![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
co prowadzi ludzi do nałogu...?
tak zastanawiam sie patrzac na swiat,co prowadzi ludzi do nalogu? co sprawia,ze siegaja po alkohol,po narkotyki? czemu rzucaja sie w wir,ktory wciaga,ktory niszczy zycie? zastanawialiscie sie kiedys?
ja zauwazylam ten problem,kiedy wracajac z uczelni zobaczylam paru typkow,byli po pracy,jak sadze,i stali pod budkami z piwem...taki widok mnie odstrasza..i smuci.ze tak niewiele potrzeba by zniszczyc w zyciu,to co najpieknijesze. prosze o refleksje......
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: co prowadzi ludzi do nałogu...?
Ależ nałogiem może byc wszystko. Dlaczego piszesz tylko o alko i narkotykach? Ja jestem uzależniona od słodyczy, bo je uwielbiam. Palenie kilka lat temu rzuciłam bez trudu, a słodyczy nie potrafię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Wizaż również.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nalogi sa fajne dopoki nie szkodzisz sobie albo innym, to takie urozmaicenie szarej rzeczywistosci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A co jest złego w tym,że ktoś po pracy idzie sobie pod budkę z piwem? Mnie taki widok nie smuci. Może tym panom to sprawia przyjemność
![]() Ja jestem uzależniona od internetu i słodyczy. Natomiast uważam,że alkohol, używki itp. są dla ludzi, trzeba rozsądnie stosować, każdy to robi na własną odpowiedzialność. Jedni dają radę inni tracą kontrolę-takie jest życie, nie zastanawiałabym się nad przyczynami nałógów bo to sprawa indywidualna, bez przyczyny też można wpaść w nałóg.
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Problemy życiowe + słaba psychika/charakter.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Buc
|
wszystko jest dla ludzi i to w rozsądnych granicach czyli używki nie przeszkadzając Ci w codziennym życiu i co najważniejsze codziennym życiem się nie stają.
![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ja myślę, że do nałogu prowadzi nuda. Bo jakby mieli dużo pilnej roboty to by nie myśleli o chlaniu czy jaraniu. Chęć zaszpanowania, dostosowanie się do grupy też mają w tym swój udział. A czasem chęć zapomnienia czegoś. Nerwy.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A czasami zwyczajna nuda, potrzeba silnych wrażeń, której nie potrafi się zaspokoić w inny sposób. Tyle powodów, ilu uzależnionych..
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
A do uzależnienia prowadzi mnóstwo rzeczy, jest wiele róznych teorii na ten temat, najlepiej wypożyć ksiażkę o uzależnieniach, skoro Cię ten temat interesuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
no po coś czlowiek ma w mózgu ośrodek uzależnień.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Pewnie nic. Problem zaczyna sie wtedy, gdy mozna ich tam spotkac codziennie, co drugi dzien. Kiedy to piwo PO pracy jest juz trzecim piwem i na tym napewno sie nie skonczy.
Denerwuje mnie poglad, ze ktos kto pije piwo nie jest alkoholikiem. Bo przeciez to "tylko" piwo. I nic zlego w tym nie ma. Co z tego, ze wypija ich 6 czy 7? Przeciez to TYLKO piwo. Nic bardziej mylnego. i czasem takie odpychanie od samego siebie prawdy doprowadza mnie do szalu po prostu. ale watek nie o tym.
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Buc
|
innymi słowy nagrody.
![]() Miśka84 wbrew temu co piszesz wcale nie jest trudno się uzależnić.Codzienne "piwkowanie" co 10 lat ,po roku już może i prawdopodobnie zostanie nazwane nałogiem.A osoba z tym nałogiem alkoholikiem.Nigdy też nie wiesz kiedy przechodzisz granicę z picia dla przyjemności do picia z konieczności.Wybacz więc ale piszesz głupoty.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie. Jeden będzie wypijał 2 piwa dziennie i się nie uzależni, a drugi będzie pił 2 w miesiącu i wsiąknie. Nie ma reguły ad. tego, co jest "bezpieczną" dawką. Wszystko zależy od danego człowieka. To samo tyczy się dragów, słodyczy, seksu, jedzenia. Kluczem jest, czy ta "używka" coś ci załatwia. Jeśli tak, to jesteś w grupie ryzyka.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przed chwila doslownie w innym burzliwym dosc watku czytalam Twoj post nt. miedzy innymi tego, jak to masz szeroko otwarte na swiat oczy, jak wiele w zyciu widzialas, przezylas itp. O alkoholikach tez bylo. A teraz takie bzdury piszesz. Widac nie bardzo masz kontakt bezposredni z takimi ludzmi. Bo obserwowac alkoholika to moze znaczyc np widziec pijaka lezacego pod sklepem. Co innego mieszkac z nim pod jednym dachem. Wiec prosze Cie nie mow mi, ze zeby zostac alkoholikiem trzeba piwkowac 10 lat. Najwieksza bzdura jaka slyszalam. Bolesnie przezylam staczanie sie najblizszego mi czlowieka i od podszewki wiem jak to wyglada. Wiec ktos, kto uczy sie o tym z ksiazek i mysli, ze wszystkie rozumy pozjadal, a w gruncie rzeczy nie mial blizszego kontaktu z alkoholikiem, g***o wie na ten temat wedlug mnie. I wogole skad ta "teoria"???
Edytowane przez Cannabis84 Czas edycji: 2008-11-17 o 18:28 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A skąd taka "naukowa" teoria? Nawet osoba która pije np. trzy piwa co tydzień w piątek(t.j. mało, ale regularnie) może mieć problem z alkoholem, który ujawnia się w momencie, gdy zabraknie możliwości napicia się.
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Co prowadzi ludzi do nalogow? Moim zdaniem:
PUSTKA.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chęć zdobycia akceptacji przez grupę przyjemność poczucie wszechmocy (po niektórych narkotykach) dziedziczenie społeczne uzależnienie (np. od urodzin, w sytuacjach gdy matka zazywała/ paliła w ciąży) Uzaleznionych znajdziesz wszędzie: pod budką z piwem, w poważnych firmach, korporacjach, na Uniwersytecie. Wszędzie. Ludzie nie wchodzą w nałóg, który niszczy im życie. Wchodzą w przyjemność, która przejmuje nad nimi kontrolę. Uzalezniony tego nie widzi. To się nazywa mechanizm iluzji i zaprzeczania. Poszukaj na wizażu wątków (staru=ych) o paleniu marihuany, jak trawa jest tam chwalona, a dłuuuugie palenie nie szkodzi, a przyjemność sprawia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Słaby charakter
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Nikt zaczynając coś brać nie ma zamiaru się uzależnić. Nikt nie zaczyna brać narkotyków w zamiarze zostania ćpunem i "stoczenia się". To po prostu tak się kończy. A co do tego prowadzi? Ciekawość, towarzystwo, głupota, przypadek.
![]() |
#23 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Przykład z mojego zycia - moja mama od 20 lat co dzień po pracy pije piwko - dwa piwka, a nie upija się nigdy, nie ma urwanych filmów, luk w pamięci i innych symptomów związanych z fazami alkoholizmu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Buc
|
Cytat:
Nie będę się licytować co też skończyłam czy czego nie skończyłam ale tak się składa,że o uzależnieniach wiem trochę. W ani jednej książce nie ma słowa o tym o czym Ty piszesz.Równie nie ma tak zwanego bezpiecznego picia,które zostało dawno temu zanegowane przez lekarzy,psychologów i tak dalej. Może czytasz jakieś inne książki. ![]() Uważasz że alkoholizm to tylko urwane filmy,luki w pamięci ? Nie masz też pewności czy Twoja mam nie ma problemu z alkoholem,więc przykład trochę nie na miejscu.
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
Alkoholikiem nie jest człowiek, który pije, bo zaraz by sie okzało że 80% Polaków to alkoholicy - aby "być" alkoholikiem trzeba spełniac pewne "wymagania". Mały przykład - przełom w kryteriach diagnozowania alkoholizmu już z 1980 roku: "Kryteria DSM W Stanach Zjednoczonych zarówno badacze, jak i klinicyści posługują się zazwyczaj kryteriami diagnostycznymi DSM. Ewolucja kryteriów dotyczących diagnozowania zaburzeń zachowania objęła także zaburzenia związane z piciem alkoholu. Punktem zwrotnym było opublikowanie w 1980 roku DSM-III [14], gdzie po raz pierwszy zarzucono stosowanie terminu "alkoholizm" na rzecz dwóch odrębnych kategorii określonych jako "nadużywanie alkoholu" i "uzależnienie od alkoholu" " Co innego to picie alkoholu, co innego nadużywanie, a co innego uzależneinia, a ludzie nie wiem czemu często myla te pojęcia. Ps. Nie licytuję sie na to, co skończyłam, ale przez 5 lat studiów non stop to przerabiałam- uzaleznienia, klasyfikacje, terapie... Na tym polegał mój kierunek - uzlażnienia+prostytucja+n iedostosowanie społeczne, wiec cieżko abym nie miała o tym pojęcia.... Edytowane przez Miśka84 Czas edycji: 2008-11-18 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Buc
|
Cytat:
Zabierz mamie raz wieczorem piwo to może mama wtedy będzie miała symptomy uzależnienia.Nie twierdzę ,że każda osoba pijąca alkohol ma przyklejoną do czoła etykietę 'alkoholik' . Jednakże 40 % z młodych osób tymi alkoholikami się stanie. DSM-III można sobie toaletę wytapetować,bo na chwilę obecna kryterium klasyfikacji uzależnien jest DSM-IV.Masz lekko nieaktualne informacje. Jasne,picie to jedno,nadużywanie to drugie a alkoholizm to trzecie.Tylko,że wszystkie trzy mają bardzo silny związek ze sobą. PS.nie umniejszam Twojej wiedzy i wykształcenia,aczkolwiek w tym temacie wypowiadasz się jak osoba ,która nie ma pojęcia o czym pisze. Moje subiektywne zdanie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:47.