Uciekający pies - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-06, 18:52   #1
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska
Unhappy

Uciekający pies

Mam problem z moim 6 letnim psiakiem chartem angielskim (whippetem). Ktoś kto zna te pieski ten wie że w żaden sposób nie da sie ich dogonić
Mieszkam w domku i kiedyś gdy brama byla otwarta baardzo daleko uciekł, brat go gdzieś znalazł pare ulic dalej. Potem troche podrósł i uczylam go przybywać bez smyczy kolo otwartej bramy, caly czas bylam nad nim pochylona i jak wykonywal jakies nerwowe ruchy to go łapałam i zamykalam bramę i w końcu sie nauczył, gdy widzi otwartą bramę nie zwiewa

Ale nie wiem jak sobie poradzić z tym, że na spacerze nie mogę go nigdzie puścić Jak tylko zdejmę smycz to pies w nogi i do tego daleko sie zapuszcza.. i niestety nie jest puszczany a wiadomo ze te pieski lubią sobie pobiegać..(czasami w wakacje puszczam go na ogrodzonym terenie szkoły choć to zabronione;/). Znacie jakieś sposoby jak naczyć psa żeby sie sluchal na spacerze? Jest on mądrym pieskiem szybko sie uczy, ale gdy jest na dworze bez smyczy ma wszystkich głeboko w d.. i żadne wołania nie pomagają, a przysmaki wtedy też ma gdzieś;p

Ostatnio widziałam odcinek jakiegośprogramu na tvn style o trudnych pieskach i wlasnie bylo o uciekaniu ale przeoczylam moment gdzie byly rady na ten temat. Może ktoś oglądał?

Pomóżcie troszke bo odzyskalam nadzieje, że może będzie mozna z nim wychodzić bez smyczy

Może znacie też jakieś stronki które by mi pomogły..

Edytowane przez Cyska
Czas edycji: 2009-10-06 o 19:14
Cyska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 19:42   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Uciekający pies

Pamiętam ,że nalezy psa czyms zainteresowac np. piszczacą zabawką ,mozna tez chodziz nim na dlugiej lince .
Mozna tez wolać psa i biec w drugą stronę,(podchodzenie do psa powoduje jego cofanie sie )wydawac jakies dziwne dżwięki,przykucnąc na czworaka na ziemi.

Pies byc moze ucieka bo chce sie wybiegac a go nie spuszczasz bo biegnie przed siebie i koło sie zamyka.

Czy na ogrodzonym terenie przychodzi na zawolanie ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 19:51   #3
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Pamiętam ,że nalezy psa czyms zainteresowac np. piszczacą zabawką ,mozna tez chodziz nim na dlugiej lince .
Mozna tez wolać psa i biec w drugą stronę,(podchodzenie do psa powoduje jego cofanie sie )wydawac jakies dziwne dżwięki,przykucnąc na czworaka na ziemi.

Pies byc moze ucieka bo chce sie wybiegac a go nie spuszczasz bo biegnie przed siebie i koło sie zamyka.

Czy na ogrodzonym terenie przychodzi na zawolanie ?
hm... ciężko powiedzieć.. bo jak chodzilam z nim na teren szkoły to rzucalam mu patyki(oczywiscie ich nie przynosi;/) i tak biega aż sie zmęczy więc wtedy mu zakladam smycz, bo juz mu sie nie chce uciekać;p
A jaką dlugą linkę? są jakieś takie b. dlugie linki?:P Bo smycz ma 5 metrową..
Stary 2009-10-06, 21:21   #4
bzyczka1
Zakorzenienie

ja swojemu foksowi jak uczyłam ją za szczeniaka przychodzenia na zawołanie stworzyłam linkę długości 20 metrów użyłam takiej linki dostępnej w sklepach budowlanych (takie w kolorowych owijkach sznurki) widziałam tez takie wzmacniane w sklepie z odzieżą sportową typowo górską.

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 21:41   #5
winogronek
Wtajemniczenie

Polecam książkę "Aria do mnie! Skuteczna nauka przywołania"
Poza tym gdzieś już niedawno był podobny temat gdzie opisywaliśmy schemat nauki przywołania.

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 21:48   #6
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

O, dzieki winogronek! Znalazlam tylko temat że komuś uciekał pies przez płot:P

A może można jakoś pouczyc pieska w domu? słuchania sie czy coś.. w tym programie bylo coś o tym, żeby klaść przysmaka przed psem i nie pozwolić mu zjeść do póki sie mu nie powie że może.. tylko czego to uczy?:P Próbowalam z moim, raz mu sie udalo tzn prawie bo jak mu powiedzialam ze już moze zjeść to nie zrozumial i sie na mnie gapil;p a tak to caly czas sie rzuca na przysmaka i nie chce poczekać:P
Stary 2009-10-06, 22:04   #7
winogronek
Wtajemniczenie

Ogólnie nauka przywołania polega na tym aby pies był skupiony na tobie a pomoże ci w tym przysmak lub zabawka, ja jestem za zabawką bo można jej używać bezkarnie. Sęk w tym, że na ta zabawkę musi być bardzo nakręcony,może to być sznurek, lub piłka na sznurku coś co będzie kochał nad życie owej zabawki używamy tylko na dworze a w domu jest poza zasięgiem jego wzroku gdzieś schowana.
Jak uczymy takiego nakręcania, z początku pokazujemy zabawkę tylko na chwilę rozbawiamy psa i w chwili kiedy widzimy że pies jest skoncentrowany już tylko na zabawie chowamy ją, za godzinę dwie powtarzamy czynność kolejnego dnia to samo wydłużamy tylko czynność o kilka minut, z początku nakręcamy psa w domu po kilku dniach gdy widzimy że pies skupia się coraz dłużej na zabawce wychodzimy poza dom.
No i nie obędzie się bez linki w początkowej fazie. Pies chodzi na lince przywołujesz go tylko wtedy kiedy wiesz ze nie zwraca na nic uwagi, najlepiej ukucnąć przywołaj najlepiej jakimś wybranym hasłem np "do mnie" łagodnym tonem, gdy przyjdzie nagradzasz słownie "doooobry pies" tak żeby wiedział, czuł, twoją radość, że przyszedł wtedy dajesz smakołyk lub tą magiczną opisywaną wcześniej zabawkę
Nauka jest długa i żmudna, ważne by sie nie zniechęcać na pewno po pewnym czasie będą efekty. I jedna baaaardzo ważna rzecz ktokolwiek z nim wychodzi oprócz ciebie musi robić to samo inaczej, spartoli twoja robotę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-06, 23:42   #8
Garadiela
Zadomowienie

Powiem jak u mnie bylo z nauka.
Na poczatek polecam ksiazke-Aria do mnie! Galuszki
Zaczynamy od nauki w domu,wymyslamy nowa komende,np zamiast-chodz tu!-mowimy do mnie!
Spalona komenda na nic nam sie juz nie przyda.
Zaczynamy w domu,wolamy psa z kazda nadarzajaca sie okazja,na kazde przyjscie super zabawa,smaki i radosc.Pies musi kojarzyc przywolanie z czyms super
Pozniej zaczynamy cwiczyc na dworze np na podworku.
Z kazdym poprawnym wykonaniem super radosc,zabawa,smaki.
Jak opanujemy ten etap idziemy w puste miejsce gdzie nie bedzie zbyt wielu rozproszen,dla bezpieczenstwa przypinamy 10-15 m linke.
Linka jest po to by uniemozliwic psu wylamanie komendy i wybranie ciekawszego zajecia.
Przywolujac psa mozemy odbiec,kucnac-psu sie wydaje ze jestesmy wtedy dalej.
Fajny efekt daje tez chowanie sie psu w trawie,za drzewami.
I zawsze super nagradzamy psa

U mnie te metody z przywolania 0 % daly efekt do przywolania 70-80%
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 23:53   #9
carolinascotties
Zakorzenienie

zgadzam się z ostatnim postem nagroda, przekupstwo - to dziala! trzwba byc konsekwentnym i nie powtarzac po sto razy w odstepach jednej sekundy tej samej komendy... na pocztaku pies nie bedzie wiedzial o co chodzi, potem zacznie nad tym myslec... i kiedy zalapie - jest "nasz"

pamietaj, ze przy nagrodzie - smakolyku - musisz zawsz entuzjastycznie powiedziec - dobry pies! - czy jak tam pochwale stosujesz....pies musi wiedziec, ze sprawil Tobie radosc...ze wybuchasz dobrymi emocjami w kazdym razie po jakims czasie nie nagradzasz juz za kazdym razem smakolykiem - tylko pochwala... a pochwala+smakolyk stosujesz np. co 3, 4 raz

i nigdy, przenigdy - kiedy wolasz psa i on w koncu przyjdzie - nawet po godzinie - nie karc go.... bedzi ekojarzyl wykonanie zadania z kara... nawet, jelsi szlg Cie trafia, bo chlopak stoi pod drzwiami - pochwal psa - bo ... przyszedl!

zajrzyj tez tutaj - http://www.dogs.gd.pl/kliker/ ,a zamiast klikera stosuj smakolyk - uwazam, ze bez klikera mozna osiagnac takei same efety - wlasnie smakolykiem z pochwala

pamietaj o tym, ze pies musi byc wybiegany, zeby z Toba pracowal - wybiegant, ale nie padniety - kiedy juz nacieszy sie spacerem - zrob mu lekcje i zakoncz ja spacerem

powodzenia - i daj znac, jak idzie praca z Twoim przyjacielem

edit - u moich psow -stosowanie metod pozytywnych daly rezulaty przewyzszajace moje oczekiwania - i najwazniejsze -daly nam mnostwo radosci oraz dobrej zabawy nauczyly mnie rowniez spokoju, cierpliwosci i konsekwencji...

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA

Edytowane przez carolinascotties
Czas edycji: 2009-10-06 o 23:56
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-07, 00:02   #10
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
zgadzam się z ostatnim postem nagroda, przekupstwo - to dziala! trzwba byc konsekwentnym i nie powtarzac po sto razy w odstepach jednej sekundy tej samej komendy... na pocztaku pies nie bedzie wiedzial o co chodzi, potem zacznie nad tym myslec... i kiedy zalapie - jest "nasz"

pamietaj, ze przy nagrodzie - smakolyku - musisz zawsz entuzjastycznie powiedziec - dobry pies! - czy jak tam pochwale stosujesz....pies musi wiedziec, ze sprawil Tobie radosc...ze wybuchasz dobrymi emocjami w kazdym razie po jakims czasie nie nagradzasz juz za kazdym razem smakolykiem - tylko pochwala... a pochwala+smakolyk stosujesz np. co 3, 4 raz

i nigdy, przenigdy - kiedy wolasz psa i on w koncu przyjdzie - nawet po godzinie - nie karc go.... bedzi ekojarzyl wykonanie zadania z kara... nawet, jelsi szlg Cie trafia, bo chlopak stoi pod drzwiami - pochwal psa - bo ... przyszedl!

zajrzyj tez tutaj - http://www.dogs.gd.pl/kliker/ ,a zamiast klikera stosuj smakolyk - uwazam, ze bez klikera mozna osiagnac takei same efety - wlasnie smakolykiem z pochwala

pamietaj o tym, ze pies musi byc wybiegany, zeby z Toba pracowal - wybiegant, ale nie padniety - kiedy juz nacieszy sie spacerem - zrob mu lekcje i zakoncz ja spacerem

powodzenia - i daj znac, jak idzie praca z Twoim przyjacielem

edit - u moich psow -stosowanie metod pozytywnych daly rezulaty przewyzszajace moje oczekiwania - i najwazniejsze -daly nam mnostwo radosci oraz dobrej zabawy nauczyly mnie rowniez spokoju, cierpliwosci i konsekwencji...
Miałam to później rozpisać ale chyba lepiej bym tego nie ujęła, co do smakołyków żeby były jak najmniejsze tylko tak żeby pies poczuł smak często widywałam ludzi co podawali psu w smakach drugi obiad :P
Też trzymam kciuki

Stary 2009-10-07, 10:43   #11
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

Dzięki wam za porady, ale będzie ciężko:P Ale jak mam z nim zacząć lekcje jak będzie wybiegany skoro nie moge go puścić nigdzie:P

A co do wolania w domu to jak wołam go po imieniu to zawsze przyłazi... a jak będe uzywać innej komendy np do mnie to przecież nie przyjdzie bo nei bedzie nawet wiedzial ze to do niego, to co mam mu dać przysmaka jak przypadkowo po godzinie będzie mnie mijał? troche bez sensu..no nic poczytam moze te książki co polecacie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 11:43   #12
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
z
i nigdy, przenigdy - kiedy wolasz psa i on w koncu przyjdzie - nawet po godzinie - nie karc go.... bedzi ekojarzyl wykonanie zadania z kara...
ile razy widze wlasnie podobne sceny ,gość wola psa ,wola i wola nic w końcu ostrym tonem zaczyna sie na niego wydzierać w końcu pies skulony podchodzi lub zwyczajnie skulony czeka az pan podejdzie a bęc pies dostaje w tyłek -gdzie tu logika ?

ja rozumiem ze mozna byc wku... na maksa na psa ale co ten pies przez to zrozumie ?
przyjde do pana = klaps więc uciekam dalej.

Stary 2009-10-07, 12:25   #13
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cyska Pokaż wiadomość
Dzięki wam za porady, ale będzie ciężko:P Ale jak mam z nim zacząć lekcje jak będzie wybiegany skoro nie moge go puścić nigdzie:P

A co do wolania w domu to jak wołam go po imieniu to zawsze przyłazi... a jak będe uzywać innej komendy np do mnie to przecież nie przyjdzie bo nei bedzie nawet wiedzial ze to do niego, to co mam mu dać przysmaka jak przypadkowo po godzinie będzie mnie mijał? troche bez sensu..no nic poczytam moze te książki co polecacie
po prostu z nim pospaceruj, pobiegaj - na smyczy...

w domu wolasz po imieniu - ok.

na spacerze probuj - IMIĘ i komenda - DO MNIE!

zacznij naukę na smyczy - skróć ją na kilkadzieisąt cm - powiedz imie psa i DO MNIE - lekko przyciagnij smycz - jak pies się ruszy w Twoją stronę - od razu smakołyk i entuzjastyczne - DOBRY PIES!!!

i tak kilka razy - w koncu zalapie -

wtedy wydluzaj odleglosc miedzy Wami.

I nie rob tego zbyt dlugo - bo go znudzisz i nie bedzie chcial z Toba opracowac - pamietaj, ze ma to byc forma zabawy - w ktorej nagradzasz psa - on wcale nie musi wiedziec, ze to podstęp uknuty na Wizazu - zeby przychodzil na zawolanie

w ostatecznosci - zapisz sie na kilka lekcji szkolenia psow w grupie razniej

edit - jeszcze jedno - zawsze nos ze soba torebeczke na smakolyki - i niech pies o tym wie niech zauwazy, ze wyciagasz je z kieszeni, czy wlasnie torebeczki...

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
ile razy widze wlasnie podobne sceny ,gość wola psa ,wola i wola nic w końcu ostrym tonem zaczyna sie na niego wydzierać w końcu pies skulony podchodzi lub zwyczajnie skulony czeka az pan podejdzie a bęc pies dostaje w tyłek -gdzie tu logika ?

ja rozumiem ze mozna byc wku... na maksa na psa ale co ten pies przez to zrozumie ?
przyjde do pana = klaps więc uciekam dalej.
no wlasnie...ludzi eprzestaja myslec logicznie i tak...prosto - za duzo kombinuja...oczekuja, ze pies zrozumie, ze dostaje w tylek, bo dlugo nie przychodzil...a pies sobie mysli - w koncu jestem i dostaje baty... wiecej nie przyjde...

edit -spacerowy watek dogomaniakow z Lublina - http://www.dogomania.pl/forum/f59/do...ublina-140843/

Czas edycji: 2009-10-07 o 12:43
Stary 2009-10-07, 12:32   #14
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

lekcje z innymi psami odpadają bo on jest agresywny do wielu piesków, nie wiem czu, czy dlatego ze ciągle trafiamy na takie których nie lubi czy moze dlatego ze kiedyś zostal pogryziony przez jednego
Stary 2009-10-07, 12:47   #15
carolinascotties
Zakorzenienie

moze byc - jest agresywny bo sie boi.... pamieta...

jest tez mozliwosci indywidualnych zajec - zajrzyj na forum dogomania - poszukaj w swoim miescie dogomaniakow -na pewno chetnie pomoga

mozesz tez zwrocic sie do psich szkol - zadzwonic, zapytac o zajecia indywidualne, ich koszt...

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

tu wlasciwy watek z dogomanii - http://www.dogomania.pl/forum/f59/do...linianie-3038/

Stary 2009-10-07, 15:52   #16
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
linka, smysz+szelki+rower- świetne sposoby na wybieganie

Cytat:
zacznij naukę na smyczy - skróć ją na kilkadzieisąt cm - powiedz imie psa i DO MNIE - lekko przyciagnij smycz - jak pies się ruszy w Twoją stronę - od razu smakołyk i entuzjastyczne - DOBRY PIES!!!
ja generalnie uważam że to jest dobra metoda tylko i wyłącznie wtedy jak skojąc/siedząc obok psa 10min nie zwróci on żadnej uwagi na przewodnika- wtedy można pociągnąć, jeżeli pies zauważa przewodnika, a tak chyba jest w tym przypadku jeżeli biega za patykami to nagradzamy tylko wtedy gdy pies sam przyjdzie- to jest metoda całkowicie pozytywna, idąc symboliką klikerową R+. Przez szarpanie pies może mieć złe skojarzenia, ja wolę np. dotknąć, czy popukać : P w plecy, tudzież szyję czy inną część ciała
Cytat:
jest tez mozliwosci indywidualnych zajec - zajrzyj na forum dogomania - poszukaj w swoim miescie dogomaniakow -na pewno chetnie pomoga

mozesz tez zwrocic sie do psich szkol - zadzwonic, zapytac o zajecia indywidualne, ich koszt...
zgłaszam się ja jako prawowity dogomaniak, co prawda nie z lublina ale zawsze : P

moje posty nt. uciekania są tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post13876703
w razie pytań pw, ten wątek, gg, do wyboru do koloru ja swojego do pewnego stopnia już opanowałam, i jak narazie jestem z tego bardzo zadowolona
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-07, 18:42   #17
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
lekcje z innymi psami odpadają bo on jest agresywny do wielu piesków, nie wiem czu, czy dlatego ze ciągle trafiamy na takie których nie lubi czy moze dlatego ze kiedyś zostal pogryziony przez jednego
W jednym z odcinkow Superniani dla psów byl piesek ktory atakowal i byl agresywny w stosunku doinnych psów ,okazalo sie ze wlasnie sie ich boi stad agresja ,superniania zalecla spotaknia innymi psami ,podchodzenie mimo szczekania do innych psów(ktore byly spokojne i nie zainteresowana agresorem) po kilku probach agresor zapoznawal sie z nimi,obwąchiwał ,wital sie itp i przestal szczekac i sie rzucać bo zakumał ze drugi pies nic mu nie zrobi .

szkoda tylko ze tak pozno zaczynasz z nim pracować.

Stary 2009-10-07, 19:05   #18
winogronek
Wtajemniczenie

http://www.youtube.com/watch?v=E1uTg...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=GmaDF...eature=related
Może te filmiki ci pomogą No i fakt najlepiej do odwrażliwiania przydał by ci się jakiś bardzo spokojny pies który ma olewkę na agresywne zachowania

Edytowane przez winogronek
Czas edycji: 2009-10-07 o 19:07
Stary 2009-10-07, 19:20   #19
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

No wlasnie bo one też się na niego rzucają...

Wczesniej z nim nie pracowalam bo on ogólnie jest grzecznym pieskiem i takim.. no... bardziej kocim niż psim W ogole nie jest uciążliwy cicho sobie siedzi pod kolderką caly dzień Strasznie jest przyklejony do czlowieka.. no oprócz tego puszczania
Tylko teraz tak pomyslalam że mozna by bylo to zmienić..

A co do tej agresji to... nie wiem jak to ująć bo przecież pieski czasem na siebie szczekają i są agresywne.. to skąd wiadomo kiedy trzeba go uczyć zeby nie był.. tzn kiedy wiadomo ze to juz nie jest normalne

Edytowane przez Cyska
Czas edycji: 2009-10-10 o 22:09
Cyska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 22:02   #20
carolinascotties
Zakorzenienie

polecam serię filmów na youtube - filmy są z serii TOP 10 difficult cases - dziesiatka najtrudniejszych przypadkow

http://www.youtube.com/watch?v=J83WC...eature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=ei6WT...eature=channel

reszta filmów - po prawej stronie - od okna glownego.

Na poprawe humoru - obejrzyjcie przypadek obsesyjnego pragnienia jedzenia - zwroccie uwage na 2 minute filmu i te oczy....zahipnotyzowane przez ciasteczka

http://www.youtube.com/watch?v=gruBKVV3BQk

przy okazji polecam ten kanal na Youtube - Animal Planet TV
http://www.youtube.com/profile?user=...V#grid/uploads

Czas edycji: 2009-10-07 o 22:07
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości