|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: pomorskie
Wiadomości: 23
|
Jak zrobić wypieki z tygodniowym wyprzedzeniem?
Hej,
Mój chłopak ma niedługo 18-tkę i jako część prezentu chciałam mu zrobić parę wypieków. Problem w tym że jego urodziny wypadają w piątek, a oboje mieszkamy w internacie więc od poniedziałku do piątku wieczorem zrobienie czegokolwiek staje się niemożliwe. Macie jakieś pomysły na wybrnięcie z tej sytuacji? Może zamrozić surowe ciasta i upiec dopiero w piątek? A może istnieje jakiś sposób przechowywania żeby po 5 dniach ciasto nadal było dobre? Bardzo proszę o rady.
__________________
fotografia ślubna, rodzinna, dziecięca, sesje plenerowe, narzeczeńskie.
Reportaż ślubny za darmo, chętnie wystąpie w roli drugiego fotografa (Kraków - małopolska) Zapraszam: https://www.facebook.com/pages/Asia-...75213692543972 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zrobić wypieki z tygodniowym wyprzedzeniem?
wiem ze mozna np mufinki w foremkach zamrozic [surowe ciasto ofc, potem tylko trzeba piec 5 min dluzej - tako rzecze książka kuch.]
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: Jak zrobić wypieki z tygodniowym wyprzedzeniem?
Możesz też zrobić wypieki z kruchego ciasta- jemu mrożenie też nie szkodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 244
|
Dot.: Jak zrobić wypieki z tygodniowym wyprzedzeniem?
Wyrobione ciasto maślane i filo można zamrozić surowe, przed wypiekiem... zapewne podobnie można z przygotowaną już masą na ciasta, pieczone na proszku do pieczenia/sodzie (co prawda nie praktykuję tego, ale raz się zdarzyło i ciasto bardzo ładnie się upiekło i było smaczne...)
Ciasto na pierniki przed wypiekiem leżakuje jakiś czas w lodówce - za to wypieczony piernik, im starszy tym lepszy ![]() I tak też jest w przypadku niektórych przekładanych kremami ciast - po przygotowaniu muszą parę dni odczekać w lodówce, żeby i blaty ciasta zmiękły... Z ciastami mrożonymi nie ma większych problemów - a te na zimno (z galaretką, z masą na żelatynie), jeśli zabezpieczyć je przed wysychaniem, to wytrzymają ok.3-4 dni nim zaczną tracić na smaku... Tyle co ja wiem ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: pomorskie
Wiadomości: 23
|
Dot.: Jak zrobić wypieki z tygodniowym wyprzedzeniem?
dzięki za szybką odpowiedż
![]() wie ktoś jak zrobić ciasto na takie ciasteczka jak poniżej?
__________________
fotografia ślubna, rodzinna, dziecięca, sesje plenerowe, narzeczeńskie.
Reportaż ślubny za darmo, chętnie wystąpie w roli drugiego fotografa (Kraków - małopolska) Zapraszam: https://www.facebook.com/pages/Asia-...75213692543972 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Jak zrobić wypieki z tygodniowym wyprzedzeniem?
tez pomyslalam o pierniku lub ciescie marchewkowym.
Ja mam pytanie, skoro chcesz mrozic surowe ciasto tzn ze macie tam w tym internacie piekarnik, a skoro macie piekarnik, to co za problem wymieszac skladniki w misce i od razu piec? Pytam z ciekawosci zwyklej. Przywozenie ciasta z weekendu rozumialabym wtedy, gdy wlasnie piekarnika nie ma, bo miske to wszedzie da sie zalatwic. Ale wtedy mozna np. kupic w cukierni. Lub poprosic wyjatkowo znajomych, ktorzy mieszkaja w innych warunkach, w koncu urodziny to okazja raz do roku, wiec powinni zrozumiec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: pomorskie
Wiadomości: 23
|
Dot.: Jak zrobić wypieki z tygodniowym wyprzedzeniem?
Cytat:
![]() chyba że zrobię ciasto w weekend, zamrożę a potem przetrzymam lodówce i upiekę na miejscu? (bo zamrażarki nie mamy). wytrzyma surowe ciasto tyle czasu w lodówce?
__________________
fotografia ślubna, rodzinna, dziecięca, sesje plenerowe, narzeczeńskie.
Reportaż ślubny za darmo, chętnie wystąpie w roli drugiego fotografa (Kraków - małopolska) Zapraszam: https://www.facebook.com/pages/Asia-...75213692543972 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: Jak zrobić wypieki z tygodniowym wyprzedzeniem?
Ja bym nie zamrażała , ponieważ ciasto traci wygląd i smak a najlepiej upiec coś na szybko biszkopt i banany i galeretka lub kupić gotowe, albo poprsoić o pomoc kogoś
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak zrobić wypieki z tygodniowym wyprzedzeniem?
tort z kremem maslanym itp podobne ciasta mozna zamrozic, ale musisz tak opakowac, by sie nie zgniotło i pozostalo w nienaruszonej formie. Jesli kupisz gotowe ciasto francuskie, to nawet w przedpotopowym piekarniku wyjdzie. Poza tym wiekszosc ciast, poza drozdzowym oczywiscie, po ostygnieciu i odparowaniu, po prostu zapakowane dosc szczelnie w pergamin wytrzymuja duzo czasu, nawet tydzien. Warto rowniez do kazdego surowego ciasta przed pieczeniem dodac alkohol, postrzymuje swiezosc (kilka lyzek rumu, wodki, spirytusu). Mozesz tez kupic lub upiec gotowy biszkopt, dobrze zabezpieczeny wytrzyma kilka dni, a potem go przelozyc przygotowanym na miejscu kremem.
Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2013-06-29 o 09:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:39.