawet swoją ulubioną w podpoznańskim CH Auchan w Swadzimiu. Trochę trudno mi w tej chwili ocenić poziom fachowości obsługi, niemniej jednak wydaje mi się, że był tam w miarę stały skład osobowy i nawet jak czegoś nie wiedzieli to przynajmniej się starali ![]() ![]() ![]() ![]() Później jednak znalazłam Truskawkę i moje wizyty w Sephorze ograniczyły się do testowania zapachów i sprawdzania kolorów ![]() Tak w zasadzie zostało do dziś. Perfumerie to moje pole do testowania, nie do zakupów. Z wiadomych względów. Mam wrażenie, że z poziomem wiedzy jest bardzo różnie. Jeśli już wdam się w dyskusję to zazwyczaj oferowany jest mi zapach z TOP10 ![]() Co do próbek to nigdy nie prosiłam o zapachowe, ale jeśli chodzi o pielęgnację nigdy z tym nie miałam problemu. raz tylko pani zdziwiła się, że chcę próbkę korektora ![]() ![]() Jeśli chodzi o Douglasa to nie przepadam za nim chyba przez wystrój wnętrza. Wolę czarną Sephorę, wydaje mi się bardziej intymna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Czasami zastanawiam się nad obrotami perfumerii stacjonarnych w obliczu konkurujących z nimi e-sklepów i allegro
![]() Sama również zaopatruję się głównie w innych "źródłach". Natomiast nie ma na to wpływu żadnego obsługa tam pracująca, jedynie ceny. Osobiście nie pozwalam sobie czuć się jak intruz, potrafię (staram się) asertywnie domagać o swoje, sama jednak nie przekraczam granic dobrego wychowania. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moje osobiste wrażenia:
Wszystkie perfumerie traktuję jak testerownie - kupię perfumy tam wtedy, jak zejdą do cen w perfumeriach internetowych ![]() Wolę mimo wszystko Sephorę - mam wrażenie, że tam nie ma tak nachalnych sprzedawczyń i jakoś tak mam wrażenie, że one mimo wszystko jakieś bardziej obeznane w asortymencie. Douglas kojarzy mi się z chmarą nachalnych panienek o wiedzy zerowej jak już się je przyciśnie. W Sephorze często udzielano mi odpowiedzi na moje pytanie o dany kosmetyk, skład, zastosowanie, w Douglasie jeszcze mi się niesety nigdy nie zdarzyło. Żeby nie wywyołać burzy - to co napisałam nie jest ogólną opinią, tylko moim subiektywnym odczuciem ![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Ja zapachy kupuję głównie przez internet, Ciekawi mnie jednak sprawa próbek zapachów w Sephorze - czy dają je przy okazji większych zakupów, czy są to próbki oryginalne czy robione z testera, a jeśli tak to jakiej wielkości, czy .. że tak nieśmiało zapytam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
a ja lubię Douglasa. zawsze dostaję duzo próbek i panie nie biegają za mną po sklepie jakbym miała coś ukraść
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do Marionnaud,to faktycznie jest to dosc pochopna ocena,ale jakos nigdy mi sie tam nie podobalo.Zawsze,jak widzialam te Panie tam pracujace,to nawet nie chcialam wchodzic.a potem moje przewidywania sie sprawdzily. A perfumy testuje wszytsko jedno gdzie,w Sephorze,Douglasie lub Galerii Centrum ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Kupowałąm we wszystkich trzech sklepach- również zagranica i moje spostrzeżenia sa takie:
Sephora- wnętrze lokali ciemne, słaba klimatyzacja, z obsługą bywa różnie...niestety Douglas- jasne miłe, przestronne, z dobra klimatyzacja wnętrze, bardzo miła obsługa chetnie dająca przy zakupie jakiegokolwiek produktu jakieś próbki etc Marionnaud- takie sobie, dla mnie lekkie połączenie tych dwóch pierwszych sklepów. Jeśłi chodzi o przeceny perfum to częściej spotykam je w Sephorze.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja jestem skazana poki co tylko na Marionnaud'a , chociaz narzekac nie bede , robie tam czesto zakupy , Panie sa uprzejme , mile .
Bardzo lubie Sephore , wystrój , wnetrze... cos w tym jest ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.