|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Corporate Wellness, słyszałyście?
Hej dziewczyny
Słyszałyście o czymś takim jak Corporate Wellness? Jest to dość nowy trend, który przyszedł do nas z zachodu. Firmy zaczynają dbać o zdrowie i dobre samopoczucie swoich pracowników zapewniając konsultacje medyczne, fitness, masaże, dietę i warsztaty trwale zmieniające styl życia na zdrowszy. A jak to jest u Was w pracy? Dbają o Wasze emocję, zdrowie? Pozdrawiam Was gorąco i czekam na Wasze opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Corporate Wellness, słyszałyście?
eee corporate lifestyle mnie nie interesi.
czulabym sie jak kurczak na tasmie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Zamiast wydawać kase na coś czego pracowicy nie potrzebują lub nie chcą lepiej daliby kazdemu podwyżke i zaraz pracownicy byli by zdrowisi i bardziej zmotywowani- ale jak to zwykle lepiej wywalić kasę na bzdury- siedza w kadrach i wymyslają psychologiczne pierdoły :-/
A w małych polskichmałych firmach zwyczajnie szefa na to nie stać na takie przyjemności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
To nie są psychologiczne pierdoły. Na zachodzie to standard dbałości o pracownika. W końcu w pracy spędzasz cały dzień. Lepiej w godziwych warunkach. Ma znaczenie czy Cię szanują i dbają o Twoje potrzeby czy wyciskają jak cytrynę, a jak padniesz - to do widzenia i następny proszę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja bym wolała więcej zarabiać i sama sobie te przyjemności zapewnić, bo co mi po masażu jak nie ma co do garnka włożyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak będziemy to wtedy możemy myslec o masażu w trakcie pracy nawet w Biedronce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
PO Twojej malej ilości wypowiedzi mam nadzieję, że nie wyjedziesz tu zaraz z jakąś reklamą
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Buc
|
ale, że jak zapewniają ten fitness czy konsultacje medyczne? w sensie w godzinach pracy?
![]()
![]() |
#9 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Nie uważasz, że to dobry sposób na zregenerowanie sił i odstresowanie się? Może wtedy przyjdą pomysły, jak załatać lukę w budżecie. Może to jest jakiś sposób. Cytat:
![]() ![]() Czytałam o paru firmach, które się tym zajmują (ale nazw nie przytoczę, właśnie, dlatego, żeby nie było, że coś reklamuję:P), i zaciekawił mnie ten temat. ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
A ja mogę dokładnie powiedzieć jaka firma postępuje w taki sposób i nikt się stamtąd nie chce zwolnić. I szczerze? uważam, że warto o tym rozmawiać i uświadamiać ludziom jak może być a jak jest.
Poczytajcie sobie, szczerze zachęcam: Opisał to jakiś bloger: http://natemat.pl/101397,ludzie-z-ma...ch-pracownikow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Buc
|
Cytat:
a po wymasunku a godz pracy zostajemy jeszcze +1h. ![]() niekoniecznie.
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
nie interesują mnie takie rzeczy. Nie lubię sportów wiec mam w nosie karnety. Jak bede chcieć pojeździć na rowerze raz w roku czy w czasie urlopu pochlapać się nad wodą to multisport mi do tego potrzebny nie jest
![]() ![]() Pakiet medyczny... cóż nie wiem jak to działa nie mialam z tym do czynienia. O ile moglabym wybrac miejsce i lekarza jakiego chce to czemu nie. Gorzej jęsli narzucano by mi klinikę x i lekarza y. Najlepsza jest po prostu nagroda w postaci kasy ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warsztaty dotyczace zdrowia fizycznego i psychicznego Darmowe konsultacje u psychologa Firma tez ciagle organizuje grupowe konkursy i stara sie zachecic pracownikow do uczestnictwa:bieganie,row er itp Jeszcze z tego nie korzystalam bo wiekszosc jest poza praca,nie w trakcie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
W mojej pracy działa coś takiego (korporacja w PL). Poza standardem w postaci kart multisport i prywatnej opieki lekarskiej mamy zapewniane świeże owoce za darmo, darmowe masaże w ciągu pracy, możliwość uprawiania dowolnego sportu zespołowego wieczorami (firma wynajmuje sale, sprzęt, do niektórych dyscyplin również trenera). Czasem dostajemy świeżo wyciskany sok za darmo, ostatnio były bony do starbucks, są co jakiś czas spotkania z dietetykami, specjalistami fitness, fizjoterapeutami dla chętnych. Mamy w biurze miejsca do wypoczynku, teraz mają postawić jeszcze piłkarzyki.
Można by tak jeszcze wymieniać, bo jest tego trochę, ale to wszystko nie sprawia, że pracownicy bardziej cenią swoją pracę i nie chcą odchodzić z firmy (co ktoś zasugerował wyżej). Powiedziałabym, że cały ten program jest frustrujący, bo nikt oprócz HRów i pracowników administracyjnych nie ma czasu korzystać z większości przywilejów, a co chwile jesteśmy zasypywani mailami o kolejnym "fantastycznym" spotkaniu z trenerami fitness. Projekty same się nie zamkną, ludzie i tak pracują po godzinach, więc wychodzenie na godzinne spotkanie z kimkolwiek jest ostatecznie praktycznie niemożliwe. Zamiast całej tej otoczki "dbania o pracownika" wolałabym konkretny bonus w formie pieniężnej niż te całe Corporate Wellness, z którego i tak ostatecznie korzystają tylko wybrani. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawda? Cytat:
---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Jest łatwo, tylko trzeba chcieć. A porównując ile korpo potrafi wydać na bzdurne szkolena czy imprezy , a zwykly pracownik nie moze sie 100 zł podwyżki doprosić to robi się to mega osmieszjaące i wstrętne, ale tego HR i góra nie dostrzega bo przecież im jest dobrze. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Odnioslam wrazenie, ze sgibon, oraz Katarzyna KJ, to jedna osoba, prowadzaca ze soba konwersacje. Podobny styl wypowiedzi, identyczne niemal poglady, po 3/4 posty na glowe... hmm... nowy styl reklamy?
A zeby nie bylo, ze nie na temat, chocby korpo kusilo mnie basenem, silownia, masazem, i tak praca tam to nie dla mnie. Za basen moge zaplacic sama, nie ma potrzeby, aby robila to za mnie firma. I podobne rzeczy w korpo, nie sa z zalozenia dla wszystkich pracownikow. Szary pracownik ma, ile, 15-45 minut przerwy? Strasznie duzo. Wszystkie udogodnienia robione sa pod managderow, itp. ktorzy moga sobie na to pozwolic, pracujac mniej, ewentualnie majac dluzsze przerwy.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko widziałam opcję, że firmy podpisują umowę z jakimiś tam salonami odnowy biologicznej i rozdają pracownikami kupony zniżkowe.
Jak firmę stać, to całkiem niegłupie choć jak ktoś słusznie zauważył- wolałąbym podwyżkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
amen, w sumie do tego to się dla mnie sprowadza
![]() znajomi już mówią, że pracują w korpokołchozie , bez takich atrakcji zostają po godzinach. Czyli - od czasu do czasu człowiek sobie wyjdzie po 12 godzin pracy, bo wpadną nadgodziny, a dodatkowo masażyk i warsztaty? Błagam.. I autentycznie, jak słyszę hasła o warsztatach-sratach dot. rozwoju, to mam ochotę parsknąć...
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A to, że mam podobne poglądy z jakąś osobą to od razu oznacza, że to ta sama osoba? Równie dobrze, możesz tak powiedzieć o osobach, które chcą podwyżki zamiast tego programu.. A ja uważam, że jeśli podwyżki nie ma, to lepszy taki program niż nic. Ale kto co lubi ![]() Najgorsze jest to, ze u nas w kraju, pracodawca płaci ile chce, bo przecież do pracy znajdzie innych chętnych. Ale z drugiej strony, my tez boimy sie powalczyć o swoje i mamy przekonanie, że trzeba siedzieć cicho i cieszyć się z tego co mamy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale styl wypowiedzi macie identyczny i czytajac posty, nigdy nie patrze na nicki, i od samego poczatku wydawalo mi sie, ze to jedna osoba.
![]() |
![]() |
#23 | ||
Buc
|
Cytat:
![]() Cytat:
walczyć to sobie można w małej firemce. w korpo masz określone procerudy i procesy dzięki, którym możesz iść wyżej albo przeusnąć się w poziomej strukturze. bo nie wiem gdzie sypią podwyżką dla samego sypania.
![]() |
![]() |
#24 |
Przyjaciółka KWC
|
U mnie w korporacji - jak to brzmi
![]() ![]() ![]() Osobiście zamieniłabym cały ten pakiet na konkretną podwyżkę, ale nie powiem fajne są te akcje, a z multisporta i pakietu medycznego regularnie korzystam.
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wellness, multig*wno i inne atrakcje sa oplacane z funduszu socjalnego. na fundusz korpo musi placic i nie ma to nic wspolnego z pensja dla pracownika.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
A jeśli chodzi o korporacje i "sypanie podwyżkami" to nie rozumiem o co Ci chodzi.. wiadomo, że jak nic nie robisz, albo nie wykazujesz żadnej inicjatywy to nie ma co liczyć na bonusy. Nie ma nic za darmo. Ale jeśli się starasz to masz z tego korzyści, chyba to logiczne. Oo widzisz, bardzo dobre podsumowanie! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Buc
|
Cytat:
rozumiem, że zawsze wykazanie incjatywty w korpo skutkuje podwyżką? ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Oczywiście, niech korporacja zawładnie już kompletnie całym życiem swoich szczurków, nawet ich teoretycznie wolnym czasem.
Niech dadzą ludziom po prostu odpocząć, czytaj: nie pozwalają gnić w robocie naście godzin, a i jeszcze dodatkowych parę w domu w papierach. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-06-05 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Buc
|
Cytat:
szansa jest zawsze. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.