|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() wasze mieściny a kultura?
no właśnie
jak w Waszych miastach,w jakiej ilości i czy wogóle odbywają się jakieś wydarzenia kulturalne czy coś w tym stylu? czy "macie" kina,kawiarenki,teatry itp. ja w mojej mieścince "posiadam" dwa "większe" bary,jeden dom kultury i trochę sklepików ogółem totalna dziura za to jak jadę do Rybnika to mogę sobie trochę odbić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: wasze mieściny a kultura?
Bydgoszcz może metropolią nie jest, ale... bez przesady, dziura też nie...
raczej problemów z kinem, teatrem, operą i filharmonią nie ma... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
moje miastko liczy ok 40 tys ludzi
![]() jest jedno kino...premiery z pol rocznym opoznieniem ![]() teatr..wlasciwie dwa ostatnio otwarto 2 kawiarnie 3 dyskoteki...w tym jedna juz podupada wlasciwie 3najbardziej popularne puby(jest wiecej ale to jakies male, niepopularne) ach no i mamy kregielnie ![]() chyba 3 miejsca dla 40-50 latkow...muza z ich czasow, densingi ![]() jesli chodzi o imprezy plenerowe to kiedys bylo o wiele lepiej...latem odbywalo sie duzo koncertow a teraz to ogranicza sie do dni miasta, dni dwoch naszych fabryk i festiwalu chrzescijanskiego ![]() kilka pizzeri restauracje? oj chyba nie ma zadnej z prawdziwego zdarzenia ... ale to pewnie specyfika takiego miasta... mialo byc o kulturze a napisalam o rozrywkach bardziej ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
W Gliwicach jest całkiem nieźle, w końcu to miasto studenckie. Mamy mnóstwo pubów, 2 dyskoteki, 3 kina (ale i tak jeżdżę do Multikina do Zabrza, bo są średniej jakości). W okresie letnim mamy sporo imprez plenerowych, organizowanych przez Urząd Miasta, i Igry - święto studenckie. Z kultury "wyższej" mamy Teatr Muzyczny (byłam raz w podstawówce
![]() Jeśli podałam nieprawdziwe dane to przepraszam - nie przepadam za eskapadami po pubach itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
no wiec tak :d
kino nam chca zamknac bo nikt nie chodzi na "premiery" po jakis 4 miesiacach macierzystych premier filmow ![]() dyskoteki mamy tylko szkolne, najwieksze imprezy sa latem ale i tak do 22. mamy niby jakies puby, głownie pizzerie ![]() ![]() a i co roku az do tych wakacji byly organizowane dni na swietej gorze, odwolano bo mijaly sie z powołaniem. władze maja mlodziez gdzies, sami musielismy skladac petycje by nam lawki na deptaku przyniesli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
nie narzekam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ile ja bym dała żeby w Krakowie mieszkać
![]() ale u mnie też nie najgorzej ogólnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skąd jestes? bo ja tez mieszkam w dziurze, i jak jade do Rybnika to moge sobie troche odbic hehehe ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a ja jestem z Krakowa
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
tez kocham krk...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
U mnie.. hehhe =>> kino jest, przychodnia też <lol>, dwa kościoly , pizzeria, ZERO dyskotek.. ehh
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dołączam się do wielbicielek Krakowa
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
W Warszawie dużo się dzieje. Są kluby, restauracje, dyskoteki, galerie, teatry, kina i sporo imprez plenerowych. Mam kilka ulubionych miejsc. Ale czasem mam wrażenie że to taka troche wielka wiocha
![]()
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
a co do Olsztyna...jeden wielki teatr, kilka mniejszych scen, pare kin, teraz powstaje multikino i centrum handlowe, duzo pubow i barow, pare dyskotek, chillout kluby(oby ich bylo wiecej, bo lubie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
ja reprezentuje Białą Podlaske
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
U mnie nie jest az tak najgorzej ale mogłoby byc duuuzo lepiej
![]() ![]() 4 kina, 2 teatry, sporo pubow... i nasz wielki deptak ![]() ![]()
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
No to co do mojego miasta:
Mamy kino( mieliśmy dawno temu dwa, potem przez pewien okres czasu wcale, teraz wypudowali Cineme), filcharmonie,teatr. Pozatym mamy kilka dyskotek(bardziej znanych zalicza sie- rura. Viva, depo,Iguana, Don Kichot, utopia- dla tych co by kiedyś odwiedzali Cze-we i chcieli zajrzeć) barów i pub'ów też jest dużo, nawet bardzo. Pozatym fani sportu mogą isć na żużel( Włókniarz) piłkę nożną(RKS Raków) siatkówa(AZS). Czasami odbywają się koncert, moze nie jakiś sławnych zespołów, ale zawsze to coś. Ostatnio był u nas: Mezo, T.Love, Lady Pank, Manam, K. Kowalska. ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no i sterryzowalam swojego chlopaka, ktory planowal wyjechac do Warszawy albo gdzies jeszcze dalej po studiach - albo zostaje tu ze mna, albo niech sobie sam jedzie :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam we Wroclawiu, wiec nie wiem, czy moge sie wypowiadac, bo to dosc duze miasto, wiec imprez roznego typu nie brakuje....
Prywatnie kocham to miasto coraz bardziej! Ciagle sie tu cos dzieje, nasz piekny Rynek czasami az przypomina mi Jeema-El-Fna w Marakeszu, bo co tam sie nie dzieje ostatnio (polecam zwlaszcza genialne wystepy Acoustic Travel Band)... I ciagle powstają nowe miejsca, niektore tak schowane i niepozorne a odkrywają niesamowite wnetrza i atmosferę... ![]() ![]() I uwielbiam w nim ta jedyną w swoim rodzaju studencką atmosferę z barem Mewa i Miś na czele ![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
w moim mieście jest mnóstwo barów, 2pizzerie,jakieś kluby dla seniorów,kluby dla dzieciaków,2cukiernie,par k w którym czasem są festyny,jakieś zakony, dom dla księży emerytów i chyba4kościoły,1supermark et,3bazary,mnóstwo lumpeksów i będzie kino ale jak narazie jest wielka dziura na2 poziomowy parking
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
W moim mieście najbardziej się rzucają super- i hiper- markety i przede wszystkim lumpeksy. Dużo jest barów, jedna kawiarnia, jedno kino w którym filmy są 4miesiące po premierze. A na dni miasta była nawet Doda ...... Niedługo występuje kabaret Ani Mru Mru. Imprez trochę organizują jakieś rozpoczęcie i zakończenie lata kilka innych. Dużo grup w MDK: tetralne, plastyczne, śpiew i wiele innych. Choć miasto tylko ok 20tys mamy marketów na 60tys.. :// a i zapomniałam dodać o pizzeriach - też bardzo dużo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
w nowym Forum nie ma kina ? wykłady w willi Caro wystawy w Zameczku Piastowskim w Kanie tez organizowali sympatyczne imprezy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Trochę kultury w moim mieście jest... Najbardziej uwielbiam wszelkie teatry, muzea (sztuki współczesnej np.) no i kina oczywiście
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.