|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
pierwsa wizyta u ginekologa..pomóżcie....
16 lat i mam problem....mam zamiar zapisac sie do ginekologa,ale waham się poniewaz kolezanka powiedziala mi ze jest takie prawo -by lekaz mnie zbadał potrzebna jest obecność mamy...;( moja mama wyjechała do senatorium i tak szybko nie wróci,a po drugie nie chce by wiedziała o tej wizycie.czy jesli juz zapisze sie do lekarza i pójde na wizyte i on nie bedzie chciał mnie zbadać to będzie mógł mi zapisać tabletki antykoncepcyjne<nie jestem juz dziewicą>?????jak mam sie przygotowac do takiej wizyty??pomóżcie....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: pierwsa wizyta u ginekologa..pomóżcie....
Cytat:
2. Ja byłam pierwszy raz mając lat 17 i obecność mamy nie była konieczna 3. Trzeba się umyć( co jest raczej oczywiste) i najlepiej pójść w spódnicy lub szerszej sukience, jest to mniej krempujace przy badaniu( radzilabym spódnice, gdyz może lekarz bedzie chcial zbadac rowniez Twoje piersi.) 4. Ogolnie trzeba byc odprezonym i wyluzowanym i nie bac sie, bo to przeciez lekarz, ktory ma Ci pomoc i badal juz tysiaće osob przed Toba. 5. Jeśli sie bardzo krępujesz polecam ginekologa kobiete-zdania sa podzielone, ale ja ogolnie mam ginekologa kobiete ![]() 6. Już gdzieś jest chyba taki wątek, więc w celu uzyskania dokladniejszych informacji przeszukaj wyszukiwarkę. Powodzenia
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam że ja pierwszy raz u ginekologa byłam w wieku lat 14 i bez mamy się obeszło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja bylam pierwszy raz jak mialam 15 i co prawda poszlam z mama ale wchodzilam sama i lekarz wcale o opiekuna nie pytal a prawo jest takie ze przy badaniu nie mozesz byc sama z lekarzem mezczyzna tylko musi byc tez polozna- w celu nie dopuszczenia do molestowania ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a poza tym skad Twoja kolezanka to wziela? Obecnosc mamy nie jest obowiazkowa i lekarz nic o tej wizycie nie moze Twoim rodzicom powiedziec(tajemnica lekarska) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
do wypowiedzi monix0 chce dodać tylko to , ze jesli wolisz do ginekologa isc w spodniach a nie w spódnicy, to też nie ma zadnego problemu . Po prostu załóż dłuzszy t-shirt( lub tunikę) - który spełni dokładnie ta sama role , jaka pełniła by spódnica...tj spodnie do badania i bielizne sciagasz n/t w t-shirt`cie czy tunice zostojesz podczas badania. nawet bardziej polecam , poniewaz jest wygodniej n/t fotelu . podkoszulek nie krepuje ruchów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Mam 17lat i postanowiłam rozpocząć współżycie. Chciałabym przed tym udać się na wizytę do ginekologa. Nurtują mnie niektóre pytania. Czy nie będąc osobą pełnoletnią muszę udać się na wizytę z opiekunem? Jeśli chcę rozpocząć współżycie lekarzowi wystarczy tylko badanie USG czy trzeba wykonać także inne badania? Aha,wiecie może ile może kosztować taka wizyta łącznie z badaniami? ;> Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lekarz naprawdopodobniej zbada Cie przez pochwe albo odbyt, moze zrobi usg i skieruje na badania krwi. Jeżeli idziesz na NFZ to nie placisz a jesli prywatnie, to za wizytę od 50 zł w górę + dodatkowo płacisz za wszystkie badania.
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Chodziło mi o to bo słyszałam, że niektórzy lekarze w przypadku zwykłych badań nie robili żadnych problemów, ale gdy chodziło o rozpoczęcie współżycia -aby przepisał leki czy doradził jakąś skuteczną antykoncepcję, nie chcieli przepisać albo robili straszne problemy- gdy osoba nie była z opiekunem ;/
Moim zdaniem jest to chore. Ważne,że dziewczyna umiała o siebie zadbać a nie podeszła do współżycia bezmyślnie. No cóż. Dzięki za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Prawdę mówiąc kiedy ja pierwszy raz szłam do ginekologa (też miałam 16 lat), zanim pani doktor zrobiła cokolwiek, kazała mi przyjść z mamą, która miała podpisać zgodę na moje samodzielne wizyty. Nie miałam zamiaru ukrywać wizyt przed mamą, więc po prostu następnym razem przyszłam z nią, zgodę podpisała i z głowy. Niemniej z tego co wiem, to według prawa po ukończeniu 16 roku życia masz pełne prawo do decydowania o własnym ciele i nikt nie może żądać takiej zgody. Zresztą, potem, ciągle nie mając 18 lat, byłam u dwóch innych ginekologów w innych klinikach i tam nikt nie chciał ode mnie takich zaświadczeń, więc do chyba dość rzadko się zdarza.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Nie potrzeba opiekuna, i ponieważ masz 16 lat lekarza obowiązuje pełna tajemnica lekarska. To znaczy, że bez twojej zgody nie może on udzielać informacji na temat twojej wizyty nawet twojej mamie. Wypisanie tabletek zależy od jego decyzji i może się nie zgodzic z uwagi na młody wiek, ale to zależy od lekarza i wywiadu oraz wyników badań.
Polecam zajrzeć tu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=90095 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:02.