|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jarosław Mądry - nie na temat, ale ważne!
Witam i bardzo przepraszam, że mój wątek dałam akurat tutaj, ale bardzo się spieszę i mam jedno pytanie dotyczące historii, a mianowicie Jarosława Mądrego. Są to początki chrześcijaństwa na Rusi,, a więc DLACZEGO JAROSŁAW MĄDRY MIAŁ TAKI PRZYDOMEK (czyli Mądry) ??
Może pytanie wydaje się błache, ale dla mnie jest ważne, potrzebuję na historię, a szukałam już naprawde dużo w googlach i nie mogę nic znaleźc na ten temat ;/ dlatego powołuję się na waszą wiedzę, może któraś z was wie? Z góry dziękuję i pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jarosław Mądry - nie na temat, ale ważne!
Jarosław Madry uporządkował stosunki prawne na Rusi, spisano kodeks praw (tzw.Prawda ruska - dosyć znana) wogóle rozwineła sie kultura i gospodarka, za jego czasów wniesiono sobór św Zofii w Kijowie i wiee innych budowli kamiennych (troche taki nasz KAzimierz Wielki
![]() A tak wogóle to 1. Na wizazu nie odrabiamy zadań domowych 2. Ja nie rozumiem czemu w dobie internetu nie mozna otworzyć zwykłej encyklopedii, przejść sie do biblioteki jezeli sie jej nie posiada? Ja otworzyłam zwykła encyklopedie historyczna, w ktora zapewne kazda biblioteka ma. Kiedys pomagałam robic zadanie siostrze z podstawówki - wyłaczyli nam prad i trzeba było siegnac pio zwykłą papierowa pwn. ZGROZA! Nie umiała znaleźć najprosszej informacji :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jarosław Mądry - nie na temat, ale ważne!
Praca domowa się przypomniała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.