|
|||||||
| Notka |
|
| Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Dni niepłodne...
Siemka!
Przez watek jednej z naszych koleżanek zainteresowałam się tym kiedy sa dni płodne i niepłodne... Szukałam odpowiedzi na swoje pytanie ale jakoś się nie doszukałam..No i na jakiejś tam stronie przeczytałam, że można to poznać po wydzielinie z pochwy... No i niby gdy są "suche dni" to są dni niepłodne. No i teraz moje pytanie. Bo ja nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek miała suche dni... Zawsze wydzieliny z mojej pochwy jest całkiem sporo oczywiście czasem jest jej więcej, ale ogólnie to nie zaobserwowałam u siebie "suchych dni". Czy powinnam się tym martwić? Zapytać o to ginekologa? Wizytę mam za tydzień, ale gdyby sie okazało to "głupim" pytaniem spaliłabym sie ze wstydu... Ogólnie jestem trochi bardzo wstydliwa.... No i to nie jest mi jakoś bardzo potrzebne kiedy mam te dni niepłodne, to tak raczej z ciekawości i troski o własne zdrowie ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Dni niepłodne...
hmm....mozliwe ze mozna to zaobserwowac z dni suchych ale ...moze bede sie mylic i jesli cos to niech mnie ktos poprawi
ale o ile pamietam to dni plodne sa jakos 4 dni przed i po miesiaczce oczywiscie jesli ma sie regularny okres wtedy latwo to obliczyc.....mozna tez prowadzic pomiar temperatury ciala...kiedys to robilam nie pamietam dokladnie ale mierzy sie temperature najlepiej w ustach pod jezykiem z rana ,nie wstajac z lozka....jesli sie myle to poprawcie
|
|
|
|
|
#3 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
dni bezpłodne... hm teoretycznie, i bezpieczniej jest uwazać że NIE MA sie dni bezpłodnych. Natomiast najmniejsze ryzyko występuje wg mnie 2 dni przed okresem, w czasie i 2 dni po.. rózne zdania mają kobiety i lekarze, ja przyjmuje b. ostrozne stanowisko, wiec dla mnie to są dni o zmniejszonym ryzyku. I pamiętaj że nie ma głupich pytań tylko.... (znana mantra )
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ty już tak nad tym nie główkuj tylko licz sobie z pomocą kalendarza, wszędzie się taki znajdzie http://kobieta.interia.pl/seks/kalendarz-intymny wpisujesz pierwszy dzień cyklu, a mechanizm pięknie ci wylicza, które są płodne a które niepłodne, ot cała filozofia
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
okreslenie dni plodnych i nieplodnych u kazdej kobiety to sprawa jak najbardziej indywidualna.... okreslenie dni nieplodnych na podstawie tylko sluzu jest bardzo ryzykowne.....trzeba naprawde znac swoj organizm zeby sie tym kierowac..... najlepiej jest do obserwacji sluzu dodac jeszcze mierznie temperatury......
nazywa sie to metoda objawowo- termiczna sluz plodny to sluz przezroczysty, rozciagliwy lub wodnisty (zywotnosc plemnikow od 3 do 5 dni - zdarza sie nawet 7) sluz nieplodny jest najczesciej bialy i lepki okres plodny zaczyna sie okolo 6 dni przed owulacja a konczy okolo 3-4 dni po.... problem polega na tym zeby wiedziec kiedy owulacja wystapi..... zeby wiedziec to na podstawie sluzu potrzebne sa wczesniejsze obserwacje..... to co podaje to informacje niepelne, skrotowe..... poszukaj na necie cos o naturalnych metodach planowania rodziny napewno znajdziesz wiecej... sproboj na www.28dni.pl (przeszukaj baze wiedzy, poszukaj na forum jest tam watek dla dziewczyn ktore odkladaja poczecie wlasnie za pomoca metody objawowo - termicznej) Cytat:
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
[1=b2061242e79199a19ea25d4 48e737c2153b1403a_5fee660 2bf23e;8619857]ale o ile pamietam to dni plodne sa jakos 4 dni przed i po miesiaczce oczywiscie jesli ma sie regularny okres wtedy latwo to obliczyc.....m[/QUOTE]
chyba literówka, ok 5 dni po okresie do 14 dni przed okresem. 14-tego dnia przed okresem występuje owulacja. Ten dzień objawia się wydzielaniem gestego śluzu. Dziewczyny podały Tobie pomocne strony, duzo jest opisane, warto poszukać. Zaznaczam ze na jakiś lepszych stronach. Ja korzystam z kalendarzyka internetowego i prowadze własne obserwacje. Polecam http://www.urbia.de/services/eisprung/ Wylicza prawidłowo dni. Moze się Tobie wydawać, że nie masz dni suchych, gdyż są różne wydzieliny. Ja np bezpośrednio przed okresem mam "mokro". |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
KKAA podalas link do kalendarzyka,ale co oznaczaja te pszczolki?? a tak w ogole lepiej by bylo jak bylby on po polsku
|
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
[1=b2061242e79199a19ea25d4 48e737c2153b1403a_5fee660 2bf23e;8627986]pomylic sie nie mozna???
[/QUOTE]można, każdemu się zdarza poprawiłam dlatego, żeby jakaś nie znająca się osoba nie liczyła sobie tak dni płodnych. Dla dobra społeczeństwa Co do kalendarza: -pszczółka z napisem "beginn der periode" - pierwszy dzień okresu -z napisem "test muglich" - najlepszy dzień do wykonania testu ciążowego -jak jest kilka pszczół podrząd z serduszkami, to oznaczają dni płodne, a te z największą liczbą serduszek to dni kiedy jest najwieksza szansa na dzidzie, napisów nie przetłumacze gdyż moja znajomośc niemieckiego jest prawie zerowa. -kwiatek mozliwe że oznacza jajeczkowanie, przynajmniej wszystko na to wskazuje - znaczek niebieski i rózowy wskazuje kiedy jes najwieksza mozliwośc na dziewczynkę, a kiedy na chłopca (czytałam, ze nie idzie tak naprawdę zaplanować) |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Dni plodne u kobiet z 30dniowym cyklem sa miedzy 14 a 16 dniem cyklu. Tak, tak mz dziewczyny jestesmy plodne pare dni w miesiacu. Problem tkwi tylko w tym ze plemniki w organizmie kobiety zyja 72 godz wiec trzeba to sobie odjac. Tydzien przed okresem jest nieplodny na bank. Wiem to bo moja znajoma studiuje wychowanie prorodzinne czy cos takiego... Aha i w okres tez sa dni nieplodne i po okresie do 5 dni
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a co tematu to ja sie nigdy nie opieralam na obliczaniu dni plodnych i nie plodnych...owszem interesowalam sie swego czasu tym i wiele czytalam ale bardziej ze strachu a moze niepewnosci nie stosowalam takich obliczen dlatego napisalam tez zeby mnie ktos poprawil jesli sie pomylilam pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
No dobra. Ale czy ktoś wie o co chodzi z tymi "suchymi dniami"? Czy chodzi o to ze niby wtedy jest mniej wydzieliny niż w dni płodne?
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Tak, wtedy jest mniej wydzieliny niz w dni plodne. Z tego co czytalam to w dni plodne sluzu jest duzo i konsystencja przypomina bialko jajka kurzego. Potem jest go coraz mniej az w koncu sa tzw. dni suche.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.

)