|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ważę więcej niż przed odchudzaniem! Pomocy!
Witam, mam 16 lat i drobny problem. Wazylam 63 kilo przy wzroscie 174 i czulam, ze to idealna waga dla mnie. Mialam plasciutki brzuszek, z rana az kosci wychodzily, lydki nigdy nie byly chude, ale to wina genow. Jednak spaslam sie przez wakacje i przybyly mi 4kg. Uznalam, ze najwyzszy czas sie za siebie zabrac i dzisiaj miajaja rowno dwa tygodnie od poczatku 'diety'. Weszlam na wage, oczekujac 1-2 kg mniej, ale az mnie wgniotlo w ziemie. 68kg!
Nie wiem, co robie zle. Moja dieta wyglada nastepujaco: Sniadanie: Jogurt [czasami z musli] i/lub jakis owoc. Drugie sniadanie: Jogurt lub owoc Trzecie sniadanie: Jogurt lub owoc Obiad: Jakis porzadniejszy obiad. Nie jem ziemniakow, wiec zazwyczaj jest to mieso+duzo surowek. Czasami kasza lub ryz. Kolacja: Jogurt lub owoc. Razem jest to cos ok. 1000-1200kcal. Poza tym mam 4 godz. wfu tygodniowo + dzien w dzien jezdze na rowerku stacjonarnym 40-60min. Nie podjadam, rzadko kiedy mi sie zdarza, zeby np. ugryzc cos od znajomych miedzy posilkami. Poza tym biore co dwa dni jod i bodymax. Jestem po prostu zalamana, czy to jest normalne, czy nie? Jesli nie, to co robie zle? ![]() Dziekuje za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ważę więcej niż przed odchudzaniem! Pomocy!
A jak wchodzilas na wage to bylas na czczo? poza tym jesli jestes przed okresem to mzoesz zobaczyc na wadze troche wiecej
Co do jadlopsisu to nie znudzil Ci sie jogurt? zmien go koniecznie. Nie potrebujesz 1000-1200kcal, zeby schudnac. Wystarczy, ze odejmiesz 300-400kcal od Twojego zapotrzebowania tym bardziej, ze cwiczysz codziennie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
a wymiary?
mięśnie mogły się już wytworzyć, a one ważą więcej acz zajmują mniej miejsca i się nie trzęsą...
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zwiększ poranne posiłki, jedz węglowodany złożone i obserwuj czy coś się zmienia. Poza tym takie monotonne jadłospisy nie wyjdą Ci na dobre. Btw, zastanawiam się jakim cudem wyszło Ci że zjadasz 1200 kcal. Ten jadłospis na pierwszy rzut oka jest niemalże głodówkowy,więc...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Obiad jest duzy, mysle, ze tym nadrabiam
![]() Moje wymiary dwa tygodnie temu to 95/63/103, wiem, wiem, tylka nie mialam jakiegos ogromnego, tylko jestem bardzo szeroka w biodrach ![]() Teraz nie wiem... I watpie zeby miesnie zaczely sie juz tworzyc. Co prawdaz mam jedrniejsze cialo, ale tak szybko? Moge prosic o jakies proporcje? Tj. ile powinno sniadanie miec kcal, a ile obiad, ktory jem gdzies ok. 16-17? Pozdrawiam, dziewczyny, i dzieki wielkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak na szybkiego- nie omijaj śniadań. Wstań chociażby 15 minut wcześniej i przygotuj sobie coś wartościowego (kanapki z razowego+jakaś wędlina/ser biały+warzywa; owsianke na mleku/wodzie+owoce; omlety). Śniadanie ma być największe- moje ma około 500-600kcal i chudne. Poza tym redukcje najlepiej zaczynać jak najmniejszym cięciem kalorii- oblicz swoje zapotrzebowanie i utnij na początek 200-300kcal. Biorąc pod uwagę to, że masz sporo ruchu to tyle powinno w zupełności wystarczyć. Zaraz potem przygotuj sobie do pracy/szkoły coś wartościowego (mogą być znowu kanapki z razowca, w sumie najwygodniej) i zjedz je nie później niż 2-3 godziny po śniadaniu. To pozwoli utrzymać rozkręcony po porannym śniadaniu metabolizm na najwyższych obrotach. Obiad, oprócz tego że ma być gorący ![]() Podwieczorek- białko (twaróg/serki homogenizowane naturalne/serki wiejskie + NNKT(nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli- pestki/orzechy/tłuste ryby/oliwa/avokado...) Kolacja na redukcji białkowo- węglowodanowa (na 3 godziny przed snem), lub czysto białkowa (na 0,5-1godzine przed snem).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Na moje to za mało białka, a za dużo cukrów. Pamiętajmy, że owoce mają mnóstwo cukru i nie możemy ich jeść bezkarnie
![]() Zastanawiam się z czego chcesz schudnąć skoro Twoja waga jest prawidłowa ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Heh ja też mam 175cm, i też zaczynałam z wagą 63kg. Chciałam schudnąć, a przytyłam do 70kg ;/
Więc nie jesteś sama ![]() Życzę powodzenia ![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Tereskaa Odchudzam sie, bo chce wyszczuplic i ujedrnic nozki
![]() Z racji tego, ze mam szerokie biodra i jak bede miala chude nogi, to bede miala taka fajna 'przerwe'. Wiem, ze dla niektorych takie nogi moga wydawac sie krzywe, ale mnie sie to niezmiernie podoba ![]() I oczywiscie dla samej siebie, by sie lepiej czuc... Waga jest smieszna. Przed sekunda weszlam na nia i wyskoczylo, ze waze 66.5kg ?? I rzeczywiscie, za kilka dni dostane okres. No trudno, postaram sie zminimalizowac owocki i jogurty, jutro rano zmierze sobie wymiary i dzialam. ![]() Dzis zjem na obiad piers z kurczaka+tortellini zapiekane z jakimis warzywami. ![]() asi_ula, widzisz, to wszystko jest niesprawiedliwe ![]() A przy 63kg z 175 nie wygladalas chudziutko ![]() I, KOKAINA dzieki, jutro zjem jakies porzadne sniadanie. ![]() Pozdrawiam Was! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja ogólnie jestem taka 'wielka' eh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do ważenia to ja sobie odpuściłam, bo tylko mnie dobija ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Wiem o czym mówisz. Mam 176cm, waże obecnie 65kg i dąże do 55kg. To jawna niedowaga, ale mam wybitnie atletyczną budowe ciała- wielkie mięśnie po ojcu, mocne i grube kości..masakra. Nie wyglądam teraz jakoś makabrycznie, ale bede lepiej się czuła przy mniejszej wadze. W styczniu ważyłam coś koło 62kg i nie wyglądałam jeszcze tak dobrze jak mogłabym wyglądać.
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
<ściana>
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Nie ściana tylko to fragment tekstu Chylińskiej. Jak się nie znasz, to nie pisz.
I od razu uprzedzam, nie identyfikuje się z całą piosenką 'Szpetot' tylko z tym jednym kawałkiem.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.