Perfumerie-wasze obserwacje - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-31, 11:46   #1
katerinka1986
Raczkowanie

Perfumerie-wasze obserwacje

Jak wiadomo mamy w Warszawie, ale też w większości dużych miast, w Polsce 3 rodzaje prestiżowych na całym świecie perfumerii, Douglas,Sephora i Marionnaud z waszych obserwacji ,która jest lepsza ?, i dlaczego akurat ta a nie inna?. Pozdrawiam
katerinka1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 12:09   #2
moren
Wtajemniczenie

GG do moren
Dot.: Perfumerie-wasze obserwacje

Mi wlasciwie wszystko jedno.Nigdy nie robilam zakupow w Marionnaud ,jakos nigdy nie podobal mi sie ten sklep.Panie zawsze jakies takie niefajne.Potwierdzilo sie to ostatnio,kiedy chcialam zostawic tam CV.Przyjely je ode mnie,ale z taka pogardliwa mina,ze szok.Wystarcza mi Sephora i Douglas
moren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 15:03   #3
Ata77
Zakorzenienie

Może lepiej nie uogólniać,że panie w perfumerii X są niemiłe? Na przykładzie jednego doświadczenia taka niska nota? To tak jakby utrwalać i powielać obiegową opinię,że blondynki są głupie,a panie z rudą czupryną fałszywe
Muszę powiedzieć,że miałam różne doświadczenia we wszytkich tych 3 perfumeriach wymienionych wyżej, ale nigdy nie odważę się szufladkować: douglas ok, sephora nie ok. Myślę,że wszystko zależy od ludzi tam pracujących i zawsze może trafić się jakieś "zgniłe jajo" niezależnie od szyldu na drzwiach.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-02, 13:14   #4
annmarie
Wtajemniczenie

GG do annmarie Send a message via Skype™ to annmarie

Moje doświadczenia są akurat podobne do Moren - nie wiem, może to kwestia szkolenia, albo ogólnego podejścia do klienta, ale w 3 Marionaudach, które znam, czuję się jak intruz. Na pytanie o tester czegokolwiek, czego nie ma, pani najczęściej nawet nie podchodzi do półki, tylko słyszę "nie ma", ew. "jak nie ma na półce, to znaczy, że nie ma". Podobnie jeśli pytam o kolor, którego nie ma na półce (ostatnio o korektor i puder) - "nie ma". A kiedy będzie? "A skąd ja mam wiedzieć"...

Z 3 wymienionych najbardziej chyba odpowiada mi Douglas, ale mimo to, jeśli kupuję w stacjonarnych, to najczęściej w Sephorze - jest mi do niej po prostu bardziej po drodze.

Niemniej i tak chętniej wybieram:
- Superpharm w przypadku średniej półki i czasem perfum
- sklepy internetowe w przypadku wyższej półki i z reguły perfum.
Stary 2008-08-02, 13:41   #5
Aszku73
Rozeznanie

