książki SF na pierwszy raz :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-25, 19:50   #1
PannaLokowana
Raczkowanie

książki SF na pierwszy raz :)

Wizażanki!
Zwykle czytam kryminały i horrory, jednak ostatnio coraz bardziej zaczęła mnie przyciągać półka science-fiction w bibliotece. Przyznam, że mój kontakt z SF ograniczył się jedynie do Gwiezdnych wojen, więc jestem w sumie zielona w tym temacie. Jakie tytuły lub autorów polecacie na pierwszy raz z SF? Nie chciałabym się zrazić od pierwszego razu, a jedynie poznać coś nowego
PannaLokowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-25, 22:53   #2
kara26
Raczkowanie

Dot.: książki SF na pierwszy raz :)

Trudno tu coś doradzić bo science fiction to baaardzo szeroka półka. Mamy space opery, hard SF (więcej nauki niż fiction ), historie alternatywne, military S-F (czyli wojenka w kosmosie) - jak kto co lubi. Dużo tu zależy od twojego gustu.
Na pierwszy raz poleciłabym z polskich autorów Lema (czysta klasyka),
z zagranicznych proponuję Harrego Turtledove - cykl Wojna Światów i Kolonizacja(fajne pomieszanie S-F i historii alternatywnej zaczynając od II Wojny Światowej). Do tego dołożyłabym Davida Webera z Cyklem Honor Harrington (zacznij od 'Placówka Basilisk').
kara26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-25, 23:40   #3
n_omi
Rozeznanie

ja dorzuciałabym cos steampunkowego, czyli historia alternatywna gdzie rozwój idze w stronę mechaniki a nie elektroniki. Wiek pary + wiktorianska Anglia i jest kawałek fajnej literatury koncepje rozpoczeła Maszyna roznicowa Sterlinga.

Moją ulubioną książką tego gatunku jest Peanatema Stephensona. Rozmiar potrafi przestraszyć, na początku bywa niezrozumiała bo narracja jest prowadzona w bardzo specyficznym jezyku, którego zresztą uczymy się przez calą książkę, rozkreca sie powoli...ale naprawde, naprawde warto. Mój nr 1 od dłuuuuugiego czasu
n_omi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-26, 00:22   #4
kasiunia_tymbarkoholiczka
Raczkowanie

Avatar kasiunia_tymbarkoholiczka

nie czytam książek, więc nie pomogę.

dobrze wiedziałeś że jestem nieufna i z dystansem podchodzę do ludzi. mimo to sprawiłeś, że bezwiednie oddałam Ci mój cały świat. miałam racje, że ufać nie warto.

kasiunia_tymbarkoholiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-26, 12:26   #5
fossa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PannaLokowana Pokaż wiadomość
Wizażanki!
Zwykle czytam kryminały i horrory, jednak ostatnio coraz bardziej zaczęła mnie przyciągać półka science-fiction w bibliotece. Przyznam, że mój kontakt z SF ograniczył się jedynie do Gwiezdnych wojen, więc jestem w sumie zielona w tym temacie. Jakie tytuły lub autorów polecacie na pierwszy raz z SF? Nie chciałabym się zrazić od pierwszego razu, a jedynie poznać coś nowego
Jedyna ksiazka SF na jaka sie skusilam bylo "Slepowidzenie" Petera Wattsa. Ksiazka ma bardzo pozytywne i zachecajace recenzje. Ja uwazam, ze zla nie byla, ale zupelnie nie w moim stylu - chyba jej nie zrozumialam

Cytat:
Napisane przez kasiunia_tymbarkoholiczka Pokaż wiadomość
dobra jestes
Twoj komentarz wniosl wiele do dyskusji
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-26, 12:29   #6
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Cytat:
Masakra Po co ten komentarz.

Z innej półki, ale fantasy Intruz Stephenie Meyer.
Stary 2011-11-26, 12:34   #7
madana
Zakorzenienie

Uwielbiam fantastykę i to bardzo lubię polskich autorów, szczególnie polskie autorki. Niezłe rzeczy wydaje "Fabryka słów".
Polecam : Ewy Białołęckiej "Wiedźma.com."; Anny Brzezińskiej "Opowieści z wilżyńskiej doliny"; cykl anielski Lidii Kossakowskiej " Obrońcy królestwa", "Siewca wiatru", "Zbieracz burz"(t.1,2).
Ostatnio zachwycił mnie Grzędowicz i jego 3-tomowy "Pan Lodowego Ogrodu";
Nieźle czyta się Milenę Wójtowicz.
Polecane przeze mnie książki to bardziej fantasy niż naukowa sf, ale nieźle się czyta.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-26, 17:26   #8
traicionera
Zakorzenienie

Z SF mogę polecić na początek np Grę Endera Orsona Scotta Carda, albo coś Dicka.
no i oczywiście Lema.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-26, 17:41   #9
lula_by
Raczkowanie

ja lubię książki Dicka, Le Guin Norton. A fantasy to Pratchett
Stary 2011-11-26, 21:57   #10
PannaLokowana
Raczkowanie

dziękuję za pomoc i chyba skusze się na pierwszy rzut na Lema
PannaLokowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-26, 23:51   #11
sante
Wtajemniczenie

Moja pierwsza książka SF to "Cieplarnia"-B.Adiss,pamiętam,że czytano ją w trójce radiowej.Jak na tamte czasy była świetna,czasem po latach nie odczuwa się tego już,ale będę musiała sprawdzić

---------- Dopisano o 00:51 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ----------

brzuniobrzuchy pamiętam do tej pory
sante jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 01:57   #12
vouge13
Zadomowienie

Cytat:
to po co się wypowiadasz? -,-

ja uwielbiam wręcz Genom Sergieja Łukjanienki, gorąco polecam!
Stary 2011-11-27, 10:28   #13
reverse
Zadomowienie

Rzadko czytam SF, ale uwielbiam Pilipiuka Jak dla mnie to taka baaaardzo łagodna wersja fantasy, czyli w sam raz na początek.
reverse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 10:39   #14
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
Rzadko czytam SF, ale uwielbiam Pilipiuka Jak dla mnie to taka baaaardzo łagodna wersja fantasy, czyli w sam raz na początek.
z tym, ze to bardziej fantasy, ja się skupiłam na sf
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-11-27, 10:40   #15
reverse
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
z tym, ze to bardziej fantasy, ja się skupiłam na sf
Ok Nie znam się za bardzo na SF i fantasy, więc może już lepiej się nie będę wypowiadać :P Akurat ten rodzaj literatury czytam najrzadziej.
Stary 2011-11-27, 10:42   #16
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
Ok Nie znam się za bardzo na SF i fantasy, więc może już lepiej się nie będę wypowiadać :P Akurat ten rodzaj literatury czytam najrzadziej.
generalnie jest tak, ze fantastyka dzieli się na sf, fantasy i horror
pisałam o tym mgr kiedyś tam
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-11-27, 10:45   #17
reverse
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję, rozjaśniłaś mi Ogólnie jestem maniaczką książek, jednak za fantastyką nigdy nie przepadałam... Ok, już koniec offtopa ;P
Stary 2011-11-27, 18:31   #18
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Miasteczko Dry Water - Eric Nylund

jakoś nie przepadam za takimi klimatami, a to jedyna książka z takiego gatunku, która mi się bardzo podobała, każdy kto czytał z moich znajomych był zadowolony

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 19:24   #19
lula_by
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PannaLokowana Pokaż wiadomość
dziękuję za pomoc i chyba skusze się na pierwszy rzut na Lema
na początek dobre będą opowiadania "Opowieści o pilocie Pirxie"
Stary 2011-11-28, 20:21   #20
kara26
Raczkowanie

Jeżeli już mówimy o opowiadaniach to przypomniało mi się o "PL+50. Historie Przyszłości" - to zbiór opowiadań polskich pisarzy SF(Lem, Dukaj, Ziemiański, itd) i całkiem dobry sposób aby zapoznać się z ich twórczością.
Do tego bym poleciła też Ziemiańskiego - bardzo przyjemnie się go czyta. Spróbuj poszukać w bibliotece "Toy Wars" Ziemiańskiego - Sigourney Weaver z Aliena się przy Toy chowa

Edytowane przez kara26
Czas edycji: 2011-11-28 o 20:24 Powód: literówka
Stary 2011-11-28, 20:50   #21
linka_12
Zadomowienie

Ja bym mogła polecić jeszcze "Fundację" Asimova i wszystko, co z "Fundacją" związane. Lema też polecam, przy czym rada na przyszłość - nie zaczynaj przygody z SF od "Solaris", bo możesz się zniechęcić w tempie ekspresowym.

----
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
(...)skończyłam szkołę, idę na studia, mam zdaną maturę, mam rok pracy za sobą - i to wszystko z makijażem i bez błony dziewiczej!
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 21:19   #22
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez n_omi Pokaż wiadomość
ja dorzuciałabym cos steampunkowego, czyli historia alternatywna gdzie rozwój idze w stronę mechaniki a nie elektroniki. Wiek pary + wiktorianska Anglia i jest kawałek fajnej literatury koncepje rozpoczeła Maszyna roznicowa Sterlinga.
Maszyna różnicowa to rzeczywiście pewien przełom , ale czyta się ciężko. Wizja świata rozbudowana została kosztem akcji. Nie twierdzę, ze to źle, tylko, że źle od tego zaczynać raczej.

Jeśli ktoś lubi steampunka, to nie powinien przegapić Chiny Mieville'a.
I "Ligi Niezwykłych Gentlemanów" - ale koniecznie komiks, w żadnym razie nie film.

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Uwielbiam fantastykę i to bardzo lubię polskich autorów, szczególnie polskie autorki. Niezłe rzeczy wydaje "Fabryka słów".
Polecam : Ewy Białołęckiej "Wiedźma.com."; Anny Brzezińskiej "Opowieści z wilżyńskiej doliny"; cykl anielski Lidii Kossakowskiej " Obrońcy królestwa", "Siewca wiatru", "Zbieracz burz"(t.1,2).
Ostatnio zachwycił mnie Grzędowicz i jego 3-tomowy "Pan Lodowego Ogrodu";
Nieźle czyta się Milenę Wójtowicz.
Polecane przeze mnie książki to bardziej fantasy niż naukowa sf, ale nieźle się czyta.
Pana Lodowego ogrodu polecam bez względu na gatunek.

Cytat:
Z SF mogę polecić na początek np Grę Endera Orsona Scotta Carda, albo coś Dicka.
no i oczywiście Lema.
Gra Endera! Świetny typ!
Dicka może zbiór opowiadań? "Ostatni Pani i władca" jest naprawdę świetny. Mnie Dick zdobył najpierw "Człowiekiem z wysokiego zamku". Potem już wszystkim. Polecam jeszcze "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha"

No i totalną klasykę, czyli G.H. Wellsa: Wojna światów, Wehikuł czasu, Ludzie jak bogowie (piekna utopia), Niewidzialny człowiek itp.

Wielkie wrażenie zrobił na mnie "gwiazdy moje przeznaczenie" Bestera, "Formy chaosu" Colin Capp, "Non stop" Aldissa.

Z cykli może "Barrayar" Lois Mcmaster Bujold. Tak trochę space opera, ale czyta się miodnie.

Cytat:
Napisane przez lula_by Pokaż wiadomość
ja lubię książki Dicka, Le Guin Norton. A fantasy to Pratchett
Le Guinn i Norton to też fantasy.
Cytat:
Napisane przez sante Pokaż wiadomość
Moja pierwsza książka SF to "Cieplarnia"-B.Adiss,pamiętam,że czytano ją w trójce radiowej.Jak na tamte czasy była świetna,czasem po latach nie odczuwa się tego już,ale będę musiała sprawdzić
Moim zdaniem odczuwa się. Odświeżałam kiedy Aldiss był w Polsce i dalej jest magia.
Cytat:
Nie do końca. Rzeczywiście, podstawowe gatunki to fantasy i sf. Potem są podziały mniejsze, gdzie fantastyka grozy traktowana jest jako część fantasy, czyli fantastyki baśniowej - czyli takiej z występującym elementem nadprzyrodzonym. Jest jeszcze space opera (czyli wspomniane przez założycielkę wątku "Gwiezdne Wojny"), social i political fiction (w tym wszelkie utopie i dystopie), steampunk z podgatunkami typu dieselpunk i różne mieszanki. Fura zabawy po prostu.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 21:42   #23
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Maszyna różnicowa to rzeczywiście pewien przełom , ale czyta się ciężko. Wizja świata rozbudowana została kosztem akcji. Nie twierdzę, ze to źle, tylko, że źle od tego zaczynać raczej.

Jeśli ktoś lubi steampunka, to nie powinien przegapić Chiny Mieville'a.
I "Ligi Niezwykłych Gentlemanów" - ale koniecznie komiks, w żadnym razie nie film.

Pana Lodowego ogrodu polecam bez względu na gatunek.

Gra Endera! Świetny typ!
Dicka może zbiór opowiadań? "Ostatni Pani i władca" jest naprawdę świetny. Mnie Dick zdobył najpierw "Człowiekiem z wysokiego zamku". Potem już wszystkim. Polecam jeszcze "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha"

No i totalną klasykę, czyli G.H. Wellsa: Wojna światów, Wehikuł czasu, Ludzie jak bogowie (piekna utopia), Niewidzialny człowiek itp.

Wielkie wrażenie zrobił na mnie "gwiazdy moje przeznaczenie" Bestera, "Formy chaosu" Colin Capp, "Non stop" Aldissa.

Z cykli może "Barrayar" Lois Mcmaster Bujold. Tak trochę space opera, ale czyta się miodnie.

Moim zdaniem odczuwa się. Odświeżałam kiedy Aldiss był w Polsce i dalej jest magia.

Nie do końca. Rzeczywiście, podstawowe gatunki to fantasy i sf. Potem są podziały mniejsze, gdzie fantastyka grozy traktowana jest jako część fantasy, czyli fantastyki baśniowej - czyli takiej z występującym elementem nadprzyrodzonym. Jest jeszcze space opera (czyli wspomniane przez założycielkę wątku "Gwiezdne Wojny"), social i political fiction (w tym wszelkie utopie i dystopie), steampunk z podgatunkami typu dieselpunk i różne mieszanki. Fura zabawy po prostu.
Wiem, ze potem się to jeszcze dzieli bardziej szczegółowo plus niektórzy proponują własne nieco typologie, ale napisałam tak ogólnie, gwoli odróżnienia fantasy od sf, bo tak to bym musiała pierwszy rozdział mgr przekleic
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-11-29, 14:08   #24
ileana
Rozeznanie

GG do ileana

a znacie jakichś polskich autorów historii alternatywnej? kiedyś mój wykładowca polecał, ale wyleciało mi to z głowy, a chciałabym bardzo poczytać. takie książki są szalenie ciekawe. pamiętam tylko Szczepana Twardocha...
Stary 2011-11-29, 20:40   #25
kara26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ileana Pokaż wiadomość
a znacie jakichś polskich autorów historii alternatywnej? kiedyś mój wykładowca polecał, ale wyleciało mi to z głowy, a chciałabym bardzo poczytać. takie książki są szalenie ciekawe. pamiętam tylko Szczepana Twardocha...
Może się mylę ale nie mamy pisarzy, którzy by zajmowali się głównie historią alternatywną. Z znanych mi autorów to Jacek Dukaj napisał "Lód" (spora cegła ale przyjemnie się czyta - Polska pod zaborem rosyjskim z wszechobecnym Lodem) oraz zbiór opowiadań "Xavras Wyżryn". Dołożyć można jeszcze Jacka Przechrztę z "Wilczym Legionem", Marka Ciszewskiego z serią 'Alternatywna II wojna św." - "1939.com.pl", "1944.waw.pl", "Major". Jest jeszcze Jacek Komuda z historiami z Rzeczpospolitej Szlacheckiej (głównie Kresy) ale jego książki odbieram jako czystej wody fantastykę a nie historie alternatywne.

Edytowane przez kara26
Czas edycji: 2011-11-29 o 20:41 Powód: znowu literówki :(
Stary 2011-11-29, 21:37   #26
lula_by
Raczkowanie

Cytat:
Tak ale nie wszystko a Świat Rocannona np. Le Guin ? Sargassowa planeta - Andre Norton
Zazwyczaj te autorki są kojarzone z fantasy ale też mają w swoim dorobku s-f, a Pratchett tylko fantasy jego Świat Dysku jest niesamowity, pełny humoru i często nawiązuje w śmieszny sposób do rzeczywistości warto poczytać i pośmiać się.
Z typowego s-f świetny jest Robert Heinlein, na podstawie jego książek powstało kilka fimów, np. Żołnierze kosmosu, Władcy marionetek. Harry Harrison z cyklem o "Stalowym Szczurze"

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
"Gdyby...Całkiem inna historia Polski" - kilku autorów, różne ważne wątki z naszej historii w formie krótkich opowiadań ja kojarzę tylko to.
Stary 2011-11-29, 23:20   #27
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
"Druga podobizna w alabastrze" Marka Hueberatha - polecam, jeśli lubisz literaturę zadumaną
"Quietus" Jacka Inglota
Ostatnio napisana i nagradzana "Burza" Maćka Parowskiego. Trochę mu się rozlazła, ale są dobre pomysły.
Konrad Lewandowski napisał kiedyś przaśną, aczkolwiek niezbyt mądrą 'Królową Joannę d'Arc"
"Inne okręty" Romka Pawlaka podobno oststnio wyszły po raz drugi - poprawione. Ja znam starą wersję i myślę, że jeśli Romek ją poprawił to powinna się fajnie czytać.
Niektórzy twierdzą, że historią alternatywną jest cykl o Mordimerze Madderdinie jacka Piekary. Dla mnie to raczej mięcho bez poszanowania dla historii, ale czyta się jak z bicza strzelił.

Ja polecam zagraniczne: "Człowieka z wysokiego zamku" Dicka i "Opowieśc o Alvinie Stwórcy" Carda. Obie takie, że klękajcie narody...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-30, 18:22   #28
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
"Druga podobizna w alabastrze" Marka Hueberatha - polecam, jeśli lubisz literaturę zadumaną
"Quietus" Jacka Inglota
Ostatnio napisana i nagradzana "Burza" Maćka Parowskiego. Trochę mu się rozlazła, ale są dobre pomysły.
Konrad Lewandowski napisał kiedyś przaśną, aczkolwiek niezbyt mądrą 'Królową Joannę d'Arc"
"Inne okręty" Romka Pawlaka podobno oststnio wyszły po raz drugi - poprawione. Ja znam starą wersję i myślę, że jeśli Romek ją poprawił to powinna się fajnie czytać.
Niektórzy twierdzą, że historią alternatywną jest cykl o Mordimerze Madderdinie jacka Piekary. Dla mnie to raczej mięcho bez poszanowania dla historii, ale czyta się jak z bicza strzelił.

Ja polecam zagraniczne: "Człowieka z wysokiego zamku" Dicka i "Opowieśc o Alvinie Stwórcy" Carda. Obie takie, że klękajcie narody...
uwielbiam Alvina, z tym,z e to bardziej fantasy jest wg mnie.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-11-30, 18:30   #29
ileana
Rozeznanie

GG do ileana

dzięki dziewczyny za wszystkie tytuły, jakoś nie kojarzę, żeby to były akurat te nazwiska, ale z chęcią się z tym zapoznam
Stary 2011-11-30, 18:31   #30
Sabbath
Wiedźma

to się przeciez nie wyklucza.
Cytat:
uwielbiam Alvina, z tym,z e to bardziej fantasy jest wg mnie.
To się przecież nie wyklucza.

W kwestii historii alternatywnych i fantasy, przypomniał mi się G.K. Kay.
"Tigana" i cykl "Sarantyńska mozaika" pasują pod alternatywną historię. Z resztą, w ogóle on ma swoje książki świetnie osadzone w historii i mitologii. Polecam w sumie każdą z wyjątkiem "Ysabel", która jest zwyczajnym czytadłem. Przynajmniej jak na Kaya.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości