![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Kotka nie chce jeść
Nabyliśmy półtoramiesięczną kotkę. Jest u nas drugi dzień i mamy z nią ogromny problem: nie chce jeść.
Kupując wyprawkę, kupiliśmy jej karmę w sklepie zoologicznym - zarówno mokrą jak i suchą - powąchała tylko i zostawiła. Tylko mleko piła. Poszliśmy z nią do weterynarza (na standard: odrobaczanie i tak dalej), przy okazji powiedzieliśmy o jej niechęci do jedzenia. Pani weterynarz zaproponowała nam karmę weterynaryjną, którą kupiliśmy i kazała dać jej czas, bo może to kwestia nowego miejsca. Kotka jednak na weterynaryjną karmę też kręci nosem (a raczej całkowicie ignoruje jej obecność w misce), nadal pije mleko, poza tym je szynkę czy gotowanego kurczaka jak jej dajemy tylko do tej karmy ma awersje. Miał może ktoś z Was takie przeboje z kociakiem? Potrzebuję jakiejś rady, bo boję się, że będzie jej brakowało minerałów, ona dopiero rośnie, więc powinna mieć zbilansowaną dietę, a nie daje sobie tej diety stworzyć, bo nie je podstawowej rzeczy - karmy.
![]() |
![]() |
#2 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Kotka nie chce jeść
ona powinna jeść bo kotom post bardzo nie służy, po dwóch dobach (chyba) zachodzą jakieś zmiany w trzustce i wątrobie. Może spróbuj jej gotować? albo kupić jeszcze inną karmę? A może warto się przejść do weterynarza na dokładne badania?
![]() |
#3 |
Nie depcze krokusów
|
Co jadła w poprzednim miejscu? Czemu kupiliście tak młode zwierzę?
Koty nie powinny pić mleka ani jeść szynki.
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Weterynarz mówiła, że jeśli pije mleko i nie miauczy, że jest głodna, to najwyraźniej jej to mleko wystarcza: ona była wzięta od mamy, więc jest jeszcze nieprzystosowana. Szukam kogoś z podobnym problemem, bo może ktoś doradzi, jak jej pomóc nauczyć się jeść karmę. ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat:
Z mlekiem to mit: chodzi o to, że koty dostają po krowim mleku biegunki, bo są nieprzystosowane. Ona miała dostęp do mleka, więc nic jej nie jest. Ponownie: potwierdzone przez weterynarza, że dopóki nie będzie miała biegunki, może je pić. Co do szynki: wiem, że nie powinny jeść wieprzowiny ogólnie, już się doinformowałam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
weźcie karmę typu pasztet, rozciapciajcie na pastę i posmarujcie kotce nos/ łapkę, wyliże się i zobaczy, że to dobre. Czy kotka była już nauczona jeść stały pokarm? Nie ma zadnych niepokojących objawów typu katar, wyciek z oczu? Czasem przy kocim katarze koty nie chcą jeść.
Kotka powinna być zabrana do nowego domu w wieku 3 mcy, a nie 1,5 (szkoda, że dopiero teraz zajrzałaś na Wizooż, byśmy ci powiedziały, na co zwracać uwagę przy braniu małego kotka, powinnaś dostać z hodowli karmę, którą kotka wcześniej jadła). Miejmy nadzieję, że kotka się zaaklimatyzuje i nie będzie problemów z tego powodu, ze była za wcześnie zabrana od matki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Naczelna Nastolatka
|
koty mleka nie powinny pić, chyba, że takie specjalne dla kotów. Może ona powinna jeszcze być na płynnej diecie? Nie wiem od kiedy koty jedzą stały pokarm. A może spróbuj jej moczyć tą karmę? Może chętniej zje papkę. A co do przekonywania kota do żarcia, które mu nie pasuje, to powodzenia
![]()
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Daliśmy jej weterynaryjną, bo zależy nam na jej zdrowiu. Jak pisałam: je już pokarmy stałe, bo gotowanego kurczaka wcinała aż jej się uszy trzęsły. Tylko ta karma coś jej nie idzie za bardzo. Spróbuję jutro kupić karmę w formie pasztetu, może to coś da. Cytat:
Spróbuję rozdrobnić najbardziej jak możliwe i może w takiej formie da radę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Naczelna Nastolatka
|
Dwa dni to bardzo krótko, dla kota to okropny stres-taka zmiana miejsca. Może trzeba trochę odczekać żeby się do was przyzwyczaiła? Może wtedy zacznie jeść. I oczywiście nie dawaj jej whiskasa. Jeżeli je gotowanego kurczaka to dobrze, przez kilka dni może na tym chyba jakoś przeżyć. I na serio, przekonanie kota do karmy, która mu nie pasuje to praktycznie mission impossible, ale może tobie się uda.
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Hej, sama mam kota i miałam z moją Rudą takie przygody.
Spróbuj karmy specjalnie dla małych kociąt w małych saszetkach, jeśli ma już półtora miesiąca to powinna nauczyć się samodzielności w jedzeniu z miski i korzystaniu z kuwety. W pierwszym roku kota trzeba dawać mu jedzenie tyle ile potrzebuje bez umiaru, jak moja nie chciała jeść to mleko 'aplikowałam' jej do pyszczka za pomocą strzykawki 2ml bardzo ostrożnie żeby się nie zakrztusiła. Jak odrobaczałam ją to była strasznie zamulona i nie chciało jej się nic, bacznie ją obserwowałam, nie zmuszałam do jedzenia, tylko mleko aplikowałam aby miała chociaż trochę sił. Myślę, że to kwestia nowego miejsca, moja kotka też nie potrafiła się zaklimatyzować ale jak już odkryła kilka 'dziur' i poczuła się bardziej swobodne to szalała jak opętana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
spróbuj z różnymi mokrymi saszetkami czy pasztecikami( różne firmy i smaki) , może trafił ci się wybredny egzemplasz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak się do wtorku-środy nic nie zmieni, to pójdziemy jeszcze raz do Pani Weterynarz ![]() Cytat:
Może robi strajk głodowy czy coś, będę na bieżąco relację zdawać ![]() Cytat:
Rozmiękczanie suchej karmy mokrą nic nie da, bo ona nie chce jeść mokrej ![]() Póki co taką baaaardzo rozdziabaną suchą skubnęła po łebkach. Wypróbujemy jutro opcji paszteciku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Męczyłam się kilka tygodni bodajże, żeby kota przestawić i dopiero po dłuższym czasie mi się udało. Jak skończyła się raz mokra karma, kupiłam Whiskasa i kot zwymiotował. Podobnie było z persem. On je tylko suche. Najpierw w hodowli jadł W. u mnie krótko też, bo dostał biegunki. Zmieniłam na PF. Później zaczął podjadać lepsze karmy Chama , po których wymiotował. A że uparcie podjadał, już się przyzwyczaił i też je lepsze. Trudno było zmienić karmę, ale się udało.
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a była już w kuwecie, robiła kupę? To bardzo dziwne, żeby taki mały kociak nie miał apetytu, zazwyczaj takie małe kotki to smoki do jedzenia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaczęła powoooli zabierać się do mokrej karmy.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Wychowanie kociąt to nie tylko karmienie mlekiem matki, przez pierwsze 3 miesiące życia koty obserwują zachowania matki i rodzeństwa, uczą się higieny, stosunków wewnątrz- i międzygatunkowych, technik polowania i zabawy, kultury drapania, przystosowują się do pokarmów. Skoro wzięłaś kociaka od cioci (pisałaś, że "nabyłaś", to mnie zmyliło), to już mogła tam zostać jeszcze miesiąc, wiele by jej to dało, a dla Ciebie żadna różnica... Nikt jej tak nie nauczy życia jak kocia mama. Mój kocur był wcześnie zabrany od mamy (spod krzaka) i ma chorobę sierocą. Na szczęście wychowywał się dalej z rodzeństwem w domu tymczasowym, dzięki temu nie drapie w ogóle ludzi i umie się zachować w mieszkaniu, bo inne koty go tego nauczyły. Jest lękliwy, zjada wszystko co widzi, nie umie skakać i wylizuje sobie futro. Cytat:
Mleko krowie ma o połowę mniej tłuszczu niż kocie, inny bilans substancji odżywczych, niewiele tauryny... jest dla cieląt, nie kociąt ani ludzi. Kozie ma więcej tauryny (i laktozę), ale jest droższe od bezlaktozowego, zbilansowanego dla kotów. Z kolei sztuczne mleko kocie nie jest takie smaczne. Weterynarz zamiast niewiele robiącej karmy powinien Ci sprzedać mleko i odżywki dla kociąt. Cytat:
Ufff... dobrze, że je ![]() Cytat:
Dziwi mnie, że Twoja kotka nie chce jeść mokrej karmy, zwykle kociaki szaleją na jej punkcie i preferują ją nad mleko. A już zwłaszcza za whiskasem, który mięsa ma mniej niż parówki, za to sporo dodatków kuszących zapachem. Royal Canin to karma ze średniej półki, za którą koty często się zabijają. Niestety to, że Twoja ciocia dawała jej saszetki nie jest równoznaczne z ochoczym zjadaniem ich przez kotka. Nie tylko o wieprzowinę chodzi, ale też o dodatki, w tym sól. Koty nie powinny absolutnie jeść słonych pokarmów, bo mają skłonności do chorób nerek.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A czy to normalne, że ma fioła na punkcie serka waniliowego? W sensie, jak otworzyłam serek, to nie dość że wdrapała się na mnie w tempie ekspresowym, to jeszcze mało mnie nie zadrapała na śmierć, żeby zjeść chociaż trochę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ogólnie koty nie powinny jeść ludzkiego jedzenia, bardzo słodkiego, słonego, mocno przyprawionego, nic smażonego, nic ociekającego tłuszczem itd... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||||
Nie depcze krokusów
|
A jak wrzucasz chrupki do mleka, to ich nie zjada?
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale coś tam dziubie, powoli do przodu. Cytat:
![]() To podchodzi do mleka, wącha, patrzy na mnie jak na idiotkę i robi strajk. Cytat:
Moja kotka czy cioci? Moja jeszcze nie, nawet jeszcze o tym nie myśleliśmy (nie jest za młoda?),a co do cioci... Nie wiem. To dobry sposób ![]() Cytat:
I jeszcze z innej beczki: czy to normalne, że kot wącha książki, czy ja oprócz tego, że trafiłam na niejadka, to jeszcze na ćpuna?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Koty lubią nabiał i kukurydzę, ale nie są to dla nich dobre produkty. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() ![]() Jak napisała Malla, jak się dopadnie do skarpet, to dopiero wygląda jak ćpun ![]()
![]() |
![]() |
#24 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Spokojnie koty mają 9 żyć, mój kocur lubi sie czasem zaciągnąć męskim butem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Mamy nowy problem... Jedzenie już powoli ok, ale teraz pojawiły się lekkie biegunki. Skąd?
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Nie depcze krokusów
|
Biegunka u kociaka, który zaczyna dopiero jeść co innego niż mleko, może się zdarzać. Zacznij ograniczać mleko. Nie podawaj mleka godzinę przed ani po innym jedzeniu, stawiaj kici miseczkę z wodą.
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spróbuję jeszcze trzymania jej z daleka od mleka godzinę przed i po jedzeniu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:59.