Księgarnia i niezrealizowane zamówienie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-11, 17:04   #1
Ingenting
Raczkowanie

Księgarnia i niezrealizowane zamówienie

Przepraszam, jeśli wybrałam zły dział, ale sytuacja jest dość "nietypowa".
Co roku zamawiam dla rodzeństwa podręczniki przez internet. Są to ogromne kwoty, bo dzieci jest 6 (rodzina zastępcza) i mamie jest najwygodniej odbierać zbiorcze zamówienie w domu.
Wybrałam księgarnię i przelałam pieniądze za książki, które zamówiłam. Na stronie widnieje okres zamówienia -2 dni robocze. Na książki czekaliśmy 2 tygodnie. Wysłałam kilka maili - zero odpowiedzi. Dzwoniłam przez kilka dni - raz ktoś odebrał i dowiedziałam się, że z jedną książką jest problem - nie została jeszcze sprowadzona z Warszawy. Wysłano mi pozostałe i kazano czekać. I tu pojawia się problem.
Minęły już ponad 2 tygodnie od tamtej rozmowy, a książki dalej nie ma. Znów nie mogę się tam dodzwonić - jednego dnia np. ciągle odrzucali moje połączenia. Wczoraj miła pani poinformowała mnie, że zajmie się sprawą i za 5 minut do mnie oddzwoni - oczywiście nie zrobiła tego ani wczoraj, ani dziś.
Uprzedzając pytania o opiniach księgarni - zapoznałam się z nimi na stronie, nie wiedziałam jednak, że moderator regularnie kasuje negatywne komentarze. Moje 2 negatywne opinie również zostały usunięte - czyli ktoś jednak regularnie to czyta.
Co robić dalej? Księgarnia na swojej stronie oznaczyła status zamówienia jako "zrealizowane".
Walczyć czy jednak odpuścić? Wiem, że książkę musimy kupić drugą, ale jestem z natury upartym człowiekiem i uważam, że z umowy każdy powinien się wywiązać.
Miałyście może podobne sytuacje? Czy istnieje jakiś sposób, by "zmusić" ich do wysłania książki lub zwrotu pieniędzy?
Ingenting jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 17:17   #2
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Księgarnia i niezrealizowane zamówienie

Nie odpuszczaj; postrasz UOKiKiem, policją.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 17:29   #3
Joline
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Nie odpuszczaj; postrasz UOKiKiem, policją.
Zgadzam się w 100%!!

Ależ mnie takie historie denerwują!!
Kiedyś miałam taki problem z butami które zamówiłam - chamstwo nic więcej! Na szczęście po moich działaniach tak ich podeszłam że w końcu mi je wysłali.

Sk*****ny nic więcej!
Skąd się bierze taki element!
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 17:49   #4
Ingenting
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny. Jutro będę w podróży ale pojutrze postaram się tam zadzwonić po raz kolejny i po prostu zażądać deklaracji wysyłki lub zwrotu pieniędzy. W przeciwnym razie muszę gdzieś to zgłosić, tak jak proponujecie.
Po prostu jest mi głupio - brat już z tych książek powinien na lekcji korzystać, bo chodzi akurat o matematykę i najbardziej wymagającego nauczyciela.
Ja nie mogę iść do sklepu i nie zapłacić.
Stary 2013-09-11, 17:52   #5
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Nawet teraz, jak masz czas, napisz po prostu maila - zażądaj albo zwrotu gotówki, albo natychmiastowej wysyłki, bo inaczej zgłosisz sprawę 'wyżej'. Często takie maile 'ostrzegawcze' dużo dają

Stary 2013-09-11, 18:28   #6
Joline
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Nawet teraz, jak masz czas, napisz po prostu maila - zażądaj albo zwrotu gotówki, albo natychmiastowej wysyłki, bo inaczej zgłosisz sprawę 'wyżej'. Często takie maile 'ostrzegawcze' dużo dają
Ja bym napisala dzisiaj maila - ale tak konkretnie ich postrasz, a jutro okolo południa zadzwoń i zarządaj tego co Ci sie należy.
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 20:11   #7
7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c
Konto usunięte

Która to księgarnia? Koleżanka tez miała ostatnio z jedną przejścia. Może to ta sama.
7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 20:18   #8
Ingenting
Raczkowanie

Księgarnia to ibook.net.pl
Zamówienia robiłam już czwarty rok z rzędu i pierwszy raz mi się takie coś przytrafiło. Niestety, sama jestem sobie winna - wybrałam najtańszą to teraz mam. Zamawiałam też w legolasie niektóre książki i tutaj było wszystko super, zamówienie na trzeci dzień w domu.
Wysłałam maila, jutro i pojutrze będę dzwonić, ale nie odpuszczę.
Dzięki za odpowiedzi.
Stary 2013-09-11, 20:21   #9
kawa_zmlekiem
damn good coffee

daj znać, jak się sprawa skończyła

Stary 2013-09-12, 07:08   #10
Dotka90
Zakorzenienie

No pewnie, że walczyć, dlaczego masz być w plecy chociażby 10zł?
Nie rozumiem takiego olewania klienta, zwłaszcza, że jeśli zamawiacie 6 kompletów książek, to mniemam, że zamówienie było naprawdę duże.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 10:17   #11
Garderobianka
Raczkowanie

Też miałam niedawno takie problemy tylko, że z sukienką. I muszę przyznać , że w takim wypadku bardzo pomaga chociażby straszenie policją. Takie rysy w działalności mogą wpłynąć na reputacje księgarni i na samo słowo "policja" ich nastawienie strasznie szybko się zmienia
Garderobianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-12, 12:51   #12
assantea
Raczkowanie

Miałam niedawno podobny problem. Zamówiłam podkład ( w sklepie internetowym)i po dwóch dniach dowiedziałam się że nie mają go na razie w magazynie i za tydzień maksymalnie mi wyślą. Czekałam cierpliwie. Z tygodnia zrobiły sie cztery. Piszę maile - zero reakcji, dzwonie dzień w dzień - słyszę informację w słuchawce że nie ma takiego numeru. A na stronie strony radośnie widnieje informacja ze produkt można kupić. W sumie juz nawet miałam odpuścić ale zawzięłam sie i stwierdziłam że nie mogę tak tego zostawić. Napisałam do maila w których poinformowałam ich że jesli do jutrzejszego dnia nie dostane odpowiedzi i nie rozwiążą problemu poprzez wysłanie mi produktu bądź zwrotu pieniędzy do pójdę na policję i zgłoszę popełnienie przez nich przestępstwa (wyłudzenia). I niech nie myślą że skoro kwota jest nieduża (ok 50 zł) tak to zostawię - bo mogę moim zgłoszeniem narobić im wiele nieprzyjemnosci.
I wyobraź sobie że po 15 minutach uzyskałam odpowiedź a nastepnego dnia pieniądze były na moim koncie.
Dlatego myślę że warto tak napisac - a jesli nie zareagują to naprawdę zgłosić to na policję.
assantea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 13:11   #13
_chocolate
Zakorzenienie

Zadzwoń do nich i zażądaj zwrotu pieniędzy, wyznacz konkretny termin - jeśli nie dostaniesz do tego czasu pieniędzy, to idziesz na policję. Nagraj rozmowę, żeby mieć dowód. Możesz powiedzieć, że znasz inne oszukane osoby i wspólnie zgłosicie sprawę (wtedy ta kwota już nie będzie taka mała).

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 17:57   #14
Ingenting
Raczkowanie

Dziewczyny, dziękuję wam za odpowiedzi.
Zrobiłam, jak radziłyście: wysłałam ostatniego maila z żądaniem natychmiastowego zwrotu pieniędzy, podałam numer konta.
Odpowiedzi nie uzyskałam, ale w piątek pieniądze wpłynęły na moje konto.
Przykre, że musiałam tam ciągle wydzwaniać, a moje grzeczne prośby były ciągle zlewane. Dopiero, gdy postraszyłam ich zgłoszeniem sprawy do UOKiK, przestraszyli się i oddali pieniądze.

Pozdrawiam was serdecznie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości