|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Mój nowy plan żywienia i ćwiczeń
Chciałabym, aby ktoś doradził mi co powinnam zmienić w swoich nawykach o do żywienia i ćwiczeń. Wiem, że jest mnóstwo takich wątków i teoretycznie powinnam skorzystać z wyszukiwarki, ale każdy przypadek się trochę od siebie różni.
A więc do rzeczy... ![]() Mam 15 lat mój wygląd chyba nie rożni sie zbytnio od innych osób w moim wieku. Nie jestem ani otyła ani anorektyczna. Jednak mam do siebie pewne zastrzeżenia, gdyż mój brzuch i uda chyba pozostawiają trochę do życzenia. Co chwilę zmieniam mój plan co do zrzucenia trochę ciałka i jest to bezskuteczne. W wakacje ćwiczyłam A6W, ale już skończyłam i nie chcę zaczynać od nowa- poza tym nie bardzo mi te ćwiczenia odpowiadają. Chciałabym też zaznaczyć, że nie nastawiam się na katorżnicze odchudzanie, ale na zestaw ćwiczeń, które mogłabym wykonywać systematycznie i które pomogłyby mi utrzymać zgrabną sylwetkę. Jakie ćwiczenia proste i skuteczne proponujecie? Co od odżywiania to moim największym problemem są słodycze. Bywa tak, że nie jem ich tydzień a potem dosłownie 'rzucam sie' na puste kalorie. Pozostała część mojego żywienia raczej nie budzi chyba większych zastrzeżeń- jem śniadanie, potem obiad ugotowany w domu żadne tam fast foody i lekką kolacje- jem też dużo owoców. Mam nadzieję, że wyraziłam się dość jasno i liczę na waszą pomoc. Chodzi mi głównie o propozycje ćwiczeń na brzuch i uda, które można wykonywać systematycznie, małymi kroczkami przez dłuższy okres.
![]() |
#2 |
♥
|
Dot.: Mój nowy plan żywienia i ćwiczeń
nie widze powody zakładania nowego tematu bo nie wiem czym sie rózni twoj przypadek od innych masz problem z udami i brzuchem i szukasz cwiczen. moze jednak skorzystaj z wyszukiwarki niz czekac az wszystko na tacy ładnie zostanie podane.
pozdrawiam. a co do diety to podstawa odchudzania jest zajrzyj do watku 10 przekazan w dziale dietetyka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Racja - warto rozejrzeć się po forum przede wszystkim.
Odżywianie - 10 przykazań żywieniowych ![]() Ćwiczenia - powinnaś po prostu zacząć regularnie uprawiać jakiś sport, a co, to już musisz sama sobie dopasować do gustu i możliwości. Nie wydaje mi się, żeby ćwiczenie samych ud i brzucha miało sens. Może lekkoatletyka by Ci się spodobała? Bieganie na przykład. Dość atrakcyjne są też też dyscypliny typu siatkówka czy koszykówka, jeśli oczywiście masz niedaleko jakieś kluby. A może pływanie? Jeśli nie masz nadwagi, to w tym wieku dla zdrowia i ładnej sylwetki warto wybrać coś ogólnorozwojowego, co będzie Ci sprawiać przyjemność, podobnie zresztą jak jedzenie - nie ma sensu skazywać się na jakieś tortury. Ze słodyczy i innej wysoko przetworzonej żywności zrezygnuj, niezależnie od sylwetki. Jesteś w okresie dojrzewania, nie warto zatruwać organizmu takimi rzeczami.
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
No właśnie- co do słodyczy, to walczę z tym ile mogę, ale nie zawsze się udaje. A co do sportów to siatkówka owszem- lubię sobie zagrać, ale nie jest to regularne- raczej coś na zasadzie spontanicznych spotkań ze znajomymi i pogrania sobie dla relaksu. Pływanie odpada, bo mam ekstremalnie wrażliwą skórę na różne grzybice, wysypki itp i za każdym razem kiedy wracam z basenu to coś się przyplącze
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Rzabbocop
|
Aktywnosc wybierz taka jaka najbardziej Ci odpowiada
![]() zwieksz ilosc posilkow do co najmniej 5 owoce ogranicz do max 3 i to do poludnia i tylko razem z posilkiem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A ja się z tym nie zgadzam 10PŻ to nie jest dieta dla nastolatki i nie widzę powodu do takiego restrykcyjnego ograniczania owoców, w żywieniu młodziezy obowiązują trochę inne zasady, szczególnie, że dziewczyna jest szczupła
zacznij jeść 5 posiłków tj. dodaj po prostu 2 wartościowe przekąski w ciągu dnia co do treningu to Midi już napisała, aczkolwiek lekki trening siłowy napewno się przyda
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Chyba trochę źle sie wyraziłam i wyszło na to, że jem mniej niż 5 posiłków. Myślę, że jednak jem 5 posiłków dziennie, bo do śniadania zalicza sie u mnie poranne śniadanie i drugie w szkole, a po południu też zdarzy się coś tam przekąsić.
![]() Bardziej chodziło by mi o ćwiczenia.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja biorę zdroworozsądkową poprawkę na to, że nikt nie stosuje 10PŻ w 100% ani nawet 90% ![]() ![]() Moim zdaniem, 10PŻ jest w tym lepsze od naszych piramid żywieniowych, że kładzie duży nacisk na obecność w diecie tłuszczów i uczy jakichś podstaw. A skoro Koko się nie odchudza, to i nie będzie stosować zaleceń redukcyjnych Berardiego. I je dużo owoców, więc chyba wszystko jest na dobrej drodze ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Rzabbocop
|
Ja bym jednak była za ograniczeniem fruktozy na rzecz innych węglowodanów (pieczywo, kasze, ryz) po co niepotrzebnie tuczyć komórki tłuszczowe
![]() No ale ja len jestem i unikam niepotrzebnej roboty na przyszłość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Fajnie, że powstał taki wątek.
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
♥
|
szukasz partii ciała i ogladasz jakie ćwiczenia wpływaja na dana partie :
http://www.kulturystyka.pl/atlas/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.