![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Jaki styl mieszania?
Dziewczyny,
przygotowuję się do zakupu własnego mieszkania. W sumie już czekam na ostateczną umowę notarialną i klucze ![]() Wymyśliłam sobie wystrój nowoczesny, białą kuchnię, szare ściany, jasną (prawie szarą) podłogę...(opcja A) 404481_303990116371403_817100189_n.jpg download.jpg m4.jpg nowoczesne-salony-2013-mnostwo-zdjec-i-propozycji_1379706.jpg Wszystko już miałam w głowie, gdy nagle pojechałam do super fajnego hotelu na weekend, zobaczyłam inny wystrój (drewniany) i też mi sie spodobał. (opcja B) http://3deforma.pl/?p=1800 778719_415680175180633_297282664_o.jpg Jestem w dużym dylemacie pomiędzy wyjściem A i B. Wyjście A jest tańsze i mniej zobowiązujące (chyba), wyjście B wydaje mi się bardziej eleganckie i ponadczasowe. Zależy mi na zrobieniu mieszkaniu na lata, a nie na najbliższe 3.... Ale wciąż nie wiem co robić. Wiem że ostateczna decyzja zależy ode mnie, ale co byście mi doradziły? Z góry dzięki za pomoc ![]() Edytowane przez aga.fisia Czas edycji: 2013-12-03 o 23:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jaki styl mieszania?
Wszystko zależy od powierzchni moim zdaniem, jak masz maly metraż to drewno CI optycznie zmniejszy natomiast jasne kolory powiększą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mam 70m2... z czego salon z kuchnią to 30, sypialnia 14 a gabinecik malutki bo 8...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Głosuję na wersję B
![]() Bardziej eleganckie wnętrze, jasne (dużo bieli); małe pomieszczenia np. gabinet 8m w ciemnej szarości też nie będą optycznie zbyt wielkie, za to dość przygnębiające ![]() ![]() Wersja B mniej sztampowa, drewno jest ponadczasowe (oczywiście są odcienie/ gatunki mniej i bardziej modne ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2013-12-04 o 00:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;44007495]Głosuję na wersję B
![]() Bardziej eleganckie wnętrze, jasne (dużo bieli); małe pomieszczenia np. gabinet w ciemnej szarości też nie będą optycznie zbyt wielkie, za to dość przygnębiające ![]() ![]() Wersja B mniej sztampowa, drewno jest ponadczasowe (oczywiście są odcienie/ gatunki mniej i bardziej modne ![]() Dzięki śliczne za komentarz. No właśnie z dnia na dzień ta druga opcja wydaje mi się bliższa.... Szczególnie że w kuchni chciałabym zrobić szklany panel taki czarno-biały z widokiem miasta a to chyba do tej elegancji dość pasuje (?).... No i przemawia za mną fakt większej ponadczasowości. Jakbym kupowała małe mieszkanko na obrzeżach miasta z zamysłem sprzedania za 3 lata to chyba na 100% zrobiłabym wersję A (tańsza i jakoś mam wrażenie bardziej "młodzieżowa" , choć mam 26 lat ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Na zdjęciu jest drewniany panel nad blatami kuchennymi ale oczywiście może być inny (szkło bardziej praktyczne), tylko jeśli jest bardzo widoczny z salonu, to nie powinien chyba zdominować wnętrza, tak mi się zdaje
![]() Blaty kuchenne kamienne ![]() Bardzo podobają mi się takie proste, nowoczesne elementy drewna na ścianach, jak ten z półkami i w korytarzu-nad kwiatami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Lepiej będziesz czuła się w naturalnych kolorach, jak w wersji drugiej z drewnem. Sama mam podobny klimat, biały kamień, beże i brązy, kominek, bardzo się relaksuję w moim domu. Szary jest nowoczesny, na topie, ale wnosi lekką surowość we wnętrzach. Trzeba go koniecznie czymś przełamać, turkus fajnie współgra, oby nie czerwony, bo to takie oczywiste, mnie wręcz odrzuca. No i drugi argument, barwy ziemi raczej nigdy nie wyjdą z mody, a szarości i taki styl pewnie szybko się znudzi. Chociaż jak się przyjrzę zdjęciom, to twoje stylizacje są delikatne, szarości lekkie i jasne, wg mnie tak też może być, ale tylko jak na pierwszym zdjęciu.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyjaciółka KWC
|
Jak dla mnie to drugi jest ulepszoną wersją pierwszego
![]() Ja osobiście wnętrzom w kolorach ziemi mówię nie (nie znoszę ani beżu ani brązu ani zieleni we wnętrzach), ale drewniane podłogi, blaty, meble połączone z szarością to dla mnie bardzo fajny styl i rzeczywiście ponadczasowy. ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Podobają mi się też te szare wnętrza w opcji A, szczególnie pierwsze zdjęcie, ale jednak zdecydowałabym się na B. My wynajmujemy mieszkanie, które jest tak urządzone (drewno i stonowana biel) i bardzo dobrze się w nim czuję. Jest ciepłe, przytulne, uniwersalne, można się uspokoić, wyciszyć i nie znudzi się tak szybko jak kolory. Daje też duże pole manewru, gdy coś Ci się znudzi. Możesz wymienić dodatki na inny kolor, na inny kolor pomalować ściany...i już będzie inaczej, bez konieczności wymiany mebli, zrywania płytek, podłogi, itp. Takie mieszkanie jest bardzo łatwo wynająć, bo zaraz po wejściu widzi się przestrzeń dla siebie, którą można zapełnić własnymi rzeczami, a np. jakieś kolory (w tym szarości nadające surowości) już nie każdemu mogą pasować. Dlatego nawet gdybyś chciała je sprzedać czy wynająć, to też będzie to możliwe.
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2013-12-04 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem, co Cię tak dziwi
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
Remontowałam mieszkanie na 2-4 lata mieszkania, potem pójdzie do wynajmu, i co? Nienawidzę białych i beżowych ścian, to miałam je sobie tak pomalowac dla komfortu przyszłego najemcy? W życiu. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
To jest każdego indywidualna sprawa, ja cenię większe bezpieczeństwo, mobilność i nie chciałabym mieszkania, które w przypadku zmiany sytuacji życiowej może stać się problemem. Mieszkania są ogólnie mało płynne jako towar, więc na pewno przy kupnie i urządzaniu będę patrzyła pod kątem, czy będzie się je dało sprzedać/wynająć/zamienić.
Ściany można przemalować w ciągu kilku dni i nie jest to duży koszt, więc to akurat zły przykład.
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale dam przyklad pomysłu na lazienkę.... teraz ma być biała z elementami drewna (np blat, czy półki) i może panel ścienny jakiś kwiatowy... To dość uniwersalne bo najwyżej ktoś sobie panel zmieni... Ale na samym początku miałam pomysł, jako fanka Chaplina, żeby przykleić płytki z kadrami z jego filmów. Dla mnie super. Ale fakt nawet jak nie za 5 a za 15 lat chciałabym sprzedać i ktoś zobaczy te kafelki to padnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
No właśnie o to mi chodziło
![]() weźmy na przykład mieszkania z bitwy o dom. Na mieszkania stewardesy albo Jurka Pacha, które są dość... oryginalne mogłoby być ciężko znaleźć kupców czy nawet najemców (zakładając, że wszystkie te mieszkania są do wynajęcia za tę samą cenę). Wygrało mieszkanie jasne i w miarę uniwersalne. Na forum ktoś się spytał "gdybyś mógł wziąć jedno mieszkanie, to czyje?" i najwięcej osób podało, że Wojtka, czyli mieszkanie, któremu zarzucano, że jest "katalogowe". Także czasem warto wziąć to pod uwagę.
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2013-12-04 o 12:26 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyjaciółka KWC
|
Prawda jest taka, że mieszkania po remoncie na rynku wtórnym chodzą jak świeże bułeczki i bardzo trudno kupić takie mieszkanie. A już na pewno płytki z Charlie Chaplinem nie wpływają na cenę.
Gust każdy ma inny i 90% nabywców takiego mieszkania w swój nie trafi. A jak się kupuje mieszkanie na rynku wtórnym, ma się środki na takie mieszkanie i w 9 na 10 znajduje się w najlepszym przypadku wczesne lata 90 i łazienkę z tego okresu, a w 10-tym remont zrobiony 5 lat wcześniej i płytki z Charlie Chaplinem to jak się naprawdę cgcie kupić takie mieszkanie i wie się co oferuje rynek, to się nie szuka 11-tego, tylko się bierze to 10-te. W soprzedaży mieszkania ważny jest standard i stan techniczny a nie detale jak kolor płytek, podłogi czy ścian.
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Swoją drogą ciekawe jak pójdą teraz mieszkania Pacha czy np. Ryjków na rynku. Kto je kupi i za ile. ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Cytat:
![]() Wiesz ja mieszkania szukałam pół roku.... i uwierz jak już płacisz tyle kasy to chcesz by było idealne. Więc albo wchodzisz i czujesz "to jest to w 100%" albo kupujesz stan surowy.... Powiem Ci czemu... Powiedzmy w zaokrągleniu że moje mieszkanie kosztuje 500 tys w stanie surowym. Identyczne mieszkania już wyposażone kosztują 700 tys... Więc wolę kupić takie za 500 i zrobić "jak marzenie" albo kupić takie za 700 które jest już jak marzenie (ew. do drobnych przeróbek) niż zapłacić 700 tys i zdzierać podłogi, kafelki itp... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Przyjaciółka KWC
|
Ja mówię właśnie, że drobniejszą rzeczą jest zwykle wymienić podłogę (np. zdjąć panele czy deskę czy nawet parkiet - bo 2o m2 parkietu osobiście ściągałam 30 minut) i położyć nowe (panele kładzie się ekspresowo, parkiet to już operacja - wiadomo), a wykucie jednej płytki, wpasowanie nowej to już większy problem, ryzyko, wymaga precyzji, narzędzi i czegoś więcej niż tylko wyniesienia mebli.
O generalnym remoncie pisałam w kontekście tego, że wiem, ile pracy jest przy jakiej czynności remontowej. Nie każdy chce wszystko robić od zera i nie każdy może, jasne że większość ludzi woli kupić stan deweloperski i zrobić sobie wszystko samemu, ale czasem ludzie tego nie robią i mają dobre powody. I wtedy detale jak kolor płytek raczej nie są na pierwszym planie. ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
![]() Z mojej strony już EOT bo dyskusja się zrobiła nie w temacie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ok to wróćmy do tematu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W małych miastach, gdzie nowych bloków prawie się nie buduje ludzie nie mają właściwie wyboru i faktycznie zostaje im tylko rynek wtórny. właśnie ciekawe czy mieszkania z Bitwy są własnością TVNu czy JW. Jak TVNu, to może wykorzystają na kręcenie seriali ![]()
![]() |
![]() |
#23 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Fakt w mniejszych miastach inna sprawa jest z mieszkaniami... ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Jak szukałam mieszkania to najpierw oglądałam mieszkania "w miare nowe i urządzone" i tu bylo najgorzej. Bo płaciło się za świeżość mieszkania i (często bogate) wyposażenie. Jednak wówczas stać by mnie było na tycie mieszkanko.... Potem był rzut na stan deweloperski, ale jakoś źle trafiałam. Tzn zależało mi na kupieniu "JUZ" i żeby urządzić w 3 miesiące i się wprowadzać. Jak była ciekawa inwestycja i ładny rozkład to oczekiwanie na mieszkanie 2-3 lata. A jak mieszkanie "na już" to same spady, których nikt nie chciał. Potem oglądałam mieszkania stare, urządzone na zasadzie "wywale ściany, zedrę wszystko do zera i zrobię z tego nówkę'. Takie mieszkania są tańsze, bo stare i właściciel nie zainwestował ostatnie 15 - 20 lat. Ale niestety stan klatek, piwnic i samego bloku zwykle był tragiczny i co z tego że mieszkałabym w pięknym mieszkaniu, jak na klatkę bym z siekierą wchodziła ![]() No i CUD...trafiłam nagle na mieszkanie w stanie surowym , które ktoś kupił o dewelopera dla siebie, nagle okazało się że rodzina się powiększy i postanowił sprzedać i kupić nowe ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
To fakt, te mieszkania są tak ciasne, że dwie osoby mają ciężko się pomieścić, a co dopiero ktoś trzeci ;-p
![]() |
#25 | |
DOMator
|
Cytat:
A tak w temacie, to obie wersje są neutralne i dobre jako baza. W zasadzie różnią się odcieniem ścian i ilością drewna. Bez znaczenia czy ściany będą w kolorze białym, piaskowym czy szarym. To można szybko i łatwo zmienić w kilka dni. Ważniejsza i trudniejsza do zmiany jest podłoga, płytki, drzwi wewnętrzne (białe lub w kolorze drewna na podłodze) i nad tymi elementami zastanawiałabym się najdokładniej. Do tego przemyślane oświetlenie i tego typu detale i dobrej jakości, neutralna zabudowa stała - kuchnia czy szafy wnękowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
A propos sprzedaży mieszkań http://www.pracowniawizerunku.com.pl...dazy-mieszkan/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ogromnym plusem jest widok, grube, ceglane ściany i wysokie pomieszczenia. No i 88 m2 w dobrej cenie, bo do remontu. 8m2 , tyle , co Twój gabinet, ma pokój naszego małego dziecka, wg mnie za mały na ciemną szarość ścian (dziecko ma jasny "lodowy błękit" czy coś podobnego). ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Powieszenie nowych zasłon i postawienie talerzy czy jabłek nie skłoni kogoś do kupna, bez przesady. Rozumiem niekorzystne wrażenie, gdy mieszkanie jest zapuszczone, a ktoś nie planuje remontu w ogóle- tylko wtedy sama stylizacja nie wystarczy. Dla mnie najważniejsze były strony świata/światło, widok z okien i rozkład pomieszczeń- resztę załatwił generalny remont- kiedy oglądam zdjęcia sprzed, to naprawdę potencjał mieszkania przesłonił nam realne postrzeganie wnętrz ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2013-12-05 o 02:30 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;44023628]
8m2 , tyle , co Twój gabinet, ma pokój naszego małego dziecka, wg mnie za mały na ciemną szarość ścian (dziecko ma jasny "lodowy błękit" czy coś podobnego). ![]() Trochę to ściema ![]() Powieszenie nowych zasłon i postawienie talerzy czy jabłek nie skłoni kogoś do kupna, bez przesady. Rozumiem niekorzystne wrażenie, gdy mieszkanie jest zapuszczone, a ktoś nie planuje remontu w ogóle- tylko wtedy sama stylizacja nie wystarczy. Dla mnie najważniejsze były strony świata/światło, widok z okien i rozkład pomieszczeń- resztę załatwił generalny remont- kiedy oglądam zdjęcia sprzed, to naprawdę potencjał mieszkania przesłonił nam realne postrzeganie wnętrz ![]() 1. Znaczy ten pokój jeszcze nie ma 8 metrów, ale będzie miał... Ma 12. Jednak przylega do łazienki i zdecydowałam sie przesunąć ścianę by zrobić sobie wreszcie piękną, sporą łazienkę ![]() 2. Potrzebuje duuuużo. Wiem, bo sama w tym zawodzie pracuję ![]() 3. Homestaging robi na prawdę dużo. Niby jest się świadomym zmian, które można zrobić....ale jednak co widzi się to łatwiej do głowy wchodzi. Choć podejrzewam że znów zależy kto na co się nastawia. Jak kupujesz mieszkanie tak jak Ty do totalnej przemiany, to homestaging na nic. Ale jeśli tak jak wiele wizażanek pisało "do zamieszkania" to zapewne jest to dobry zabieg (dla sprzedającego). Tak samo zapewne jeśli chodzi o wynajem.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Podbijam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Obie opcje są do siebie podobne także masz ułatwione zadanie bo tak naprawdę zmiana tekstylii możesz zmienić wnętrze,a uwierz mi jeszcze nie raz ci się spodoba coś innego juz to przerabialam,ja na początku byłam zafascynowana stylem indyjskim wiec zaczęłam gromadzić przedmioty,a teraz zakochałam się we wnętrzach skandynawskich zupełnie inna bajka i tamte przedmioty odstawilam które się dało to przerobilam, pomalowalam i też pasują do obecnego wnętrza. Jeśli to lubisz to możesz się bawić swoim domem. Ale jeśli zamierzasz zmieniać co jakiś czas wnętrze zaopatrz się w dobra bazę tzn kupuj meble w klasycznym kolorze aby później moc dobrać jedynie dodatki,dobrym kolorem bazowym jest szary bezowy biały brąz np. beżowa lub szara sofa powinna się sprawdzic;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:41.