| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2008-05-25, 19:49 | #1 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-05 
				 | Problem z pojeniem kotow

Potrzebuje porady. Mam 2 koty - oba kocury, 2 i 3 latka. Kochane plusze ale strzelaja focha jesli chodzi o picie. Z miski nie chca pic. Tylko woda biezaca z kranu im pasuje ew. woda, ktorej absolutnie pic nie powinny (czyli np. wyrzygana przez pralke woda z proszkiem i plynem, woda do mycia podlogi etc.) - przeganiam oczywiscie ale zawsze probuja taka wode pic. Z kranowa zasadniczo nie byloby problemu gdyby 1. ta woda rzeczywiscie byla dobra (a nie jest) i 2. gdyby to nie bylo jednak totalna marnacja..  Probowalismy mineralnej, przegotowanej, odstanej, filtrowanej kranowy i nic. Miska z piciem jest oprotestowana. Zmienialismy miche - rozmiar (wieksza i mniejsza) i tez nic  Kilkakrotnie nawet przewracali miche i rozlewali wode na znak protestu. Nie wiem co jest. Zaznaczam ze do mycia kocich naczyn nie uzywam niczego mocno pachnacego i myje je regularnie (zwykle woda z plynem do naczyn, miski sa porcelanowe i nie maja zapachu). W desperacji rozwazam juz zakup mini fontanny ....  Doradzcie jak przekonac koty do korzystania z michy. Nat 
				__________________ Not all those who wander are lost. MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!  Legite aut Perite! | 
|     |   | 
|  2008-05-25, 23:21 | #2 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-05 
				 | 

Dot.: Problem z pojeniem kotow

Nie mogę się nie uśmiechnąć jak o tym czytam. Wiem coś o tym.  Kiedyś ktoś zalecił kupić miseczke z gumą od spodu, żeby, kiedy miseczka się przesunie, woda nie została wylana. Miski z gumą od spodu są stabilne, w niewielkim stopniu "przyklejają się" do podłogi, więc kotek mógłby sobie nie poradzić z wylewaniem. A jak jest u nich z piciem mleka? Mleko też wylewają? I czy wypijały wcześniej wodę z miseczek? Może im własnie woda z kranu lepiej smakuje? Dla kotka to atrakcja jak woda jest w ruchu. Szczególnie jeśli kotek spędza niemal całe dnie w domu. Więc jakby "z nudów" się nią bawi. 
				__________________  All rights reserved.  | 
|     |   | 
|  2008-05-25, 23:28 | #3 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-06 
				 | 

Koty chyba maja to do siebie,ze lubia pić ze wszystkich miejsc oprocz miski na podlodze.Dlatego moje nie maja miski  Mysle,ze mozesz pokombinowac z ustawianiem miski w nietypowych miejsach .ew dawac im w innych naczyniach I tak moje 2 pija wode z filizanki ,ktora zawsze stoi w jednej komorze zlewu,natomiast moja mama daje kotu w szklance ,ktora stoi na ziemi (sukces  ) bo wczesniej pił z mini akwarium ze szklana rybką  Znormalnej kociej miski na ziemi nigdy nie chcialy pic i tez wynajdywaly inne sposoby(jeden czasem pije z kranu ale wode mamy dobra,albo z zatkanego zlewu ,drugi czasem zlizuje kropeki) | 
|     |   | 
|  2008-05-25, 23:31 | #4 | 
				 | 

Raczej nie nudza sie (tak mysle) - maja siebie nawzajem i mase zabawek i drapakow. Choc z kotami to nigdy nie wiadomo. Ja sie doszukuje w tym instynktu - woda plynaca jest zwykle bardziej czysta niz stojaca wiec naturalnie wybieraja taka. Choc z drugiej strony jak widze ze sie zabieraja do wody do mycia podlogi to sie zastanawiam czy w ogole maja instynkt samozachowawczy    Mleko pily ale tylko to dla kotow. Poza tym dostaja miekkie zarlo i rozne "smakolyki" Wczesniej mielismy tylko czarnego pluszaka i on pil wode z michy - nauczyl sie od rudzielca ze woda z kranu lepsza...   Bess - dzieki za podpowiedz. Miska to nie jest tradycyjna dla kotow tylko bulionowka  Poprobuje z przestawianiem w roznie miejsca. Nat 
				__________________ Not all those who wander are lost. MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!  Legite aut Perite! Edytowane przez d'ou vient le vent Czas edycji: 2008-05-26 o 00:07 | 
|     |   | 
|  2008-05-26, 10:14 | #5 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-01 Lokalizacja: Piaseczno k. Wawy 
				 | 

Nie nauczysz picia z michy  ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) Moj tez tak ma, tez walczylam, ale futrzak wygral. Tylko woda z kranu i tylko na umywalce... Mini fontanna moze sie sprawdzic, wkoncu leci z niej woda biezaca. Ale nie gwarntuje, nie mialam w uzyciu nigdy. A co do picia wody z misek w nietypowych miejscach, to koty bylego pija z miski uwtawionej w wannie ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  
				__________________ Dawno temu kotom oddawano boską cześć. Koty nigdy tego nie zapomniały. Wątek z biżuterią | 
|     |   | 
|  2008-05-26, 12:58 | #6 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-08 Lokalizacja: Sosnowiec 
				 | 

Myślałam,ze tylko ja mam takiego dziwoląga a wychodzi na to,że u nich to normalka.Moja też nie napiła się z miski ,tylko z lekko odkręconego kranu.Czasami ze szklanki,wazon z kwiatami itp. Przeszło jej to w momencie pojawienia się psa.Podkradanie wody z psiej miski to jest to co tygryski lubią najbardziej. ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  | 
|     |   | 
|  2008-05-26, 19:37 | #7 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2005-06 
				 | 

d'ou vient le vent - mini fontanna to może być dopiero sensacja  PS. dołączam moją młodą do klubu kranowych (li i jedynie), z grubolem zero problemów - pije z miseczki z takim namaszczeniem, jakby co najmniej wodę święconą łykał   | 
|     |   | 
|  2008-05-26, 20:03 | #8 | 
				 | 

Z fintanna to chodzi mi o cos takiego http://www.gardenplanet.pl/grafiki/a...sumiorange.jpg ale mniej tandetny wzor i bez olejkow/mgly i innych dupereli  Taki wodopoj z kamykie. Wode moge zmieniac 1 dziennie. Dziala przestawianie michy w "niedozwolone" miejsce - tzn w innym miejscu niz zwykle i z dala od mich z zarciem.  Na razie postaram sie ich przechytrzyc - jak sie przyzwyczaja to fontanna  Nat 
				__________________ Not all those who wander are lost. MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!  Legite aut Perite! | 
|     |   | 
|  2008-05-28, 19:33 | #9 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2006-10 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Jeśli macie problem z pojeniem to tu macie specjalną fintannę dla zwierzaka http://animalia.pl/produkt.php?id=4370&kat=48 sprawdzone i koleżanka zadowolona. A jej kicia jeszcze bardziej   jest jeszcze taka http://animalia.pl/produkt.php?id=11915&kat=48 ale tej nie znam 
				__________________ Kramik "kupujesz - ratujesz" Kliknij  Szydełkujesz, wyszywasz, tworzysz scrapki lub inne rękodzieło? Masz w domu niepotrzebne drobiazgi? Możesz je nam przekazać, a my wystawimy je do sprzedaży, z której dochód pójdzie na ratowanie życia zwierząt. Wyślijdo mnie pw lub mail. | 
|     |   | 
|  2008-05-28, 21:03 | #10 | 
				 | 

Margo !!!!! Dzieki ogromne!!! Kupuje na animaliach regularnie ale jakos mi ta fontanna umknela - dokladnie o cos takiego mi chodzilo!!!  Nat 
|     |   | 
|  2010-03-17, 01:31 | #11 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-05 
				 | 

U mnie problem z wylewaniem wody się skończył po tym jak Kicia zaczęła wypijać wodę z filiżanki... Kiedy otrzymała od narzecza własną, przestała już wylewać. Kilka razy dał inną niż poprzednio i od tamtej pory pijemy już tylko w kubkach. To właściwie klasyczny dowód na to jak z kocicy można zrobić księżniczkę, idąc jej na ustępstwo. Chociaż lepsze to niż zalana podłoga.   Mam ochotę na porządne filiżanki z białej porcelany, ale teraz to się poważnie obawiam czy będzie można z nich pić...   
				__________________  All rights reserved.  | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2010-03-17, 08:21 | #12 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-09 Lokalizacja: PL 
				 | 

należy tez pamietac o tym, iz niektóre koty maja wrazliwe "wąsy" i wtedy tzreba im dawać wodę w duzych miskach lub poidełkach/fontannach

| 
|     |   | 
|  2010-03-18, 10:27 | #13 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2006-04 Lokalizacja: Gdansk 
				 | 

Moja kotka gdy mieszkalismy w Irlandii i miala mozliwosc wychodzenia przed dom, piła głównie z kałuży badz doniczek podwórkowo-ogrodowych w których zbierała się woda   , teraz mieszkając w bloku pije juz z miseczki nie majac innej alternatywy, młody z kolei pije jak smok tez z miseczki ale czasem tez ta miska sie bawi i ja wylewa, krany raczej ich nie interesują   | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.