|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Księgarnia i niezrealizowane zamówienie
Przepraszam, jeśli wybrałam zły dział, ale sytuacja jest dość "nietypowa".
Co roku zamawiam dla rodzeństwa podręczniki przez internet. Są to ogromne kwoty, bo dzieci jest 6 (rodzina zastępcza) i mamie jest najwygodniej odbierać zbiorcze zamówienie w domu. Wybrałam księgarnię i przelałam pieniądze za książki, które zamówiłam. Na stronie widnieje okres zamówienia -2 dni robocze. Na książki czekaliśmy 2 tygodnie. Wysłałam kilka maili - zero odpowiedzi. Dzwoniłam przez kilka dni - raz ktoś odebrał i dowiedziałam się, że z jedną książką jest problem - nie została jeszcze sprowadzona z Warszawy. Wysłano mi pozostałe i kazano czekać. I tu pojawia się problem. Minęły już ponad 2 tygodnie od tamtej rozmowy, a książki dalej nie ma. Znów nie mogę się tam dodzwonić - jednego dnia np. ciągle odrzucali moje połączenia. Wczoraj miła pani poinformowała mnie, że zajmie się sprawą i za 5 minut do mnie oddzwoni - oczywiście nie zrobiła tego ani wczoraj, ani dziś. Uprzedzając pytania o opiniach księgarni - zapoznałam się z nimi na stronie, nie wiedziałam jednak, że moderator regularnie kasuje negatywne komentarze. Moje 2 negatywne opinie również zostały usunięte - czyli ktoś jednak regularnie to czyta. Co robić dalej? Księgarnia na swojej stronie oznaczyła status zamówienia jako "zrealizowane". Walczyć czy jednak odpuścić? Wiem, że książkę musimy kupić drugą, ale jestem z natury upartym człowiekiem i uważam, że z umowy każdy powinien się wywiązać. Miałyście może podobne sytuacje? Czy istnieje jakiś sposób, by "zmusić" ich do wysłania książki lub zwrotu pieniędzy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
damn good coffee
|
Dot.: Księgarnia i niezrealizowane zamówienie
Nie odpuszczaj; postrasz UOKiKiem, policją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Zgadzam się w 100%!!
Ależ mnie takie historie denerwują!! Kiedyś miałam taki problem z butami które zamówiłam - chamstwo nic więcej! Na szczęście po moich działaniach tak ich podeszłam że w końcu mi je wysłali. Sk*****ny nic więcej! Skąd się bierze taki element! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny. Jutro będę w podróży ale pojutrze postaram się tam zadzwonić po raz kolejny i po prostu zażądać deklaracji wysyłki lub zwrotu pieniędzy. W przeciwnym razie muszę gdzieś to zgłosić, tak jak proponujecie.
Po prostu jest mi głupio - brat już z tych książek powinien na lekcji korzystać, bo chodzi akurat o matematykę i najbardziej wymagającego nauczyciela. Ja nie mogę iść do sklepu i nie zapłacić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
damn good coffee
|
Nawet teraz, jak masz czas, napisz po prostu maila - zażądaj albo zwrotu gotówki, albo natychmiastowej wysyłki, bo inaczej zgłosisz sprawę 'wyżej'. Często takie maile 'ostrzegawcze' dużo dają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Ja bym napisala dzisiaj maila - ale tak konkretnie ich postrasz, a jutro okolo południa zadzwoń i zarządaj tego co Ci sie należy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Która to księgarnia? Koleżanka tez miała ostatnio z jedną przejścia. Może to ta sama.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Księgarnia to ibook.net.pl
Zamówienia robiłam już czwarty rok z rzędu i pierwszy raz mi się takie coś przytrafiło. Niestety, sama jestem sobie winna - wybrałam najtańszą to teraz mam. Zamawiałam też w legolasie niektóre książki i tutaj było wszystko super, zamówienie na trzeci dzień w domu. Wysłałam maila, jutro i pojutrze będę dzwonić, ale nie odpuszczę. Dzięki za odpowiedzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
damn good coffee
|
daj znać, jak się sprawa skończyła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
No pewnie, że walczyć, dlaczego masz być w plecy chociażby 10zł?
Nie rozumiem takiego olewania klienta, zwłaszcza, że jeśli zamawiacie 6 kompletów książek, to mniemam, że zamówienie było naprawdę duże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Też miałam niedawno takie problemy tylko, że z sukienką. I muszę przyznać , że w takim wypadku bardzo pomaga chociażby straszenie policją. Takie rysy w działalności mogą wpłynąć na reputacje księgarni i na samo słowo "policja" ich nastawienie strasznie szybko się zmienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Miałam niedawno podobny problem. Zamówiłam podkład ( w sklepie internetowym)i po dwóch dniach dowiedziałam się że nie mają go na razie w magazynie i za tydzień maksymalnie mi wyślą. Czekałam cierpliwie. Z tygodnia zrobiły sie cztery. Piszę maile - zero reakcji, dzwonie dzień w dzień - słyszę informację w słuchawce że nie ma takiego numeru. A na stronie strony radośnie widnieje informacja ze produkt można kupić. W sumie juz nawet miałam odpuścić ale zawzięłam sie i stwierdziłam że nie mogę tak tego zostawić. Napisałam do maila w których poinformowałam ich że jesli do jutrzejszego dnia nie dostane odpowiedzi i nie rozwiążą problemu poprzez wysłanie mi produktu bądź zwrotu pieniędzy do pójdę na policję i zgłoszę popełnienie przez nich przestępstwa (wyłudzenia). I niech nie myślą że skoro kwota jest nieduża (ok 50 zł) tak to zostawię - bo mogę moim zgłoszeniem narobić im wiele nieprzyjemnosci.
I wyobraź sobie że po 15 minutach uzyskałam odpowiedź a nastepnego dnia pieniądze były na moim koncie. Dlatego myślę że warto tak napisac - a jesli nie zareagują to naprawdę zgłosić to na policję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Zadzwoń do nich i zażądaj zwrotu pieniędzy, wyznacz konkretny termin - jeśli nie dostaniesz do tego czasu pieniędzy, to idziesz na policję. Nagraj rozmowę, żeby mieć dowód. Możesz powiedzieć, że znasz inne oszukane osoby i wspólnie zgłosicie sprawę (wtedy ta kwota już nie będzie taka mała).
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, dziękuję wam za odpowiedzi.
Zrobiłam, jak radziłyście: wysłałam ostatniego maila z żądaniem natychmiastowego zwrotu pieniędzy, podałam numer konta. Odpowiedzi nie uzyskałam, ale w piątek pieniądze wpłynęły na moje konto. ![]() Przykre, że musiałam tam ciągle wydzwaniać, a moje grzeczne prośby były ciągle zlewane. Dopiero, gdy postraszyłam ich zgłoszeniem sprawy do UOKiK, przestraszyli się i oddali pieniądze. Pozdrawiam was serdecznie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:04.