Dziewczyny z ciążą bliźniaczą jak to jest u Was? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-24, 21:06   #1
Agul_la
Raczkowanie

GG do Agul_la

Dziewczyny z ciążą bliźniaczą jak to jest u Was?

Witam,
Jestem w 10tym tygodniu ciąży kilka dni temu dowiedziałam, że się, że będę miała bliźniaki, zaczęłam czytać na Internecie i trochę się przeraziłam, bo jeszcze przez klika tygodni jest ryzyko, że zostanie tylko jedno dziecko.
Jeżeli chodzi u samopoczucie, to rzeczywiście wszystko odczuwam bardziej: bóle brzucha na początku, wymioty (12 razy dziennie), etc.

Jak to jest u Was? Kiedy dowiedziałyście się o bliźniakach?, jak się czujecie, na co zwracać uwagę? Możecie podzielić się ze mną odczuciami?
Agul_la jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 08:52   #2
edyta1421
BAN stały

Dot.: Dziewczyny z ciążą bliźniaczą jak to jest u Was?

ja juz jestem szczęśliwą mamą blixniaków (w maju urodzone).... tak istnieje takie ryzyko... dlatego myśmy nie ropowszechniali że to ciąża bliźniaczxa... nasi najbliźsi dowiedzieli sie o tym około 5 miesiąca... już nie mozna było ukryć... ... o ciąży bliźniaczej dowiedzieliśmy sie w 7 tygodniu... i to lekarz nas poinformował o możliwych komplikacjacvh.... od razu zmieniliśmy tryb życia.. jak by to miało w czymś pomóc... na szczęście nic sie nie sprawdziło z tych prognoz....
co do samopoczucia.. ja czułam sie w miarę normalnie do 2 miesiąca.. dopiero potem wszystkie mozliwe objawy sie pojawiły... mdłości, szczególnie na wieczór... bóle brzucha... na szczęście wszystko było ok...
Bliźniaki urodziły sie w maju po CC... w 31 tygodniu ciąży.... zadowolona jak nigdy....
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 17:07   #3
LadyM
Rozeznanie

ja się dowiedziałam w 6 tygodniu, że jestem w ciąży i od razu lekarka powiedziała że ciąża jest bliźniacza. Jeśli chodzi o dolegliwości to miałam je krótko (ok 2-3 tygodni) i nawet nie były jakies bardzo intensywne. Teraz zaczynam 6 miesiąc.
LadyM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 07:34   #4
Doris9
Przyczajenie

hej, jestem w troszke w podobnej sytuacji, ciąże planowaliśmy od 2 lat więc jak tylko nie dostałam okresu zrobiłam test i wyszedł pozytywny. W 7 tyg po badaniu Usg okazało sie że to ciąża trojacza, pomimo tego że bardzo chciałam dziecka był to dla mnie wielki szok, troszke sie zalamalam nawet wyobrażajac sobie mnie samą z trójką maluchów itp. lekarz od razu mie uprzedził o możliwości wczesnej hospitalizacji i częściowego poronienia, podobno silniejszy płód często eliminuje słabszy, jesli sie tak dzieje w pierwszym trymestrze jest to bezpieczne dla organizmu i całkiem naturalne. W 11 tyg dowiedziałam sie że są już tylko 2 zarodki i zanikający 3 pęcherzyk, nie powinnam tego pisac ale poczułam pewnego rodzaju ulge, jestem teraz w 22 tygodniu, spodziewam sie blizniąt dwujajowych chlopca i dziewczynki, pomimo wcześniejszych rozterek ze nie podołam teraz jestem bardzo szczęsłiwa i nie moge sie juz doczekać moich szkrabów Do 20 tyg moja ciąża blizniacza przechodziła bezproblemowo, zero wymiotów, bóli brzucha, delikatne mdłosci i to bardzo krótko, teraz jest troszke gorzej odkąd zaczełam czuć ruchy dzieci słabo śpie i brzuszek tez jest większy niż w ciąży pojedyńczej a to troche przeszkadza... Powinnas dowiedziec sie od lekarza czy twoje blizniaki są jedno ( większe prawdopodobienstwo komplikacji) czy dwujajowe, ja od początku az do tej pory zażywam leki na podtrzymanie Duphaston, polecam również badania prenatalne usg między 11-14 tyg na przezierność karkową i echo serc po 20 tyg ciązy, ponieważ przy ciąży mnogiej zalecaja więcej badań z racji wiekszego ryzyka wad wrodzonych,na tych drugich zobaczyłam swoje maluszki dokładnie oraz dowiedziałam sie płci Od wczesnego okresu ciąży lekarz wypisze ci pewnie L4 zebys nie musiała sie przemeczac i sie oszczędzała. Zycze szczescia i mam nadzieje ze maluszki maja sie dobrze , jest sporo plusów ciąży blizniaczej i trzeba sie nimi cieszyć ! w razie jakis pytań pisz śmiało, pozdrawiam.
Doris9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 18:20   #5
Doris9
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez edyta1421 Pokaż wiadomość
ja juz jestem szczęśliwą mamą blixniaków (w maju urodzone).... tak istnieje takie ryzyko... dlatego myśmy nie ropowszechniali że to ciąża bliźniaczxa... nasi najbliźsi dowiedzieli sie o tym około 5 miesiąca... już nie mozna było ukryć... ... o ciąży bliźniaczej dowiedzieliśmy sie w 7 tygodniu... i to lekarz nas poinformował o możliwych komplikacjacvh.... od razu zmieniliśmy tryb życia.. jak by to miało w czymś pomóc... na szczęście nic sie nie sprawdziło z tych prognoz....
co do samopoczucia.. ja czułam sie w miarę normalnie do 2 miesiąca.. dopiero potem wszystkie mozliwe objawy sie pojawiły... mdłości, szczególnie na wieczór... bóle brzucha... na szczęście wszystko było ok...
Bliźniaki urodziły sie w maju po CC... w 31 tygodniu ciąży.... zadowolona jak nigdy....

Do Edytki 1421: dlaczego doszło do cc juz w 31 tyg ??? czy byly jakies komplikacje ??? ile maluszki wazyły i mierzyły ? bede wdzieczna za odp , sama jestem w 22 tyg z blizniakami, pozdrawiam
Doris9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 22:04   #6
edyta1421
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Doris9 Pokaż wiadomość
Do Edytki 1421: dlaczego doszło do cc juz w 31 tyg ??? czy byly jakies komplikacje ??? ile maluszki wazyły i mierzyły ? bede wdzieczna za odp , sama jestem w 22 tyg z blizniakami, pozdrawiam
przyczyna było zanikające tętno płodu.... i lekarze zdecydowali na szybkie cc... trochę sie martwiłam, bo wiem jaka jest sytuacja z dzieckiem urodzonm przedwcześnie (mój starszy syn urodził sie przed 30 tygodniem)... ale na szczęście wszystko skończyło się ok... dzieciaki tylko pare godzin leżały pod respiratorem... jeden ważył (fabian) 2150- drugi (filip)- 2230... także dość silne chłopaki z nich są...

Doris naprawdę nie masz się co obawiać... to że inna mama miała przejścia takie a nie inne, to nie znaczy że z wami będzie tak samo... .... masz wypoczywać i cieszyć sie każdą chwilą w ciąży... ....

co do cieszenia sie ciążą.. ja od pierwszych dni, kiedy dowiedziałam sie o dziecku (jeszcze wtedy nie wiedziałam że bliźniaki) prowadziłam taki duży pamiętnik, gdzie wklejałam każde usg, test ciążowy, zapisywałam każdy mój dzień.. super pamiątka...
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości