Problem z pojeniem kotow - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-25, 18:49   #1
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Problem z pojeniem kotow

Potrzebuje porady.
Mam 2 koty - oba kocury, 2 i 3 latka. Kochane plusze ale strzelaja focha jesli chodzi o picie. Z miski nie chca pic. Tylko woda biezaca z kranu im pasuje ew. woda, ktorej absolutnie pic nie powinny (czyli np. wyrzygana przez pralke woda z proszkiem i plynem, woda do mycia podlogi etc.) - przeganiam oczywiscie ale zawsze probuja taka wode pic. Z kranowa zasadniczo nie byloby problemu gdyby 1. ta woda rzeczywiscie byla dobra (a nie jest) i 2. gdyby to nie bylo jednak totalna marnacja.. Probowalismy mineralnej, przegotowanej, odstanej, filtrowanej kranowy i nic. Miska z piciem jest oprotestowana. Zmienialismy miche - rozmiar (wieksza i mniejsza) i tez nic Kilkakrotnie nawet przewracali miche i rozlewali wode na znak protestu. Nie wiem co jest. Zaznaczam ze do mycia kocich naczyn nie uzywam niczego mocno pachnacego i myje je regularnie (zwykle woda z plynem do naczyn, miski sa porcelanowe i nie maja zapachu).

W desperacji rozwazam juz zakup mini fontanny .... Doradzcie jak przekonac koty do korzystania z michy.

Nat

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-25, 22:21   #2
usmiechajsie
Przyczajenie

Dot.: Problem z pojeniem kotow

Nie mogę się nie uśmiechnąć jak o tym czytam. Wiem coś o tym.

Kiedyś ktoś zalecił kupić miseczke z gumą od spodu, żeby, kiedy miseczka się przesunie, woda nie została wylana. Miski z gumą od spodu są stabilne, w niewielkim stopniu "przyklejają się" do podłogi, więc kotek mógłby sobie nie poradzić z wylewaniem.

A jak jest u nich z piciem mleka? Mleko też wylewają?
I czy wypijały wcześniej wodę z miseczek? Może im własnie woda z kranu lepiej smakuje? Dla kotka to atrakcja jak woda jest w ruchu. Szczególnie jeśli kotek spędza niemal całe dnie w domu. Więc jakby "z nudów" się nią bawi.
Stary 2008-05-25, 22:28   #3
bess
Zakorzenienie

Koty chyba maja to do siebie,ze lubia pić ze wszystkich miejsc oprocz miski na podlodze.Dlatego moje nie maja miski
Mysle,ze mozesz pokombinowac z ustawianiem miski w nietypowych miejsach .ew dawac im w innych naczyniach
I tak moje 2 pija wode z filizanki ,ktora zawsze stoi w jednej komorze zlewu,natomiast moja mama daje kotu w szklance ,ktora stoi na ziemi (sukces) bo wczesniej pił z mini akwarium ze szklana rybką
Znormalnej kociej miski na ziemi nigdy nie chcialy pic i tez wynajdywaly inne sposoby(jeden czasem pije z kranu ale wode mamy dobra,albo z zatkanego zlewu ,drugi czasem zlizuje kropeki)
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-25, 22:31   #4
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Raczej nie nudza sie (tak mysle) - maja siebie nawzajem i mase zabawek i drapakow. Choc z kotami to nigdy nie wiadomo. Ja sie doszukuje w tym instynktu - woda plynaca jest zwykle bardziej czysta niz stojaca wiec naturalnie wybieraja taka. Choc z drugiej strony jak widze ze sie zabieraja do wody do mycia podlogi to sie zastanawiam czy w ogole maja instynkt samozachowawczy
Mleko pily ale tylko to dla kotow. Poza tym dostaja miekkie zarlo i rozne "smakolyki" Wczesniej mielismy tylko czarnego pluszaka i on pil wode z michy - nauczyl sie od rudzielca ze woda z kranu lepsza...
Bess - dzieki za podpowiedz. Miska to nie jest tradycyjna dla kotow tylko bulionowka Poprobuje z przestawianiem w roznie miejsca.

Nat

Legite aut Perite!

Edytowane przez d'ou vient le vent
Czas edycji: 2008-05-25 o 23:07
Stary 2008-05-26, 09:14   #5
czarny kot
Zakorzenienie

Nie nauczysz picia z michy Moj tez tak ma, tez walczylam, ale futrzak wygral. Tylko woda z kranu i tylko na umywalce...
Mini fontanna moze sie sprawdzic, wkoncu leci z niej woda biezaca. Ale nie gwarntuje, nie mialam w uzyciu nigdy.
A co do picia wody z misek w nietypowych miejscach, to koty bylego pija z miski uwtawionej w wannie

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 11:58   #6
Zielona30
Zakorzenienie

Myślałam,ze tylko ja mam takiego dziwoląga a wychodzi na to,że u nich to normalka.Moja też nie napiła się z miski ,tylko z lekko odkręconego kranu.Czasami ze szklanki,wazon z kwiatami itp.
Przeszło jej to w momencie pojawienia się psa.Podkradanie wody z psiej miski to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Zielona30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 18:37   #7
201607211724
Konto usunięte

d'ou vient le vent - mini fontanna to może być dopiero sensacja

PS. dołączam moją młodą do klubu kranowych (li i jedynie),
z grubolem zero problemów - pije z miseczki z takim namaszczeniem, jakby co najmniej wodę święconą łykał
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-26, 19:03   #8
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Z fintanna to chodzi mi o cos takiego http://www.gardenplanet.pl/grafiki/a...sumiorange.jpg
ale mniej tandetny wzor i bez olejkow/mgly i innych dupereli Taki wodopoj z kamykie. Wode moge zmieniac 1 dziennie.
Dziala przestawianie michy w "niedozwolone" miejsce - tzn w innym miejscu niz zwykle i z dala od mich z zarciem. Na razie postaram sie ich przechytrzyc - jak sie przyzwyczaja to fontanna

Nat

Legite aut Perite!
Stary 2008-05-28, 18:33   #9
Margo05
Rozeznanie

Jeśli macie problem z pojeniem to tu macie specjalną fintannę dla zwierzaka http://animalia.pl/produkt.php?id=4370&kat=48 sprawdzone i koleżanka zadowolona. A jej kicia jeszcze bardziej
jest jeszcze taka http://animalia.pl/produkt.php?id=11915&kat=48 ale tej nie znam

Szydełkujesz, wyszywasz, tworzysz scrapki lub inne rękodzieło? Masz w domu niepotrzebne drobiazgi? Możesz je nam przekazać, a my wystawimy je do sprzedaży, z której dochód pójdzie na ratowanie życia zwierząt. Wyślijdo mnie pw lub mail.

Margo05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 20:03   #10
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Margo !!!!! Dzieki ogromne!!! Kupuje na animaliach regularnie ale jakos mi ta fontanna umknela - dokladnie o cos takiego mi chodzilo!!!

Nat

Legite aut Perite!
Stary 2010-03-17, 00:31   #11
usmiechajsie
Przyczajenie

U mnie problem z wylewaniem wody się skończył po tym jak Kicia zaczęła wypijać wodę z filiżanki... Kiedy otrzymała od narzecza własną, przestała już wylewać. Kilka razy dał inną niż poprzednio i od tamtej pory pijemy już tylko w kubkach.
To właściwie klasyczny dowód na to jak z kocicy można zrobić księżniczkę, idąc jej na ustępstwo. Chociaż lepsze to niż zalana podłoga.

Mam ochotę na porządne filiżanki z białej porcelany, ale teraz to się poważnie obawiam czy będzie można z nich pić...
Stary 2010-03-17, 07:21   #12
sunshain
Wtajemniczenie

należy tez pamietac o tym, iz niektóre koty maja wrazliwe "wąsy" i wtedy tzreba im dawać wodę w duzych miskach lub poidełkach/fontannach
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-18, 09:27   #13
marea
Wtajemniczenie

Moja kotka gdy mieszkalismy w Irlandii i miala mozliwosc wychodzenia przed dom, piła głównie z kałuży badz doniczek podwórkowo-ogrodowych w których zbierała się woda , teraz mieszkając w bloku pije juz z miseczki nie majac innej alternatywy, młody z kolei pije jak smok tez z miseczki ale czasem tez ta miska sie bawi i ja wylewa, krany raczej ich nie interesują
marea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości