|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zajęcie wolnego czasu Seniorom
.
Edytowane przez Towarzyszka Czas edycji: 2009-02-04 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zajęcie wolnego czasu Seniorom
hmmm, może poprosisz jakąś miłą seniorkę żeby nauczyła Cię robić na drutach?
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jezeli nie są to osoby dotkniete chorobami neurodegeneracyjnymi, to po prostu traktuj ich NORMALNIE.
Mam wrażenie, że niektórzy ludzie z miejsca, tylko z racji wieku traktują osoby starsze jak dzieci... (wierszyki, gry słowne...) Można zwyczajnie porozmawiać, posłuchać jakiś historyjek, zabrać na spacer jeżeli to możliwe, pograć w cos, poopowiadać dowcipy, poczytać gazetę. Sa tysiące takich rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Jeżeli to zdrowe na umyśle osoby, to po prostu z nimi pogadaj o życiu, posłuchaj wspomnień. Nie ma sensu traktować ich jak dzieci. Co innego, gdy to osoby ze zmianami w umyśle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Oczywiście jeśli starsi wyrażą chęć grania - możesz zaproponować też coś nowego, a nuż będą znudzeni wciąż tymi samymi grami?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
A może oni sami - przy odrobinie zachęty - wyraziliby chęć zajmowania się czymś, co ich interesuje? Może ktoś ma ochotę rysować, albo lepić z gliny, albo wyjść na spacer czy może do kina, albo poczytać jakąś książkę? Zaczęłabym chyba od spytania czy mają na coś może ochotę.
Wierszyki, piosenki, gry słowne? ![]() A najprościej - wydaje mi się, że po prostu porozmawiać. Może być przy okazji jakichś drutów, szydełka czy wyszywania ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2008-11-04 o 18:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Towarzyszka Czas edycji: 2009-02-04 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Wybacz, nie pomogę Ci w wymyślaniu zajęc bo nie mam głowy do takich rzeczy, ale chciałam Ci napisac, że miłe jest to, co robisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Skoro myślałaś nad zajęciami plastycznymi, to co stoi na przeszkodzie ich realizacji?
![]() Można też lepić z masy solnej. Tanio wychodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
A może kupić jakieś nasionka, np. ziół i niech każdy kto chce ma swój mały ogródek w doniczce?
Wiem, że seniorzy (a przynajmniej mój pradziadzio) UWIELBIAJĄ po prostu gry karciane. Pradziadzio potrafi siedzieć godzinami i grać. Może robienie kapeluszy, koralików lub innych rzeczy (baardzo wiele możliwości jest), które później sprzedawałoby się na aukcjach charytatywnych? Starsi ludzie bardzo lubią czuć się potrzebni, a jakby widzieli, że coś, co robią przynosi komuś radość czy ulgę, napewno bardzo by się cieszyli ![]() Może raz na jakiś czas robić wieczorki naukowe, na których byłyby proste doświadczenia niewymagające wielkiego nakładu finansowego, a każdy z seniorów sam mógłby je robić? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jakbys miala np duza biala tablice i flamaster to moglabys wymyslac jakies krzyzowki albo grac w ekhmm sorry znam tylko szubienice.Ale pewnie sa tez jakies mniej hardcorowe
![]() Sa tez scrablle ale nigdy w to nie gralam wiec nie wiem jaki jest poziom trudnosci Kostka rubika Domino?nie wiem czy nie za trudne? A juz idealnie by bylo gdybys umiala grac na gitarze i spiewac , miala spiewnik ze starymi piosenkami z czasow wojny i przed Aha i jest jeszcze loteryjka.dobra na cwiczenie pamieci.Ta mozesz zrobic wlasciwie sama obrazki w parach ,mieszasz je na stole oczywiscie obrazkiem do dolu,a pozniej sie szuka pary.Proste ale nie wiem czy prosto wytlumaczylam. Bierki chyba odpadaja bo wiadomo w pewnym wieku rece juz nie te same Mozesz tez jakos zmodyfikowac na ich potrzeby ,zeby nie bylo za trudne gre Państwa i miasta Zawsze tez mozna pogadac o serialach ![]() Kazdy jest inny i nie ma siły zebys zadowoliła wszystkich i zagospodarowala kazdemu czas. edit:na filmach w Hameryce starsi ludzie graja w Bingo,no ale ja sama nie wiem dokladnie o co tam chodzi ![]() Edytowane przez bess Czas edycji: 2008-11-05 o 00:34 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Pomysł ogródka w doniczce baaaardzo mi się podoba, podobnie jak zabawa masą solną.
Koraliki to chyba nie do końca, bo w starszym wieku palce raczej nie są już wystarczająco sprawne, żeby się bawić takimi drobiazgami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ja pomyslalam o kalamburach, ogródek...czy hodowanie roslin w doniczkach tez jest fajne...a moze akwarium? wszelkie spotkania z ciekawymi ludźmi, wycieczki, wystawy, warsztaty artystyczne, gimnastyka rehabilitacyjna - do tego nie wystarczy jedna osoba...ale warto o tym pomyslec...
znalazłam stronę w języku angielskim: http://www.deepfun.com/elder.html i stronę Akademii Twórczej Aktywności ( może udałoby się skontaktować z wolontariuszami i poprosic o pomoc) http://www.karan.pl/index/?id=6974ce...d9b9fed0ff9548 -------------------------------------------------------- Gerontopedagogika http://www.inp.uni.opole.pl/geronto/dzialalnosc.html Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2008-11-06 o 18:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:22.