GG do Aszku73

Jakoś nie miałam okazji nigdy być w Marionnaud. Sama nie wiem dlaczego. Być może przez sentyment do Sephory, która jako pierwsza pojawiła się na rynku.
W czasach mojej "przed internetowo zakupowej ery" fukcjonowała tylko ona i tam też robiłam zakupy. Miałam nawet swoją ulubioną w podpoznańskim CH Auchan w Swadzimiu. Trochę trudno mi w tej chwili ocenić poziom fachowości obsługi, niemniej jednak wydaje mi się, że był tam w miarę stały skład osobowy i nawet jak czegoś nie wiedzieli to przynajmniej się starali Że wspomnę pana kierownika, który w odpowiedzi na moją małą awanturę o cenę (Inna na półce inna w kasie ) obsypał mnie wręcz póbkami I tak bywało później za każdym razem kiedy był w sklepie.
Później jednak znalazłam Truskawkę i moje wizyty w Sephorze ograniczyły się do testowania zapachów i sprawdzania kolorów
Tak w zasadzie zostało do dziś. Perfumerie to moje pole do testowania, nie do zakupów. Z wiadomych względów. Mam wrażenie, że z poziomem wiedzy jest bardzo różnie. Jeśli już wdam się w dyskusję to zazwyczaj oferowany jest mi zapach z TOP10 Mam wrażenie, że im młodsza obsługa tym bardziej miota się w sklepie, który z jednej strony jest rajem a z drugiej dziką dżunglą pełną nieznanych nie tylko tych najnowszych specyfików.
Co do próbek to nigdy nie prosiłam o zapachowe, ale jeśli chodzi o pielęgnację nigdy z tym nie miałam problemu. raz tylko pani zdziwiła się, że chcę próbkę korektora Był płynie więc co za problem
Jeśli chodzi o Douglasa to nie przepadam za nim chyba przez wystrój wnętrza. Wolę czarną Sephorę, wydaje mi się bardziej intymna...
Stary 2008-08-02, 15:20   #6
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aszku73 Pokaż wiadomość
Później jednak znalazłam Truskawkę i moje wizyty w Sephorze ograniczyły się do testowania zapachów i sprawdzania kolorów
Tak w zasadzie zostało do dziś. Perfumerie to moje pole do testowania, nie do zakupów. Z wiadomych względów. Mam wrażenie, że z poziomem wiedzy jest bardzo różnie. Jeśli już wdam się w dyskusję to zazwyczaj oferowany jest mi zapach z TOP10 Mam wrażenie, że im młodsza obsługa tym bardziej miota się w sklepie, który z jednej strony jest rajem a z drugiej dziką dżunglą pełną nieznanych nie tylko tych najnowszych specyfików.
Całkowicie się z Tobą zgadzam Aktualnie ja również Sephorę traktuję tylko i wyłącznie jako miejsce do testowania zapachów. Już nie robię tam zakupów, bo wszystkie dotychczasowe były nietrafione. Najzwyczajniej w świecie dawałam sobie wcisnąć to, co akurat najlepiej się sprzedawało, a co niekoniecznie mi odpowiadało - dla świętego spokoju, bo obsługa w Sephorach (nie we wszystkich) bywa strasznie natarczywa. Tak, że testuję tam, a kupuję w Internecie i w moich ulubionych krakowskich MMPerfumeriach (jeśli to jakaś zabroniona reklama, to przepraszam, można usunąć). Drożej, ale pełen profesjonalizm i super atmosfera. Innych sieci jeszczenie nie miałam przyjemności poznać
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-02, 21:18   #7
Ata77
Zakorzenienie

Czasami zastanawiam się nad obrotami perfumerii stacjonarnych w obliczu konkurujących z nimi e-sklepów i allegro
Sama również zaopatruję się głównie w innych "źródłach".
Natomiast nie ma na to wpływu żadnego obsługa tam pracująca, jedynie ceny. Osobiście nie pozwalam sobie czuć się jak intruz, potrafię (staram się) asertywnie domagać o swoje, sama jednak nie przekraczam granic dobrego wychowania.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-02, 21:32   #8
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Moje osobiste wrażenia:

Wszystkie perfumerie traktuję jak testerownie - kupię perfumy tam wtedy, jak zejdą do cen w perfumeriach internetowych

Wolę mimo wszystko Sephorę - mam wrażenie, że tam nie ma tak nachalnych sprzedawczyń i jakoś tak mam wrażenie, że one mimo wszystko jakieś bardziej obeznane w asortymencie. Douglas kojarzy mi się z chmarą nachalnych panienek o wiedzy zerowej jak już się je przyciśnie. W Sephorze często udzielano mi odpowiedzi na moje pytanie o dany kosmetyk, skład, zastosowanie, w Douglasie jeszcze mi się niesety nigdy nie zdarzyło.

Żeby nie wywyołać burzy - to co napisałam nie jest ogólną opinią, tylko moim subiektywnym odczuciem

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-02, 22:10   #9
BigMama
Zakorzenienie

Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................

Ja zapachy kupuję głównie przez internet, Ciekawi mnie jednak sprawa próbek zapachów w Sephorze - czy dają je przy okazji większych zakupów, czy są to próbki oryginalne czy robione z testera, a jeśli tak to jakiej wielkości, czy .. że tak nieśmiało zapytam... można je ewentualnie kupić?
BigMama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-03, 00:50   #10
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Polecam korzystanie z wyszukiwarki. Są już wątki traktujące o jakości obsługi: TEN i TEN

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-04, 07:16   #11
angel 310
BAN stały

GG do angel 310

a ja lubię Douglasa. zawsze dostaję duzo próbek i panie nie biegają za mną po sklepie jakbym miała coś ukraść ale moze to dlatego, ze mam u nich karte
angel 310 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-04, 08:38   #12
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angel 310 Pokaż wiadomość
a ja lubię Douglasa. zawsze dostaję duzo próbek i panie nie biegają za mną po sklepie jakbym miała coś ukraść ale moze to dlatego, ze mam u nich karte
W Sephorze też mam kartę (jak chyba ogromna większość Wizażanek), ale to nic nie pomaga - cały czas biegają, kontrolują, nie dają się skupić i w spokoju testować
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-04, 19:26   #13
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Moje osobiste wrażenia:

Wszystkie perfumerie traktuję jak testerownie - kupię perfumy tam wtedy, jak zejdą do cen w perfumeriach internetowych

Wolę mimo wszystko Sephorę - mam wrażenie, że tam nie ma tak nachalnych sprzedawczyń i jakoś tak mam wrażenie, że one mimo wszystko jakieś bardziej obeznane w asortymencie. Douglas kojarzy mi się z chmarą nachalnych panienek o wiedzy zerowej jak już się je przyciśnie. W Sephorze często udzielano mi odpowiedzi na moje pytanie o dany kosmetyk, skład, zastosowanie, w Douglasie jeszcze mi się niesety nigdy nie zdarzyło.

Żeby nie wywyołać burzy - to co napisałam nie jest ogólną opinią, tylko moim subiektywnym odczuciem
W Douglasie czasami mi sie wydaje,ze jest wiecej pracownic,niz klientek Zawsze,jak tam wchodze,to jest ich pelno na zmianie.

Co do Marionnaud,to faktycznie jest to dosc pochopna ocena,ale jakos nigdy mi sie tam nie podobalo.Zawsze,jak widzialam te Panie tam pracujace,to nawet nie chcialam wchodzic.a potem moje przewidywania sie sprawdzily.
A perfumy testuje wszytsko jedno gdzie,w Sephorze,Douglasie lub Galerii Centrum
moren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 09:57   #14
kimiki
Raczkowanie

Kupowałąm we wszystkich trzech sklepach- również zagranica i moje spostrzeżenia sa takie:

Sephora- wnętrze lokali ciemne, słaba klimatyzacja, z obsługą bywa różnie...niestety
Douglas- jasne miłe, przestronne, z dobra klimatyzacja wnętrze, bardzo miła obsługa chetnie dająca przy zakupie jakiegokolwiek produktu jakieś próbki etc
Marionnaud- takie sobie, dla mnie lekkie połączenie tych dwóch pierwszych sklepów.

Jeśłi chodzi o przeceny perfum to częściej spotykam je w Sephorze.
Stary 2008-08-08, 19:56   #15
kicia555
Zakorzenienie

Smile Dot.: Perfumerie-wasze obserwacje

Ja jestem skazana poki co tylko na Marionnaud'a , chociaz narzekac nie bede , robie tam czesto zakupy , Panie sa uprzejme , mile .
Bardzo lubie Sephore , wystrój , wnetrze... cos w tym jest ale coraz bardziej doceniam mniej zatłoczonego Douglasa , przepieknie jasne pomieszczenie , Panie rownie mile , chociaz pamietam taka sytuacje , bylam w Douglas'ie w Istambule w Turcji i Pani byla tak natretna , caly czas szczerzyla do mnie swój usmiech ...i łaziła krok w krok!!! czulam sie tak osaczona i nie moglam sie skupic ...
kicia555 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości