|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Studia a nieśmiałość..Witam. Jestem w liceum i myślę o studiach dziennikarskich. Jest tylko jeden problem. Jestem bardzo nieśmiała i boję się wystąpień publicznych. I mam do was takie pytanie czy na studiach trzeba występować publicznie ? tzn czy trzeba jakieś prezentacje, referaty itp wygłaszać?
![]() Poprawa : Nie boję się np odpowiadać na zadane pytania itp. z tym daję jakoś radę. Chodzi mi raczej o wystąpienia przed dużą publicznością właśnie takie wygłaszanie referatów itp. Edytowane przez madzia153 Czas edycji: 2011-10-08 o 17:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Studia a nieśmiałość..
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście ze tak ![]() A na dziennikarskich to już na 200% i to wcale nie tak rzadko... BTW: niestety- nie wyobrażam sobie bardzo nieśmiałej dziennikarki - bo co bedzie, gdy pracując np. w gazecie, bedziesz musiała zrobić z kimś wywiad...?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jeśli myślisz o studiach dziennikarskich to na pewno będziesz miała wystąpienia publiczne.
Co ciekawe sama nienawidziłam występować publicznie w lo,jednak na studiach (filologia rosyjska) cały czas rozmawiało się przed cała grupą czy rokiem,że uwierz,że po miesiącu nie będzie to dla Ciebie żaden problem.Po prostu dzień w dzień rozmawiało się w obcym języku tyle na ćwiczeniach,że szok. Za to na drugich studiach mieliśmy przedmiot wystąpienia publiczne (pewnie też będziesz takie coś miała) no i jak łatwo się domyślić występowało się ciągle,do tego facet nagrywał kamerą każdego i zadawał pytania z kosmosu.Po czym puszczał to przed całą grupą i omawiał błędy,a Ty musiałaś to oglądać,a jak łatwo się domyślić mało kto lubi na siebie patrzeć ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jakbys szla na studia na kierunek scisly to bys nie miala zadnych przemowien, ale na takim kierunku jak dziennikarstwo chyba nalezy sie tego spodziewac, poza tym niesmiala dziennikarka? To jak sucha woda...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Organizatorka
|
Cytat:
![]() Moja droga! Potraktuj to jako szansę i trening na przyszłość. To jest idealny czas na naukę tego. Wszyscy wkoło Ciebie będą się tego uczyć i pewnie każdy popełni jakąś małą gafę, ale w takich warunkach wszyscy są na to wyrozumiali. Każdy się denerwuje przed wystąpieniem - do pewnego stopnia są to według mnie takie "zdrowe nerwy" mobilizujące, gorzej jeśli stres Cię paraliżuje. Stresu nie należy się bać, bo zwykle i tak znika po pierwszej minucie mówienia ![]() ![]() ![]() Edytowane przez foxxxy Czas edycji: 2011-10-08 o 19:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
może i da się to przeskoczyć, ale z drugiej strony - przegrasz z osobami, które mają do tego naturalne predyspozycje.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Na każdych studiach czeka cię wygłaszanie referatów, przedstawianie prezentacji. Czasem jest to forma zaliczenia ćwiczeń, czasem po prostu zadanie. Czy to dziennikarstwo czy jakikolwiek inny kierunek- będziesz musiała przez to przejść. Dobra rada: bardzo dobre przygotowanie tematu znacznie ułatwia sprawę- jeśli wiesz o czym mówisz i w jakimś stopniu cię to interesuje to stres minie po pierwszym zdaniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Obrona też jest wystąpieniem... i to jaki stres przed tym! To nie powinno na studiach Cię ominąć jeżeli zakończysz je z pozytywnym skutkiem. Też byłam nieśmiała, ale właśnie na studiach nauczyłam się większej pewności siebie. Nie byłabym w stanie wystąpić przed np. setką osób ale z mniejszymi grupami sobie w miarę radzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
jestę wieszczę
|
Jestem nieśmiałą studentką podobnego kierunku. Mam problem z wystąpieniami publicznymi, ale nie mam problemu ze zrobieniem wywiadu z kimś, zdobyciem informacji, których potrzebuję itp. Nie każdy dziennikarz wygłasza orędzia do rzeszy osób, ale prawdopodobnie nie unikniesz takich prób na studiach. Po prostu musicie nauczyć się wszystkiego, żeby wiedzieć co chcecie robić po studiach, jakąś częścią dziennikarstwa się zająć. Czy być rzecznikiem, czy pogodynką czy PR-owcem czy też lokalnym zbieraczem informacji
![]() Ps. Pracę dorywczą w gazecie zaczęłam w drugiej połowie pierwszego roku studiów. Liczy się praktyka. Uwierz, że nieśmiałość mi przeszła w pracy ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Też nie lubię publicznych wystąpień i to bardzo, a jakoś jestem już na ostatnim roku studiów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na dziennikarstwie na pewno jest tego dużo więcej.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
przecież dziennikarka musi być otwarta, towarzyska, wygadana, z siłą przebicia. Jak można być nieśmiałym dziennikarzem?! to się wyklucza przecież
![]() na studiach nie da się nie przemawiać publicznie. Ćwiczenia, wykłady, czy chociażby prezentacja pracy licencjackiej - musisz zdobywać wprawę by w najważniejszej bitwie dać sobie radę perfekcyjnie, minimalizując stres. już nie wspominam o kierunku który sobie wybrałaś bo to aż śmiesznie brzmi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tak naprawdę na każdych studiach masz referaty, prezentacje. tu będziesz mieć dodatkowo jakieś nagrania, będziesz czasem zbierać materiały do artykułów itd. ale wszystko jest do przeżycia, zwłaszcza jeśli będziesz mieć fajną grupę no i oczywiście nie planujesz medialnej specjalności - bo tam na pewno będziesz mieć tego bardzo dużo i wykładowcy będą się czepiać (tym "niemedialnym" raczej dają spokój). no i jeśli jednak marzy Ci się praca w mediach to nieśmiałość będzie dla Ciebie wieeelką przeszkodą
![]() ![]() ![]() Edytowane przez porcelain Czas edycji: 2011-10-11 o 21:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:23.