![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
imię Szifra
Dziękuję wszystkim za wyrażenie opini, pozdrawiam
Edytowane przez kasiunia82 Czas edycji: 2008-10-16 o 11:45 Powód: ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: imię Szifra
ok ale to zalęzy od nazwiska
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Myślę ze ze względu na inna wymowę niz pisownie będzie wiele problemów właśnie z wymawianiem tego imienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
szifra kowalska ?lub nowak ?
bez jaj . obce imie i polskie nazwisko -nie popieram. zreszta watpie aby ci w polsce zarejestrowali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Oj, ja bym to uznała za dziwactwo (nie chcę sprawiać przykrości, ale autorka sama pyta o zdanie) i snobizm. Chyba, że ojcieć byłby Irlandczykiem.
Poza tym mi trochę brzmi jak rodzaj żeńskia "szyfru". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem to kiepski pomysł...
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Zgadzam się z Marwari,jak dla mnie to bardzo dziwne imie.I nie jestem za tym aby "kaleczyć" dzieci takimi dziwnymi imionami.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
A ja jestem za - przeciez to nie jest jakies obrazliwe imie lub dziwaczne. Sama dałam córce na imie Sasha, czyt. Sasza.
![]() |
![]() |
#9 |
na drugie mam Irena
|
popieram jest tyle ładnych polskich imion,że nie trzeba zapożyczać z innego kraju
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Sasha jest nam, ze tak powiem "blizsze" a Szifra kojarzy mi się z szyfrem, mi się nie podoba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Imię bardzo mi się podoba ale nie u Szifry -ckiej -skiej. Nawet nie mogę nazwać tego snobizmem, brzmi to po prostu idiotycznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie z kolei podobaja sie imiona arabskie, na przyklad Jasmine, albo Selda. Dziecko i tak bedzie nosic dunskie nazwisko, po tatusiu, ale poszlam jednak na latwizne, i wybralam imie bardziej neutralne - Anna. I w Danii, i w Polsce nikt sie nie bedzie takiemu imieniu dziwic, chociaz Duny i tak pewnie beda przerabiac to imie na Anja. Zycze Ci powodzenia, podejrzewam bowiem, ze beda Ci robic w urzedzie problemy. Grunt to tolerancyjnosc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze? Współczuję dzieciom ktorym rodzica dają takie imiona. Ja rozumiem ze Tobie się podoba, ale dla dziecka to będzie duzy kompleks jak się zorientuje, że nikt wiecej się tak nie nazywa, a inne dzieci zaczną się z niego śmiać. Potem będzie wstydzić się przedstawiać, przez to zrobi sie nieśmiała i będzie miała kłopoty w kontaktach z innymi osobami, a potem zacznie mieć pretensje do rodziców czemu nie mogli nazwać jej Kasia
![]() Wiec podsumowując myslę że to zły pomysł.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
To jest wlasnie problem tolerancji, a nie samego imienia
![]() Nic to, temat szeroki jak rzeka. Autorko watku - rob to, co Ci serce dyktuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja mam oryginalne neispotykane imię moja siostra również.... i nikt sie z nas nie śmiał i nie mam problemów z kontaktem z ludzmi ![]() a raczej jestem rozpoznawalna ... podobnie moja koleżanka która też ma oryginalne imie... z kótrym nigdy sie nie spotkałam. co do imion to ile ludzi tyle zdań,kasiunia kieruj sie właśnym rozumem... ale mysle tak jak kilka innych wizazanek ze mogłabyś mieć problemy z zarejestrowaniem dziecka... p.s. wogle myślałam ze to imie to Szafira ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
jeśli to imię pasuje do nazwiska to jak najbardziej
![]() znam kilka osób z takimi niespotykanymi imionami i większość jest z nich zadowolona - są rozpoznawane po samym imieniu przez całą okolicę, no i takie mam wrażenie, że m.in. dzięki temu ciekawemu imieniu są też ciekawszymi ludźmi (takie wrażenie jakieś moje ![]() ![]() tylko właśnie podkreślam - imiona ciekawe i niespotykane, a nie dziwaczne i ośmieszające, albo takie które z nazwiskiem tworzą jakieś głupkowate połączenie ![]() ale imię Szifra brzmi dla mnie bardzo ładnie i nie wydaje mi się żeby dziewczynka miała być z tego powodu wyśmiewana ![]() ale problem jest inny (jeśli nie mieskacie za granicą) tylko jak to będzie pisane?? i czy w Polsce ci takie imię dopuszczą?? bo jeśli będziecie mieszkać w Polsce i dziewczynka będzie miała imię Siafra to będzie miała miała problemy nie tylko w urzędach itd ale i na co dzień - bo wątpie żeby ktoś umiał to poprawnie przeczytać (i będziesz miała Śafre ![]() czyli tak podsumowując - takiego imienia w Polsce bym nie dała mimo wszystko ![]() może wybierz jakieś inne, ciekawe ale mniej 'obce'?? Kancia - mi się kojarzy z szeryfem ![]() Edytowane przez ..::anvastra::.. Czas edycji: 2008-10-12 o 08:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Witam Kasiuniu, też mam na imię Kasiunia
![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie piszę tego z powietrza bo pamietam jak ja bylam młodsza i jak slyszalam obdadywanie osoby ktora ma dziwne imię. I to nie bylo mile.. Ale to jest tylko moja subiektywna opinia, nikt nie musi się zgadzac ![]() albo nie zaczynaja patrzeć ze zdziwieniem. no ale tak jak mówię, to jest tylko moje zdanie, moze mam dziwne mniemanie o świecie ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Mnie się nie podoba wcale. Siląc się na oryginalność łatwo wpaść w śmieszność lub pretensjonalność. Trudno też faktycznie oczekiwać, by imię to było wymawiane w Polsce tak, jak byś tego chciała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z nick wynika Stella ,czy to dziwne imie ?nie. niespotykane?owszem. wpisz w google Stella i Szafia. i nie jest to kwestia tolerancji tylko zwyjlego podejscia ludzkiego ,szczegolnie jelsi ludzie sa polakami i maja polskie nazwisko ,po co nadawac dziwaczne imie ? zazwyczaj takie imiona spotykam u ludzi prostych,patologicznych i biednych ,korym wydaje sie ze dziwne imie da dzieciom szanse i ich wyrozni.owszem wyrozni ,szkoda ze tylko imieniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
nie chcąc nikomu nic zarzucać, ale to rzeczywiście często spotykane.
W czasach, kiedy Andżelika była mało znanym i właśnie takim zagranicznym imieniem, to nazywało tak swoje dziecko bardzo dużo rodzin z tak zwanych nizin społecznych. To samo z Denisami itd. Nie znaczy to oczywiście, że tylko oni tak robili, ale w większości juz raczej tak. Też się kiedyś nad tym zastanawiałam. Jaka jest filozofia wyboru tych imion przez takich ludzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Powiem krótki- nie rób dziecku krzywdy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
a może daj jej normalne imię a jeśli koniecznie chcesz to to jako drugie?? zawsze lepiej niż na pierwsze...
albo znajdz jakies podobnie brzmiące, ale normalne, polskie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Kiepski pomysł. Imię oprócz tego, że dziwne, jest zwyczajnie nieładne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem to kiepski pomysł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie osobiście się ono nie podoba, ale to kwestia gustu. Dzieci bywają czasem okrutne w stosunku do swoich rówieśników, ale wyśmiewać można się ze wszystkiego - jeżeli nie z imienia to z nazwiska lub koloru włosów, a także z masy innych rzeczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
zresztą dużo zależy też od aktualnej 'mody' na dane imiona
np. w moim roczniku (a mam 18 lat) wyśmiewany był józef, antoni, zbigniew, franciszek a nawet zofie i urszule teraz mnóstwo dzieci nosi takie imiona i w tym pokoleniu to może (przykładowo) kasia asia czy ania będzie wyśmiewana że ma staromodne imię |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Zacytowałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Szifra jest ok! Przynajmniej nie powtórzy sie w klasie. W pracy mamy taki żart że jak nie wiesz jak dziewczyna ma na imie mów Ania i masz 50% że trafisz
![]() ![]() Życze wytrwałości i odwagi ![]() www.MaleSzczescie.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.