Pomoc psychologa-ostateczne wyjście z tak ciężkiej sytuacji! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-03, 18:09   #1
ktosia2222222
Przyczajenie

Pomoc psychologa-ostateczne wyjście z tak ciężkiej sytuacji!

Witajcie!

W końcu doszła do mnie myśl, że potrzebuje pomocy specjalisty. Mam problem ze sobą. Wiem już, że ostatnią deską ratunku jest wizyta u psychologa, a właściwie wizyty.
Mam wspaniałego narzeczonego, którego kocham nad życie, on mnie także, problem jest we mnie: jestem chorobliwie zazdrosna, mam bardzo niską samoocenę, za szybko się denerwuje, mam pretensje o byle co! Pewnie jakbym się jeszcze zastanowiła to kilka innych cech mojej osoby bym jeszcze dopisała, choć te które wymieniłam są najtrudniejsze!

Pochodzę z okolic Trójmiasta.. szukam dobrego psychologa, który mnie wysłucha, ogólnie pomoże wyjść z tak trudnej sytuacji. Niestety nie stać mnie na płatne wizyty, jestem studentką i że tak powiem każdy grosz się dla mnie liczy.

Czy któraś/któryś z Was był w podobnej sytuacji i skorzystał z pomocy psychologa? Niekoniecznie musi być to osoba z moich okolic.

Boję się po prostu, że specjalista pracujący nie prywatnie będzie mniej zainteresowany moim problemem i na odczepnego może ze mną rozmawiać. A wiem, że muszę skorzystać z pomocy specjalisty, to bardzo pilne i bardzo ważne dla mnie.
ktosia2222222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-03, 18:31   #2
chauffeur
Raczkowanie

Dot.: Pomoc psychologa-ostateczne wyjście z tak ciężkiej sytuacji!

Hej,
też w pewnych okolicznościach byłam bliska decyzji o wizycie u psychologa i rozmawiałam ze znajomymi, którzy już tego doświadczyli. Wszyscy przestrzegali mnie przed tym, żeby uważnie wybrać lekarza, bo bardzo łatwo trafić na osobę, która nie będzie nas traktować jak pacjenta tylko zepsutą zabawkę do naprawienia. Można łatwo się zrazić i jeszcze bardziej wpaść w kłopoty - bo jak raz się natniesz to zniechęcisz do szukania innego lekarza.
Może dziewczyny Ci coś polecą na forum, ale możesz też poszukać opinii na portalach typu Ranking Lekarzy.
Porozmawiaj ze swoim narzeczonym i może zaproponuje Ci jakąś pomoc finansową na tego lekarza?
chauffeur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-03, 18:39   #3
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktosia2222222 Pokaż wiadomość
Witajcie!

W końcu doszła do mnie myśl, że potrzebuje pomocy specjalisty. Mam problem ze sobą. Wiem już, że ostatnią deską ratunku jest wizyta u psychologa, a właściwie wizyty.
Mam wspaniałego narzeczonego, którego kocham nad życie, on mnie także, problem jest we mnie: jestem chorobliwie zazdrosna, mam bardzo niską samoocenę, za szybko się denerwuje, mam pretensje o byle co! Pewnie jakbym się jeszcze zastanowiła to kilka innych cech mojej osoby bym jeszcze dopisała, choć te które wymieniłam są najtrudniejsze!

Pochodzę z okolic Trójmiasta.. szukam dobrego psychologa, który mnie wysłucha, ogólnie pomoże wyjść z tak trudnej sytuacji. Niestety nie stać mnie na płatne wizyty, jestem studentką i że tak powiem każdy grosz się dla mnie liczy.

Czy któraś/któryś z Was był w podobnej sytuacji i skorzystał z pomocy psychologa? Niekoniecznie musi być to osoba z moich okolic.

Boję się po prostu, że specjalista pracujący nie prywatnie będzie mniej zainteresowany moim problemem i na odczepnego może ze mną rozmawiać. A wiem, że muszę skorzystać z pomocy specjalisty, to bardzo pilne i bardzo ważne dla mnie.
Poszukaj w rankingach, popytaj znajomych.
Ale jesli to pilna sprawa- to na psychologa panstwowo będzie trzzeba pewnie 2-3 miesiące poczekac niestety....

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-03, 18:42   #4
ktosia2222222
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez chauffeur Pokaż wiadomość
Hej,
też w pewnych okolicznościach byłam bliska decyzji o wizycie u psychologa i rozmawiałam ze znajomymi, którzy już tego doświadczyli. Wszyscy przestrzegali mnie przed tym, żeby uważnie wybrać lekarza, bo bardzo łatwo trafić na osobę, która nie będzie nas traktować jak pacjenta tylko zepsutą zabawkę do naprawienia. Można łatwo się zrazić i jeszcze bardziej wpaść w kłopoty - bo jak raz się natniesz to zniechęcisz do szukania innego lekarza.
Może dziewczyny Ci coś polecą na forum, ale możesz też poszukać opinii na portalach typu Ranking Lekarzy.
Porozmawiaj ze swoim narzeczonym i może zaproponuje Ci jakąś pomoc finansową na tego lekarza?
Właśnie obawiam się tego, co piszesz jesli chodzi o lekarzy "bezpłatnie". Myślę, że mój narzeczony mógłbymi pomóc, rozmawialiśmy o tym nie raz, ale wiem, że mój problem nie skończy się na jednej czy dwóch wizytach i niestety to by nas wiele kosztowało finansowo. Oboje studiujemy, na dłuższą metę byłoby ciężko z pieniążkami. Z tego co się orientowałam psycholog w Gd życzy sobie 80-100zł za wizytę. Dlatego biorę pod uwagę bezpłatne wizyty, choć tak jak już pisałam obawiam się tego bardzo.
Stary 2011-01-03, 18:50   #5
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie obawiam się tego, co piszesz jesli chodzi o lekarzy "bezpłatnie". Myślę, że mój narzeczony mógłbymi pomóc, rozmawialiśmy o tym nie raz, ale wiem, że mój problem nie skończy się na jednej czy dwóch wizytach i niestety to by nas wiele kosztowało finansowo. Oboje studiujemy, na dłuższą metę byłoby ciężko z pieniążkami. Z tego co się orientowałam psycholog w Gd życzy sobie 80-100zł za wizytę. Dlatego biorę pod uwagę bezpłatne wizyty, choć tak jak już pisałam obawiam się tego bardzo.
Najbardziej beznadziejny terapeuta jakiego miałam przyjmował prywatnie. Masakra.
Nie ma reguły. Poszukaj w opiniach i próbuj- każdemu pasuje co innego...

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-03, 18:56   #6
ktosia2222222
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Najbardziej beznadziejny terapeuta jakiego miałam przyjmował prywatnie. Masakra.
Nie ma reguły. Poszukaj w opiniach i próbuj- każdemu pasuje co innego...
I również tak może być.. eh:/
Stary 2011-01-03, 19:33   #7
chauffeur
Raczkowanie

Wpisz sobie w google "ranking lekarzy" i znajdziesz kilka różnych stron z opiniami. Stoisz przed takim samym dylematem jak większość osób chcących iść do psychologa. Kwestie psychiki są bardzo delikatne.
Życzę Ci abyś się nie poddawała i nastawiła pozytywnie. Może trafisz za pierwszym razem
chauffeur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-03, 19:39   #8
muszynianka
Zakorzenienie

Psycholog Karłowska, Gdynia.
Nie jest psychologową boginią no ale da się przeżyć.

Chociaż co ja tam wiem, terapia u psychologa i psychiatry w Gdyni na Traugutta i po pół roku trafiłam do szpitala, więc chyba mi za bardzo nie pomogli
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-03, 21:31   #9
canarii
Raczkowanie

Byłam dwa razy na Trauguta i dwa ostatnie. Można nabawić sie niezłej jazdy od samego widoku otoczenia,a podejście lekarza do pacjenta straszne ,zero więzi ,oschło no i ma sie wrazenie jakby sie przyszło tylko po recepte.....

Sama udaje się do Dr.Landowskiej ale to psychiatra(podobno jeden z lepszych i tez przyjmuje na NFZ) i mam zamiar sie zapytac o dobrego lekarza psychologa w sprawie terapi,wiec jak coś moge dac znać.
No i trzeba liczyc się z tym ,że obojętnie jaka wizyta to sie czeka,nawet do 2 tyg.
Warto poszukac w necie co inni piszą ,własnie w rankingu. Ludzie którzy uczęszczali do danego lekarza najbardziej mogą pomoc w doborze i pokierować na kogos dobrego

Powodzenia
canarii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-03, 21:38   #10
muszynianka
Zakorzenienie

No, dokładnie
jak do psa, jak z dnia świra
-a już nie ryczy?
-a już nie chce sie zabić?
-a już nie krzyczy?
-no to dam receptę.
Stary 2011-01-03, 22:19   #11
Oliwkaa123
Przyczajenie

Ja chodziłam do psychologa na NFZ, nie stać mnie było na to aby iść prywatnie. Zwłaszcza, że zwykle jedno spotkanie może wiele nie pomóc. Chociaż to też zależy od problemu i tego jak Ty będziesz przyjmować to co do Ciebie będzie mówić psycholog.

I powiem, że pomimo tego że nie chodziłam prywatnie bardzo mi to pomogło. Nie koniecznie trzeba płacić aby uzyskać dobrą pomoc. Tylko ważne jest aby się zorientować kto jest jakim lekarzem i czego od niego oczekujesz.

Życzę powodzenia i więcej wiary w siebie.
Pozdrawiam
Oliwkaa123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-04, 05:26   #12
JanePanzram
Zakorzenienie

Z zazdrością jest jak z alkoholizmem - być może tego nie wiesz. Trzeba po prostu chcieć z tego wyjść, żeby dało coś się z tym zrobić. Zazdrość to pewnego rodzaju uzależnienie i sobie to będziesz musiała uświadomić.
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 08:25   #13
Karsa Orlong
Raczkowanie

W przypadku, kiedy w rodzinie miałaś kogoś uzależnionego lub twoja rodzina była dysfunkcyjna, możesz spróbować poradni dla DDA na Zakopiańskiej w Gdańsku. Jest za free (własciwie to za kartki z RUM ), tylko nie wiem czy się kwalifikujesz. Co jakiś czas robią też tzw maratony czyli weekend w grupie i pracują na dany temat np. poczucia własnej wartości. Zadzwoń/podejdź i dowiedz się więcej. Nie byłem tam już ze 3 lata więc może coś się zmieniło.
Pozdr.
Stary 2011-01-04, 09:10   #14
Kura Nioska
Zadomowienie

Czasem warto poszukać w takich instytucjach jak np. Towarzystwo Rozwoju Rodziny itp. Nie wiem jak jest w Trójmieście, ale tu, gdzie mieszkam w takim ośrodku można zrobić bezpłatne badania na obecność wirusa HIV, umówić się na wizytę do ginekologa i właśnie do psychoterapeuty. Osoby, które tam pracują to ludzie z misją, serdeczni i pomocni. Psychoterapeuta z ośrodka w moim mieście, jest człowiekiem niezwykle otwartym i z wielkim poczuciem humoru. Ludzie bardzo go lubią, chętnie do niego chodzą i bardzo chwalą.
Pomoc jest bezpłatna i często anonimowa, tzn. nie musisz podawać swoich danych.
Stary 2011-01-04, 09:28   #15
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Poszukaj w rankingach, popytaj znajomych.
Ale jesli to pilna sprawa- to na psychologa panstwowo będzie trzzeba pewnie 2-3 miesiące poczekac niestety....
BZDURA! Też jestem z Trójmiasta i terminy są na 10 stycznia, oczywiście bezpłatnie w ramach ubezpieczenia NFZ

Jak chcesz autorko, to mogę Ci przesłać adres na pw, aczkolwiek nie mam jeszcze wyrobionej opinii o tym ośrodku, ponieważ chodzę tam od 2 tygodni ledwie a wpadły jeszcze w to święta. A na pierwszą wizytę czekałam... 1 dzień, bo powiedziałam w rejestracji, że bardzo źle się czuję i przyjęto mnie od razu. Nie wkręcajcie zaraz, że jak za darmo, to fryzjerka a nie lekarz, albo że trzeba czekać do końca życia na wizytę, bo powielają się głupie stereotypy i ludzie nigdy nie decydują się pójść po pomoc "bo i tak jej nie dostanę".

Akurat mam niestety bardzo duże doświadczenie ze służbą zdrowia, lekarzami i szpitalami (jako pacjentka) i WCALE nie jest tak, że prywatnie jest lepiej. Prywatnie jest ładniej na korytarzu w przychodni i komputer w gabinecie lepszy, a lekarz jest lekarzem i to po LEKARZU trzeba dobierać miejsce leczenia a nie po cenie.
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-04, 10:11   #16
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
BZDURA! Też jestem z Trójmiasta i terminy są na 10 stycznia, oczywiście bezpłatnie w ramach ubezpieczenia NFZ
BZDURA! Też jestem z Trójmiasta i jeśli nie chcę się zabić to psycholog z Traugutta przyjmie mnie za miesiąc a psychiatra za dwa!
Stary 2011-01-04, 10:29   #17
Fubizka
Zakorzenienie

No to przykro mi muszynianka, widocznie nie umiesz szukać. Są przychodnie, gdzie terminy są jak wyżej napisałam

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

Poza tym na traugutta jest poradnia studencka, więc tam są większe kolejki, skoro Ci się spieszy, to trzeba iść tam, gdzie są mniejsze...
Stary 2011-01-04, 10:32   #18
muszynianka
Zakorzenienie

Wiesz, jak komuś się spieszy w sensie stan bardzo poważny, wszędzie przyjmą bez kolejki.
Stary 2011-01-04, 14:18   #19
ktosia2222222
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez chauffeur Pokaż wiadomość
Wpisz sobie w google "ranking lekarzy" i znajdziesz kilka różnych stron z opiniami. Stoisz przed takim samym dylematem jak większość osób chcących iść do psychologa. Kwestie psychiki są bardzo delikatne.
Życzę Ci abyś się nie poddawała i nastawiła pozytywnie. Może trafisz za pierwszym razem

Wpisywałam tak jak piszesz, ale wyswietlaja mi sie lekarze, którzy przyjmuja prywatnie niestety;/ Jeszcze sprobuje cos poszukac..
Dziekuje za dobre slowa

---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Cytat:
Napisane przez canarii Pokaż wiadomość
Byłam dwa razy na Trauguta i dwa ostatnie. Można nabawić sie niezłej jazdy od samego widoku otoczenia,a podejście lekarza do pacjenta straszne ,zero więzi ,oschło no i ma sie wrazenie jakby sie przyszło tylko po recepte.....

Sama udaje się do Dr.Landowskiej ale to psychiatra(podobno jeden z lepszych i tez przyjmuje na NFZ) i mam zamiar sie zapytac o dobrego lekarza psychologa w sprawie terapi,wiec jak coś moge dac znać.
No i trzeba liczyc się z tym ,że obojętnie jaka wizyta to sie czeka,nawet do 2 tyg.
Warto poszukac w necie co inni piszą ,własnie w rankingu. Ludzie którzy uczęszczali do danego lekarza najbardziej mogą pomoc w doborze i pokierować na kogos dobrego

Powodzenia
Jeśli bedziesz cos wiedziec to bardzo prosze jak mozesz daj mi znac. Jak piszesz do 2 tygodni to trudno bede musiala czekac.. choc wolalabym juz chodzic na te wizyty.

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:
Napisane przez JanePanzram Pokaż wiadomość
Z zazdrością jest jak z alkoholizmem - być może tego nie wiesz. Trzeba po prostu chcieć z tego wyjść, żeby dało coś się z tym zrobić. Zazdrość to pewnego rodzaju uzależnienie i sobie to będziesz musiała uświadomić.
Tak, zdaje sobie z tego sprawe czym jest zazdrosc, to wstretna choroba, od ktorej chce sie uwolnic albo chociaz jak sie nie da zmniejszyc jej sile..

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Karsa Orlong Pokaż wiadomość
W przypadku, kiedy w rodzinie miałaś kogoś uzależnionego lub twoja rodzina była dysfunkcyjna, możesz spróbować poradni dla DDA na Zakopiańskiej w Gdańsku. Jest za free (własciwie to za kartki z RUM ), tylko nie wiem czy się kwalifikujesz. Co jakiś czas robią też tzw maratony czyli weekend w grupie i pracują na dany temat np. poczucia własnej wartości. Zadzwoń/podejdź i dowiedz się więcej. Nie byłem tam już ze 3 lata więc może coś się zmieniło.
Pozdr.
Tak mam w rodzinie osoba uzalezniona..niestety;/ co do grupy wolalabym raczej sama indywidualnie- nie potrafilabym teraz inaczej

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość

Jak chcesz autorko, to mogę Ci przesłać adres na pw, aczkolwiek nie mam jeszcze wyrobionej opinii o tym ośrodku, ponieważ chodzę tam od 2 tygodni ledwie a wpadły jeszcze w to święta. A na pierwszą wizytę czekałam... 1 dzień, bo powiedziałam w rejestracji, że bardzo źle się czuję i przyjęto mnie od razu. Nie wkręcajcie zaraz, że jak za darmo, to fryzjerka a nie lekarz, albo że trzeba czekać do końca życia na wizytę, bo powielają się głupie stereotypy i ludzie nigdy nie decydują się pójść po pomoc "bo i tak jej nie dostanę".

Akurat mam niestety bardzo duże doświadczenie ze służbą zdrowia, lekarzami i szpitalami (jako pacjentka) i WCALE nie jest tak, że prywatnie jest lepiej. Prywatnie jest ładniej na korytarzu w przychodni i komputer w gabinecie lepszy, a lekarz jest lekarzem i to po LEKARZU trzeba dobierać miejsce leczenia a nie po cenie.

Fubizka jakbyś mogla to bardzo prosze o adres tam gdzie chodzisz..moze juz w koncu cos ruszy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-04, 14:43   #20
muszynianka
Zakorzenienie

W Gdyni na Tatrzańskiej jeszcze jest... i dość słynna na Reja i na Chrzanowskiego chociaż nie wiem czy na Tatrzańskiej jest dla współuzależnionych to na Reja i Chrzanowskiego na 95% tak. Nie mam opinii, nie byłam. Znam tylko jedną terapeutkę z warsztatów z Reja. Nie polubiłam jej, niestety.
Stary 2011-01-04, 15:13   #21
ktosia2222222
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
W Gdyni na Tatrzańskiej jeszcze jest... i dość słynna na Reja i na Chrzanowskiego chociaż nie wiem czy na Tatrzańskiej jest dla współuzależnionych to na Reja i Chrzanowskiego na 95% tak. Nie mam opinii, nie byłam. Znam tylko jedną terapeutkę z warsztatów z Reja. Nie polubiłam jej, niestety.
Ale to są jakieś przychodnie te które wymieniłaś ulice?
Stary 2011-01-04, 15:15   #22
muszynianka
Zakorzenienie

Tak to są 3 przychodnie na ulicach: Reja, Chrzanowskiego i Tatrzańskiej.
Stary 2011-01-04, 19:03   #23
Fubizka
Zakorzenienie

Wysłałam dokładne namiary na PW
Stary 2011-01-05, 12:52   #24
ktosia2222222
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Wysłałam dokładne namiary na PW
Przeczytane Dziękuję!
Stary 2011-01-05, 15:31   #25
ktosia2222222
Przyczajenie

Zapisałam się na 10 stycznia(pon) do przychodni na Wałowej w Gd. Niestety nie udało mi się zapisać tam gdzie mi Fubizka podałaś.

Wiem, że musze sie przygotowac do tej rozmowy i wiem tez, ze łatwa ona nie bedzie.

Dziewczyny jeśli macie jakies rady badz wiecie juz jak wyglada taka pierwsza rozmowa z psychologiem to bardzo Was prosze o pomoc.

Ja nie mam pojecia jak sie do niej przygotowac, od czego zaczac..

A tak w ogole to czy ktoras wie cos na temat tej przychodni badz na temat psychologow, ktorzy tam pracują?

Edytowane przez ktosia2222222
Czas edycji: 2011-01-05 o 15:32
Stary 2011-01-05, 16:00   #26
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Zapisałam się na 10 stycznia(pon) do przychodni na Wałowej w Gd. Niestety nie udało mi się zapisać tam gdzie mi Fubizka podałaś.

Wiem, że musze sie przygotowac do tej rozmowy i wiem tez, ze łatwa ona nie bedzie.

Dziewczyny jeśli macie jakies rady badz wiecie juz jak wyglada taka pierwsza rozmowa z psychologiem to bardzo Was prosze o pomoc.

Ja nie mam pojecia jak sie do niej przygotowac, od czego zaczac..

A tak w ogole to czy ktoras wie cos na temat tej przychodni badz na temat psychologow, ktorzy tam pracują?
Nie musisz się przygotowywać. Spróbuj jedynie zastanowić się jaki jest problem, z którym przychodzisz, żeby go jasno opisać. Całą resztą zajmie się lekarz. Na pierwszej rozmowie będzie Ci pewnie zadawał mnóstwo pytań organizacyjnych, ile masz lat, ile raz byłaś w związku, czy chorujesz, czy ktoś w Twojej rodzinie choruje, co robisz na co dzień, z kim mieszkasz, czy masz rodzeństwo i mnóstwo takich.
Stary 2011-01-05, 16:34   #27
muszynianka
Zakorzenienie

Niestety nie znam przychodni. Ale wizyty przebiegają inaczej, bo każdy specjalista się od siebie różni no i jak wyżej opisane na początku będą to sprawy organizacyjne.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-06, 13:47   #28
Magdalena3city
BAN stały

GG do Magdalena3city

sluchajcie
w mojej przychodni osiedlowej , pielegniarka powiedziala ze na Traugutta mozna sie wpisac na NFZ, czy to prawda?
Magdalena3city jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości