|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Problem z pojeniem kotow
Potrzebuje porady.
Mam 2 koty - oba kocury, 2 i 3 latka. Kochane plusze ale strzelaja focha jesli chodzi o picie. Z miski nie chca pic. Tylko woda biezaca z kranu im pasuje ew. woda, ktorej absolutnie pic nie powinny (czyli np. wyrzygana przez pralke woda z proszkiem i plynem, woda do mycia podlogi etc.) - przeganiam oczywiscie ale zawsze probuja taka wode pic. Z kranowa zasadniczo nie byloby problemu gdyby 1. ta woda rzeczywiscie byla dobra (a nie jest) i 2. gdyby to nie bylo jednak totalna marnacja.. ![]() ![]() W desperacji rozwazam juz zakup mini fontanny .... ![]() Nat
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Problem z pojeniem kotow
![]() ![]() Kiedyś ktoś zalecił kupić miseczke z gumą od spodu, żeby, kiedy miseczka się przesunie, woda nie została wylana. Miski z gumą od spodu są stabilne, w niewielkim stopniu "przyklejają się" do podłogi, więc kotek mógłby sobie nie poradzić z wylewaniem. A jak jest u nich z piciem mleka? Mleko też wylewają? I czy wypijały wcześniej wodę z miseczek? Może im własnie woda z kranu lepiej smakuje? Dla kotka to atrakcja jak woda jest w ruchu. Szczególnie jeśli kotek spędza niemal całe dnie w domu. Więc jakby "z nudów" się nią bawi.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Koty chyba maja to do siebie,ze lubia pić ze wszystkich miejsc oprocz miski na podlodze.Dlatego moje nie maja miski
![]() Mysle,ze mozesz pokombinowac z ustawianiem miski w nietypowych miejsach .ew dawac im w innych naczyniach I tak moje 2 pija wode z filizanki ,ktora zawsze stoi w jednej komorze zlewu,natomiast moja mama daje kotu w szklance ,ktora stoi na ziemi (sukces ![]() ![]() Znormalnej kociej miski na ziemi nigdy nie chcialy pic i tez wynajdywaly inne sposoby(jeden czasem pije z kranu ale wode mamy dobra,albo z zatkanego zlewu ,drugi czasem zlizuje kropeki) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Raczej nie nudza sie (tak mysle) - maja siebie nawzajem i mase zabawek i drapakow. Choc z kotami to nigdy nie wiadomo. Ja sie doszukuje w tym instynktu - woda plynaca jest zwykle bardziej czysta niz stojaca wiec naturalnie wybieraja taka. Choc z drugiej strony jak widze ze sie zabieraja do wody do mycia podlogi to sie zastanawiam czy w ogole maja instynkt samozachowawczy
![]() Mleko pily ale tylko to dla kotow. Poza tym dostaja miekkie zarlo i rozne "smakolyki" Wczesniej mielismy tylko czarnego pluszaka i on pil wode z michy - nauczyl sie od rudzielca ze woda z kranu lepsza... ![]() Bess - dzieki za podpowiedz. Miska to nie jest tradycyjna dla kotow tylko bulionowka ![]() Nat
Not all those who wander are lost. MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ! ![]() Legite aut Perite! Edytowane przez d'ou vient le vent Czas edycji: 2008-05-25 o 23:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie nauczysz picia z michy
![]() Mini fontanna moze sie sprawdzic, wkoncu leci z niej woda biezaca. Ale nie gwarntuje, nie mialam w uzyciu nigdy. A co do picia wody z misek w nietypowych miejscach, to koty bylego pija z miski uwtawionej w wannie ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Myślałam,ze tylko ja mam takiego dziwoląga a wychodzi na to,że u nich to normalka.Moja też nie napiła się z miski ,tylko z lekko odkręconego kranu.Czasami ze szklanki,wazon z kwiatami itp.
Przeszło jej to w momencie pojawienia się psa.Podkradanie wody z psiej miski to jest to co tygryski lubią najbardziej. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
d'ou vient le vent - mini fontanna to może być dopiero sensacja
![]() PS. dołączam moją młodą do klubu kranowych (li i jedynie), z grubolem zero problemów - pije z miseczki z takim namaszczeniem, jakby co najmniej wodę święconą łykał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Z fintanna to chodzi mi o cos takiego http://www.gardenplanet.pl/grafiki/a...sumiorange.jpg
ale mniej tandetny wzor i bez olejkow/mgly i innych dupereli ![]() Dziala przestawianie michy w "niedozwolone" miejsce - tzn w innym miejscu niz zwykle i z dala od mich z zarciem. ![]() ![]() Nat
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Jeśli macie problem z pojeniem to tu macie specjalną fintannę dla zwierzaka http://animalia.pl/produkt.php?id=4370&kat=48 sprawdzone i koleżanka zadowolona. A jej kicia jeszcze bardziej
![]() jest jeszcze taka http://animalia.pl/produkt.php?id=11915&kat=48 ale tej nie znam
Kramik "kupujesz - ratujesz" Kliknij Szydełkujesz, wyszywasz, tworzysz scrapki lub inne rękodzieło? Masz w domu niepotrzebne drobiazgi? Możesz je nam przekazać, a my wystawimy je do sprzedaży, z której dochód pójdzie na ratowanie życia zwierząt. Wyślijdo mnie pw lub mail. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Margo !!!!! Dzieki ogromne!!! Kupuje na animaliach regularnie ale jakos mi ta fontanna umknela - dokladnie o cos takiego mi chodzilo!!!
Nat
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
U mnie problem z wylewaniem wody się skończył po tym jak Kicia zaczęła wypijać wodę z filiżanki... Kiedy otrzymała od narzecza własną, przestała już wylewać. Kilka razy dał inną niż poprzednio i od tamtej pory pijemy już tylko w kubkach.
To właściwie klasyczny dowód na to jak z kocicy można zrobić księżniczkę, idąc jej na ustępstwo. Chociaż lepsze to niż zalana podłoga. ![]() Mam ochotę na porządne filiżanki z białej porcelany, ale teraz to się poważnie obawiam czy będzie można z nich pić... ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
należy tez pamietac o tym, iz niektóre koty maja wrazliwe "wąsy" i wtedy tzreba im dawać wodę w duzych miskach lub poidełkach/fontannach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Moja kotka gdy mieszkalismy w Irlandii i miala mozliwosc wychodzenia przed dom, piła głównie z kałuży badz doniczek podwórkowo-ogrodowych w których zbierała się woda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.