|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy stracę alimenty?
Witam
![]() ![]() Witam. Jestem studentką studiow dziennych , mam 22 lata, od Ojca dostaje 400zł alimentów miesięcznie. Dotychczas nie pracowałam na umowę , ale obawiam się że z powodu sytuacji finansowej na ten semestr bede musiala poszukac jakiejs pracy na pół etatu (kelnerka, albo w odzieżówce albo coś takiego). Czy mogę stracić alimenty? Oczywiscie nauke będę kontynuować. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy stracę alimenty?
Alimentów nie traci się automatycznie. Jeśli podejmiesz się pracy, Twój ojciec mógłby wystąpić do sądu o zwolnienie z alimentów w związku z faktem, iż Twoje dochody wystarczają na pokrycie kosztów własnego utrzymania. Obowiązek alimentacyjny ustaje wraz z usamodzielnieniem się dziecka, w praktyce jest to ukończenie studiów( oczywiście jednych, a nie 2, czy 3 pod rząd ), bo zdobycie wykształcenia daje możliwość usamodzielnienia się. Jednak podjęcie pracy w trakcie studiów może zostać uznane za usamodzielnienie się. Poza tym, Twój ojciec mógłby domagać się zwrotu alimentów za okres, w którym pracowałaś.
Wszystko więc zależy od tego, czy Twój ojciec skieruje sprawę do sądu. Wtedy utrata alimentów jest możliwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
wniosek z tego taki - nie przyznawaj sie ze pracujesz
![]() poza tym ani jako kelnerka ani jako sprzedawca kokosow na pol etatu nie zarobisz. Może 500 zł? co to jest?? (napiwki jako kelnerka nie sa rejestrowane:P ) w sadzie udowodnij, ze 1000 to niezbedne minimum (mieszkanie, ksiazki, jedzenie, bilety, ubrania) nie sadze, aby taki ojciec cos ugral. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dziękuję bardzo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:57.