zawyżanie kosztów wysyłki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-20, 10:22   #1
Hultaj
BAN stały

zawyżanie kosztów wysyłki

Coraz częściej mam ochotę, pomimo bezproblemowych zakupów, wrzucać sprzedawcom co najwyżej neutrale. Zaczyna mnie pomału irytować dodatkowe naciągactwo na paczkach czy listach. Bardzo, ale to bardzo nie lubię np. tego, gdy sobie, być może, obniżą cenę za produkt, a za to odbiją choć te głupie 3 zolki na poleconym (to w przypadku drobiazgów, w przypadku rzeczy droższych to po prostu, też rzucają, że ileś tam i wszyscy ;-) zadowoleni oczywiście z siebie). Kiedyś zapłaciłam 9 zetów za przesyłkę, a koleś nadał mi kabel inpostem, za całe 1,85.

I nie wiem. Wiem, że chodzi o drobiazgi, ale - 'powinnam' być taka zrzędliwa i mendowata czy nie? Wystawiacie pozytyw, mimo, że sprzedawca, mówiąc po ludzku, oszukuje?
I jak to wygląda od strony prawnej? Dlaczego mogą sobie wrzucać swoje ceny, kurczę ;-), cenniki w całym kraju są takie same.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 10:31   #2
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: zawyżanie kosztów wysyłki

W koszty wysyłki zapewne wliczają sobie 'wszystkie koszty'.
No, na przykład, musi na pocztę autobusem dojechać, to za bilet (w te i nazad) też sobie liczy, stąd te zawyżanie .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 10:39   #3
lir391
Zakorzenienie

zazwyczaj cena za przesyłkę, którą płacę mieści się w granicach rozsądku. gdybym zapłaciła 9 zł za przesyłkę, która kosztuje dwa zł, też bym się wkurzyła pewnie Ci powie, że jechał ze wsi do jakiegoś miasta, gdzie jest poczta i tyle zapłacił za przejazd.
Zauwazyłam, że im tańszy produkt, tym wyższy koszt wysyłki i tak, jak pisałaś - "odbijają sobie", a ludzie się łapią - bo coś jest 3 zł tańsze niż u innego sprzedawcy, tylko tamten ma przesyłkę za 5 zł, a ten pierwszy za 8 zł nigdy nie miałam jakichś wygórowanych kosztów wysyłki, ale gdyby tak było, to grzecznie bym spytała, dlaczego tak dużo
a negatywa raczej nie można za coś takiego wystawić, bo zanim kupisz widzisz i cenę produktu, i wysyłki

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 10:41   #4
Hultaj
BAN stały

post pod postem, istnieje funkcja "edytuj"

Fresiaku, nie żartuj , cwaniaczkowanie i tyle.

Panu w busie do ceny biletu tez ufundujesz prywatną marżę, bo w deszcz jeździ...

Pomijam juz, ze super sprzedawcy maja często umowy z pocztą, i płaca mniej. Ale jak płacisz 11 zetów <>, a dostajesz, oczywiście, polecony za 4,20 (db, db, 50 gr koperta (pomijam, naprawdę, że w hurtowniach taniej), to zaczynasz się zastanawiać, że chyba coś się komuś myli.

No właśnie, trudno machnąc za cos takiego negatywa, ale trochę jest dobijające, ze takie praktyki mają się super.
Ciekawa jestem, ile osób by pomyślało, że wszystko jest w porząku, gdyby zamiast, nie wiem, 1,30 za bilet, słyszałoby w kioskach 1,65, bo pani ma takie zyczenie.

Edytowane przez YenneferD
Czas edycji: 2008-01-21 o 13:41
Stary 2008-01-20, 10:47   #5
yeah
Zadomowienie

etam, w momencie kiedy coś kupuję na all biorę pod uwagę ewentualny koszt przesyłki. a jak taki cieć myśli sobie, że przykozaczy jak zawyży jej koszt, to jest w błędzie
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 10:47   #6
201710120930
Konto usunięte

Moim zdaniem sprzedawca narzuca warunki .Klient albo sie godzi albo go zlewa i idzie gdzie indziej .
Niesmak może pozostac ale to tak jakby sie kłócić w sklepie za rogiem ,ze maggi o 1 zł drozej niż w supermarkecie .
Kupujesz albo nie .Ale pomarudzic można
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 10:49   #7
Hultaj
BAN stały

ale ja się nie czepiam cen za produkty.
czepiam się o te nieszczęsne paczki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-20, 10:51   #8
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

A jakie jest stanowisku Allegro w kwestii zawyżania kosztów przesyłek? Pewnie uważają, że to nie ich sprawa?

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 10:54   #9
Hultaj
BAN stały

Zlewają.
Stary 2008-01-20, 10:54   #10
Fresa
Zakorzenienie

Oby nie wpadł na pomysł, żeby następnym razem taryfą (na pocztę) podjechać .

Że w deszcz jeździ, to nie.
Ale, gdybyś inną drogą chciała, to trzeba by było dopłacić.

Stary 2008-01-20, 10:55   #11
201710120930
Konto usunięte

No tak . Więc albo jedziesz autobusem w te i nazad po te maggi do hiper albo kupujesz za rogiem
Trzeba sobie dodać wszystkie koszty .
Rzadko korzystam z allegro /ale korzystam / może mozna indywidualnie sie dogadać ze sprzedawcą co do przesyłki ?
W koncu powinno mu też zależeć .
Stary 2008-01-20, 10:56   #12
Fresa
Zakorzenienie

Jak ma atrakcyjny towar, i wielu chętnych na niego, to niekoniecznie będzie mu zależeć.

Stary 2008-01-20, 10:58   #13
Hultaj
BAN stały

Jak już sobie zadam raz na ruski rok ten trud, i zapytam, z którego kosmosu wzięło sie komuś kwotę za wysłanie, to najczęściej milczą. raz tylko mi jakaś pani machnęła referat, że ceny ustaliła poczta, a nie ona. Ale doceniłam piękną, choć mocno grafomańską, polszczyznę.

Pani w sklepie jak pakuje bluzkę do siateczki, albo wkłada parasol do pudelka , też za to dolicza ekstra?
Stary 2008-01-20, 11:00   #14
Fresa
Zakorzenienie

Jej, taką usługę pani w sklepie ma już wliczoną w pensję.

Zresztą, czasami za pakowanie prezentów trzeba uiścić osobną opłatę.

Stary 2008-01-20, 11:01   #15
yeah
Zadomowienie

ale żeby tradycji stało się zadość pragnę zapytać się Ciebie ŁAJKO dlaczego robisz spacje między ostatnią literą, a kropką? zawsze bardzo mnie to ciekawiło, ale wstydziłam się zapytać
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 11:02   #16
Fresa
Zakorzenienie

Z drugiej strony.
Powinno być jasno napisane:
-koszt znaczka: 2 złote
-koperta: 2 złote
-opłaty manipulacyjne: cała reszta

Wtedy nie byłoby wątpliwości .

Stary 2008-01-20, 11:03   #17
°Alchemia
Zadomowienie

Doskonale cię rozumiem, bo mam pecha trafiać na takowych sprzedawców z allegro dość często, niestety. W kosztach wysyłki podane: paczka priorytet 8zł, a potem dostaję list polecony wartości conajwyżej 4,80 Ostatnio kupiłam torbę, dość drogo (licytacja) i przesyłkę otrzymałam w formie jak powyżej. Torbę w kopercie, zgięta i wciśnietą. Neutrala nie wystawiłam, bo wiadomo, ze odwet murowany, a za takie cos sobie psuć 100% trochę żal. Ale wysmarowałam maila ze stosowną opinią.
Zastanawiam się, czy czegoś takiego nie zgłaszac do all, ale jesli sprawa dotyczy super sprzedawcy, to jasne, ze zostanie to olane, bo na nim zarobią więcej niz na mnie.

Edit: dodam, ze sama też sprzedaję, wiec doskonale znam koszty przesyłek wszelakich (niestety w tym wypadku, bo potem ciśnienie rosnie )

Edytowane przez °Alchemia
Czas edycji: 2008-01-20 o 11:06 Powód: błędy, błędy, ach
°Alchemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 11:03   #18
Hultaj
BAN stały

aha, a sprzedawca za włozenie do koperty doliczy sobie np. 60 % wartości wysyłki za szlachetną fatygę.
Stary 2008-01-20, 11:04   #19
Fresa
Zakorzenienie

Nie zapominaj, że jeszcze na pocztę musiał pognać .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-20, 11:06   #20
201710120930
Konto usunięte

Wiadomo,ze się wszystko o kasę rozbija.
Jeśli w dwóch sklepach ze soba sąsiadujących jedna bluzka będzie tańsza bo sobie sama do siateczki włożę to pójdę tam a jeśli cena będzie taka sama to pójde tam gdzie mi ją zapakują .Proste .

Jeśli chodzi o cenę za przesyłki to myślę ,że sprzedawcy na tym żerują ,ze mało osób ją wlicza w koszta .Zaaferowani niższą ceną towaru nie zauważają jej . I się kręci.

yeah-zastrzeliłaś mnie uwierz czy nie -nigdy na to nie zwróciłam uwagi.
Dopiero teraz .
Stary 2008-01-20, 11:06   #21
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Doskonale cię rozumiem, bo mam pecha trafiać na takowych sprzedawców z allegro dość często, niestety. W kosztach wysyłki podane: paczka priorytet 8zł, a potem dostaję list polecony warto conajwyżej 4,80 Ostatnio kupiłam torbę, dość drogo (licytacja) i przesyłkę otrzymałam w formie jak powyżej. Torbę w kopercie, zgięta i wciśnietą. Neutrala nie wystawiłam, bo wiadomo, ze odwet murowany, a za takie cos sobie psuć 100% trochę żal. Ale wysmarowałam maila ze stosowną opinią.
Zastanawiam się, czy czegoś takiego nie zgłaszac do all, ale jesli sprawa dotyczy super sprzedawcy, to jasne, ze zostanie to olane, bo na nim zarobią więcej niz na mnie.
Nom.
Przejrzałam regulamin, ale, jako że dyplomatycznie nie przejmują się ciut poważniejszymi drobiazgami (nie wtrącają się... ), bo są pośrednikami , to i kosztów wysyłki oficjalnie nie przeżywają. Ech.
Stary 2008-01-20, 11:07   #22
Fresa
Zakorzenienie

Ale chyba nie doliczają aż tak dużo?

Zresztą, co tu dużo mówić: kapitalizm () .

Stary 2008-01-20, 11:10   #23
°Alchemia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Nom.
Przejrzałam regulamin, ale, jako że dyplomatycznie nie przejmują się ciut poważniejszymi drobiazgami (nie wtrącają się... ), bo są pośrednikami , to i kosztów wysyłki oficjalnie nie przeżywają. Ech.
Generalnie jest naprawdę niewiele rzeczy, w które się wtrącają Chyba, ze akurat masz pecha i ktoś życzliwy doniesie, że sprzedajesz podróbę (a masz oryginał), aukcja znika w okamgnieniu, nikt nie pyta o zdanie (boś nie super sprzedawca). Mnie się odpukac, nie przytrafiło jeszcze, ale dlatego lepiej zabardzo nie skarżyć się o drobizagi.

Edytowane przez °Alchemia
Czas edycji: 2008-01-20 o 11:13 Powód: ort
Stary 2008-01-20, 11:12   #24
Hultaj
BAN stały

W deszcz.

A problem, moim zdaniem, istnieje, i jest zupełnie poważny, bo zakupy w sieci to pomału standard przyszłości.

Kiedyś coś kupowałam, jakąś taniochę, i sprzedawca deklarował, że wysyłkę wlicza w cenę produktu. Porównałam pozostałe aukcje, stwierdziłam, że wszystko wygląda ok (wliczył, ale sobie to 'zrekompensował' , normalne), wybrałam jego, a potem dosalam mejla, że owszem, wliczył, list zwykły za 1 zł.
Myślałam wtedy, że mnie strzyknie.

Oficjalnie też nieszczególnie się skarżę, na pewno nie do serwisu, bo przecież problem nie istnieje. Po prostu wkurza mnie, że kolejny kamyk do koszyka cudowności w naszym kraju. Choc jestem trochę niesprawiedliwa, bo przeciez widzę, że nie tylko u nas to praktykują.

Kapitalizm kapitalizmem, kłamstwo kłamstwem.

Edytowane przez YenneferD
Czas edycji: 2008-01-21 o 13:43 Powód: post pod postem, istnieje funkcja "edytuj"
Stary 2008-01-20, 11:15   #25
Fresa
Zakorzenienie

Pogoda nie ma znaczenia, prędzej: za ciasne buty .

Ale, to już przecież ich ryzyko, że wysyłają listem zwykłym?

Stary 2008-01-20, 11:16   #26
°Alchemia
Zadomowienie

Wiadomo, ale niestety jedno woleć, w tym przypadku (jak to w życiu).
Stary 2008-01-20, 11:17   #27
Fresa
Zakorzenienie

Ale o to właśnie chodzi: żeby wyjść na swoje, czyż nie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-20, 11:18   #28
Hultaj
BAN stały

Dobre pytanie, z tą odpowiedzialnością, nie zastanowiłam się nad tym wtedy, tylko posłusznie dopłaciłam.

Chociaż, niektórzy, czasem widzę, mają czelność ! ^^ pisac sobie wprost, że ''ich nie obchodzi, co poczta zrobi z paczką'' (zastanawiam się wtedy, przy takim tekście, czy to oznacza, że nie mają zamiaru fatygować się z reklamacjami i oddawać później pieniędzy ).
Stary 2008-01-20, 11:19   #29
Fresa
Zakorzenienie

A jak paczka zaginie, to co?

Stary 2008-01-20, 11:23   #30
Hultaj
BAN stały

W normalnej sytuacji, sprzedawca składa reklamację, i poczta płaci. S. przelewa kasę po reklamacji, albo wysyła kolejny towar, jeszcze raz.
Ale nie wiem, co myslec o deklaracji sprzedawcy (płacisz za ubezpiecznie, priorytet): nic mnie mnie obchodzi, co poczta zrobi z wysylką (kiedyś wpadłam na, w ten deseń, opis, i z lekka mnie przytkał :P).
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości