|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Krem z kw.AHA dla 27-latki
Szukam czegos dla siostry pod choinke tzn. kremu z kwsami AHA. Ma dosc zniszczona skore opalaniem w solarium i zwyklym, widac juz jej dosc znacznie zmarszczki kolo ust i na czole. Wiem, ze kwasy AHA pomagaja przy przesuszonej skorze, zniszczonej przez promienie UV. Zastanawiam sie teraz, jaki KREM BYLBY ODPOWIEDNI??
![]() ![]() Aha...czy stosujac taki krem koniecznie trzeba stosowac krem z filtrami? Bo wiem, ze przy kwsach w gabinecie trzeba, ale tam jest wieksze stezenie....wiec? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Krem z kw.AHA dla 27-latki
hej!!
Fajny bylby Diacneal firmy avene, zawiera AHA 6% i dodatkowo retinaldehyd, ktory bedzie dzialal tez przeciwzmarszkowo. sa tez kremy firmy SVR z retinolem i kwasami AHA --> seria Hydracid, czasem mozna je kupic w zestawach, gdzie jest krem i piling z kwasem AHA jak cos mi jeszcze wpadnie do glowy to napisze Przy kwasach konieczne jest stosowanie filtrow, nawet przy mniejszych stezeniach, niezaleznie od pory roku! poniewaz kwasy i retinoidy dzialaja fotouczulacajco!
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie poleciłabym Diacnealu dla przesuszonej i zniszczonej solarium skóry - kwas i retinal to jak na poczatek za duzo, zwłaszcza że początki kuracji czesto przynosza pogorszenie, a nie poprawe. No i jeszcze jedna kwestia - kto chciałby znaleźć od choinką krem p/tradzikowy?? Ah, i aby uzywac diacnealu trzeba sie troche "podszkolic" w teorii
![]() Dobrym pomysłem jest seria Hydracid od SVR - ich peeling na noc i do tego zestaw kremów - hydracid aplha na noc i hydraci na dzien, ale to koszt ok 150zl a moze i wiecej. Warto rozwazyc zakup kosmetykow Lierac - nightpeel na noc - fantastycznie nawilza. na dzien jest uzupelniajacy daypeel, ale moze byc cokolwiek z dobrym filtrem. No i sa jeszcze kosmetyki Neostraty - zwlaszcza te z kwasami PHA - do suchej, zwiotczalej skory. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Racja, rzeczywiscie Diacneal na pierwszy ogien i na prezent to nie jest dobry pomysl.
![]() i zapomnialam o Lieracu!! na prezent bylby fajny, ma AHA, BHA i mocznik, wiec bedzie nawilzal i to taka apteczna troche wyzsza polka, ladne opakowanie, wiec jak najbardziej sie nada ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
zastanawiam się, dlaczego firmy nie wpadły jeszcze na pomysł zestawów: kwasy / retinaldehyd + filtry. np. Avene Diroseal/Diacneal/Ystheal/Eluage + filtry SPF 50+ albo LRP Effaclar K + filtry, SVR Lysanel Active + filtry itd.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy warto moze pomyslec o innym kosmetyku - bez kwasow?? np. same filtry? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
L_V --> albo moze zapytam tak: nie stac mnie, ze by kupic kuracje na dzien i na noc, zdaje sobie sprawe, ze przy tej nocnej, to na dzien bedzie musiala stosowac filtry..Czy zatem dobrze bedzie uzywac TYLKO day peel? gdyz ma i kwasy i filtry...Czy rownie dobrze zadziala? nawilzy, zmiejszy zmarszczki? Czy potrzebna jest do tego nocna kuracja?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Najwyzej rzeczywiscie, jak jej sie spodoba ten Day Peel, to juz za swoja wyplate kupi sobie ten na noc ![]() Dzieki za pomoc!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Maripossa, ale jeśli Twoja siostra lubi solarium, to nie wiem, czy kupowanie jej kwasów to dobry pomysł... Chyba że uda Ci sie ją namówić do rezygnacji z tego zgubnego nałogu
![]() Wydaje mi się, że wart rozważenia jest żel De Noyle's 9% AHA - bardzo delikatny, dobrze nawilża, bardzo wydajny i duża butla, kosztuje coś około 60 zł, o ile pamiętam... Jest też krem z 5% AHA. Można kupić np. na stronie eversun.pl albo w bio-medzie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() napisalam, ze po tym zniszczona dosc skore, bo normalne opalanie tez lubi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
e tam, zestawy z miniaturkami są pakowane w całkiem spore kartoniki, a skład i tak jest na kartoniku właściwym od kremu.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Kremik zakupiony
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() JESZCZE RAZ DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC!! Wesołych Świąt!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Mieszkam w Holandii i nie moge znalesc tutaj firmy Avene ani La roche posay (moich ulubionych) a chcialabym rozpacząc kuracje kwasami czy mogłybyście mi doradzic Drogie Wizażanki jakis dobry krem tego typu czyli złuszczajacy na wygładzenie ujednolicenie oczyszczenie zaskornikow? Z tego co zauwazyłam jest tutaj Vichy i Roc czy te firmy maja kremiki tego typu? Jesli nie to, doradzcie cos innego bardzo prosze....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.