do dyskopatek dziwny sposób przechodzenia bólu:| - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Masaż

Notka

Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-03, 23:35   #1
majnerka
Przyczajenie

do dyskopatek dziwny sposób przechodzenia bólu:|

Sprawa tyczy się mojej dyskopatii (lekka, L4/L5, L5/S1). Wykryto ją u mnie 2 lata temu, jednakże żaden z lekarzy nie potrafi wyjaśnić "cudownego" sposobu w jaki ból mi przechodzi.

Otóż pojawia się znienacka, boli podczas stania, siedzenia, chodzenia, ale nie leżenia. Odkryłam, że ten ból muszę rozchodzić i wygląda to tak, że mam pół dnia wyjęte życia, chodzę, boli straszliwie, im dłużej chodzę, tym ból bardziej narasta, narasta..narasta, aż nagle jest takie APOGEUM, kiedy czuję jakby ktoś wbijał mi nóż w brzuch i promieniował na plecy, krzycz z bólu, trwa to ok 3 sekund i... przechodzi! Ból znika jak ręką odjął!!
Lekarze nie potrafią mi tego wyjaśnić. Dodam, że leżenie nic nie daje, ketonal nic nie daje, tylko chodzenie/siedzenie... Ból jest straszny, nienawidzę go...

Zastanawia mnie też to, że podczas bólu jest on większy na brzuszku, nad pachwiną, czasem promieniuje do góry, w stronę nerek.. czasem w dół, na nogę, ale tylko na udo i to z przodu (a ponoć taki ból powinien promieniować w tylnej części, od pośladka). zastanawiam się więc czy to może kamienie na nerkach? Przecież ten dziwny sposób przechodzenia bólu kojarzy mi się z tym jakby kamień przeciskał się przez kanaliki nerkowe, aż w końcu się przecisnął i.. ból odchodzi.

znacie takie przypadki?
majnerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 08:47   #2
lucy4u
Raczkowanie

Dot.: do dyskopatek dziwny sposób przechodzenia bólu:|

Czy ból jest jednostronny?
Lokalizacja twojego bólu jest takze charakterystyczna dla zwyrodnienia biodra (ból w okolicach pachwiny i na przodzie lub z boku uda). Może tak być a nie musi. Czy masz problemy z biodrem? (rozpoznanie, rtg). Tylko testy diagnostyczne pozwolilyby na określenie czy to ból odkręgosłupowy, czy cos innego.
lucy4u jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-25, 13:45   #3
azem
Przyczajenie

Dot.: do dyskopatek dziwny sposób przechodzenia bólu:|

Cytat:
Napisane przez majnerka Pokaż wiadomość
Sprawa tyczy się mojej dyskopatii (lekka, L4/L5, L5/S1). Wykryto ją u mnie 2 lata temu, jednakże żaden z lekarzy nie potrafi wyjaśnić "cudownego" sposobu w jaki ból mi przechodzi.

Otóż pojawia się znienacka, boli podczas stania, siedzenia, chodzenia, ale nie leżenia. Odkryłam, że ten ból muszę rozchodzić i wygląda to tak, że mam pół dnia wyjęte życia, chodzę, boli straszliwie, im dłużej chodzę, tym ból bardziej narasta, narasta..narasta, aż nagle jest takie APOGEUM, kiedy czuję jakby ktoś wbijał mi nóż w brzuch i promieniował na plecy, krzycz z bólu, trwa to ok 3 sekund i... przechodzi! Ból znika jak ręką odjął!!
Lekarze nie potrafią mi tego wyjaśnić. Dodam, że leżenie nic nie daje, ketonal nic nie daje, tylko chodzenie/siedzenie... Ból jest straszny, nienawidzę go...

Zastanawia mnie też to, że podczas bólu jest on większy na brzuszku, nad pachwiną, czasem promieniuje do góry, w stronę nerek.. czasem w dół, na nogę, ale tylko na udo i to z przodu (a ponoć taki ból powinien promieniować w tylnej części, od pośladka). zastanawiam się więc czy to może kamienie na nerkach? Przecież ten dziwny sposób przechodzenia bólu kojarzy mi się z tym jakby kamień przeciskał się przez kanaliki nerkowe, aż w końcu się przecisnął i.. ból odchodzi.

znacie takie przypadki?
Objawy, które Pani opisuje z pewnością nie wskazują na L4/L5 L5/S1.
Najlepiej udać sie do specjalisty, który jest kompetenty i zbada Paniąklinicznie. Wykona testy funkcjonalne, które albo precyzyjnie określą przyczynę dolegliwości lub przynajmniej określą kierunek dalszych badań specjlistycznych. Wielu tzw.specjalistów określa przyczynę na podstawie zdjęcia, które samo w sobie nie jest diagnozą.
Pozdrawiam
azem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Masaż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości