chleb i bułki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2008-09-19, 09:42   #1
fascinata
Raczkowanie
 
Avatar fascinata
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 435

chleb i bułki


Ostatnio coraz czesciej słyszę że producenci pieczywa barwią go by "zrobić z niego pieczywo zdrowe" Najczęsciej kupuję pieczywo w Mamucie i Hercie i są to głownie bułki kupowane luzem. I tu pojawia się pytanie, czy bułka żytnia faktycznie jest żytnia, a czy "czarna" z Herta jest tylko barwiona

Czy możecie polecić chleb i bulki, które faktycznie są godne kupienia?
__________________
razem od 10.06.2002
ślub 02.08.2014
fascinata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 10:07   #2
EwelkaaS
Wtajemniczenie
 
Avatar EwelkaaS
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 2 041
Dot.: chleb i bułki

No tak, niektóre firmy barwią pieczywo karmelem, który nadaje ciemny kolor, ale w rzeczywistości chleb/ bułka może być pszenna.
Tak więc lepiej kupowac chleb razowy/żytni/ graham etc. tak samo jak z bułkami, a nie kierowac się nazwą 'ciemny'.
__________________


" taka ludzka natura, że możemy mieć dobry przykład,
a i tak potrafimy tylko źle wybrać. "





EwelkaaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 11:45   #3
manofstyle
Raczkowanie
 
Avatar manofstyle
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 57
Dot.: chleb i bułki

Dokładnie, ostatnio jestem przewrażliwniony na tym punkcie. Oszustwa i przekrety producentów nie znajag granic, już nawet an zdrowej żywności staraja sie zaoszczędzić. Wysłałem mame na zakupy kupiła mi chleb "pełnoziarnisty" ktory miał dwa razy wiecej kromek od żytniego a kazd az nich jak gabka, jedyne co z ziarnami miał wspolnego to to ze był z gory nimi posypany. A w smaku jak pszenny tylko ten karmel nadawał mu wygladu "zdrowego". W doborze ważny jest kolor, i waga te prawdziwe zytnie są cieżkie i bardziej zbite, bo maja nieoczyszczone ziarna w sobie. Ja kupuje z kauflandu w cenie bodajrze 2,19 za 500 gr chleb żytni. Jest smaczy i sprawdzony.

Edytowane przez manofstyle
Czas edycji: 2008-09-19 o 13:48 Powód: błedy
manofstyle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 13:27   #4
fascinata
Raczkowanie
 
Avatar fascinata
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 435
Dot.: chleb i bułki

Ja jadam glownie bułki żytnie z Mamuta Ale ostatnio posmakowaly mi bułki z Herta, które nazywają się "czarne", tylko że za każdym razem zapominam spytać sprzedawczyni co to są dokładnie za bułki Zastanawiam się jednak, czy ta mila starsza pani bedzie na pewno wiedzieć...
__________________
razem od 10.06.2002
ślub 02.08.2014
fascinata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 14:59   #5
pinku_pinku
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 440
Dot.: chleb i bułki

Podstawową zasadą jest oczywiscie czytanie składu
nie wiem jak w innych sklepach, ale w Piotrze i Pawle na przykład skład bułek/chlebów jest napisany.. (chodzi mi o te pieczone na miejscu). Zawsze można zapytac, ale nie o to "czy karmel jest dodawany" tylko o cały skład..

[z resztą ja bym się tymi bułkami nie zywiła niezaleznie od karmelu ]
__________________
wczesniej wydawało mu się, ze jego umysł był jak zupa..
pinku_pinku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 15:09   #6
gosia261282
Gang Iren
 
Avatar gosia261282
 
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: Poznań/UK
Wiadomości: 52 313
Dot.: chleb i bułki

Ja zawsze czytam skład pieczywa.Bo np chleb razowy nie zawsze tak do końca jest razowy.Ja kupuję często razowce Fawora lub Schulstada.
__________________
We all find time to do what we really want to do...
gosia261282 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 15:52   #7
fascinata
Raczkowanie
 
Avatar fascinata
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 435
Dot.: chleb i bułki

Cytat:
Napisane przez pinku_pinku;9067529..
[SIZE=1
[z resztą ja bym się tymi bułkami nie zywiła niezaleznie od karmelu ][/SIZE]
A mogę wiedzieć czemu
__________________
razem od 10.06.2002
ślub 02.08.2014
fascinata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-19, 23:31   #8
garden_d
Zakorzenienie
 
Avatar garden_d
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
Dot.: chleb i bułki

Cytat:
Napisane przez pinku_pinku Pokaż wiadomość
Podstawową zasadą jest oczywiscie czytanie składu
nie wiem jak w innych sklepach, ale w Piotrze i Pawle na przykład skład bułek/chlebów jest napisany.. (chodzi mi o te pieczone na miejscu). Zawsze można zapytac, ale nie o to "czy karmel jest dodawany" tylko o cały skład..

[z resztą ja bym się tymi bułkami nie zywiła niezaleznie od karmelu ]
Niestety większość bułek jest luzem zatem nie ma napisanego składu. No,ale bułka to bułka ;D I zgadzam się z pogrubionym

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja zawsze czytam skład pieczywa.Bo np chleb razowy nie zawsze tak do końca jest razowy.Ja kupuję często razowce Fawora lub Schulstada.
Ja preferuję razowce prawdziwe. Dla mnie takim prawdziwym jest razowiec, który w kładzie ma conajmniej 90% mąki razowej, jest zbity, ciężki i czuć zakwas.

Cytat:
Napisane przez fascinata Pokaż wiadomość
A mogę wiedzieć czemu
Bo bułki to bułki- niezależnie czy jest karmel czy są nazwane 'pełnoziarnistymi' przeważa tutaj oczyszczona mąka pszenna ^^ inaczej nie byłyby takie miękkie.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 21:39   #9
Baudolina
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 370
Dot.: chleb i bułki

Fajnie ze powstal ten watek bo tez o to mialam pytac. Np w sklepach typu Tesco pisze Grahamka - a podany jest sklad i dominuje zwykla pszenna maka.

Pytanie: Czy kupejecie ciemny chleb swiezy czy taki pakowany ktory lezy na polkach z produktami pieczywo-podobnymi? Staram sie juz od dawna przekonac do ciemnego pieczywa i kupuje te pakowane np z Schulstada i niestety nie moge jakos - brzuch mnie zawsze boli - nie wiem o czym to swiadczy. I pomyslalam ze moze lepiej smakowalby taki prosto z piekarni swiezy taki sam jak biały - ale w mojej okolicy takich nie ma a te z wiekszych sklepach to są barwione karmelem wlasnie.
__________________

"An eye for an eye only ends up making the whole world blind"
Mahatma Gandhi
Baudolina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 22:22   #10
garden_d
Zakorzenienie
 
Avatar garden_d
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
Dot.: chleb i bułki

Cytat:
Napisane przez Baudolina Pokaż wiadomość
Fajnie ze powstal ten watek bo tez o to mialam pytac. Np w sklepach typu Tesco pisze Grahamka - a podany jest sklad i dominuje zwykla pszenna maka.

Pytanie: Czy kupejecie ciemny chleb swiezy czy taki pakowany ktory lezy na polkach z produktami pieczywo-podobnymi? Staram sie juz od dawna przekonac do ciemnego pieczywa i kupuje te pakowane np z Schulstada i niestety nie moge jakos - brzuch mnie zawsze boli - nie wiem o czym to swiadczy. I pomyslalam ze moze lepiej smakowalby taki prosto z piekarni swiezy taki sam jak biały - ale w mojej okolicy takich nie ma a te z wiekszych sklepach to są barwione karmelem wlasnie.
Ja generalnie kupuję z zaufanej piekarni. Chleb razowy-żytni jest wyraźnie na zakwasie i jest wyraźnie razowy (wręcz gliniasty). Ostatnio jednak w sklepie znalazłam pakowany chleb który w składzie miał 90% razowa żytnia, 10% pszenna, sól. Także czasami też znajdzie się coś dobrego
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 12:48   #11
2724fc39232e7d7e714caae7afe31b7bba2006d5_62c613f34a28b
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2008-07
Wiadomości: 96
Dot.: chleb i bułki

Różnie jadam: pieczywo ciemne, trochę jasnego i mieszane. Na szczęście wiem, gdzie kupowac dobry chleb. Zawsze sprawdzam skład, żeby nie było jakiegoś karmelu, czy carobonu.
2724fc39232e7d7e714caae7afe31b7bba2006d5_62c613f34a28b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.