|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czy 5 mg kwasu foliowego przed planowaną ciążą to nie za dużo?
Dziewczyny już pora na dzidziusia dlatego odstawiłam już tabletki i poszłam do apteki kupic kwas foliowy (muszę dodac, że mieszkam obecnie w Hiszpanii). W domu zobaczyłam, że sprzedano mi dawkę aż 5 mg (ACFOL-acido folico), a z tego co wiem i wyczytałam to zaleca się przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego dziennie przez 3 m-c przed planowana ciażą i do końca pierwszego trymestru ciąży.
Kiedy poszłam wymienic tabletki pani w aptece stwierdziła, że te są jak najbradziej prawidłowe dla przyszłych mam i nie ma mniejszych dawek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy 5 mg kwasu foliowego przed planowaną ciążą to nie za dużo?
a moze sprobuj udac sie do innej apteki i tam zapytac? bo moze w Hiszpanii sa inaczej oznaczane?
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pójdę jutro do innej apteki i zapytam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
5mg
![]() ![]() http://www.twoje9miesiecy.com/index.php?id=142 http://www.synteza.com.pl/folacid5_t.htm
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Niestety pisze 5 mg
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz.... mam troszkę sprzeczne informacje. Lekarze mówią o dawce 0,4 mg, na forach opinie są różne. U nas na ulotce od kasu foliowego 5 mg jest napisane: "WSKAZANIA: Profilaktyka i leczenie stanów powstałych w wyniku niedoboru kwasu foliowego takich jak: niedokrwistość megaloblastyczną, niedokrwistość hemolityczna. Wyższe dawki kwasu foliowego (5 mg na dobę) zalecane są do stosowania co najmniej przez trzy miesiące przed planowaną ciążą u kobiet, które urodziły dziecko z wadą genetyczną cewy nerwowej." Więc chyba zaszkodzić nie powinno, ale ja bym się jednak zastanowiła. U nas leczy się tym głównie stany niedokrwistości i lek jest na receptę - ja uważam, że nie bez powodu. Pozdrawiam i życzę szybkiego zabrzuszkowania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
ja łykam 15 mg
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Byłam dzisiaj w innej aptece, i pani tez była zdziwiona pytaniem o mniejszą dawkę niż te 5mg, jednak wyszukała "FOLI-DOCE" o zawartości 400 microgramów (to własnie jest 0,4 g) z witaminką B12 i juz zaczełam połykac.
![]() Dzięki wielkie dziewczyny, jeszcze troche i ruszamy z mężem do dzieła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
ja łykam 5 mg z zalecenia gina a kupuje go bez recepty
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Nadmiar kwasu foliowego jest wydalany z moczem, w związku z tymi 5 mg nie powinno zaszkodzić. Najnowsze badania jednak wskazują, że dostarczenie kwasu foliowego to nie wszystko, czasem trzeba pomóc w jego wchłanianiu i dlatego zaleca się branie tegoż kwasu z metafoliną
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
ja, dopoki nie dowiedzialam sie , ze jestem w ciazy - czyli w 4 tyg od zaplodnienia bralam przez pol roku i potem przez 4 tyg 5mg. Czasem sobie dzielilam na pol (mozna, pytalam znajomego farmaceute). A to tylko dlatego, ze mnie wkurzalo wykorzystywanie przez firmy farmaceutyczne faktu, ze kobiety ciezarne sa w stanie zaplacic bajonskie sumy za poczucie bezpieczenstwa. 5mg kosztowalo 2,41zl a folik ok 10zl- moze to malo, ale po konsultacji z kilkoma lekarzami bralam te 5mg i teraz jestem w 13tc, mialam juz 2 usg i poki co wszystko jest w porzadku.
po prostu nie rozumiem dlaczego mam placic 5x wiecej za cos, co powinno byc 4x tansze. a i mialam badany kwas foliowy we krwi to mi wyszedl powyzej normy- w ogole tego nie odczuwam ![]() ![]() wiem tylko, ze w badaniach , na podstawie ktorych zaczeto zalecac kwas foliowy kobietom przed i w ciazy stosowano dawki 0,4-1mg i takie tez sa zalecenia. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja tyle przyjmowalam przed ciązą i przez pierwsze miesiące ciązy z zalecenia lekarza, acidum folikum chyba sie to nazywało
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.