Czy my Polki zbyt ostro siebie nie oceniamy? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-06, 22:03   #1
aaliyah
Zakorzenienie

Czy my Polki zbyt ostro siebie nie oceniamy?

Natknelam sie na ten artykul i musze powiedziec, ze jest w nim duzo prawdy . A wy co myslicie?

http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obc...1,3715398.html
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-06, 22:49   #2
gaga87
Zakorzenienie

Dot.: Czy my Polki zbyt ostro siebie nie oceniamy?

Nie czujemy sie piekne, bo wszedzie wokol jest pelno wytuszowanych zdjec szczuplusienkich modelek, wlasciwie idealow wielu mezczyzn i kobieta nie potrafiac sie podpasowac do takiej czuje sie mniej atrakcyjna.

Na szczescie anorektyczne modelki powoli wychodza, a moze juz wyszy z mody, co uwazam za duzy krok naprzod.

Oczywiscie nie ma reguly... ja tam sie brzydka nie czuje, a dodam, ze naleze do skromnych osob

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 06:27   #3
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

1. Co ciekawe, obcokrajowcy uważają Polki za jedne z piękniejszych kobiet świata

2. Piękno wcale nie oznacza dla mnie atrakcyjnosci - osoba atrakcyjna musi przyciagać wzrok, mieć w sobie jakąś iskrę, by powiedzieć o kobiecie "atrakcyjna" czasem wystarczy jakiś szczegół jej urody. Albo też charakter - miałam koleżankę, która kompletnie wielką urodą się nie odznaczała. A niewielu było mężczyzn, którzy by ją olali Miała za to charakter odpowiedni właśnie, który wybitnie wzmagał jej atrakcyjnosć

3. Nigdy nie uważałam się za piękną, ale za to potrafiłam czuc się piękną To sie chyba liczy - to tak, jak z kwestią lat - nie mamy tyle, ile mamy, tylko tyle, na ile się czujemy

4. A ilu tak naprawdę znacie facetów, którzy uwielbiają typ anorektyczki i "lecą" na niego?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 07:55   #4
gosik79
Zakorzenienie

Większość z nas ceni egzotykę, nic dziwnego, że obcokrajowcom podobają się Polki. Mój były oszalał po jednym z rejsów do Brazylii, twierdził, że po ulicy chodzą same ideały.
Mnie rzadko kiedy podobają się Polacy, jeżeli już to na pewno nie typowi Słowianie, nic w tym dziwnego.

Osobiście należę do tych "ostro oceniających się", podobnie jak w artykule takie zachowanie wykształciła u mnie moja matka, zawsze krytyczna wobec mnie, kiedy uważała że "musi" ( np. niespodziewana wizyta u nas a ja bez makijażu).

Wolę widzieć siebie "dokładniej" - raz obejrzałam u koleżanki jakiś program na MTV w stylu "Randki w ciemno" zrobiło mi się słabo.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 08:03   #5
paula78
Zakorzenienie

Mysle ze to kwestia wychowania potem czasu na myslenie o *******ach czyli o urodzie a przede wszytskim my jestesmy realistyczne w odroznieniu od grubych amerykanek w welurowcyh obcislych dresikach.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 08:39   #6
aaliyah
Zakorzenienie

A ja czasami zazdroszcze Angielkom, ktore maja o wiele gorsze figury od Polek, ale za to maja - no wlasnie nie wiem co: odwage, niska samokrytyke, wysokie poczucie wlasnej wartosci. Zakladaja co chca, chociaz nie zawsze wyglada to swietnie. Za to chyba sa szczesliwsze, nie zamartwiaja sie kazdym kilogramem. Zauwazylam, ze czlowiek przebywajac w takim otoczeniu zaczyna byc w stosunku do siebie bardziej laskawy. Mimo to czasami sie nadziwic nie moge skad w nich tyle hartu ducha. Ja ile bym nie wazyla to zawsze mam taka blokade, zastanawiam sie jak mnie inni odbiora, no i chocbym byla najszczuplejsza, a figure mam bardzo dobra, to zawsze mam wrazenie ze te 3 kilo moglabym stracic. To jest chyba jakis chory perfekcjonizm, ach - leczyc sie chyba trzeba

Faktem jest ze my Polki naprawde jestesmy piekne . Zuwazam to za kazdym razem jak jestem w Polsce. I to nie tylko figure mam na mysli...I dlatego mysle, ze dla obcokrajowcow uroda Polek to nie jest jedynie kwestia egzotyki. Tylko wlasnie ktos powinnien nas nauczyc sie z tym pieknem jawnie obnosic a zduszac je w zarodku.

Co do wspomnianych Brazylijek, to w kraju tym panuje niezdrowy wrecz kult urody. Przeprowadza sie tam tysiace operacji plastycznych, chyba najwiecej na swiecie. Moj kolega, ktory tam byl opowiadal mi, ze Brazylijki owszem sa piekne, ale jest to uroda plastikowa, czyli malo jest naturalnych pieknosci. Wiekszosc wyszla spod skalpela i to podobno widac.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 08:55   #7
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Ja przez takie "ostre ocenianie" wpadłam w mnostwo kompleksów w okresie liceum. Uważałam, że jestem brzydka okularnica z nadwagą itp
Prawda mi się objawiła na studniówce - jak się ubrałam, wymalowałam i zrobiłam fryz Okazało się, że pół klasy mnie nie poznaje Od tego czasu skutecznie wyleczyłam wszelkie kompleksy związane z wyglądem i jest mi z tym dobrze.
Nie mam i nigdy nie będę mieć figury modelki ale to nie znaczy, że mam się czuć niedowartościowana i gorsza. I się nie czuję.
A na komplementy odpowiadam dziękuję i się słodko uśmiecham

Ale z drugiej strony wiem, że jest mnostwo kobiet, które nie są pewne siebie, uważają że nie są atrakcyjne (mimo iż są), non stop porównują się do modelek/aktorek itp. I takie kobiety nawet jak będą ubrane i wymalowane, nie będą piekne, bo w środku nadal pozostaną szarymi myszkami nie przekonanymi o swojej wartości.
A to by wypadało zmienić, kobiety powinny stać się bardziej pewne siebie, swoich umiejętności, a także zaakceptować siebie. Tak po prostu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-07, 09:46   #8
isa666
Zakorzenienie

Ja się sobie nie podobam, jestem krytyczna wobec mojego wyglądu i figury
I raczej tego już nic nie zmieni

Choć czasem mam dni, kiedy uważam, że nawet ładna jestem, ale to zdarza się kilka razy na rok
Stary 2006-11-07, 10:06   #9
kasia20a
Zadomowienie

zgadzam sie z tym ze Polki są piękne stwierdzam to po tym jak moje klezanki wyjechały za granice jedna wyjechała do USA i jest tam poprostu rozchwytywana min dlatego ze jest szczupła a tam to rzadkosc druga jest w Angli i tez ma niezwykłe powodzenie natomiast kolego wyjezdza do Niemiec i tez stwierdził ze Polki sa ładniejsze,chociaz w tym wypadku nie wiem na jakiej podstawie, tylko niestety nie wszyscy to doceniaja widza w TV piekne kobiety i myslą za za oceanem wszyscy tak wyglądają chociaz i tak chciała bym miec typ urody brazylijki
kasia20a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 10:16   #10
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Ja myślę e Polki to piękne kobiety tylko najważniejsze aby każda miała wiarę w siebie ja zaakceptowałam siebie taką jaką jestem - choć nie mam wymiarów 90-60-90 tylkko trochę (bardzo) więcej hehehe ale co tam
PatkaM84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 10:42   #11
ruda7816
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3033689]1. Co ciekawe, obcokrajowcy uważają Polki za jedne z piękniejszych kobiet świata

2. Piękno wcale nie oznacza dla mnie atrakcyjnosci - osoba atrakcyjna musi przyciagać wzrok, mieć w sobie jakąś iskrę, by powiedzieć o kobiecie "atrakcyjna" czasem wystarczy jakiś szczegół jej urody. Albo też charakter - miałam koleżankę, która kompletnie wielką urodą się nie odznaczała. A niewielu było mężczyzn, którzy by ją olali Miała za to charakter odpowiedni właśnie, który wybitnie wzmagał jej atrakcyjnosć

3. Nigdy nie uważałam się za piękną, ale za to potrafiłam czuc się piękną To sie chyba liczy - to tak, jak z kwestią lat - nie mamy tyle, ile mamy, tylko tyle, na ile się czujemy

4. A ilu tak naprawdę znacie facetów, którzy uwielbiają typ anorektyczki i "lecą" na niego? [/quote]
I tu się zgadzam z Szajajabą.
Moze dlatego ,że mialam kilka takich wlasnie kolezanek.
nie byly piękne,byly przeciętne,a nawet takie se ale coś od nich bilo.
moze pewnosc siebie...moze ten charakter wlasnie...
Ja szczerze mowiąc duchowo czuję się w tej chwili na 20 lat-jeszcze niedawno czulam sie na 90 ale za to fizycznie mi się odmienilo.
Heheh,zawsze ludzie mowili ze nie wygladam na swoje lata,dawali mi 5 lat mniej. W tej chwili,musze się z tym pogodzic,a ciezko, wygladam na te swoje 28 lat.
Mam kompleksy, ale od czasu do czasu zdarza mi się zajrzec do lustra i moze nie zachwycic,ale uznać,iż jeszcze tak tragicznie nie wygladam.Nie na te 20 lat ale i nie na moje 28.
Stary 2006-11-07, 20:02   #12
kasienka.b
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka

GG do kasienka.b

O ja mam tak samo Nie uwazam sie za ladna, wrecz przeciwnie. A ladna sie czuje moze kilka dni w roku
Stary 2006-11-07, 21:52   #13
paulinka_vel_paulinka
Wtajemniczenie

!

tak to jest.... ja się czuję okropnie nieatrakcyjna... przedewszystkim gruba ;/ Ostatnio jednak staram się walczyć o siebie- o moją kobiecość - o indywidualność !!!
Stary 2006-11-07, 22:04   #14
Nemezja
Zakorzenienie

Dot.: !

Cytat:
Napisane przez paulinka_vel_paulinka Pokaż wiadomość
przedewszystkim gruba ;/
A ja za chuda I gdzie tu sprawiedliwość?

Nemezja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 22:25   #15
manolita
Zakorzenienie

Ja czuję się atrakcyjna. Zawsze tak było, nawet gdy walczyłam z upiornym trądzikiem po burzy hormonów. Czułąm się atrakcyjna jako chudzinka o rozmiarze 34/36 i jako kobieta o pełnych kształtach w rozmiarze 38- 40.
Teraz też czuję się atrakcyjna z maseczką na twarzy.

Każdy ma w sobie coś pięknego. W swoim wyglądzie , zachowaniu... coś co przyciąga uwagę. Tylko nie wszyscy dostrzegaja to własnie u siebie. Łatwiej popatrzeć na koleżankę i powiedzieć : O rany, ale ty jesteś piękna, bo masz ładne to i to i jeszcze tamto, a ja jestem taka brzydka , bo mam brzydkei to i to i na dokładkę jeszcze to".
To nie prawda.

Poza tym , mnie jest szkoda własnego zycia na użalanie się nad swoją powierzchownością. Nie liczy się to czy mam idealną figurę, ale to co sobą reprezentuję.

Heheh... zawsze w teatrzykach dla dzieci chętnie brałam role brzydul, paskudnych czarownic, etc. Brzydkie wbrew pozorom też może być piękne poprzez swoją oryginalność, inność , niepowtarzalność

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 22:32   #16
calkiem-spoko
BAN stały

Dwa razy wakacje spedzalam na wyspach UK i powiem wam, ze jak się tylko zobaczy tam ładną dziewczynę, to wiadomo od razu, że to NIE jest rdzenna obywatelka GB, tylko Polka, Estonka, Litwinka czy ogolnie te rejony swiata.
Moj brat był w szoku, że takie "pasztety" tam są, gdy był pierwszy raz w tym roku w Szkocji.
Nie dosc, że Brytyjki są brzydkie, to jeszcze okropnie ubrane i przeważnie z kilogramem tapety na twarzy.
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 23:16   #17
VioletJewel
Raczkowanie

GG do VioletJewel

Autor tego artykułu trafił w samo sedno! Niestety to prawda, że my, Polacy, zbyt surowo siebie i innych osądzamy. No i druga sprawa- polscy faceci w dbaniu o dobre samopoczucie swoich dam są rzeczywiście b-e-z-n-a-d-z-i-e-j-n-i ! Jak już dadzą kwiatek czy nie daj Boże prezent - to z łaski, jak powiedzą komplement - to zwykle jest on przez kobietę wyproszony, wynudzony, wypłakany. No to nic dziwnego, że dziewczyny mają kompleksy...

A propos wzorca z mass mediów. Moja przyjaciółka jest fotografikiem i wiem, co pracownicy kolorowych magazynów/reklamy wyprawiają ze zdjęciami całkiem przeciętnych kobiet, zanim trafią do publikacji. Absolutną normą jest wydłużanie i wyszczuplanie sylwetki (zwł. nóg), usuwanie zmian skórnych i zmarszczek, zagęszczanie i nabłyszczanie włosów, wybielanie zębów i rozświetlanie oczu, itd., itp. A że jest to wizualnie perfekcyjnie dopracowane, nastolatki, kobiety i mężczyźni często się na to nabierają. Dziewczyny, nie dajmy się zwariować!!!
VioletJewel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-30, 12:14   #18
martusia-35
Raczkowanie

Witam,
Osobiście uważam że Polki należą do "ładniejszego kraju". Byłam już w wielu miejscach i śmiało mogę powiedzieć żę brzydkie to są Brytyjki, Niemki, Greczynki (okropność) i Cypryjki (jeszcze gorsze potwory). Więc Polki są ładne i nie powinny się tak zadręczać tą "urojoną brzydotą". Wiadomo każda z nas uważa się w mniejszym lub większym stopniu za ładną. Mi wystarczy to co widziałam i wiem że jesteśmy o wiele ładniejszym narodem. A to co wpędza nas Polki w kompleksy to jest to tylko dzieło grafiki komputerowej i upiększanie przez operacje. Sama byłam i nadal jestem zakompleksiona ale i tak z wielu kompleksów pozostały mi tylko dwa. Dla mnie to sukces i ogromnie się cieszę że większość z nich pokonałam.
Pozdrawiam
martusia-35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-30, 12:22   #19
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Jako 15stka to niecierpialam wszytskiego co bylo zwiazane z moim cialem z wygladem...

Teraz? Lubie siebie - Lubie calosc choc gdybym miala mozliwosc to poprawilabym to i owo ale nie ejst to cos co spedza mi sen z powiek. Mysle ze to kwestia pewnosci siebie - tego jak sie o sobie mysli tak jest sie odbieranym - jesli mam jeden z tych dni ze mam ochote rozbic lustro to nawet najlepsze ciuchy nie pomoga na ulicy nos w ziemie nikt sie nie popatrzy a w dobrych dniach? szerokie bojowy zwykly top i potrabywania gwizdy a nie naleze do wiekopiersiastych idealnie skrojonych kobiet

Zreszta ja sie smieje ze w Angli nawet srednioatrkacyjna Polka na ulicy czuje sie jak gwiazda

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-29, 23:08   #20
ewakuacja
Zadomowienie

Zgadzam sie z tym co tam napisano. Nie dosc ze nas ( mnie ) tak wychowano, na grzeczna , cicha i spokojna . Nie moge sie wyrozniac bo nie zaraz sie na mnie wszyscy gapia. Nie moge mowic o sobie dobrze bo zaraz bedzie ze sie chwale. Wiec i ja nie chwale nikogo.. Wkurza mnie jak ogladam tv z mama a ona gada- ale ona ma grube nogi! A tamta ma cos nie tak. Przez to sama zauwazam czujes niedoskonalosci a po co.. A najbardziej mnie wkurza jak ogladam cos z tz .. wszedzie gole baby, w filmach kobiety sa non stop zdradzane ,wszystkie sa cudowne , piekne itd. Ja mimo ze nie naleze do najbrzydszych to nie mam zamiaru robic z siebie niewiadomo kogo, tylko dlatego by podobac sie facetom. Ale niestety swiat nas do tego zmusza, bysmy nie byly myszami. A wkurza mnie to tym bardziej ze faceci za ktorymi szaleje pol globu nie robia dla nas nic.. Poza umyciem sie w skrajnych przypadkach Na szczescie to sie zmienia ale mam dosc tego Ciegle sie porownuje do tych bab z tv choc wiem ze wiekszosc z nich nie dorasta kazdej z nas do piet bo po przerobce to nie wiem jakbym wygladala Ale np ostatnio wkurzla mnie mama TZ ! Ciagle mi mowi ze mam cos zrobic z boczkami. Bo dla niej jest ze mna cos nie tak ! Mam za duzo ciala wokol bioder mino iz mam 174 i waze 56 kg. No ludzie! Czy kazdy musi byc idealny by byc pieknym ? Swiat schodzi na psy a ja musze isc razem z nim.. Jestem jak ten rozdarty romantyk
ewakuacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-29, 23:34   #21
xandra78
Zakorzenienie

Myślę,że jest to rzeczywiście złozony temat i ma podłoże nie tylko zewnętrzne.Głównym powodem czucia się nieatrakcyjnym jest niska samoocena,wynikająca np. z braku osiągnięć zawodowych, złej pozycji społecznej,ogólnego nieszczęscia,które nas w życiu spotyka itp.Moim zdaniem mniejszy wpływ mają na to media,które lansują taki, a nie inny wizerunek atrakcyjnej kobiety.Jakby każda z nas miała dobrego psychoanalityka,to byłoby inaczej.
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-30, 00:37   #22
AniaWila
BAN stały

fajny artykul wyszperalas

i moim zdaniem jest w nim 100% racji. Mamy zanizona samoocene i poczucie wlasnej wartosci. A nawet gdy ktoras wie, ze jest niczego sobie i podoba sie innym otwarcie sie do tego nie przyznaje a wrecz wypiera. Nie wiem co ma na to wplyw? wrodzona mentalnosc?

Co do mnie - to jestem idealnym przykladem obrazujacym ten artykul.
Uwazam sie za srednia polke ani brzydka, ani wyjatkowo piekna. Mysle, ze jestem w miare obiektywna, bez falszywej skromnosci

Co do Brytyjek....hmmm...owszem nadwaga i zaniedbanie to czesty widok, ale nie przesadzajmy. A co do Cypryjek....spedzilam tak wakacje miesiac temu i jakos nie przewijaly mi sie zadne maszkary z duza czestotliwoscia, a wrecz przeciwnie.

A co do wszechobecnego kanonu pieknej, szczuplej, dlugonogiej i dlugowlosej - yyyyy mimo, ze jakis czas temu pogodzilam sie, ze nie jestem miss swiata jakos mnie takie obrazki boskich venus i tak <czasami> przyprawiaja o kompleksy
AniaWila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-30, 06:33   #23
CaliDreamin
Zadomowienie

Re: Czy my Polki zbyt ostro siebie nie oceniamy?

Niska samoocena Polek wyplywa glownie z sposobu wychowania dzieci, przez rodzicow i przez system edukacyjny. Ten chory sposob oceniania samej siebie nie dotyczy tylko wygladu.

Glowny cel rodzica amerykanskiego ( i kanadyjskiego, lub tez brytyjczyka) jest wychowanie dziecka pewnego siebie, z wysokim poczuciem wlasnej wartosci. W Polsce glownym celem jest wychowanie dziecka grzecznego, ktore nie zawstydzi rodzine przed ludzmi.

Przynajmiej tak mowi moja mama: wyjechalam do usa jako male dziecko a mama mowila ze z poczatku ten system wydawal sie jej obcy i dziwiny, ale po jakimsc czasie zalapala o co chodzi i przestawila sie.

Bylam w szoku jak np. rozmawialam z kuzynka (mieszkajaca w Polsce) ktora powiedziala mi ze w liceum nauczycielka nazywala jej kolezanke a od glowich przed cala klasa i nie bylo to jakies dziwne wydazenie. Tutaj taki nauczyciel wylecialby z pracy.

Dziwilo mnie tez jak chwalilam synka mojego kuzyna a jego zona zamiast sie zgodzic powiedziala cos w stylu ze nie wypada chwalic swoich wlasnych dzieci.

Niska samoopinia odzwierciedla sie w tym jak Polki odnosza sie jedna do drugiej: istnieje tyle zawisci do osob ktore maja odwage, i ktore zdaja sobie sprawe z wlasnej wartosci. To tak jakby na swiecie byla tylko jakas okreslona ilosc szczescia, powodzenia, milosci, i pewnosci siebie, i jezeli sasiadka to osiagnela to znaczy ze dla mnie moze zabraknac.

Narzekanie i wyolbrzymianie swoich nieszczesc? Z tego juz slyniemy. Pamietam jak bylam na prawie i mialam profesora pochodzeniem z Irlandi. Mielismy zadanie aby napisac do pewniej sprawy przemowienie do lawy przysieglych. Facet zerknal na moje nazwisko i mowi "o, XXXXcki? Jestes Nie skojarzylam ,ze jestes Polskiego pochodzenia." I potem pol zartem, "no to wyjmujcie chusteczki, mozemy sie spodziewac prawdziwego melodramatu." Jak rozmawialam z nim po zajeciach powiedzial mi, ze wychowal sie w Polskiej dzielnicy w Chicago.

PS Co do opini typu "kobiety na zachodzie wszystkie sa otyle i ochydne," to dodam ze kazdemu najbardziej podoba sie to, z czym sie wychowal. Facetom w np. Kanadzie podobaja sie tamtejsze dziewczyny i ogromna wiekszosc z nich zeni sie z Kanadyjkami. To tak samo jak prawie kazda z nas mysli ze jej babcia lub mama robi najlepsze pierogi na swiecie. )
Nie musimy oceniac innych aby stwierdzic ze w Polsce jest duzo ladnych kobiet. Jedno drugiego nie wyklucza.

Tell from my attitiude that I'm most definitely

Nakarm zwierzeta w schroniskach ZA DARMO
CaliDreamin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-30, 10:14   #24
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Większość Polek, przynajmniej tych młodszych, bardzo dba o swój wygląd. Nie powiem, żeby dziewczyna w typie Barbie podobała mi się, ale jak patrzę na chodzące po ulicach Polki to widzę, że starają się one ubrać, umalować, dobierają fikuśne torebki, biżuterię, itp. I nawet jeśli dziewczyna ma średnio ładną buzię, to taka staranność w szczegółach sprawia, że wygląda ona atrakcyjnie.

Jakieś 10 lat temu odwiedziła nas ciotka z USA ze swoją córką. To było wtedy, kiedy w Wawie powstało metro i oczywiście zabrałam obie panie z Nowego Jorku na podziwianie polskiego metra. Podczas jazdy ciocia szepnęła mi, że w warszawskim metrze wszyscy tacy zadbani, eleganccy, nie to, co u nich. Ja zdziwiona popatrzyłam na ludzi, moim zdaniem zupełnie zwyczajnie ubranych, nie rozumiejąc, o co ciotce chodzi. Wtedy ta wyjaśniła - siedzący w metrze ludzie mieli czyste buty i to tak uderzyło ciocię, która na nowojorskich ulicach widuje zwykle zupełnie odmienne typy.

Myślę, że tu chodzi bardziej o to, aby o siebie dbać w miarę swoich możliwości, a nie upodabniać się do niedoścignionych, retuszowanych fotoshopem ideałów. Ogólnie Polki mają ładne rysy twarzy, a to, że starają się wyglądać atrakcyjnie, to moim zdaniem dobrze. Dla mnie wmawianie komuś, że wygląda ślicznie czy to założy dres, czy ładne dżinsy i bluzeczkę jest nierozsądne. Strój jest ważnym elementem naszego wyglądu i jeśli ktoś chce ubierać się w dresy, jego sprawa, ale na co dzień nie wygląda ładnie ani atrakcyjnie. Tak więc w tym stwierdzeniu, że "najważniejszy jest charakter" tkwi haczyk. Charakter charakterem, ale mając do wyboru masę ubrań o różnym kroju i kolorze, mnóstwo dodatków i kosmetyków, można się pokusić o coś więcej niż tylko wrzucenie czegokolwiek na grzbiet.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-30, 10:19   #25
iwONKA595
Zadomowienie

Dot.: Re: Czy my Polki zbyt ostro siebie nie oceniamy?

owszem zgadzam sie ze Polki nie lubia sie chwalic swoja uroda, mowic glosno ze sa piekne bo zaraz spotykaja sie z krytyka zazdrosnych koleazanek lub zostana obgadane. juz nie wspomne ze faceci tez nie za bardzo wspieraja nas w podniesieniu samooceny,zero kompementow zebysmy czasem nie wpadly w samouwielbienie
co do Angielek to owszem wiekszosc jest otyla a ubiera sie w obcisle ciuch ale sa tez atrakcyjne zgrabne i zadbane dziewczyny.
Stary 2007-10-30, 11:32   #26
Chii1986
Zakorzenienie

Zgadzam się z autorem tekstu... ale z drugiej strony chyba Polki nie odstają od normy- są samokrytyczne, czasem zakompleksione... ale nie ma reguły.
Media trochę zawiniły- te photoshopy, panie w czasopismach, na bilbordach...
ale wszystko się pomału zmienia, moim zdaniem. Coraz częściej spotykam zadbane kobiety, niekoniecznie w rozmiarze 36 a właśnie 42-44.. i one są naprawde seksowne, właśnie dzieki tej swojej pewności siebie, której czasem im zazdroszczę.

Dużo pewnie zależy od wychowania i miejsca zamieszkania- w wiekszych miastach kobiety czują się pewniejsze siebie no i są chyba bardziej "do przodu" jeśli chodzi o dbanie o siebie, urode i mode. Tak wnioskuję jeżdżąc do Poznania.. w moim małym miasteczku jednak jest troche inaczej.

Poza tym.. jak mieszkałam na wsi to okrzyki kolegów w stylu: ty gruba k**wo zrób mi l**a - były na porządku dziennym, nie dziwie się że wiekszość dziewczyn, które znałam były zakompleksione. Czasem taki jeden antykomplement w młodości może zablokować kobiete na wiele lat...
Stary 2007-10-30, 12:29   #27
isa666
Zakorzenienie

Dziś na TVN o 11 leciał fajny program "Jak wyglądać dobrze nago" i tam właśnie kobiety, które czują się grube, nieatrakcyjne i wogóle brzydkie po pewnym czasie przełamują się i zaczynają akceptować siebie i swoje ciało Bardzo ciekawy i fajny program wg. mnie, na końcu każda z bohaterek programu ma sesję fotograficzną nago.
Stary 2007-10-30, 12:34   #28
Chii1986
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
Dziś na TVN o 11 leciał fajny program "Jak wyglądać dobrze nago" i tam właśnie kobiety, które czują się grube, nieatrakcyjne i wogóle brzydkie po pewnym czasie przełamują się i zaczynają akceptować siebie i swoje ciało Bardzo ciekawy i fajny program wg. mnie, na końcu każda z bohaterek programu ma sesję fotograficzną nago.
Tak, a na początku jest na bilbordzie i ludzie oceniają- i wiekszość ocen jest pozytywna. A na końcu jedno zdjęcie z jej sesji nago też jest na bilbordzie

i jest taki fajny eksperyment- jest ok. dziesieć różnych kobiet- uszeregowanych od najchudszych do najgrubszych i bohaterka programu ma za zadanie ustawić się miedzy nimi- niemal zawsze ustawia się w złym miejscu, jako ta grubsza oczywiście, i dodaje sobie ok 10kg.
Stary 2007-10-30, 13:17   #29
bLonD_bEjBe
Zadomowienie

Moj TZ wyjechał do Holandii i bałam się przed tym wyjazdem. Jestem taką małą zazdrośnicą. Jeszcze nam kolega nabajerował przed wyjzadem,że ach jakie tam sa Turczynki najlepsze. Jak się okazało (byłam tam na tydzień) to Turczynki jak nie grube( ale grube to mało powiedziane..tyłek metr) a jak szczupłe to wąsate( niezbyt estetyczne). Murzynki to samo, a Holenderki to takie niemrawe,że szkoda gadać.
Jakby tam jakaś gwiazdeczka z Polski przyjechała to byłaby rozchwytywana i wszyscy byliby w szoku.
Całkiem inaczej ubierają sie..tak niechlujnie, i tak żeby tylko coś na siebie włożyć. W lato chodzą w kozakach ( no ludzie) to jak ja wyszłam w krótkich spodenkach to każdy się ślinił.
U nas nie zobaczymy w zwykłym sklepie typu Reserved, Maxx, Zara itp grubego manekina,a u nich takie są. ( manekin z fałdami-okropne)
Cieszmy się,że jesteśmy Polkami. Jeśli nawet mamy troszeczke w biodrach to naprawde daleko nam jest do bioder kobiet z zachodu.
To te same konserwanty
Stary 2007-10-30, 13:57   #30
Kobieta_słonecznik
Zakorzenienie

Uważam, że Polski są atrakcyjne i maja wyczucie estetyki w porównaniu np. z Niemkami . Poza tym są atrakcyjne
Jeżeli chodzi o moja osobe, to jestem bardzo krytyczna wobec siebie... pewnie nawet zabardzo..., ale uważam, że samokrytyka jest lepsza od samozachwytu Są oczywiście dni kiedy czuję się bardzo atrakcyja... wszystko zależy od nastroju
Ale dziewczyny POLKI SĄ PIĘKNE
Kobieta_słonecznik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości