Puchnące stopy a zatrucie ciążowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-02, 09:03   #1
Alfirin
Przyczajenie

GG do Alfirin
Unhappy

Puchnące stopy a zatrucie ciążowe

Dzień dobry wszystkim Mamom- właśnie wróciłam od lekarza, który postraszył mnie zatruciem ciążowym- zauważył, że lekko puchną mi stopy. Nakazał udać się do szpitala, gdzie "na pewno Panią położą i będzie sobie Pani leżeć do porodu". Udaję się więc dzisiaj do szpitala na wszelkie konieczne badania, ale mam pytanie- czy którejś z Was zdarzyło się coś takiego? Jak radziłyście sobie z opuchlizną stóp? (Zaznaczam, że nerki mam zdrowe i wyniki badania moczu też w porządku) Czy którejś z Was przytrafiło się zatrucie ciążowe? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam i miłego dnia!
Stary 2006-02-02, 09:18   #2
kasiulka
Zakorzenienie

Dot.: Puchnące stopy a zatrucie ciążowe

mnie sie wydaje ze troche za wczesny ten "wyrok", przeciez ciezarówkom często puchną stopy i nie tylko - to wynik zatrzymanej w organizmie wody. Mnie ostatnio popuchły nie tylko nogi ale i palce u rąk i buzia (na szczescie z twarzy szybko zeszło) i nie mam na pewno żadnego zatrucia. A zatruciu z tego co wiem towarzyszą inne objawy - przede wszystkim białko w moczu, nudnosci, gwałtowny przyrost wagi, zaburzenia wzroku.
Oczywiscie powinnas to skontrolowac ale jesli jedynym objawem sa spuchniete lekko stopy to nie wydaje mi sie zeby to było zatrucie....hm, troche dziwne, chodzisz do lekarza prywatnie czy "panstwowo?
A - i w którym jestes tygodniu?

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 09:22   #3
marcelina73
Wtajemniczenie

Puchnięcie stóp, dłoni jest normalne w ciąży i nie wróży niczego złego. Nie ma na to jednak jakiegoś 100% sposobu: mało soli, dużo ruchu itd., ja mimo tego i tak byłam pod kioniec ciąży opuchnięta.
Raczej mnie dziwi, że Twój lekarz robi takie larum z tego powodu, jeżeli aktualne wyniki moczu masz ok.
Faktycznie w przypadku zatrucia ciążowego trzeba działać natychmiastowo, to jest bardzo groźne dla dziecka, ale jest ono "widoczne" w wynikach badań moczu, i objawia się NAGŁYM przyrostem wagi i NAGŁYM ZNACZNYM opuchnięciem, nie tylko zresztą stóp, ale i często całych nóg.

Nie martw się na zapas, to raczej nic poważnego.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 09:38   #4
paula78
Zakorzenienie

Pierwsze co powinno niepokoic to bialko w moczu .

Ja takowe mialma na szczescie sladowe ilosci ale lekarz kazal obserwowac cialo,na szczescie nic sie nei dzialo,oprocz bialka wmoczu nie bylo innych niepokojących objawów.
Zatrucie ciaze ejst dosc niebezpieczne ale do opanowania.

Puchniecie zdarza sie czesto ,radzilabym powtózyc badanie moczu ,nawet na wlasny koszt dla swietego spokoju.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 09:51   #5
manolita
Zakorzenienie

Mimo prawidłowych wyników badań , pod koniec ciąży tzn. od połowy 7 m-ca, zaczęły mi puchnąć nogi. Opuchlizna nie była spowodowana zatruciem ciążowym , przyczną był zastój wody, zły przepływ limfy. Klika dni po porodzie w końcu wszystko doszło do normy , a ja w końcu mogłam zobaczyć moje kostki na nogach

mój blog http://umanolity.blogspot.com/

Edytowane przez manolita
Czas edycji: 2006-02-02 o 09:52 Powód: błąd
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 10:52   #6
Alfirin
Przyczajenie

GG do Alfirin

kasiulka; Lekarza mam "państwowego", jestem w 40 tygodniu, zadzwoniłam jeszcze do mojej położnej, która owszem, powiedziała, że dla spokoju sumienia powinnam przyjechać do szpitala na badania, ale raczej mnie puszczą do domu, skoro aktualne wyniki mam ok. Radziła mi dmuchać na zimne- fakt, że ani nagłego przyrostu wagi nie miałam, zaburzeń wzroku, ani puchnięcia innych cześci ciała też nie. Prawda, że niepokojącym objawem jest to, że stopy mam spuchnięte rano, czyli po wypoczynku- ale wystarczy, że trochę pochodzę i opuchlizna znika, a przynajmniej bardzo znacznie się zmniejsza. No i doszłam do wniosku, że powinnam więcej płynów przyjmować, bo piłam ostatnio zdecydowanie za mało...
Dzięki kochane- uspokoiłam się trochę
Stary 2006-02-02, 11:01   #7
kasiulka
Zakorzenienie

rany Alfrin to Ty juz prawie rodzisz - super ! Wiec pewnie w takim razie to nie bedzie nic groznego, jedz do szpitala - możliwe ze wrócisz z niego juz z dzidzią

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 11:17   #8
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alfirin
kasiulka; Lekarza mam "państwowego", jestem w 40 tygodniu, zadzwoniłam jeszcze do mojej położnej, która owszem, powiedziała, że dla spokoju sumienia powinnam przyjechać do szpitala na badania, ale raczej mnie puszczą do domu, skoro aktualne wyniki mam ok. Radziła mi dmuchać na zimne- fakt, że ani nagłego przyrostu wagi nie miałam, zaburzeń wzroku, ani puchnięcia innych cześci ciała też nie. Prawda, że niepokojącym objawem jest to, że stopy mam spuchnięte rano, czyli po wypoczynku- ale wystarczy, że trochę pochodzę i opuchlizna znika, a przynajmniej bardzo znacznie się zmniejsza. No i doszłam do wniosku, że powinnam więcej płynów przyjmować, bo piłam ostatnio zdecydowanie za mało...
Dzięki kochane- uspokoiłam się trochę
Nic się nie martw, na tym etapie ciąży nawet zatrucie ciążowe nie jest niebezpieczne (gdy jestes pod opieką lekarza, w szpitalu), najwyżej zrobią ci cc.
A to, że nogi czy ręce są opuchnięte po nocy to też całkiem normalne - płyny zbierają się tam przez noc, a w dzień, pod wpływem ruchu"odływają" - tak jak w przypadku zapuchniętych po nocy oczu.
Życzę bezproblemowego porodu i jak będziesz "po" to pochwal się swoim dzidziusiem.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 08:54   #9
AaniaA
Zakorzenienie

czyzby nasza Alfirin zostawili jednak w szpitalu .......
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 11:10   #10
ma-li-na
Zadomowienie

no chyba zostawili skoro to i tak był 40tc i tak musiałaby isc do szpitala

walka o zdrowe wlosy

26 grudzien 2011 ostatnie farbowanie
13 luty 2012- rozwod z suszarka i prostownica!
ma-li-na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 11:18   #11
Alfirin
Przyczajenie

GG do Alfirin

Puścili jednak do domu lekarz stwierdził, że nic podejrzanego się nie dzieje, opuchlizna w ostatnich tygodniach ciąży to rzecz jak najbardziej normalna, zresztą wyniki mam bardzo dobre-a że dzidziusiowi się nie spieszy, to nie ma go na razie sensu popędzać, jeszcze poczekamy. W zasadzie tak, czy siak, poród może być teoretycznie w każdej chwili rozpoczęty, ale jednak wolę pobyć trochę w domu- od razu mam lepsze nastawienie
Stary 2006-02-05, 16:33   #12
AaniaA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alfirin
Puścili jednak do domu lekarz stwierdził, że nic podejrzanego się nie dzieje, opuchlizna w ostatnich tygodniach ciąży to rzecz jak najbardziej normalna, zresztą wyniki mam bardzo dobre-a że dzidziusiowi się nie spieszy, to nie ma go na razie sensu popędzać, jeszcze poczekamy. W zasadzie tak, czy siak, poród może być teoretycznie w każdej chwili rozpoczęty, ale jednak wolę pobyć trochę w domu- od razu mam lepsze nastawienie
Alfirin to sie ciesze, ze u ciebie wszystko w jak najlepszym porzadeczku . odpoczywaj duzo poki jest jeszcze na to czas . daj znac jakbys jechala do szpitala, bedziemy trzymac kciuki .
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-06, 21:59   #13
uskow
Zadomowienie

Mi stopy puchły już od chyba od 7 miesiąca. Jak zrobiło się ciepło , a nawet bardzo ciepło miałam nogi jak 2 balony! Lekarz zlecił zrobić mi badania i postraszył że jak dalej będę pracować i ciągle łazić to mnie wyśle do szpitala Badania okazały się dobre, a ja musiałam wiekszość czasu siedzieć z nogami w górze, na szczeście był to już koniec 9 miesiąca i za wiele się nie nasiedziałam. Ale muszę przyznać że dopiero 2 tyg. po porodzie opuchlizna zeszła całkowicie. Moje nogi wcześniej były jak balony, nie przesadzam! Wyglądało to okropnie, ale na szczęście wszystko już poza mną! Wytrwałości i zdrowia życzę..... i pozdrawiam
uskow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 10:07   #14
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980
Question Dot.: Puchnące stopy a zatrucie ciążowe

WITAJCIE
Jak tam Alfirin urodziałaś już??

Ja właśnie wróciłam od lekarza - ehh
Miałam ponoć ostatnie badanie USG. Przewidziany termin porodu jest mieszany, ale dziś wyszedł na 9 marca. Antoś waży 2400, ma przybrać ok. 1-1,5 kg jeszcze, a stópkę ma na 7 cm. Przynajmniej tak mawia lekarz... ale wiecie jak to jest...

Tymczasem dzis dostałam skierowanie na kolejne wyniki badań, musze skontrolować mocz - ostatnio wyszło mi dość liczne szczawiany wapnia... Jednak wciąż (już kolejny mies. puchną mi nogi, ręce, palce, twarz, ponoć tez brzuch, ale to wizja lekarza... ja wciąż myślałam, że to ciąża i przyrost wagi...

Tymczasem nastraszyła mnie trochę i się boję, powiedziała tez, że jak będzie coś nie tak, to do szpitala na obserwację... Martwię się, nie dość że mam niedoczynność tarczycy, biorę euthyrox, zaostrzoną astmę poprzez infekcję to jeszcze teraz podejrzenie zatrucia ciążowego. Ciśnienie mam różne raz wysokie raz niskie, opuchnięcia nóg mi nie zchodzą ani po nocnym wypoczynku, ani po rozchodzeniu - przeciwnie wtedy się nasilają... Co wy o tym myślicie? Pozdrawiam Was

pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości