Jaka aktywność dla mnie? WĄTEK ZBIORCZY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-31, 12:58   #1
ferryboat
Zadomowienie

Lightbulb

Jaka aktywność dla mnie? WĄTEK ZBIORCZY

Niech będzie to wątek zbiorczy, gdzie każdy będzie mógł opisać siebie i spytać co jest dla niego najlepszym rozwiązaniem, który sport/fitness najbardziej do niego pasuje.

Przeglądając strony różnych placówek, siłowni, centrów etc. można nieźle namieszać sobie w głowie, zwłaszcza, gdy się nie wie, co z czym się je.

Zacznę ja.

Chciałabym zacząć nie tyle co dbać o kondycję (choć to po części też), ale przede wszystkim zacząć prowadzić zdrowy tryb życia, zrelaksować się, mieć fiksację na punkcie jakiejś aktywności. Zależy mi na tym, by nie było to mocno monotonne, był jakiś nacisk na indywidualizm (i może kameralna atmosfera? ) oraz by formował (? nawet nie wiem jak to ująć ) okolice talii, bioder + nóg, generalnie dolnej partii ciała. Nie mam pojęcia, czy postawić na coś w stylu bieganie, czy może wykupić karnet na siłownię (gdzie sama bym ustalała sobie "harmonogram") czy też na jakieś konkretne ćwiczenia. Ostatnio dużo pływam, ale zaczyna mnie to już nudzić... Może podpowiecie coś z własnego doświadczenia.
Stary 2013-08-31, 17:51   #2
CrispyLady9
Przyczajenie

Dot.: Jaka aktywność dla mnie? WĄTEK ZBIORCZY

moim skromnym zdaniem warto biegać, 2 razy tygodniu wybrać się na siłownię i od czasu do czasu na basen czy rower generalnie bieganie
CrispyLady9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-31, 20:01   #3
ferryboat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CrispyLady9 Pokaż wiadomość
moim skromnym zdaniem warto biegać, 2 razy tygodniu wybrać się na siłownię i od czasu do czasu na basen czy rower generalnie bieganie
Czy bieganie nie jest monotonne? Postanowiłam spróbować, ale obawiam się, że będzie tak jak z pływaniem. Ale skoro wiele osób poleca, plus można zapoznać się z innymi biegaczami na aplikacji pewnej, to czemu by nie spróbować. Myślę nad kombinacją joga + bieganie. Joga dla wyciszenia i relaksacji, bieganie dla kondycji i formowania ciała.
Stary 2013-08-31, 21:38   #4
diablo69
Raczkowanie

Nie chcesz monotonii? CrossFit.
diablo69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 09:54   #5
ferryboat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez diablo69 Pokaż wiadomość
Nie chcesz monotonii? CrossFit.
O, to mi się podoba! Nawet bardzo.
Stary 2013-09-01, 22:01   #6
delfix10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ferryboat Pokaż wiadomość
Czy bieganie nie jest monotonne? Postanowiłam spróbować, ale obawiam się, że będzie tak jak z pływaniem. Ale skoro wiele osób poleca, plus można zapoznać się z innymi biegaczami na aplikacji pewnej, to czemu by nie spróbować. Myślę nad kombinacją joga + bieganie. Joga dla wyciszenia i relaksacji, bieganie dla kondycji i formowania ciała.

bieganie jest super i nie jest monotonne ,chyba że ktoś biega na bieżni wtedy jest obrzydliwie nudne.
delfix10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 09:12   #7
maudy
Wtajemniczenie

hej bardzo fajnie że taki wątek powstał.
W te wakacje postanowiłam że w końcu wezmę się za siebie ( lepiej późno niż wcale się zorientowałam) . Mam dużo do pracy nad sobą ale dzisiaj śmigam po karnet na basen bo środowisko wodne po prostu uwielbiam . Za miesiąc chciałabym też wziąć udział w Teście Coopera i osiągnąć nie tak bardzo straszny wynik, jednak mam problem z kolanami. Przy ćwiczeniach w których trzeba kucać lub są ona bardziej aktywne pojawia mi się ból przy prostowaniu kolan . Jeszcze 3 tyg temu poleciałam ze schodów na kolano i znowu mam taki ból jak bym na jakimś szkle klęczała. Kiedy byłam u lekarza pierwszego kontaktu on mi po prostu powiedział żeby kolan nie obciążać zbytnio i tyle w tym temacie Wizyta u ortopedy dopiero za półtora miesiąca. Myślicie że spróbować trenować jakoś to Testu czy lepiej sobie narazie odpuścić. No i może polecicie jakiś zestaw ćwiczeń tak żeby kolan zbytnio nie obciążyć ale je troszkę też wyrzeźbić ??
sorki jeśli jest to opisane troszkę chaotycznie no ale ćwiczenia zaczeły mi się podobać i same rozumiecie
maudy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-04, 22:44   #8
QueenElizabeth
Przyczajenie

ferryboat,

co do biegania, rozumiem Twoją obawę o monotonię, sama lubię dynamiczne aktywności, i tak jak bieganie do 5 km jest dla mnie fajnym rozruszeniem (uwielbiam m.in. sprinty), uwolnieniem endorfin , tak dłuższe bieganie mnie nudzi, potrzebuję więcej urozmaicenia (bieganie jest dla mnie uzupełnieniem innych aktywności), więc to wszystko zależy od tego jakim typem biegacza jesteś w każdym razie biegać warto

jeżeli narzekasz na nudę to polecałabym Ci sztuki walki
ja zaczęłam je ćwiczyć, kiedy byłam znudzona zajęciami z aerobiku i miałam ochotę na coś nowego, i to był idealny wybór szybko zaczęłam zyskiwać na silę, poprawiła mi się ogólna sprawność, wydolność, zajęcia były naprawdę ciekawe, a poza tym skopanie tarczy treningowej to cudowny sposób na oczyszczenie się z różnych negatywnych emocji

maudy,

jeżeli Cię bolą kolana odradzałabym bieganie, a prędzej postawiła na treningi na maszynach typu orbitrek, które znacznie mniej obciążają stawy, zresztą ze stawami trzeba delikatnie się obchodzić, więc ciężko coś doradzić w takiej sytuacji nie będąc lekarzem
QueenElizabeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 01:25   #9
spaghettii
Wtajemniczenie

Jaka aktywność dla mnie? WĄTEK ZBIORCZY

O, swietny watek ja wlasnie chce zaczac cwiczyc zaczynam od filmikow na yt, ale nie wiem co dokladnie pasuje dla mnie. Mam 1,58 wzrostu waze 41 kg i ogolnie tluszvzu na ciele za bardzo nie mam. Chce ujedrnic cialo glownie uda i posladki i lydki, a brzuch nym chciala miec taki mocno umiesniony chce jeszcze poprawic kondycje, rzucilam palenie (tzn pzeszlam na e papierosa) przez ktore nie jest ona zbyt dobra. Silownia niestety jak narazie odpada bo mam male dziecko wiec nie mam jak chodzic, a na taka gdzie pilnuja dzieci musialabym doezdzac.
co polecacie?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013

Edytowane przez spaghettii
Czas edycji: 2013-09-10 o 01:27
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 09:43   #10
Goch1986
Raczkowanie

Podpinam się pod zapytanie, ja mam taki sam plan, poprawić kondycję plus ujędrnienie, po kolei wprowadzam pewne zmiany, najpierw w żywieniu - wywaliłam z lodówki i szafek wszystkie niezbyt zdrowe produkty ( białe: mąka, makaron, ryż), przestałam pić tak ogromne ilości kawy, jak dotychczas, potem porzuciłam palenie (to akurat było najtrudniejsze, ale kupiłam e-papierosa i regularnie schodzę z ilości nikotyny w moich lq cigito), a teraz zaczęłam ćwiczyć Przez lato: pływanie, bieganie, a teraz kiedy juz nie może być ćwicz. outdoorowych to zamierzam uskutecznić fitness i siłownię, ale może macie jakieś jeszcze inne fajne alternatywy, ciekawsze niż siłka?

Edytowane przez Goch1986
Czas edycji: 2013-09-10 o 09:44
Goch1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 13:56   #11
ferryboat
Zadomowienie

Cieszę się, że wątek się spodobał Mam nadzieję, że dziewczyny doradzające się jeszcze pojawią, bo mnie jeszcze tknęło jedna myśl. Jak myślicie, jakie ćwiczenia potrafią ładnie wyrzeźbić, wyszczuplić ten rejon z obrazka (chciałam to dobrze zorganizować)? Chodzi mi o to, żeby wyszczuplić ten niebieski rejon, nabyć troszkę mięśni, pogłębić talię, ot żeby mieć zdrowe, ładne ciałko. Dodam, że z typu figur jestem gruszką i chciałabym jednak "odchudzić" troszkę biodra. Póki co robię taki zestaw ćwiczeń (w załącznikach).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg lM28Bhd.jpg (81,6 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg double-crunches.jpg (80,0 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Reverse Prone Scissors.jpg (15,4 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Spider-Man push-ups.jpg (12,9 KB, 1 załadowań)

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości