Droga ciaza -- potrzebuje otuchy ! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-20, 12:14   #1
eternalvoyageur
Wtajemniczenie

Question

Droga ciaza -- potrzebuje otuchy !

Witajcie ! Zaszlam drogi raz w ciaze, roznica wieku miedzy dziecmi bedzi 2 lata i 4 miesiace.
Chcialam miec dwojke, i ciesze sie z ciazy.
Ale..
Otoz troche sie denerwuje... Czy ja sobie dam rade ? Czy z dwojka dzieci wogole bede miala jakies zycie, troche czasu dla siebie ? Czy dwie ciaze to znaczy biust 2x tyle obwisly, brzuch flaczek x2, no i dwa razy tyle rozstepow ? Po pierwszej ciazy mialam depresje, czy po drogiej bedzie jeszcze gorzej, zwlaszcza ze oprocz noworodka bede musiala tez lata wokol starzego maluszka...

Ogolnie jak widze mamy z jedynakiem, to sonie swietnie radza, mamy z dwojka sa zdenerwowane, zapracowane, trudniej im dac sobie rade na miescie... Czy ja juz nie bede chciala nigdzie wyjsc, bo bede musiala z soba braca "karawane" ?

Moze nie jest wcale tak zle... pewnie maluszki beda sie razem bawic, a jak beda wieksze to latwiej mi bedzie ich gdzies puscic w dwojke... moze sobie jakos poradze...
Stary 2008-10-20, 12:18   #2
Zwierciadlana
Raczkowanie

GG do Zwierciadlana
Dot.: Droga ciaza -- potrzebuje otuchy !

Witaj ja mam jedno dziecko ale moja przyjaciolka na 5 ! wag zrzocila rozstepow duzo jej nie przybylo i jak to ona mowi dalam rade z jednym to jeszcze jedno wychowam , Dzieci ulozone bawia sie razem. Ona raz w miesiacu wychodzi z kolezankami odstresowac sie Ogolnie daje rade tak wiec wierze ze i Ty dasz rade.
Pozdrawiam

Zwierciadlana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 13:15   #3
Paula Szyszka
Zadomowienie

eternalvoyageur nie przejmuj się na pewno dasz sobie świetnie radę!!!!!!!ja co prawda jestem dopiero w 35 tygodniu ciąży więc nie mam jeszcze doświadczenia ale mojego męża siostra a 2 bobasów i różnica wieku między nimi to 1 rok i 8 mies więc jeszcze mniejsza niż u Ciebie! maluch ma teraz dopiero 4 miesiące a jego mamusia wygląda jak laseczka radzi sobie świetnie i nie wygląda wcale na zmęczona, przepracowaną i zaniedbana mamę i dodam że wygląda ładniej niż po pierwszej ciąży nie ma opiekunek dla dzieci tylko wychowuje je sama no z mężem ale wiadomo on pracuję wieć może jej pomoć dopiero wieczorami lub w weekendy!!!!!! więc głowka do góry dbaj o siebie powiedz tatusiowi że musi Ci teraz więcej pomagać i zajmować się starszym dzieckiem a ty potrzebujesz troszkę więcej czasu dla siebie i maluszka którego nosisz w brzyszku! i pomyśl jak niedługo fajnie będą bawić się twoje dzieci
Paula Szyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 13:44   #4
eternalvoyageur
Wtajemniczenie

Dziekuje kochane !!! Dodalyscie mi duuuzo otuchy, jestescie kochane !!!

Tatus na szczescie jest kochany i daje sobie swietnie rade z starszym dzieckiem, wiec na pewno bedzie mi pomagal. Ale Paula masz racje, w razie czego bede sie domagac swojego odpoczynku
Stary 2008-10-20, 14:20   #5
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Zobacz tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=168316
co prawda roznica wieku u Ciebie bedzie wieksza ale sytuacja i watpliwosci podobne
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 22:15   #6
Sniezynka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eternalvoyageur Pokaż wiadomość
Witajcie ! Zaszlam drogi raz w ciaze, roznica wieku miedzy dziecmi bedzi 2 lata i 4 miesiace.
Ale..
Otoz troche sie denerwuje... Czy ja sobie dam rade ? Czy z dwojka dzieci wogole bede miala jakies zycie, troche czasu dla siebie ? Czy dwie ciaze to znaczy biust 2x tyle obwisly, brzuch flaczek x2, no i dwa razy tyle rozstepow ? Po pierwszej ciazy mialam depresje, czy po drogiej bedzie jeszcze gorzej, zwlaszcza ze oprocz noworodka bede musiala tez lata wokol starzego maluszka...

Ogolnie jak widze mamy z jedynakiem, to sonie swietnie radza, mamy z dwojka sa zdenerwowane, zapracowane, trudniej im dac sobie rade na miescie... Czy ja juz nie bede chciala nigdzie wyjsc, bo bede musiala z soba braca "karawane" ?

Moze nie jest wcale tak zle... pewnie maluszki beda sie razem bawic, a jak beda wieksze to latwiej mi bedzie ich gdzies puscic w dwojke... moze sobie jakos poradze...

Ja rowniez jestem po raz drugi w ciazy. Mam juz corke, ktora wlasnie bedzie miala 2 latka i 4 m-ce jak sie urodzi kolejna Za 2-3 tyg
Tez na poczatku mialam pewne obawy, ale juz mi minelo. Nie jestesmy jedynymi kobietami, ktore musza sobie poradzic 2 dwojka malych dzieci

Mysle, ze to jest dobre rozwiazanie dla kobiet, ktore nigdy nie chcialy/nie chca miec jedynakow. Taki odstep czasu wydaje sie byc odpowiednim Sama tak do konca nie wiem, jak to bedzie, ale musimy byc dobrej mysli.

Natomiast jesli chodzi o figure, to jesli naprawde o to zadbamy to nie bedzie wiekszych problemow. Wystarczy silna wola i wiooo z tym swiatem

Ciesz sie kochana, masz w sobie dzieciatko- NAJWIEKSZY CUD SWIATA Gratuluje i nie martw sie na zapas.
Sniezynka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-21, 11:04   #7
Goo100
Raczkowanie

Gratulację. Ja takze spodziewam się 2 pociechy i zazdroszczę Ci ze tak szybko bedziesz miała malucha po pierwszym dziecku. Moja córa ma 6,5 roku i martwię się trochę że dzieciaki nie beda miały dobrego kontaktu. Ja mam starszą siostre o 2 lata i moja mama powiedziała mi że urodzenie 2 dziecka to ulga bo dzieci szybko znajdą wspólny język i zajmują sie same sobą , a tak : momo pobaw się ze mną , mamo chodz porysujemy itd. Wszystko bedzie dobrze, tylko pralka będzie czesciej chodziła
Goo100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-23, 08:08   #8
Jemiołka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eternalvoyageur Pokaż wiadomość
Ale..

Kobieto wyluzuj, ja mam 4 dzieciaka w drodze i wiem ze wszystko da się pogodzić i ułożyć. Dzieci to skarb największy. Nie marudź ale ciesz się ciążą tym że to tak szybko. Szok może być niewielki jak dzieciaki oddziela 12 lat a nie 3. 3 z hakiem to idealna różnica, większe już jest trochę samodzielne a ze względu na Twoją obecność przy mniejszym ma szansę dłużej z Tobą pobyć.
Jemiołka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-23, 08:24   #9
GraziaP
Raczkowanie

GG do GraziaP

Nie przejmuj sie , ja ma dwójkę dzieci - i też ma początku się zastanawialam tak jak TY - ale jak teraz widżę jak się razem bawią i jak są za sobą to wcale nie żałuję. Syn ma 5 lat córka 2.
A depresję też miałam, że sobie nie poradzę, że już nie tak wyglądam jak dawniej - ale trzeba w sobie odnaleść siłę i się nie załamywać i nie brać wszystkiego do siebie i dopatrywać się samych czarnych scenariuszy - Głowa do góry bedzie dobrze. Przyjmi do dzieciątko, które jest w tobie z wielką miłością a i z pewnością ono się odwdzięczy - pozdrawiam
GraziaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-23, 09:03   #10
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

Eternalvoyageur jestem mamą dwójki dzieci i różnica między nimi wynosi 2,5 roku wiec jak u Ciebie. Pierwsza urodziła się córcia. Tez miałam podobne problemy jak Ty. Do tego mam jeszcze duzego psa a mieszkam w bloku a mój mąż w domu jest tylko w weekendy wiec byłam naprawde zdołowana w ciąży (ciąza niestety okazała sie na dodatek zagrozona i 2 miesiace leżałam w łóżku).Pełana załamka. Nie dość ze bałam sie o to czy podołam to jeszcze o figure, biust itd. W końcu problemy same sie rozwiazały. Mały sie urodził(ma teraz 5m-cy)-starsza siostra bardzo go pokochała i mi pomaga w miare swoich mozliwości-cudownie jest patrzec jak go przytula. Dałam ja do przedszkola i jest mi troszke lżej. co do figury zaczełam cwiczyc w domu,wprowadziłam diete i w ciągu 3 m-cy zrzuciłam 12kg-karmie piersią wiec to mi też pomogło. Co do przemeczenia to przez pierwsze 2 miesiące faktycznie bylo bardzo ciężko ale do wszystkiego przywykłam i wcale nie jestem znerwicowana przemęczonął mamą.mały dał mi dodatkowa siłe-starsza Siostra czasem potrafi dać w kość ale duzo z nia rozmawiam i jak jestem zmęczona to jej tłumacze ze muszę chwile odpocząć-jest na tyle duża ze to rozumie i zabawia małego,zebym mogła chwile odpocząć. Domowe obowiazki tez przestały być problemem. Kiedy przyjezdza mąż robie niezbędne zakupy na cały tydzień (np.zamrazam mięso) zebym w tyg. nie musiała biegać z wywieszonym językiem i z dzieciakami po sklepach bo to kończy się nerwami i okropnym zmęczeniem. Głowa do góry. bedzie dobrze-nie mówie,ze bedzie łatwo ale pamietaj,ze to okres przejsciowy. We dwójke dzieci będa szcześliwsze.beda sie lepiej rozwijac. Najwazniesze przy dwójce dzieci to wprowadzić plan dnia i scisle sie go trzymać. Wtedy zarówno dzieci jak i Ty będziecie wiedzieli co po kolei po sobie nastepuje i to wprowadzi harmonie do waszego domu. A jeśli któregos dnia nie posprzatasz miezkania, nie ugotujesz czy nie upierzesz to przecież nic sie nie stanie- nikt nie jest idealny. Ja czasem kiedy nerwy puszczają biorę pare głębokich wdechów i od razu czuje się lepiej. mimo marudzenia dzieciakow nie krzyczę bo przecież to nie ich wina,ze ja np mam zły dzień-uczą mnie spokoju.
sumując - drugie dziecko zrobiło ze mnie kobiete bardziej spełnionął, pewna siebie,obowiazkowa, scaliło jeszcze bardziej naszą rodzinę,mam wiecej energii, mam wiecej cierpliwosci,za cel przyjełam sobie wieksze dbanie o siebie- na przekór innym (szczegolnie moim wrednym kolezankom) ide do przodu, nie narzekam,jestem ciagle usmiechnięta jedyny minus to brak czasu dla siebie ale tak jak pisałam-to okres przejściowy wiec jestem zdolna do poswiecenia- przeciez ten okres bedzie trwał tylko chwilę- jeszcze do tego zatesknimy a my mamy dla siebie jeszcze kawał życia. dzieci tak szybko rosnął a sama wiesz jakie to ogromne szczescie taki dzieciak. pozdrwaiam Cię serdecznie i trzymam kciuki. trzeba być dobrej myśli. ciezkie chwile szybko minął. przepraszam ze pisze bez składu i ładu ale w miedzy czasie karmie, przewijam, jem i oglądam tv (o kobiecie która urodziła najpierw bliźniaki a potem sześcioraczki-polecam do obejrzenia od razu humor sie poprawia-co ona ma powiedziec) powiedz który facet tak by potrafil sie poświęcić-dasz radę-jesteśmy stworzone do bycia matkami, zonami a nawet kochankami buziaki Kochana
sylwi_2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-26, 21:22   #11
evolka
Przyczajenie

Moja mama urodziła moją siostrę po 11 miesiącach po urodzeniu mnie - sama twierdzi, że świetnie sobie dała radę (do tego jeszcze 4letnia starsza siostra :P)
evolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-28, 09:52   #12
Kathi75
Zakorzenienie

Witam ja jestem w drugiej ciazy maly ma teraz 2 lata wiec bedzie mial niecale 3 jak kruszyna przyjdzie na swiat
Mam chwile kiedy staje przed podobnymy dylematami jak Ty ale przeciez damy rade mamy mezow mamy i zawsze moze ktos sie dzieckiem zajac jednym lub dwojka jak bedzie nam bardzo zle glowa do gory dobra organizacja i bedzie fajnie

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Kathi75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-29, 19:09   #13
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Nie panikuj, nie ty jedna bedziesz miala dwojke dzieci, dwojka to w dzisiejszych czasach jest norma, a pomysl o tych ktore maja wiecej i pomysl o tym pierwszym maluchu czy mu bedzie dobrze samemu ? lub czy mu bedzie dobrze jakbys sie zdecydowała na drugie dziecko gdy to pierwsze bedzie juz duze? ja jestem jedynaczką i jest mi z tym baaaaardzo źle , wiem jakie jest zycie jedynaka, nie ma sie z kim bawic w domu, z kim pogadac, z kim sie poklucic, z kim miec sekrety jak to rodzenstwo!! Zawsze byłam sama! I ja nie mam zamiaru zrobic takiej krzywdy mojemu dziecku i dlatego planuje dwojke a nawet trojke max, drugiego dzidziusia zamierzam planowac jak ten moj pierwszy skonczy rok, nie chce zeby roznica miedzy dziecmi była wiecej niz 2, 2-5 roku

Moja sasiadka ma dwojke dzieci corke niecałe 2,5 roku i synka 5 m-cy i swietnie sobie daje rade! A druga sasiadka ma 3 corki, pomiedzy druga a trzecia corka jest 9 m-cy roznicy, po urodzeniu drugiej corki po 2 m-cach zaszła w kolejna ciaze i urodzila w 7 m-cu i swietnie daje rade, najstarsza corka ma 8 lat

Edytowane przez buziaczekk
Czas edycji: 2008-10-29 o 19:14
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-29, 20:21   #14
eternalvoyageur
Wtajemniczenie

Dziekuje Wam wszystkim goraco, dodalyascie mi duuuzo otuchy !
Juz sie nie denerwuke, wiem ze jakos sie uda !
Moze na poczatku bedzie trudniej, ale jak troche podrasna to bedzie mi latwiej ich gdzies puscic w dwojke, no i bede sie razem bawic zamiast mnie meczyc

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości