|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Nieregularne meisiączki
Ostatnio mam problem z okresem. Jest bardzo nieregularny. Zaczęło się od tego, że jakiś zcas temu dostałam okres tydzień wcześniej. Pomyślałam, że czasem się tak dzieje... Potem znów dostałam okres 5 dni wcześniej, zaczęło mnie to niepokoić. Trzeci okres dostałam prawidłowo i to mnei uspokoiło. Po jego skończeniu, dwa tygodnie potem dostałam "okres", który trwał 3 dni, Mama powiedziała, że pewnie mam dni płodne i, ze ona też tak czasem ma. Więc wyczekiwałam miesiączki, którą miałam dostać 21 sierpnia, lecz jej nie dostałam do dzisiaj.
Nie współżyłam [mam dopiero niecałe 16 lat], okres dostaję od 3 lat, od półtora roku miałam regularne miesiączki. Powinnam się udać do ginekologa ? Dodam, że jeszcze nie byłam jeszcze nigdy...
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Nieregularne meisiączki
Ja tez mialam juz kiedys regularne miesiaczki, teraz jednak takie nie sa. Jestes mloda, nie masz sie czego martwic, to normalne!
Zawsze mozesz wybrac sie do ginekologa, który przepisze tabletki dzięki którym z powrotem bedziesz miala regularny okres. Bez obaw ![]() To nic, ze nigdy nie bylas u ginekologa, zawsze musi byc ten pierwszy raz ![]() Przedwczoraj bylam wlasnie u takiego lekarza rowniez z nieregularna miesiaczka, jak i po tabletki antykoncepcyjne. To byl moj pierwsz raz u mezczyzny, naprawde nie ma sie czego bać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jeśli takie nieregularne miesiączki utrzymają się jeszcze jakiś czas (kilka cykli), to warto się wybrać do lekarza. Choć ja aż do 20 roku życia, aż zaczęłam brać tabletki, miałam cykle tak koszmarnie nieregularne, że nie dało się prowadzić żadnych obserwacji. Aż się boję co będzie, jak kiedyś odstawię tabletki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki
![]() Najgorsze jest to, że miesiączka, która miała się pojawić 21, nie zapowiada się, aby przyszła... Zawsze przed okresem, śluzu leci mi więcej, a dzień przed boli mnie podbrzusze. Zauważyłam, że gdy zaczełam dostawać tak nieregularne miesiączki, moje włosy strasznie się zaczęły przetłuszczać, rano je myję i po południu już są tłuste... Też tak miałyście ? Gdzieś na wizażu czytałam, że może to być problem hormonów...
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Skoro masz takie objawy, idź do lekarza po skierowanie na badanie poziomu hormonów. Dobrze słyszałaś, być może masz nadmierną ilość męskich hormonów. Brzmi strasznie, ale się nie przejmuj bo to dość powszechne
![]() ![]() A cera ci się nie pogorszyła? To też często się zdarza przy nieprawidłowym poziomie hormonów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja przy nieregularnych takich okresach okazało sie ze mam cykle bezowulacyjne, dodtakowo nadrzerke i w ogole.
w czasie tabletek-mialam co do zegarka po odstawieniu-znów;/ masakre mam ![]()
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Do ginekologa. Ideałem byłoby pójść do ginekologa - endokrynologa, ale takiego to chyba ze świecą szukać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:45.