Kamienie na nerce :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-28, 21:42   #1
LookMeHeart
Raczkowanie

Lightbulb

Kamienie na nerce :(

Witam wszystkich ! Niewiedzialam gdzie mam zamiescic ten watek zeby jak najwiecej osób przecztytało. A wiec chodzi o to czy ktoś miał robioną urografię. Ja natomiast mam kamienia na nerce wielkosci 10.3 mm i mnie wlasnie to czeka. Jak to jest ? Prosze napisac bo bardzo sie boje a nigdy nielezalam w szpitalu.
LookMeHeart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-28, 21:54   #2
Ally83
Zakorzenienie

Dot.: Kamienie na nerce :(

Też się dowiem czegoś, bo też mnie to czeka... Tylko ja mam mniejszego kamyka, bo 3-4 mm. Takiego bólu nerek, co ja przeżywałam, to nikomu nie życzę Na szczęście na razie ucichło, ale w następnym tygodniu mam iść do szpitala.
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-28, 22:01   #3
LookMeHeart
Raczkowanie

a do spzitala to na jakis zabieg ??
Stary 2007-11-29, 03:19   #4
agatha
Rozeznanie

przed urografią trzeba być na czczo, a dzień przed trzeba przeczyścić jelita. najpierw założą Ci wenflon. położą Cię na stole i będziesz tam leżała podczas robienia zdjęć. zrobią próbne zdjęcie. następnie wstrzykują dożylnie kontrast i będziesz musiała leżeć (z tego co pamiętam) chyba z 10 minut żeby zobaczyli czy Twój organizm nie jest na niego uczulony. zdjęć będą robili kilka w pewnych odstępach czasowych.

agatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-29, 05:43   #5
_totally_
Zakorzenienie

http://www.zdrowie.med.pl/uk_moczowy...urografia.html

Na pewno jest to mniej nieprzyjemne od urodzenia trzech kamieni, co miało miejsce w moim przypadku.
_totally_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-29, 08:31   #6
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Współczuję ja miałam dwa, 7mm każdy. Wydaliłam je siłami natury że tak powiem. Nawet nie wiem kiedy to się stało, bo podczas pobytu w szpitalu dostałam leki przeciwbólowe i rozkurczowe. Ale ból podczas kolki nerkowej rzeczywiście okropny
Stary 2007-11-29, 09:36   #7
LookMeHeart
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agatha Pokaż wiadomość
przed urografią trzeba być na czczo, a dzień przed trzeba przeczyścić jelita. najpierw założą Ci wenflon. położą Cię na stole i będziesz tam leżała podczas robienia zdjęć. zrobią próbne zdjęcie. następnie wstrzykują dożylnie kontrast i będziesz musiała leżeć (z tego co pamiętam) chyba z 10 minut żeby zobaczyli czy Twój organizm nie jest na niego uczulony. zdjęć będą robili kilka w pewnych odstępach czasowych.

A co to takiego ten wenflon?? Czy to boli ? Ajjj jak ja sie boje panicznie ;( i długo sie lezy w szpitalu?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-11-29, 10:22   #8
mmmartha
Rozeznanie

dzięki wenflonowi tylko raz wbija ci sie w zyłe i bedziesz go miał kilka dni przez niego beda podawac ci wszytskie zastrzyki, kroplówkę.
ja tez rodziłam 2 kamienie z pierszwym lezałam w szpitalu tez miałam podawany kontrast lezałam tydzień
za jakies 3 miesiace pojawił sie drugi. byłam u lekarza prywatnie wiec nie musiałam isc do szpitala bo powiedział mi ze 1 dzień i on sam wyjdzie, ale przepisał mi zastrzyki przeciwbólowe, no i tak meczyłam sie cały tydzień, bo kamień nie chciał wyjsc
najgorsze sa te kolki nerkowe
mmmartha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-29, 10:37   #9
LookMeHeart
Raczkowanie

To az tydzien czasu sie lezy ? Kochane a jezeli ja do niego zadzwonilam i on tzn lekarz powiedzial mi ze w poniedzialek mam przyjsc do szpitala o godzinie 8:00 na izbe przyjeć . Czy to znaczy ze juz tego dnia tam zostane i mam brac wszytskie potrzebne rzeczy?
Stary 2007-11-29, 10:43   #10
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez LookMeHeart Pokaż wiadomość
Kochane a jezeli ja do niego zadzwonilam i on tzn lekarz powiedzial mi ze w poniedzialek mam przyjsc do szpitala o godzinie 8:00 na izbe przyjeć . Czy to znaczy ze juz tego dnia tam zostane i mam brac wszytskie potrzebne rzeczy?
Najprawdopodobniej tak

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-29, 10:49   #11
LookMeHeart
Raczkowanie

DZiewczyny a czy jest to bardzo bolesne <panika>

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-06, 10:44   #12
LookMeHeart
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Kamienie na nerce :(

Jak wyglądają / wyglądału u was ataki???? Niewiem co sie dzieje dostalam miesiączke mam bardzo bolesne skurcze ale takie bolesne ze niemoge chodzic,siedziec, siku robic, itd. Czy to moze byc ten atak ? Odrazu mowie ze to juz 2dzien mam takie sline skurcze
Stary 2007-12-06, 12:10   #13
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Ja miałam silny, raczej jednostajny ból z lewej dolnej strony pleców (miałam kamienie na lewej nerce) który promieniował aż do podbrzusza...
Stary 2007-12-06, 12:18   #14
kate6o
Zadomowienie

Sama urografia nie będzie boleć, to tylko diagnostyczne badanie. Od niego zalezy dalsze leczenie.

"Bóg rozkazał
swoim aniołom

żeby Cię strzegły
na wszystkich Twoich ścieżkach"
Ps 90,11
kate6o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-06, 13:23   #15
LookMeHeart
Raczkowanie

Ojeju a teraz wlasnie boli mnie ta nerka . Popoprawiam ocenki i polece do szpitala
Stary 2007-12-07, 16:51   #16
ania*aneczka
Wtajemniczenie

Urografia jest bezbolesna,wiec nie ma powodu,zeby sie stresowac.. Oby tylko tak przyjemne badania byly

Wyglada to tak,ze zglaszasz sie do lekarza ze swoimi "przyborami" (wenflon, kontrast) na czczo (wczesniej lykasz sobie przez 3 dni np. Espumisan, i starasz sie jak najlepiej oproznic jelita..jednym slowem-lewatywa ). Kladziesz sie na zimnym lozku (nie trzeba sie rozbierac, wystarczy np. podwinac koszulke i zsunac spodnie do wys. kolan..aa...i dobrze miec jednolite majtki, bo na zdjeciach RTG czasami wychodza np. kwiatki, Snoopy,wzorki, itd.. ). Potem pielegniarka zaklada ci wenflon (ja mialam w przedramieniu; to bol porownywalny do pobrania krwi,czyli..porownujac z bolami nerek-zaden ból..!). Potem robi sie puste zdjecie, wstrzykuje kontrast przez wenflon,czeka sie az kontrast dotrze do drog moczowych (w tym czasie asystuje lekarz) i robi zdjecia w odpowiednich odstepach czasu..A ty sobie tylko lezysz i lezysz... Na koniec jeszcze robia RTG na stojaco przodem i tylem i.. po badaniu. Calosc trwa moze 1-2 godziny, wiec z pewnoscia na noc sie nie zostaje..No..chyba,ze u was jest jakos inaczej

Nie ma sie czego bac

Fajnie,ze moge sie tym z wami podzielic, bo wy, jak nikt inny wiecie, co to znaczy dostac ataku kolki nerkowej.. :-/ Mialam 4 kamienie w obu nerkach, bol potworny, najgorsze byly ataki w nocy,kiedy z bolu sie po prostu zwijasz..Łykasz proszki, a 20 min. aż zaczna dzialac to najdluzsze 20 min. jakie sie moze zdarzyc! Albo kiedy kolka łapie cie w jakims dziwnym miejscu i nie mozesz podjechac do lekarza na zastrzyk...Potrafilam łykać np. 4 No-Spa Forte+2 Nurofen Forte naraz i za pol godziny jechac na dozylny zastrzyk np. z Ketonalu,bo mi bol nie mijal.. Heh.. Na szczescie teraz juz jest raczej ok...czasami lapie mnie bol prawej,zwlaszcza jak sie duzo nachodze, ale jest na tyle maly,ze nie potrzebuje sie znieczulac.

LookMyHeart bedzie ok, nie denerwuj sie!
ania*aneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 19:38   #17
LookMeHeart
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania*aneczka Pokaż wiadomość
Urografia jest bezbolesna,wiec nie ma powodu,zeby sie stresowac.. Oby tylko tak przyjemne badania byly

Wyglada to tak,ze zglaszasz sie do lekarza ze swoimi "przyborami" (wenflon, kontrast) na czczo (wczesniej lykasz sobie przez 3 dni np. Espumisan, i starasz sie jak najlepiej oproznic jelita..jednym slowem-lewatywa ). Kladziesz sie na zimnym lozku (nie trzeba sie rozbierac, wystarczy np. podwinac koszulke i zsunac spodnie do wys. kolan..aa...i dobrze miec jednolite majtki, bo na zdjeciach RTG czasami wychodza np. kwiatki, Snoopy,wzorki, itd.. ). Potem pielegniarka zaklada ci wenflon (ja mialam w przedramieniu; to bol porownywalny do pobrania krwi,czyli..porownujac z bolami nerek-zaden ból..!). Potem robi sie puste zdjecie, wstrzykuje kontrast przez wenflon,czeka sie az kontrast dotrze do drog moczowych (w tym czasie asystuje lekarz) i robi zdjecia w odpowiednich odstepach czasu..A ty sobie tylko lezysz i lezysz... Na koniec jeszcze robia RTG na stojaco przodem i tylem i.. po badaniu. Calosc trwa moze 1-2 godziny, wiec z pewnoscia na noc sie nie zostaje..No..chyba,ze u was jest jakos inaczej

Nie ma sie czego bac

Fajnie,ze moge sie tym z wami podzielic, bo wy, jak nikt inny wiecie, co to znaczy dostac ataku kolki nerkowej.. :-/ Mialam 4 kamienie w obu nerkach, bol potworny, najgorsze byly ataki w nocy,kiedy z bolu sie po prostu zwijasz..Łykasz proszki, a 20 min. aż zaczna dzialac to najdluzsze 20 min. jakie sie moze zdarzyc! Albo kiedy kolka łapie cie w jakims dziwnym miejscu i nie mozesz podjechac do lekarza na zastrzyk...Potrafilam łykać np. 4 No-Spa Forte+2 Nurofen Forte naraz i za pol godziny jechac na dozylny zastrzyk np. z Ketonalu,bo mi bol nie mijal.. Heh.. Na szczescie teraz juz jest raczej ok...czasami lapie mnie bol prawej,zwlaszcza jak sie duzo nachodze, ale jest na tyle maly,ze nie potrzebuje sie znieczulac.

LookMyHeart bedzie ok, nie denerwuj sie!

Achhh dziekuje ze tu zajrzałaś i troszke bardziej mi to wszystko rozjaśniłaś. Juz tak mocno sie nie boje Dziekuje jeszcze raz
Stary 2007-12-09, 22:14   #18
ania*aneczka
Wtajemniczenie

nie ma za co

Trzymaj sie dzielnie!
ania*aneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-13, 09:44   #19
LookMeHeart
Raczkowanie

Nio i juz po tym badaniu Niebylo tak strasznie tylko ta lewatywa najgorsza :/
Stary 2007-12-13, 11:41   #20
suczka29
Raczkowanie

Też leżałam w szpitalu na nerki- miałam piasek. Ból złapał mnie z dnia na dzień nigdy wcześniej mnie nic nie bolało a tu nagle budze się rano z tragicznym bólem, nikomu go nie życze bo mnie tak nawalało że myślałam że zwariuje Na drugi dzień pojechałam od razu do szpitala i leżałam ponad tydzień, codziennie jakieś kroplówki i lewatywa też sie zdarzyła A to wszystko przez moje kurteczki na zime do pępka teraz już troche bardziej dbam o siebie żeby to nie wróciło
suczka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 09:11   #21
ewadylewska
Zadomowienie

a ja mam takie pytanie, tez mam kamień 1 cm, mam zlecone badania krwi następnie urografię, tylko, że zaplanowałam już urlop i nie wiem czy teraz można czekać na tą urografię tydzień, czy trzeba to zrobić natychmiast?? może ktoś się orientuje??
Stary 2008-08-06, 13:37   #22
guantanamera
Zakorzenienie

GG do guantanamera

dziewczyny moj chlopak ma atak kolki...z tym ze jest we Francji i nie moge mu pomoc

najdziwniejsze jest to, ze ma sondę w przewodzie, ktora powinna zaponiegac kolce a tu zonk :|
nie wiem co mu radzic Boze boje sie o niego
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości