|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Szydełkowane cudeńka :D
Ostatnio oszalałam na punkcie szydełkowych kolczyków! I sobie wymyśliłam, że do sukienki na balu końcoworocznym założe włąśnie takie... Tylko problem jest, bo na szydełku zrobię, ale gorzej z umieszczeniem na druciku. Wiecie może, jak to się robi? Podam przykład...
http://img.pakamera.pl/kolczyki-1095...16_mainpic.img Oczywiście to nie są moje kolczyki... wykonała je dooperelle z Pakamery ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szydełkowane cudeńka :D
Nie umiem dziergać ani temu podobnych czynności wykonywać, ale wydaje mi się, że kolczyk od razu robisz na druciku, a nie gotowy "płat" naklejasz na drut
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Po przyjrzeniu się doszłam do wmiosku, że pod konic rzedu ajkoś się nawija na drucik... nie dokleja... i nie wiem jak ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę że mogła tam zakończyć kruciuteńkim łańcuszkiem, z którego zrobiła taki loopik i na nim zawiesiła bigiel. Tylko własnie zastanawia mnie czy ten kolczyk jest robiony na druciku czy na sucho bez bazy i tylko skrochmalony
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A nie lepiej kupic u dooperele? Zanim sie sama nauczysz i wykonasz podobne zuzyjesz mase czasu i materialow, a wszystko to po to, zeby pojsc w jednej parze na impreze.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Niestety... nie mogę kupić bo zanim wysłąlabym pocztą pieniądze to minęłby termin balu ;( A tak myślałam, że szybko zrobię ... Szkoda
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
To spróbuj obrobić kółeczko półsłupkami i potem robić w kierunku środka (tu już musisz eksperymentować). Jeśli nie masz gotowych kółek, możesz zrobić je z drutu posrebrzanego.
Zaznaczam, że to tylko takie moje gdybania - nie jestem pewna, czy jest to zrobione właśnie tak! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
one wcale nie muszą być na bazie z koła poprostu moga byc utwardzone 9z cukru robi się taka mase co potem długo schnie pewnie sa też jakies inne spospby) a jeżeli jest na druciku to ja bym powiedziala ze juz predzej zostało rozpoczęte od koła a potem osobno dorobiono srodek a wszystko razem potem połączono
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dziś się przyjrzałam i może to jest tak, że po prostu już ostatni rząd półsłupków się na durciku robi?? Żeby się jakoś to na druciku trzymało? trzeba spróbować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Kolczyki są zrobione tak jak tradycyjna serwetka (od srodka) i na koniec jest wrobione półsłupkami kółeczko ot i cała filozofia, oczywiscie 'serwetkę' trzeba dopasowac do kolka. Moja mama kiedys robiła takie podstawy na bazie kół lub prostokatów do szkatułek szydełkowych w latach 70 była na to moda
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Faktycznie dziewczyny, macie rację, to jest robione od środka na zewnątrz! Musiałam mieć jakieś zaćmienie w mózgu, że takie bzdury powypisywałam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Proste są. Ostatni rząd robi się na kole.. Zaczynasz od środka.
Edit: nie odświeżyłam wątku otwartego rankiem i widzę, że już wiecie jak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Cudowne jesteście! Niedługo polecę po kolorowy kordonek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Hmm, wygląda to trochę tak, jakby szydełkowa część została przyszyta do drucika igłą... albo raczej nić nanizana na drucik tak jak się nabiera włóczkę na druty przy rozpoczynaniu robótki
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi sie, ze to sie robi tak: najpierw od srodka, tak jak dziewczyny pisaly, kiedy wzorek ma wielkosc ramki z drucika, zakanczasz go. Nastepnie zaczynasz polslupkami obrabiac kolko z drutu, co jakis czas chwytajac za czesc juz zrobiona (platek kwiataka). MOzna ewentualnie sciegiem dzierganym (czyli igla i nitka) uzyskac podobny efekt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
I co udało Ci się ??????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Średnio się udało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie, ale rzucam je tutaj, bo akurat dotyczy czegoś
co robi dooperele - tylko się nie śmiejcie. Nigdy jeszcze nie robiłam nic ze sznurka i dlatego nie wiem, czy ten z jej fotografii to zwykły sznurek woskowany, czy jakiś inny. Pytam, bo moje woskowane sznurki układają się tak jakoś sztywno, a jej wygląda na mięciutki. Oglądałam prawie wszystkie korale i dalej nie wiem. A tutaj jest zdjęcie jednego naszyjnika z takim miękkim sznurkiem. Będę cała happy, jeżeli ktoś mi odpowie ![]() http://www.pakamera.pl/naszyjniki-kr...e-nr144887.htm
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
w empiku widziałam ostatnio sznurek,który by był odpowiedni do takich korali... na woskowany nie wyglądał... taki bardziej bliżej muliny był.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:22.