|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
chleb i bułki
Ostatnio coraz czesciej słyszę że producenci pieczywa barwią go by "zrobić z niego pieczywo zdrowe"
![]() ![]() Czy możecie polecić chleb i bulki, które faktycznie są godne kupienia?
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: chleb i bułki
No tak, niektóre firmy barwią pieczywo karmelem, który nadaje ciemny kolor, ale w rzeczywistości chleb/ bułka może być pszenna.
Tak więc lepiej kupowac chleb razowy/żytni/ graham etc. tak samo jak z bułkami, a nie kierowac się nazwą 'ciemny'.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dokładnie, ostatnio jestem przewrażliwniony na tym punkcie. Oszustwa i przekrety producentów nie znajag granic, już nawet an zdrowej żywności staraja sie zaoszczędzić. Wysłałem mame na zakupy kupiła mi chleb "pełnoziarnisty" ktory miał dwa razy wiecej kromek od żytniego a kazd az nich jak gabka, jedyne co z ziarnami miał wspolnego to to ze był z gory nimi posypany. A w smaku jak pszenny tylko ten karmel nadawał mu wygladu "zdrowego". W doborze ważny jest kolor, i waga te prawdziwe zytnie są cieżkie i bardziej zbite, bo maja nieoczyszczone ziarna w sobie. Ja kupuje z kauflandu w cenie bodajrze 2,19 za 500 gr chleb żytni. Jest smaczy i sprawdzony.
Edytowane przez manofstyle Czas edycji: 2008-09-19 o 13:48 Powód: błedy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja jadam glownie bułki żytnie z Mamuta
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Podstawową zasadą jest oczywiscie czytanie składu
![]() nie wiem jak w innych sklepach, ale w Piotrze i Pawle na przykład skład bułek/chlebów jest napisany.. (chodzi mi o te pieczone na miejscu). Zawsze można zapytac, ale nie o to "czy karmel jest dodawany" tylko o cały skład.. [z resztą ja bym się tymi bułkami nie zywiła niezaleznie od karmelu ![]()
![]() |
#6 |
Gang Iren
|
Ja zawsze czytam skład pieczywa.Bo np chleb razowy nie zawsze tak do końca jest razowy.Ja kupuję często razowce Fawora lub Schulstada.
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bo bułki to bułki- niezależnie czy jest karmel czy są nazwane 'pełnoziarnistymi' przeważa tutaj oczyszczona mąka pszenna ^^ inaczej nie byłyby takie miękkie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Fajnie ze powstal ten watek bo tez o to mialam pytac. Np w sklepach typu Tesco pisze Grahamka - a podany jest sklad i dominuje zwykla pszenna maka.
Pytanie: Czy kupejecie ciemny chleb swiezy czy taki pakowany ktory lezy na polkach z produktami pieczywo-podobnymi? Staram sie juz od dawna przekonac do ciemnego pieczywa i kupuje te pakowane np z Schulstada i niestety nie moge jakos - brzuch mnie zawsze boli - nie wiem o czym to swiadczy. I pomyslalam ze moze lepiej smakowalby taki prosto z piekarni swiezy taki sam jak biały - ale w mojej okolicy takich nie ma a te z wiekszych sklepach to są barwione karmelem wlasnie.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Różnie jadam: pieczywo ciemne, trochę jasnego i mieszane. Na szczęście wiem, gdzie kupowac dobry chleb. Zawsze sprawdzam skład, żeby nie było jakiegoś karmelu, czy carobonu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.