|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Moderatorka z pazurem
|
![]() Protest przeciwko napaści na Gruzję
Oto treść wiadomości jaką dziś dostałam, jestem bardzo poruszona sytuacją jaka ma miejsce w Gruzji, postanowiłam więc zamieścić treść owej wiadomości tutaj, aby wizażanki mogły wesprzeć protest. Wiem, że niewiele to pomoże, nie zapobiegnie działaniom, ale możemy w ten sposób solidaryzować się z Gruzinami.
"Kochani, 8 sierpnia 2008 r. armia rosyjska rozpoczęła inwazję na wolny kraj, niosąc "pokój i porządek" na lufach karabinów. Znamy to dobrze z naszej własnej historii - 17 września 1939 to właśnie Rosjanie "oswobodzali bratnie narody" spod dławiącego je jarzma ... Jako obywatele wolnego kraju, członka Unii Europejskiej i struktur NATO, świadomi własnej historii , mamy moralny obowiązek sprzeciwić się tej bezczelnej agresji, która rozgrywa się na naszych oczach. Musimy pamiętać, iż sześćdziesiąt lat temu niektórzy również odwracali oczy i odmawiali "umierania za Gdańsk" podczas gdy na nasze leciały bomby. Teraz wsparcia od całej społeczności międzynarodowej potrzebuje naród gruziński. Zapraszamy na skonstruowaną naprędce stronę internetową naszego protestu : http://www.gruzja.eastclick.pl - prosimy Was o dołączenie do protestu poprzez podpisanie się pod naszym apelem lub dodanie własnego komentarza. Kiedy uzbieramy wystarczającą ilość wpisów, przekażemy je do Ambasady Federacji Rosyjskiej w Warszawie. Nie odwrócimy tym samym biegu wydarzeń, jednak możemy pokazać, że los niepodległego i suwerennego narodu nie jest nam obojętny." Edytowane przez RosesAreRed Czas edycji: 2008-08-11 o 21:37 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Protest przeciwko napaści na Gruzję
Zanim rozpoczniemy masową histerię proponuję zapoznać się z tym artykułem.
Jest dobry i co najważniejsze nie przedstawia czarno-białego, spolaryzowanego świata (zła, zła Rosja, och,och cudowna Gruzja) http://histmag.org/?id=1946 Polecam.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Inwazję ?!? Wojska rosyjskie są w OSetii Południowej od 1992 roku - są w składzie wojsk stabilizacyjnych! W związku z tym, że w takich wątkach nie znoszę braku obiektywizmu, a na brak w nich wiedzy historycznej dostaję wysypki ![]() Nie chcę nikogo urazić - ale aby zrozumieć ten konflikt - trzeba poza przyswajaniem wiedzy z mediów - po prostu tam być, poznać nie tylko historię, liczy ale przede wszystkim ludzi, warunki w jakich żyją i to, czego pragną... Po pobycie i pracy w Osetii i Gruzji wiem jedno - Osetyjczycy nie chcą należeć do Gruzji i nie ma tu żadnej rosyjskiej propagandy. gruzińska jurysdykcja w Osetii jest teoretyczna - Osetia ma swoje władze, oprócz tego urzędują tam UNHCR ( Biuro Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych ds. Uchodźców ) , obserwatorzy wojskowi i pracownicy cywilni OBWE, dla którego pracowałam. Nie można w żaden sposób łączyć sprawy Czeczenii ze sprawą Osetii (na wielu forach czytam takie porównania) - ponieważ Rosjanie nie stosują wobec Osetii przemocy - a sami Osetyjczycy czują się bliżsi Rosji- niż Gruzji, która ostatnimi czasy bardzo zbliżyła się do Stanów Zjednoczonych. Nie ma co ukrywać, że Amerykanie realizują tam swoją politykę- chociażby w sferze wojskowej (wysyłanie gruzińskich wosjk do Iraku). Zastanawiam się nad pewną niekonsekwencją społeczności międzynarodowej - która w niezwykle trudnej sprawie Kosowa - "podarowała" niepodległość kosowskim Albańczykom przy ogromnym sprzeciwie Serbów (i nie tylko), do których ziemie Kosowa należały od wieków i które stanowiły przedmurze chrześcijaństwa... Osetia jednym głosem domaga się oderwania od Gruzji - i nie ma tam mowy o konfliktach etnicznych, religijnych itp. wydaje się, jakby te stanowiska miały stanowić twarde NIE dla Rosji (ot tak -dla zasady). Wjeżdzając do Osetii Południowej mija się trzy wojskowe punkty kontrolne-gruziński, rosyjski i osetyjski - czołgi, uzbrojeni po zęby żołnierze i trwające w nieskończoność kontrole dokumentów, samochodów... to jest strefa konfliktu od lat - i praktycznie co kilka dni dochodzi tam do incydentów - są strzelaniny, wybuchy bomb, naruszanie "granicy"... Konflikty międzynarodowe - w tym wypadku na Kaukazie są tak złożone,
że tylko ignorant natychmiast znajdzie ich rozwiązanie i będzie się dziwił, dlaczego nikt nie robi akurat tak - a nie inaczej... to nie jest gra - od kilku zdań i posunięć na politycznej mapie może zależeć ludzkie życie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie ulegajmy masowej propagandzie i nie spłycajmy tematu. Tam nie ma nic oczywistego.
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
"Protest przeciwko napaści na Gruzję"
http://www.gruzja.eastclick.pl/mboard.php przepraszam bardzo, a co ta strona da ?? komu pomoze ? czy dzieki temu, ze sie podpisze wojska rosyjskie potulnie wycofają sie z Osetii ? bo jesli tak to ja bardzo chętnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Poczytaj troche wiecej historii tego konfliktu i dopiero wtedy sie wypowiadaj o losie niepodleglego i suwerennego narodu. Dla rownowagi proponuje stworzyc strone protestu przeciwko Gruzji.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2008-08-12 o 05:42 Powód: . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderatorka z pazurem
|
Widze ze nikt nie zrozumial o co tu chodzi. Nie oskarżajcie mnie o brak znajomości historii. Jesli uwazacie za sluszne to ze gina tam niewinni cywile to dalej sie sprzeczajcie kto ma racje. Ja uwazam jedno - napasc zbrojna nie jest zadnym rozwiazaniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Masz rację - gruziński najazd na Osetyjczyków nie powinien był się zdarzyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:10.