|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
Pokaż wyniki sondy: Dziecko przed ślubem czy po ślubie? | |||
Przed |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Po |
![]() ![]() ![]() ![]() |
36 | 100,00% |
Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dziecko przed ślubem
.
Edytowane przez potrzebujacaciebie Czas edycji: 2012-03-01 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dziecko przed ślubem
No cóż... My jako katolicy nie przyjmujemy innej opcji. Najpierw ślub a potem dzieci. W ogóle dziwi mnie podejście Twojego tżta. Co on chce przez to uzyskać? Nie wiem. Jego kolejność jest trochę nielogiczna. Ze względów formalnych też nie polecam zaczynać od dzieci. I tak jak mówisz, jeśli najpierw pojawi się dziecko to ślub i wesele będzie się odsuwało bo będzie brakowało pieniędzy i czasu. No i nie wydaje Ci się, że ludzie są czasem bezlitośni i będą o Was myśleć, że po prostu wpadliście? Niech i Twój tż o tym pomyśli.
Pozdrawiam ![]()
Edytowane przez Iemand Czas edycji: 2012-01-27 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja bez problemu mogłabym zdecydować się pierwsze na dziecko. Ja zawsze chciałam pierwsze mieć dziecko, a później ślub. W sumie dla mnie lepiej by było jakbyśmy się zaraz po zaręczynach zdecydowali na dziecko bo jakbym skończyła studia top mogłabym iść do pracy. Ale my oboje pochodzimy z katolickich rodzin ( my nie koniecznie tacy jesteśmy) ale wiem, że nasi rodzice nie koniecznie zaakceptowali by takie wyjście. Moim zdaniem Ty musisz się zastanowić czego chcesz i co jest dla Ciebie ważne i musicie dojść do jakiegoś porozumienia.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez potrzebujacaciebie Czas edycji: 2012-03-01 o 20:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wogole ze sie tak zapytam to jak on argumentuje swoj wybor?? Tez ostatnio o inna rzecz mielismy z TZ taka sytuacje ale on podal swoje argumenty ja swoje i doszlismy do wspolnej decyzji.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze przyszło mi coś do głowy, może on pragnie dziecka, ale nie wie czy będzie z Tobą tak na zawsze. Może okazać się potem, że dziecko to jednak nie było to czego oczekiwał, a że nie jesteście formalnie ze sobą związani to... Wybacz, ale takie coś też mi się nasunęło. Mimo wszystko rozmowa na spokojnie, najlepsza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Możliwości jest wiele. Ja bym na Twoim miejscu musiała wiedzieć, dlaczego on nie chce ślubu teraz. Co mu w tym przeszkadza? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja osobiście wolałabym to zrobić tak jak Ty, według jakiejś kolejności...nie rozumiem dlaczego najpierw dziecko, a potem ślub...I znam takie przypadki, że ślub miał być później, a jak pojawiło się dziecko, to już ślub nie był potrzebny.
Rozumiem przypadki jeśli dziecko pojawia się nieplanowane, ale w takim, który opisujesz uważam, że powinnaś pozostać przy swoim ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety jakoś ciężko byłoby mi to inaczej zinterpretować ![]()
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2012-01-27 o 22:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
ponoć śłub nic nie zmienia- ewentualnie zaczyna się mieszkać razem z kimś innym i aby się rozstać nie wystarczy powiedzieć"do widzenia" ale kilka złotych oddać Państwu (czy adwokatom)w sądzie za podzielenie majątku.
Za to DZIECKO zmienia WSZYSTKO, bo oprócz że tego że wypadało by razem mieszkać by się wspierać, jeśli się będziecie rozchodzić to zapłacicie w sądzie za podział obowiązku,ewentualnie za staranie się o alimenty (czyli podobnie jak przy rozwodzeniu się), to dochodzi jeszcze mnóstwo zmian w życiu: ktoś kilka tyg leży w szpitalu, czyjeś nieprzespane noce, zawieszenie nauki/pracy, chwilowe zawieszenie życia towarzyskiego, a także codzienne wydawanie mnóstwo pieniędzy na jedzonko,pieluszki,ubrane czka dla małej istotki. Nie jest gotowy na ślub?nie jest gotowy na dziecko. Nie mówie że trzeba mieć ślub by wychować dziecko,ale skoro planujecie ślub i Ty chciałabyś mieć wg przyjętej logicznej kolejności, to argument "nie jestem gotowy" jak dla mnie automatycznie przekreśla gotowość na dziecko. Bo ono kosztuje więcej wyrzeczeń niż ślub.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Wiesz sama musisz wyczuć ze swojego związku i TŻta jak to jest...
Np my zaczęliśmy się starać o dziecko przed zaręczynami nawet. Ale mieszkaliśmy już ze sobą, mieliśmy wspólny kredyt i sam TŻ często wspominał o ślubie, tylko czekał aż sytuacja finansowa nam się unormuje. I w sierpniu ślub i potem znów staramy się o dziecko. Ale nigdy nie naciskał na mnie, ani nic. Za to najbliższy kolega mojego Tżta też najpierw chciał dziecko, jego dziewczyna ślub. On mówił jej, że będzie ślub jak odchowają ciut dziecko. Ona się nie zgodziła i tak żyli w takim zawieszeniu. Aż w końcu ona zaszła w ciąże. Jak urodziła to On przyszedł do mojego TŻ na impreze i śmiał się, że kobiety zawsze się da "urobić". Tzn chwalił się, że dopiął swego przebijając gumki a ślubu i tak nigdy nie będzie bo on się do tego nie nadaje bo musi się czuć wolny. A teraz dziecko ma 6 lat, dzieci śmieją się z niego, że nie ma inne nazwisko niż Mama, a facet nadal mami dziewczyne, że ślub "kiedyś" będzie. A np moją koleżankę facet(na dodatek mój były) przekonał do dziecka przed a gdy dziecko miało 3 miesiące zostawił ich bo stwierdził, że inaczej sobie to wyobrażał i że się między nimi coś wypaliło bo ona więcej czasu poświęca dziecku niż jemu! Wyjechał za granice i nawet alimentów nie płaci. Ostatnia bardziej optymistyczna historia: siostra Tżta zdecydowała się na dziecko przed śłubem, urodziła i jak mały miał 6 miesięcy to się pobrali. Także jak jesteś już trochę ze swoim TŻtem to powinnaś go trochu znać i sama ocenić jak to będzie... Choć ja jakby ktoś na mnie tak jak na Tobie w pewien sposób wymuszać to absolutnie bym się nie zgodziła. Bo halo skoro facet jest na tyle nieodpowiedzialny by zapewnić swoją partnerkę o miłości po grób i dać jej to małe bezpieczeństwo jakim jest ślub, stworzyć z nią formalną rodzinę no to moim zdaniem nie jest na tyle odpowiedzialny i dojrzały by mieć dziecko. Bo jednak to nie jest tylko słodki bobas. Ten bobas kiedyś dorośnie, trzeba go wychować, dać odpowiednie wzorce, zapewnić mu spokojne i szczęśliwe dzieciństwo/przyszłość. Także przemyśl, porozmawiaj i się jakoś dogadacie ![]() Możecie wziąć np teraz tylko ślub cywilny bez imprezy- koszt jakiś 90zł A za parę lat uzbierać sobie na kościelny i wesele.
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Autorko - mam wrażenie, ze Twój TŻ nie uznaje żadnego kompromisu, mówi jak ma być i tyle. To nie jest dobre. Wydaje mi się niestety, że skoro nie jest gotowy na ślub, a na dziecko tak, to po prostu chce być już ojcem, ale niekoniecznie widzi Ciebie jako swoją życiową partnerkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie rozumiem - jest gotowy na dziecko, a na ślub nie? Przeceiż dziecko w moim mniemaniu, to tysiąc razy większe zobowiązanie i odpowiedzialność. A tak na marginesie, to dziecko nei powinno byc swego rodzaju testem dla związku, na zasadzie "czy się wykażemy", to decyzja która podjęta powinna być ze 100% zaangażowaniem względem partnera. Dziecko łączy Was w pewien sposób już na zawsze, bo zawsze będziecie jego rodzicami, ślub natomiast może zakończyć się rozwodem i teoretycznie dwoje ludzi nie łączy nic potem. Zastanawiam się więc, czy słowa Twojego tż nie mają wydźwięku: "chcę założyć rodzinę, ale nie jestem pewny czy z Tobą." Kolejna sprawa: dlaczego On ma Ci coś narzucać? To nie jest błaha decyzja, a Wasz życiowe plany, a Ty piszesz, że on po prostu uparł się i koniec, nie ma odwołania... Takie wymuszanie na partnerze tak ważnych kwestii, nie branie pod uwagę zdania drugiej strony źle rokuje na przyszłość. Po trzecie: nie wiem, czy dobrze zrozumiałam Twoją wypowiedź, że on chce dziecka, bo Wasi znajomi je mają, a żyją w nieformalnych związkach, więc on też chce takiej kolejności... troszkę zalatuje mi tu podejściem "w cudzym ogródku trawa jest bardziej zielona", czemu tż nie chce kompromisu z tobą, czemu tak usilnie chce powtarzać jakiś schemat życia znajomych? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzeniona
|
No jak widać nie jest, skoro ślub chce dopiero za parę lat, bo nie jest jeszcze gotowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Opcję odkładania ślubu w czasie rozumiem, gdy dwoje ludzi chce być razem, ale chwilowo nie mają warunków (brak mieszkania, problemy finansowe) - ale u Was taki problem nie występuje, jeśli możecie sobie pozwolić na dziecko. Oświadczanie się, a potem mówienie, że nie jest się na ślub gotowym, jest dla mnie jednoznaczne z "wcale nie jestem taki święcie przekonany czy jesteś tą jedyną" ![]() Z każdym Twoim postem utwierdzam się w przekonaniu, że facet chce sobie przetestować jak to jest mieć rodzinę, a w razie jak nie wyjdzie, to ciągle być kawalerem, a nie rozwodnikiem...
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Co do tych oświadczyn - może oświadczył się "dla świętego spokoju", ale "dla świętego spokoju" nie ma zamiaru się żenić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
w takim razie spytaj jego. Czemu nie jest gotowy na coś o czym jest święcie przekonany.
A czemu się oświadczył? W najgorszym scenariuszu, zainwestował trochę kasy by zamknać Ci buzie żę związek stoi w miejscu, oraz umocnić jego słowa że"kiedyś będzie ślub". A czemu czasem faceci są z kobietą kilka lat?Bo im wygodnie ![]()
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze mnie zastanawialo, ze ludzie az tak bardzo sie przejmuja co obcy o nuch mysla. Cytat:
![]() No i jestem w ciazy i fakt, ze bedziemy miec dziecko jest dla mnie wazniejszy i bardziej wiazacy niz slub. I moje dziecko bedzie miec inne nazwisko niz mama ![]() W przypadku autorki - ona sama musi zdecydowac jak wazna DLA NIEJ jest kolejnosc wydarzen. Tu nie 'nieslubne' dziecko jest problemem, a fakt, ze z partnerem zyciowym nie sa w stanie znalesc kompromisu. Sa ludzie na swiecie, ktorym papier zwyczajnie zwisa i powiewa i nie znaczy, ze sie asekuruja i maja w planach zostawic rodzine i dac dyla... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
,
Edytowane przez potrzebujacaciebie Czas edycji: 2012-03-01 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:49.