|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Uciekający pies
Mam problem z moim 6 letnim psiakiem chartem angielskim (whippetem). Ktoś kto zna te pieski ten wie że w żaden sposób nie da sie ich dogonić
![]() Mieszkam w domku i kiedyś gdy brama byla otwarta baardzo daleko uciekł, brat go gdzieś znalazł pare ulic dalej. Potem troche podrósł i uczylam go przybywać bez smyczy kolo otwartej bramy, caly czas bylam nad nim pochylona i jak wykonywal jakies nerwowe ruchy to go łapałam i zamykalam bramę i w końcu sie nauczył, gdy widzi otwartą bramę nie zwiewa ![]() Ale nie wiem jak sobie poradzić z tym, że na spacerze nie mogę go nigdzie puścić ![]() Ostatnio widziałam odcinek jakiegośprogramu na tvn style o trudnych pieskach i wlasnie bylo o uciekaniu ale przeoczylam moment gdzie byly rady na ten temat. Może ktoś oglądał? Pomóżcie troszke bo odzyskalam nadzieje, że może będzie mozna z nim wychodzić bez smyczy ![]() Może znacie też jakieś stronki które by mi pomogły..
Edytowane przez Cyska Czas edycji: 2009-10-06 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Uciekający pies
Pamiętam ,że nalezy psa czyms zainteresowac np. piszczacą zabawką ,mozna tez chodziz nim na dlugiej lince .
Mozna tez wolać psa i biec w drugą stronę,(podchodzenie do psa powoduje jego cofanie sie )wydawac jakies dziwne dżwięki,przykucnąc na czworaka na ziemi. Pies byc moze ucieka bo chce sie wybiegac a go nie spuszczasz bo biegnie przed siebie i koło sie zamyka. Czy na ogrodzonym terenie przychodzi na zawolanie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jaką dlugą linkę? są jakieś takie b. dlugie linki?:P Bo smycz ma 5 metrową..
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja swojemu foksowi jak uczyłam ją za szczeniaka przychodzenia na zawołanie stworzyłam linkę długości 20 metrów
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Polecam książkę "Aria do mnie! Skuteczna nauka przywołania"
![]() Poza tym gdzieś już niedawno był podobny temat gdzie opisywaliśmy schemat nauki przywołania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
O, dzieki winogronek! Znalazlam tylko temat że komuś uciekał pies przez płot:P
A może można jakoś pouczyc pieska w domu? słuchania sie czy coś.. w tym programie bylo coś o tym, żeby klaść przysmaka przed psem i nie pozwolić mu zjeść do póki sie mu nie powie że może.. tylko czego to uczy?:P Próbowalam z moim, raz mu sie udalo tzn prawie bo jak mu powiedzialam ze już moze zjeść to nie zrozumial i sie na mnie gapil;p a tak to caly czas sie rzuca na przysmaka i nie chce poczekać:P
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ogólnie nauka przywołania polega na tym aby pies był skupiony na tobie a pomoże ci w tym przysmak lub zabawka, ja jestem za zabawką bo można jej używać bezkarnie. Sęk w tym, że na ta zabawkę musi być bardzo nakręcony,może to być sznurek, lub piłka na sznurku coś co będzie kochał nad życie
![]() Jak uczymy takiego nakręcania, z początku pokazujemy zabawkę tylko na chwilę rozbawiamy psa i w chwili kiedy widzimy że pies jest skoncentrowany już tylko na zabawie chowamy ją, za godzinę dwie powtarzamy czynność kolejnego dnia to samo wydłużamy tylko czynność o kilka minut, z początku nakręcamy psa w domu po kilku dniach gdy widzimy że pies skupia się coraz dłużej na zabawce wychodzimy poza dom. No i nie obędzie się bez linki w początkowej fazie. Pies chodzi na lince przywołujesz go tylko wtedy kiedy wiesz ze nie zwraca na nic uwagi, najlepiej ukucnąć przywołaj najlepiej jakimś wybranym hasłem np "do mnie" łagodnym tonem, gdy przyjdzie nagradzasz słownie "doooobry pies" tak żeby wiedział, czuł, twoją radość, że przyszedł wtedy dajesz smakołyk lub tą magiczną opisywaną wcześniej zabawkę ![]() Nauka jest długa i żmudna, ważne by sie nie zniechęcać na pewno po pewnym czasie będą efekty. I jedna baaaardzo ważna rzecz ktokolwiek z nim wychodzi oprócz ciebie musi robić to samo inaczej, spartoli twoja robotę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Powiem jak u mnie bylo z nauka.
Na poczatek polecam ksiazke-Aria do mnie! Galuszki ![]() Zaczynamy od nauki w domu,wymyslamy nowa komende,np zamiast-chodz tu!-mowimy do mnie! Spalona komenda na nic nam sie juz nie przyda. Zaczynamy w domu,wolamy psa z kazda nadarzajaca sie okazja,na kazde przyjscie super zabawa,smaki i radosc.Pies musi kojarzyc przywolanie z czyms super ![]() Pozniej zaczynamy cwiczyc na dworze np na podworku. Z kazdym poprawnym wykonaniem super radosc,zabawa,smaki. Jak opanujemy ten etap idziemy w puste miejsce gdzie nie bedzie zbyt wielu rozproszen,dla bezpieczenstwa przypinamy 10-15 m linke. Linka jest po to by uniemozliwic psu wylamanie komendy i wybranie ciekawszego zajecia. Przywolujac psa mozemy odbiec,kucnac-psu sie wydaje ze jestesmy wtedy dalej. Fajny efekt daje tez chowanie sie psu w trawie,za drzewami. I zawsze super nagradzamy psa ![]() U mnie te metody z przywolania 0 % daly efekt do przywolania 70-80% ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
zgadzam się z ostatnim postem
![]() ![]() ![]() pamietaj, ze przy nagrodzie - smakolyku - musisz zawsz entuzjastycznie powiedziec - dobry pies! - czy jak tam pochwale stosujesz....pies musi wiedziec, ze sprawil Tobie radosc...ze wybuchasz dobrymi emocjami ![]() ![]() i nigdy, przenigdy - kiedy wolasz psa i on w koncu przyjdzie - nawet po godzinie ![]() zajrzyj tez tutaj - http://www.dogs.gd.pl/kliker/ ,a zamiast klikera stosuj smakolyk - uwazam, ze bez klikera mozna osiagnac takei same efety - wlasnie smakolykiem z pochwala ![]() pamietaj o tym, ze pies musi byc wybiegany, zeby z Toba pracowal - wybiegant, ale nie padniety - kiedy juz nacieszy sie spacerem - zrob mu lekcje i zakoncz ja spacerem ![]() powodzenia - i daj znac, jak idzie praca z Twoim przyjacielem ![]() edit - u moich psow -stosowanie metod pozytywnych daly rezulaty przewyzszajace moje oczekiwania - i najwazniejsze -daly nam mnostwo radosci oraz dobrej zabawy ![]() Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2009-10-06 o 23:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też trzymam kciuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dzięki wam za porady, ale będzie ciężko:P Ale jak mam z nim zacząć lekcje jak będzie wybiegany skoro nie moge go puścić nigdzie:P
A co do wolania w domu to jak wołam go po imieniu to zawsze przyłazi... a jak będe uzywać innej komendy np do mnie to przecież nie przyjdzie bo nei bedzie nawet wiedzial ze to do niego, to co mam mu dać przysmaka jak przypadkowo po godzinie będzie mnie mijał? ![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja rozumiem ze mozna byc wku... na maksa na psa ale co ten pies przez to zrozumie ? przyjde do pana = klaps więc uciekam dalej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
w domu wolasz po imieniu - ok. na spacerze probuj - IMIĘ i komenda - DO MNIE! zacznij naukę na smyczy - skróć ją na kilkadzieisąt cm - powiedz imie psa i DO MNIE - lekko przyciagnij smycz - jak pies się ruszy w Twoją stronę - od razu smakołyk i entuzjastyczne - DOBRY PIES!!! i tak kilka razy - w koncu zalapie - wtedy wydluzaj odleglosc miedzy Wami. I nie rob tego zbyt dlugo - bo go znudzisz i nie bedzie chcial z Toba opracowac - pamietaj, ze ma to byc forma zabawy - w ktorej nagradzasz psa - on wcale nie musi wiedziec, ze to podstęp uknuty na Wizazu - zeby przychodzil na zawolanie ![]() w ostatecznosci - zapisz sie na kilka lekcji szkolenia psow ![]() ![]() edit - jeszcze jedno - zawsze nos ze soba torebeczke na smakolyki - i niech pies o tym wie ![]() Cytat:
![]() edit -spacerowy watek dogomaniakow z Lublina - http://www.dogomania.pl/forum/f59/do...ublina-140843/ Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2009-10-07 o 12:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
lekcje z innymi psami odpadają bo on jest agresywny do wielu piesków, nie wiem czu, czy dlatego ze ciągle trafiamy na takie których nie lubi czy moze dlatego ze kiedyś zostal pogryziony przez jednego
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
moze byc - jest agresywny bo sie boi.... pamieta...
jest tez mozliwosci indywidualnych zajec - zajrzyj na forum dogomania - poszukaj w swoim miescie dogomaniakow -na pewno chetnie pomoga ![]() mozesz tez zwrocic sie do psich szkol - zadzwonic, zapytac o zajecia indywidualne, ich koszt... ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- tu wlasciwy watek z dogomanii - http://www.dogomania.pl/forum/f59/do...linianie-3038/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
moje posty nt. uciekania są tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post13876703 w razie pytań pw, ten wątek, gg, do wyboru do koloru ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szkoda tylko ze tak pozno zaczynasz z nim pracować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
http://www.youtube.com/watch?v=E1uTg...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=GmaDF...eature=related Może te filmiki ci pomogą ![]() ![]() Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2009-10-07 o 19:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie bo one też się na niego rzucają...
Wczesniej z nim nie pracowalam bo on ogólnie jest grzecznym pieskiem i takim.. no... bardziej kocim niż psim ![]() ![]() ![]() Tylko teraz tak pomyslalam że mozna by bylo to zmienić.. A co do tej agresji to... nie wiem jak to ująć ![]() ![]()
Edytowane przez Cyska Czas edycji: 2009-10-10 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
polecam serię filmów na youtube - filmy są z serii TOP 10 difficult cases - dziesiatka najtrudniejszych przypadkow
![]() http://www.youtube.com/watch?v=J83WC...eature=channel http://www.youtube.com/watch?v=ei6WT...eature=channel reszta filmów - po prawej stronie - od okna glownego. Na poprawe humoru - obejrzyjcie przypadek obsesyjnego pragnienia jedzenia - zwroccie uwage na 2 minute filmu i te oczy....zahipnotyzowane przez ciasteczka ![]() http://www.youtube.com/watch?v=gruBKVV3BQk przy okazji polecam ten kanal na Youtube - Animal Planet TV http://www.youtube.com/profile?user=...V#grid/uploads Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2009-10-07 o 22:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:59.