chleb i bułki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-19, 09:42   #1
fascinata
Raczkowanie

chleb i bułki

Ostatnio coraz czesciej słyszę że producenci pieczywa barwią go by "zrobić z niego pieczywo zdrowe" Najczęsciej kupuję pieczywo w Mamucie i Hercie i są to głownie bułki kupowane luzem. I tu pojawia się pytanie, czy bułka żytnia faktycznie jest żytnia, a czy "czarna" z Herta jest tylko barwiona

Czy możecie polecić chleb i bulki, które faktycznie są godne kupienia?
Stary 2008-09-19, 10:07   #2
EwelkaaS
Wtajemniczenie

Dot.: chleb i bułki

No tak, niektóre firmy barwią pieczywo karmelem, który nadaje ciemny kolor, ale w rzeczywistości chleb/ bułka może być pszenna.
Tak więc lepiej kupowac chleb razowy/żytni/ graham etc. tak samo jak z bułkami, a nie kierowac się nazwą 'ciemny'.

" taka ludzka natura, że możemy mieć dobry przykład,
a i tak potrafimy tylko źle wybrać. "

EwelkaaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 11:45   #3
manofstyle
Raczkowanie

Dokładnie, ostatnio jestem przewrażliwniony na tym punkcie. Oszustwa i przekrety producentów nie znajag granic, już nawet an zdrowej żywności staraja sie zaoszczędzić. Wysłałem mame na zakupy kupiła mi chleb "pełnoziarnisty" ktory miał dwa razy wiecej kromek od żytniego a kazd az nich jak gabka, jedyne co z ziarnami miał wspolnego to to ze był z gory nimi posypany. A w smaku jak pszenny tylko ten karmel nadawał mu wygladu "zdrowego". W doborze ważny jest kolor, i waga te prawdziwe zytnie są cieżkie i bardziej zbite, bo maja nieoczyszczone ziarna w sobie. Ja kupuje z kauflandu w cenie bodajrze 2,19 za 500 gr chleb żytni. Jest smaczy i sprawdzony.

Edytowane przez manofstyle
Czas edycji: 2008-09-19 o 13:48 Powód: błedy
manofstyle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 13:27   #4
fascinata
Raczkowanie

Ja jadam glownie bułki żytnie z Mamuta Ale ostatnio posmakowaly mi bułki z Herta, które nazywają się "czarne", tylko że za każdym razem zapominam spytać sprzedawczyni co to są dokładnie za bułki Zastanawiam się jednak, czy ta mila starsza pani bedzie na pewno wiedzieć...
Stary 2008-09-19, 14:59   #5
pinku_pinku
Raczkowanie

Podstawową zasadą jest oczywiscie czytanie składu
nie wiem jak w innych sklepach, ale w Piotrze i Pawle na przykład skład bułek/chlebów jest napisany.. (chodzi mi o te pieczone na miejscu). Zawsze można zapytac, ale nie o to "czy karmel jest dodawany" tylko o cały skład..

[z resztą ja bym się tymi bułkami nie zywiła niezaleznie od karmelu ]
Stary 2008-09-19, 15:09   #6
gosia261282
Gang Iren

Ja zawsze czytam skład pieczywa.Bo np chleb razowy nie zawsze tak do końca jest razowy.Ja kupuję często razowce Fawora lub Schulstada.
Stary 2008-09-19, 15:52   #7
fascinata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pinku_pinku;9067529..
[SIZE=1
[z resztą ja bym się tymi bułkami nie zywiła niezaleznie od karmelu ][/SIZE]
A mogę wiedzieć czemu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-19, 23:31   #8
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinku_pinku Pokaż wiadomość
Podstawową zasadą jest oczywiscie czytanie składu
nie wiem jak w innych sklepach, ale w Piotrze i Pawle na przykład skład bułek/chlebów jest napisany.. (chodzi mi o te pieczone na miejscu). Zawsze można zapytac, ale nie o to "czy karmel jest dodawany" tylko o cały skład..

[z resztą ja bym się tymi bułkami nie zywiła niezaleznie od karmelu ]
Niestety większość bułek jest luzem zatem nie ma napisanego składu. No,ale bułka to bułka ;D I zgadzam się z pogrubionym

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja zawsze czytam skład pieczywa.Bo np chleb razowy nie zawsze tak do końca jest razowy.Ja kupuję często razowce Fawora lub Schulstada.
Ja preferuję razowce prawdziwe. Dla mnie takim prawdziwym jest razowiec, który w kładzie ma conajmniej 90% mąki razowej, jest zbity, ciężki i czuć zakwas.

Cytat:
Napisane przez fascinata Pokaż wiadomość
A mogę wiedzieć czemu
Bo bułki to bułki- niezależnie czy jest karmel czy są nazwane 'pełnoziarnistymi' przeważa tutaj oczyszczona mąka pszenna ^^ inaczej nie byłyby takie miękkie.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 21:39   #9
Baudolina
Raczkowanie

Fajnie ze powstal ten watek bo tez o to mialam pytac. Np w sklepach typu Tesco pisze Grahamka - a podany jest sklad i dominuje zwykla pszenna maka.

Pytanie: Czy kupejecie ciemny chleb swiezy czy taki pakowany ktory lezy na polkach z produktami pieczywo-podobnymi? Staram sie juz od dawna przekonac do ciemnego pieczywa i kupuje te pakowane np z Schulstada i niestety nie moge jakos - brzuch mnie zawsze boli - nie wiem o czym to swiadczy. I pomyslalam ze moze lepiej smakowalby taki prosto z piekarni swiezy taki sam jak biały - ale w mojej okolicy takich nie ma a te z wiekszych sklepach to są barwione karmelem wlasnie.

"An eye for an eye only ends up making the whole world blind"
Mahatma Gandhi
Baudolina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 22:22   #10
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baudolina Pokaż wiadomość
Fajnie ze powstal ten watek bo tez o to mialam pytac. Np w sklepach typu Tesco pisze Grahamka - a podany jest sklad i dominuje zwykla pszenna maka.

Pytanie: Czy kupejecie ciemny chleb swiezy czy taki pakowany ktory lezy na polkach z produktami pieczywo-podobnymi? Staram sie juz od dawna przekonac do ciemnego pieczywa i kupuje te pakowane np z Schulstada i niestety nie moge jakos - brzuch mnie zawsze boli - nie wiem o czym to swiadczy. I pomyslalam ze moze lepiej smakowalby taki prosto z piekarni swiezy taki sam jak biały - ale w mojej okolicy takich nie ma a te z wiekszych sklepach to są barwione karmelem wlasnie.
Ja generalnie kupuję z zaufanej piekarni. Chleb razowy-żytni jest wyraźnie na zakwasie i jest wyraźnie razowy (wręcz gliniasty). Ostatnio jednak w sklepie znalazłam pakowany chleb który w składzie miał 90% razowa żytnia, 10% pszenna, sól. Także czasami też znajdzie się coś dobrego
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 12:48   #11
2724fc39232e7d7e714caae7afe31b7bba2006d5_62c613f34a28b
Konto usunięte

Różnie jadam: pieczywo ciemne, trochę jasnego i mieszane. Na szczęście wiem, gdzie kupowac dobry chleb. Zawsze sprawdzam skład, żeby nie było jakiegoś karmelu, czy carobonu.
2724fc39232e7d7e714caae7afe31b7bba2006d5_62c613f34a28b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości