|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Soczewki
Mam sporą wadę wzroku na prawym i lewym po -7,5 i zastanwiam się nad soczewkami. Tylko tak prawdę mówiąc nic o nich nie wiem. Może mi ktoś wyjaśnić jak to z nimi jest? Czy są jakieś określone do danej wady wzroku? Czy każdy może nosić soczewki miesiączne czy tygodniowe? Znalazłam temat o soczewkach ale nie widziałam tam odpowiedzi na moje pytania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Soczewki
hmm... Ja mam złe przygody z soczewkami. Wprawdzie moja wada wzroku jest znikoma ale kiedyś także pokusiłam się o soczewki, korygujące wadę wzroku i zmieniające kolor oczu. Soczewka jak to soczewka, skupia promienie słoneczne. Ja drugiego dnia wpadłam pod tira, bo tak mi świeciło w oczach, że zwyczajnie nie zauważyłam jak nadjeżdżał, ograniczała moje pole widzenia. Dodatkowo cały czas czułam, że mam ''coś'' na oku, mimo że soczewka była poprawnie założona i czysta. Soczewki pochodziły z Vision Express. Co nie zmienia faktu, że wielu ludzi je sobie chwali...
Soczewki powinien dobrać lekarz, z tego co wiem to w salonach Vision Express lekarz jest na miejscu i robi badanie za symboliczną złotówkę jeżeli kupisz soczewki bądź okulary w tym salonie, przynajmniej kiedyś tak było. Przebada Ci oczy i razem dobierzecie odpowiednie soczewki (czyli każda po -7.5) jeśli nie będzie takich na stanie sklepu to Ci zamówi. To czy nosisz soczewki dzienne, tygodniowe czy miesięczne to kwestia indywidualnych potrzeb. Ja nosiłam miesięczne i po 3 tyg. jedna z soczewek przerwała mi się na oku gdy mierzyłam golf w sklepie. Jedna z jej części wpłynęła za oko i nie mogłam jej wydostać. Oko łzawiło a ja nic nie mogłam zrobić. Po kilkunastu minutach ''wypłakałam'' ja jakoś. Do dziś czuję dreszcze na samo wspomnienie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a potem wybierz sie do dobrego optyka i tam sie wszystkiego dowiesz ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Są osoby, które nie mogą nosić soczewek z powodu jakiś dolegliwości, więc nie każdy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
a czy soczewki noszone przez miesiac dzien i noc ( oczywiscie przeznaczona do takiego noszenia) sa zdrowe czy wplywaja jakos negatywnie na wzrok, bo wygodniej nosic w takim trybie niz codziennie rano i wieczorem sciagac i zakladac i bawic sie z tymi plynami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
To chyba zależy od upodobań. Ja np. nie wyobrażam sobie spać w soczewkach, Po obudzeniu się ma się wtedy suche i podrażnione oczy. Jeżeli mozna kupic takie soczewki to widocznie nie są szkodliwe, ale i tak trzeba je przecież wyjmować i myć, bo na soczewkach zbierają się wszystkie płyny i rózne syfy z oka. Wydaje mi się, że przy takich soczewkach oko moze być trochę badziej podatne na zmęczenie i infekcje.A zakładanie i wyjmowanie to jedynie kwestia wprawy. Mi zajmuje to napewno nie dłużej niż minutkę i nie jest to w żadnym stopniu uciążliwe. Rano wyciagam z pojemniczka, polewam płynem, zeby mieć pewność, że nie ma na nich zadnych paprochów, wkładam. Wieczorem po prostu ściągam i wkładam do wcześniej napełnionego płynem pojemniczka. Nie nazwałabym tego babraniem sie z płynami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.