Zajęcie wolnego czasu Seniorom - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-04, 14:38   #1
Towarzyszka
Przyczajenie

Zajęcie wolnego czasu Seniorom

.

Edytowane przez Towarzyszka
Czas edycji: 2009-02-04 o 21:51
Towarzyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 14:40   #2
natalka2
Zakorzenienie

Dot.: Zajęcie wolnego czasu Seniorom

hmmm, może poprosisz jakąś miłą seniorkę żeby nauczyła Cię robić na drutach?

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 14:45   #3
Foka29
Zadomowienie

Jezeli nie są to osoby dotkniete chorobami neurodegeneracyjnymi, to po prostu traktuj ich NORMALNIE.
Mam wrażenie, że niektórzy ludzie z miejsca, tylko z racji wieku traktują osoby starsze jak dzieci... (wierszyki, gry słowne...)
Można zwyczajnie porozmawiać, posłuchać jakiś historyjek, zabrać na spacer jeżeli to możliwe, pograć w cos, poopowiadać dowcipy, poczytać gazetę. Sa tysiące takich rzeczy.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 14:55   #4
evil minded
BAN stały

Jeżeli to zdrowe na umyśle osoby, to po prostu z nimi pogadaj o życiu, posłuchaj wspomnień. Nie ma sensu traktować ich jak dzieci. Co innego, gdy to osoby ze zmianami w umyśle.
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 17:27   #5
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Oczywiście jeśli starsi wyrażą chęć grania - możesz zaproponować też coś nowego, a nuż będą znudzeni wciąż tymi samymi grami? Ale ja raczej poszłabym na spacer, pogadała, może - starałabym się czegoś od nich nauczyć? Może włąśnie druty - może robią, lubią, a nie mają komu pokazać, zostawić "spadku" umiejętności?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 18:04   #6
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

A może oni sami - przy odrobinie zachęty - wyraziliby chęć zajmowania się czymś, co ich interesuje? Może ktoś ma ochotę rysować, albo lepić z gliny, albo wyjść na spacer czy może do kina, albo poczytać jakąś książkę? Zaczęłabym chyba od spytania czy mają na coś może ochotę.

Wierszyki, piosenki, gry słowne? No nie wiem, chyba, że są dotknięci jakimiś dolegliwościami umysłowymi, które sprawiają, że nie spędzają czasu jak dorośli, tylko raczej jak dzieci...

A najprościej - wydaje mi się, że po prostu porozmawiać. Może być przy okazji jakichś drutów, szydełka czy wyszywania

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2008-11-04 o 18:06
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 20:30   #7
Towarzyszka
Przyczajenie

.

Edytowane przez Towarzyszka
Czas edycji: 2009-02-04 o 21:52
Towarzyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 21:24   #8
Fryciaaaak
Raczkowanie

Wybacz, nie pomogę Ci w wymyślaniu zajęc bo nie mam głowy do takich rzeczy, ale chciałam Ci napisac, że miłe jest to, co robisz.
Fryciaaaak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 21:28   #9
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Skoro myślałaś nad zajęciami plastycznymi, to co stoi na przeszkodzie ich realizacji?

Można też lepić z masy solnej. Tanio wychodzi
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 23:48   #10
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

A może kupić jakieś nasionka, np. ziół i niech każdy kto chce ma swój mały ogródek w doniczce?
Wiem, że seniorzy (a przynajmniej mój pradziadzio) UWIELBIAJĄ po prostu gry karciane. Pradziadzio potrafi siedzieć godzinami i grać.
Może robienie kapeluszy, koralików lub innych rzeczy (baardzo wiele możliwości jest), które później sprzedawałoby się na aukcjach charytatywnych? Starsi ludzie bardzo lubią czuć się potrzebni, a jakby widzieli, że coś, co robią przynosi komuś radość czy ulgę, napewno bardzo by się cieszyli
Może raz na jakiś czas robić wieczorki naukowe, na których byłyby proste doświadczenia niewymagające wielkiego nakładu finansowego, a każdy z seniorów sam mógłby je robić? Są takie książki głównie dla dzieci, ale jest tam bardzo wiele ciekawych rzeczy. Ostatnio kupiłam taką kuzynce i aż sama nie mogłam książki z rąk wypuścić tak ciekawa była
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 00:00   #11
bess
Zakorzenienie

Jakbys miala np duza biala tablice i flamaster to moglabys wymyslac jakies krzyzowki albo grac w ekhmm sorry znam tylko szubienice.Ale pewnie sa tez jakies mniej hardcorowe
Sa tez scrablle ale nigdy w to nie gralam wiec nie wiem jaki jest poziom trudnosci
Kostka rubika
Domino?nie wiem czy nie za trudne?

A juz idealnie by bylo gdybys umiala grac na gitarze i spiewac , miala spiewnik ze starymi piosenkami z czasow wojny i przed

Aha i jest jeszcze loteryjka.dobra na cwiczenie pamieci.Ta mozesz zrobic wlasciwie sama
obrazki w parach ,mieszasz je na stole oczywiscie obrazkiem do dolu,a pozniej sie szuka pary.Proste ale nie wiem czy prosto wytlumaczylam.
Bierki chyba odpadaja bo wiadomo w pewnym wieku rece juz nie te same
Mozesz tez jakos zmodyfikowac na ich potrzeby ,zeby nie bylo za trudne gre Państwa i miasta

Zawsze tez mozna pogadac o serialachi jesli nie maja podrzucic jakies plotkarskie gazety
Kazdy jest inny i nie ma siły zebys zadowoliła wszystkich i zagospodarowala kazdemu czas.

edit:na filmach w Hameryce starsi ludzie graja w Bingo,no ale ja sama nie wiem dokladnie o co tam chodzi

Edytowane przez bess
Czas edycji: 2008-11-05 o 00:34
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-05, 07:33   #12
Foka29
Zadomowienie

Pomysł ogródka w doniczce baaaardzo mi się podoba, podobnie jak zabawa masą solną.
Koraliki to chyba nie do końca, bo w starszym wieku palce raczej nie są już wystarczająco sprawne, żeby się bawić takimi drobiazgami.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 18:51   #13
carolinascotties
Zakorzenienie

ja pomyslalam o kalamburach, ogródek...czy hodowanie roslin w doniczkach tez jest fajne...a moze akwarium? wszelkie spotkania z ciekawymi ludźmi, wycieczki, wystawy, warsztaty artystyczne, gimnastyka rehabilitacyjna - do tego nie wystarczy jedna osoba...ale warto o tym pomyslec...

znalazłam stronę w języku angielskim:

http://www.deepfun.com/elder.html

i stronę
Akademii Twórczej Aktywności ( może udałoby się skontaktować z wolontariuszami i poprosic o pomoc)

http://www.karan.pl/index/?id=6974ce...d9b9fed0ff9548

--------------------------------------------------------

Gerontopedagogika http://www.inp.uni.opole.pl/geronto/dzialalnosc.html

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA

Edytowane przez carolinascotties
Czas edycji: 2008-11-06 o 18:52
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości