![]() |
#1 |
BAN stały
|
zawyżanie kosztów wysyłki
Coraz częściej mam ochotę, pomimo bezproblemowych zakupów, wrzucać sprzedawcom co najwyżej neutrale. Zaczyna mnie pomału irytować dodatkowe naciągactwo na paczkach czy listach. Bardzo, ale to bardzo nie lubię np. tego, gdy sobie, być może, obniżą cenę za produkt, a za to odbiją choć te głupie 3 zolki na poleconym (to w przypadku drobiazgów, w przypadku rzeczy droższych to po prostu, też rzucają, że ileś tam i wszyscy ;-) zadowoleni oczywiście z siebie). Kiedyś zapłaciłam 9 zetów za przesyłkę, a koleś nadał mi kabel inpostem, za całe 1,85.
![]() I nie wiem. Wiem, że chodzi o drobiazgi, ale - 'powinnam' być taka zrzędliwa i mendowata ![]() I jak to wygląda od strony prawnej? Dlaczego mogą sobie wrzucać swoje ceny, kurczę ;-), cenniki w całym kraju są takie same. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zawyżanie kosztów wysyłki
W koszty wysyłki zapewne wliczają sobie 'wszystkie koszty'.
No, na przykład, musi na pocztę autobusem dojechać, to za bilet (w te i nazad) też sobie liczy, stąd te zawyżanie ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
zazwyczaj cena za przesyłkę, którą płacę mieści się w granicach rozsądku. gdybym zapłaciła 9 zł za przesyłkę, która kosztuje dwa zł, też bym się wkurzyła
![]() Zauwazyłam, że im tańszy produkt, tym wyższy koszt wysyłki i tak, jak pisałaś - "odbijają sobie", a ludzie się łapią - bo coś jest 3 zł tańsze niż u innego sprzedawcy, tylko tamten ma przesyłkę za 5 zł, a ten pierwszy za 8 zł ![]() ![]() a negatywa raczej nie można za coś takiego wystawić, bo zanim kupisz widzisz i cenę produktu, i wysyłki ![]()
![]() |
#4 |
BAN stały
|
post pod postem, istnieje funkcja "edytuj"
Fresiaku, nie żartuj
![]() Panu w busie do ceny biletu tez ufundujesz prywatną marżę, bo w deszcz jeździ... ![]() Pomijam juz, ze super sprzedawcy maja często umowy z pocztą, i płaca mniej. Ale jak płacisz 11 zetów < ![]() ![]() No właśnie, trudno machnąc za cos takiego negatywa, ale trochę jest dobijające, ze takie praktyki mają się super. Ciekawa jestem, ile osób by pomyślało, że wszystko jest w porząku, gdyby zamiast, nie wiem, 1,30 za bilet, słyszałoby w kioskach 1,65, bo pani ma takie zyczenie. ![]() Edytowane przez YenneferD Czas edycji: 2008-01-21 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
etam, w momencie kiedy coś kupuję na all biorę pod uwagę ewentualny koszt przesyłki. a jak taki cieć myśli sobie, że przykozaczy jak zawyży jej koszt, to jest w błędzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem sprzedawca narzuca warunki .Klient albo sie godzi albo go zlewa i idzie gdzie indziej .
Niesmak może pozostac ale to tak jakby sie kłócić w sklepie za rogiem ,ze maggi o 1 zł drozej niż w supermarkecie . Kupujesz albo nie .Ale pomarudzic można ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
ale ja się nie czepiam cen za produkty.
![]() czepiam się o te nieszczęsne paczki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A jakie jest stanowisku Allegro w kwestii zawyżania kosztów przesyłek? Pewnie uważają, że to nie ich sprawa?
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Zlewają.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Oby nie wpadł na pomysł, żeby następnym razem taryfą (na pocztę) podjechać
![]() Że w deszcz jeździ, to nie. Ale, gdybyś inną drogą chciała, to trzeba by było dopłacić.
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
No tak . Więc albo jedziesz autobusem w te i nazad po te maggi do hiper albo kupujesz za rogiem
![]() Trzeba sobie dodać wszystkie koszty . Rzadko korzystam z allegro /ale korzystam / może mozna indywidualnie sie dogadać ze sprzedawcą co do przesyłki ? W koncu powinno mu też zależeć . |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jak ma atrakcyjny towar, i wielu chętnych na niego, to niekoniecznie będzie mu zależeć.
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Jak już sobie zadam raz na ruski rok
![]() ![]() ![]() Pani w sklepie jak pakuje bluzkę do siateczki, albo wkłada parasol do pudelka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jej, taką usługę pani w sklepie ma już wliczoną w pensję.
Zresztą, czasami za pakowanie prezentów trzeba uiścić osobną opłatę.
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
ale żeby tradycji stało się zadość
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Z drugiej strony.
Powinno być jasno napisane: -koszt znaczka: 2 złote -koperta: 2 złote -opłaty manipulacyjne: cała reszta Wtedy nie byłoby wątpliwości .
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Doskonale cię rozumiem, bo mam pecha trafiać na takowych sprzedawców z allegro dość często, niestety. W kosztach wysyłki podane: paczka priorytet 8zł, a potem dostaję list polecony wartości conajwyżej 4,80
![]() Zastanawiam się, czy czegoś takiego nie zgłaszac do all, ale jesli sprawa dotyczy super sprzedawcy, to jasne, ze zostanie to olane, bo na nim zarobią więcej niz na mnie. Edit: dodam, ze sama też sprzedaję, wiec doskonale znam koszty przesyłek wszelakich (niestety w tym wypadku, bo potem ciśnienie rosnie ![]()
bezdomni.pl ------------------------------------------------------------- Od lutego w USA ![]() Edytowane przez °Alchemia Czas edycji: 2008-01-20 o 11:06 Powód: błędy, błędy, ach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
aha, a sprzedawca za włozenie do koperty doliczy sobie np. 60 % wartości wysyłki za szlachetną fatygę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nie zapominaj, że jeszcze na pocztę musiał pognać
![]() ![]()
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Wiadomo,ze się wszystko o kasę rozbija.
Jeśli w dwóch sklepach ze soba sąsiadujących jedna bluzka będzie tańsza bo sobie sama do siateczki włożę to pójdę tam ![]() Jeśli chodzi o cenę za przesyłki to myślę ,że sprzedawcy na tym żerują ,ze mało osób ją wlicza w koszta .Zaaferowani niższą ceną towaru nie zauważają jej . I się kręci. yeah-zastrzeliłaś mnie ![]() Dopiero teraz . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
Przejrzałam regulamin, ale, jako że dyplomatycznie nie przejmują się ciut poważniejszymi drobiazgami (nie wtrącają się... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ale chyba nie doliczają aż tak dużo?
Zresztą, co tu dużo mówić: kapitalizm ![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
bezdomni.pl ------------------------------------------------------------- Od lutego w USA ![]() Edytowane przez °Alchemia Czas edycji: 2008-01-20 o 11:13 Powód: ort |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
W deszcz.
![]() A problem, moim zdaniem, istnieje, i jest zupełnie poważny, bo zakupy w sieci to pomału standard przyszłości. Kiedyś coś kupowałam, jakąś taniochę, i sprzedawca deklarował, że wysyłkę wlicza w cenę produktu. Porównałam pozostałe aukcje, stwierdziłam, że wszystko wygląda ok (wliczył, ale sobie to 'zrekompensował' ![]() ![]() Myślałam wtedy, że mnie strzyknie. ![]() Oficjalnie też nieszczególnie się skarżę, na pewno nie do serwisu, bo przecież problem nie istnieje. Po prostu wkurza mnie, że kolejny kamyk do koszyka cudowności w naszym kraju. Choc jestem trochę niesprawiedliwa, bo przeciez widzę, że nie tylko u nas to praktykują. ![]() Kapitalizm kapitalizmem, kłamstwo kłamstwem. Edytowane przez YenneferD Czas edycji: 2008-01-21 o 13:43 Powód: post pod postem, istnieje funkcja "edytuj" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Pogoda nie ma znaczenia, prędzej: za ciasne buty
![]() Ale, to już przecież ich ryzyko, że wysyłają listem zwykłym?
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Wiadomo, ale niestety jedno woleć, w tym przypadku (jak to w życiu).
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ale o to właśnie chodzi: żeby wyjść na swoje, czyż nie?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Dobre pytanie, z tą odpowiedzialnością, nie zastanowiłam się nad tym wtedy, tylko posłusznie dopłaciłam.
![]() Chociaż, niektórzy, czasem widzę, mają czelność ! ^^ pisac sobie wprost, że ''ich nie obchodzi, co poczta zrobi z paczką'' (zastanawiam się wtedy, przy takim tekście, czy to oznacza, że nie mają zamiaru fatygować się z reklamacjami i oddawać później pieniędzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
A jak paczka zaginie, to co?
![]() |
#30 |
BAN stały
|
W normalnej sytuacji, sprzedawca składa reklamację, i poczta płaci. S. przelewa kasę po reklamacji, albo wysyła kolejny towar, jeszcze raz.
Ale nie wiem, co myslec o deklaracji sprzedawcy (płacisz za ubezpiecznie, priorytet): nic mnie mnie obchodzi, co poczta zrobi z wysylką (kiedyś wpadłam na, w ten deseń, opis, i z lekka mnie przytkał :P). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.