|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() POWÓD - zmiana nazwiska na dwuczłonowe
Witam wszystkie kobitki
![]() mam taką prośbę. We wrześniu 2010 wyszłam za mąż. Przed ślubem postanowiłam, że będę miała nazwisko dwuczłonowe. Nie wiem co mnie pokusiło i w przypływie impulsu postanowiłam przyjąć nazwisko tylko męża. Teraz po ślubie chciałabym zmienić jednak na dwuczłonowe. Oprócz tego, że nie jestem rozpoznawalna przez swoich klientów to dodatkowo miała miejsce pewna bardzo nieprzyjemna sytuacja po poprawinach, która sprawiła, że najchętniej zmieniłabym w ogóle nazwisko na panieńskie. Proszę pomóżcie mi uzasadnić bardzo konkretnie moją decyzję w USC ![]() Dziękuję. Marta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: POWÓD - zmiana nazwiska na dwuczłonowe
nazwisko panieńskie umożliwia Ci łatwiejszy rozwój zawodowowy ponieważ pracując pod nazwiskiem panieńskim stworzyłaś swoją bazę klientów i obecnie nie jesteś przez nich rozpoznawalna co nastręcza Ci problemów w pracy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
no właśnie próbowałam wytłumaczyć w USC, że stwarza mi to problemy itd itp, nagadałam się, natłumaczyłam a "pani kierownik"
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dlatego ja zostane przy swoim panieńskim.
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
a ja bym nijak nie uzasadniała, to Twoje prawo i możesz z niego skorzystać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
prawnie jest wzmianka, że można zmienić nazwisko na takie, które się aktualnie używa... Czy mogę to jakoś wykorzystać, że mimo zmiany stanu cywilnego i tak przedstawiam się nazwiskiem panieńskim? Wybaczcie wiem, że mogłam to jeszcze sto razy przemyśleć ale "rozbraja" mnie postawa urzędniczki, od której prywatnych przekonań zależy jak będę się nazywała do końca życia ;-( chyba łatwiej byłoby w ogóle zmienić nazwisko niż zmienić na dotychczas używane... Może, któraś z Was ma doświadczenie jak "ubrać" ładnie w słowa takie podanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
przekopiuj swój post pierwszy tlko wykjreś tekst o poprawinach
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, może poradzicie coś na moją sytuację: jestem jeszcze przed ślubem, mam już spisane dokumenty w USC. Przed pójściem do Urzędu podjęłam decyzję o dwuczłonowym i uparłam się na to, mimo, iż narzeczony nie był z tego zadowolony. Teraz widzę, że gra nie była warta świeczki, bo męczy go to. (nie wypomina mi, ale widzę, że jet mu z tego powodu przykro). Dzwoniłam do Urzędu i powiedzieli, że jeśli teraz przyjdę z dokumentami, to zmienią mi to deklarowane nazwisko, na nazwisko przyszłego męża...i tu ALE. Czy jeśli te dokumenty były już w kościele, na protokołach, to dalej mam taką możliwość?! Ksiądz chyba spisywał jakiś numer dokumentów, przeszły przez kurię...czy w Urzędzie dokonają mi poprawki na tym samym druku, czy dadzą nowy i wszystko muszę załatwiać od początku? Jeśli tak, to nie mam już szans, bo w kościele trzeba być 3 miesiące przed
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Wszystkiego już na szczęście się dowiedziałam, więc piszę co i jak, w razie, gdyby ktoś miał podobny problem: wystarczy zabrać 3 kopie dokumentu z kościoła, udać się z dowodem osobistym do USC i dokonać poprawki, a następnie oddać "podmienioną" wersję do kościoła. Nic więcej nie trzeba zmieniać, ponieważ w kościele potrzebują tego tylko "do wglądu", że ślub jest konkordatowy - tak tłumaczył mi ksiądz. Pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:02.