![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Segregacja śmieci
Czesc! Mam pytanie. Segregujecie w swoich domach smieci? Jesli tak to powiedzcie ile macie pojemnikow, jak to robicie, gdzie potem to utylizujecie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Segregacja śmieci
Niestety, moja segregacja kończy się na oddzieleniu od reszty śmieci zgniecionych kartoników, oraz opakowań szklanych.
Mieszkam w bloku więc nie mam zbytnio możliwości aby przed drzwiami postawić rząd kontenerów ![]() Przed blokiem mam jeden śmietnik i pojemnik na szkło. także nawet jakbym chciała to nie mam gdzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Cała kamienica segreguje - odgórne zalecenie mojej mamy i firmy wywożącej śmieci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
No właśnie, to są problemy.
Segregacja w domu, ale brak segregacji w śmietnikach. Ale najgorsze - brak segregacji na wysypiskach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Przy śmietnikach pod blokiem są pojekniki do segregacji, zazwyczaj.
W domu mam dwa kosze na śmieci [bo tylko tyle się póki co mieści do szafki ![]() ![]() Segregacja ułatwia życie, choć szlag trafia, jak idąc wyrzucić zgromadzone trzy worki różnych odpadów, nie ma miejsca w pojemnikach i wszystko się z nich wysypuje. Firma od śmieci nie za często wybiera odpady. Najlepiej zdają egzmainy pojjmniki kwadratowe [ w Ikea jest szafka z czterema pojemnikami kwadratowymi, co prawda szafka jest na 'resorach', ale można pojemniki ze zwykłego sklepu w szafce zastosować. ] Segregujmy śmieci i używajmy materiałówych toreb na zakupy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
nie segreguje, oddzielam tylko butelki plastikowe i to wszystko, reszta idzie do jednego worka, mieszkam w domu jednorodzinnym i jest tylko jeden kubel i jak przyjezdzaja po smieci to wszystko idzie do jednej smieciarki tazke segregowanie byloby bez sensu bo oni i tak wszystko wrzuciliby razem
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Segreguje w kolorowe woreczki
![]() Ale mam jeden problem, bardzo dziwny ![]() ![]() ![]() Edytowane przez lemoorka Czas edycji: 2008-03-03 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
A co, Interpromex do was jeździ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
segreguje "z grubsza": kiedy mam duzo plastikowych/szklanych butelek, wkladam je po prostu do reklamowki i wrzucam do odpowiedniego pojemnika. papier oddaje na makulature.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Segreguje :
plastikowe baniaki po wodzie wrzucam do odpowiedniego pojemnika i gazety tez chcoiaz obawiam sie ze smieciara i tak wrzuca to do 1 kontenera i wyrzuc ana kupe na smietniku wiec segregacja jest bez sensu. W domu mam 1 pojemnik z ww powodow ale tez z braku miejsca,jeszcze wiele wody uplynie zanim polska bedzie segregowala smieci na powaznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie segreguję z jednego tylko powodu. Przed moim blokiem są "zwykłe" kontenery, takie na wszystko.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Segreguje plastik,szkło kolorowe i białe,gazety/ulotki zbieram zeby pozniej polozyc na smietniku w nadziei, ze wezmie ktos kto zbiera makulature(kontenera na makulature brak) no i to samo robie z puszkami,które maja na smietniku duze powodzenie
![]() Nie wiem co zrobic z bateriami wiec bez sensu je trzymam w domu i z żarówkami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
za wywóz segregowanych smiec nic nie kosztuje u was???
a za zwykł wywoz smiec ile chca?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Segreguje, bo tutaj jest to obowiazkowe.
Wiec tak : Papier folia, plastik butelki szklane ( kolorami ) zwykle smieci (resztki ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
W domu jest taka mała segregacja. Dostajemy od gminy oddzielne worki na każdy(albo prawie każdy) rodzaj śmieci. Oddzielnie szkło, plastik. Papiery idą do pieca, a takie spożywcze odpadki do kompostownika.
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
ps. autorowi postu naleza sie duze brawa za taki watek <brawa>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja jedynie papier odkładam do innego kosza, żeby mieć w piecu na podpałke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
U mnie jeżdża panowie z ... i w każdy pon. i czw. zabierają torbę z odpadkami typu papier, szkło, plastik. Wszystko jest w jednej torbie a oni to później segregują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja (w moim domu) segregujemy śmieci. Niedaleko jest 5 pojemników na papier, plastik, metal, szkło białe i szkło kolorowe. Wywożą je 2 razy w tygodniu.
Namawiam do segregowania śmieci, niewyrzucania do kosza baterii itp. rodzinę, w szkole. Niestety do tych osiedlowych pojemników do segregacji ludzie czasami wrzucają nie to co trzeba, zwykłe śmieci, nie patrzą który pojemnik jest na co... i w ogóle niewiele osób segreguje śmieci ![]() SEGREGUJMY ŚMIECI - DBAJMY O ŚRODOWISKO ! Teranka - dobrze, że powstał taki wątek. ![]() Sniezynka21 napisała, że w niemczech jest to obowiązkowe. Kiedy wreszcie będzie w Polsce?! W wielu miejscach nie ma żadnych pojemników do segregacji, nie mówiąc już o wsiach...
Edytowane przez Yvonneee Czas edycji: 2008-03-03 o 22:24 Powód: dopiska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Musze zabrac glos w tym temacie ob akurat przed chwila toczylem o tym samym rozmowe w realu.
NIE. nie segreguje śmeici. Wzrosla ostatnio cena za wywoz smieci (uzasadniona tym ze ludzie nie segreguja smieci i musza do tego ludzi zatrudniac na wysypiskach), wiec skoro podniesli oplaty i maja swoich ludzi ja nie czuje (juz) takiej potrzeby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Nie mam wyboru więc segreguje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
w lublinie jest do niczego
mieszkam w bloku gdzie mogliby postawic kontenery a nikt tego nie robi w mielcu za to moi rodzice dostaja rozne worki i segreguja ![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Na osiedlu mojej babci są kontenery specjalne na posegregowane śmieci, ale od pół roku nie są wywożone. Więc jak ludzie odpowiedzialni za wywóz zaczną o to dbać, to ludzie może też się bardziej zmobilizują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Nie.
Dlaczego? Bo nawet nie mam jak. Mieszkam w małej miejscowości i o kolorowych, dużych koszach na poszczególne odpadki to chyba nikomu się nawet nie śniło. Baterie mama zabiera tylko tam gdzie pracuje (w szkole-dostają jakieś punkty), a i tak jest ich niewiele bo wszystko czego obecnie używam albo z własnym akumulatorem do ładowania, albo używam baterii wielokrotnego ładowania. Kampanie na rzecz ochrony środowiska, zachęcanie ludzi do segregacji. Po co? Skoro władze mają to głęboko gdzieś. Ba, nawet w mojej wiesi usunęli zwykłe kontenery, bo jak wójt twierdził jakieś firmy budowlane potrafiły w nocy wywalić cały gruz do niego i jeszcze obok. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ale mimo wszystko, przed wywiezieniem śmieci na wysypisko, taka śmieciarka jedzie do specjalnego miejsca, gdzie odpady są segregowane. Cześć idzie na recykling, a część na wysypisko. Czasy, gdzie wszystko z kontenerów trafiało na górę śmieci juz dawno minęły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Tak , my segregujemy smieci coprawda od niedawna bo dopiero od 2 miesiecy , ale zawsze lepiej pozniej niz wcale
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
kiedys dawno temu ogladalam taki program, gdzie mowili ze potem i tak z tych wszystkich kolorowych pojemników wszystko spowrotem mieszają na jedną kupę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.