|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubi± aktywno¶æ fizyczn± i chc± spaliæ zbêdne kalorie. Wejd¼, poznaj ¶wiat fitnessu i ró¿ne rodzaje aktywno¶ci fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 139
|
Poprawa KONDYCJI w 2 tygodnie
Hej
Swoj± pro¶bê kierujê do specjalistek z zakresu poprawiania formy. Sprawa wygl±da tak: za 2 tyg. mam wa¿ny egzamin sprawno¶ciowy. Ja: 23 lata, kobieta, 168cm/57kg, praca-siedz±ca... Do tej pory: latem rolki- 3 x w tyg. godzinê dystansowo, 1.5 godz. technicznie Zim± - ³y¿wy... no i tylko ³y¿wy........ Wiem, ¿e 2 tyg. to nie jest czas na znaczn± poprawê kondycji, ale potrzebuje polepszyæ wydolno¶æ oddechow± i si³ê miê¶ni. Proszê o wskazówki co do diety, ewentualnych suplementów i æwiczeñ æwiczeñ æwiczeñ. Je¶li to mo¿liwe proszê o jak±¶ rozpiskê co do treningu... By³abym Wam bardzo wdziêczna bo w temacie jestem zieloniutka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
*sportaddict*
Wiadomo¶ci: 12 127
|
Dot.: Poprawa KONDYCJI w 2 tygodnie
bardzo szybko wyrabiaj± kondycjê skakanka i bieganie, najlepiej w formie interwa³owej (info znajdziesz tu http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=hiit ).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Vadi sugerujesz HIIT?
Przejrza³am forum i wynika z tego, ¿eby skakaæ np. na skakance 1 min na pe³nej prêdko¶ci a potem 2 min wolniej i do 25 min? Chodzi o naprzemienno¶æ tempa i proporcje? Jestem pewna ze 25 min nie wytrzymam. W czasach najlepszej formy skaka³am 17 min bez przerw ¶rednim tempem zaczyanaj±c od 400 skoków... potem nogi z waty i tchu nie mog³am z³apaæ. Zapu¶ci³am siê. Niespecjalnie zale¿y mi na paleniu miê¶ni- t³uszczyk- ciut mo¿e i¶æ w dó³. Co mam je¶æ przed bieganiem/ skakaniem? na ile przed? co piæ? jak czêsto ? po ile minut zaczynaæ? Poprzeplataæ to z si³owni±? Mam mo¿liwo¶æ biegania- fajne okolice. Jak biegaæ? Jak d³ugo? jakie tempo? Czy jest jaka¶ specjalna dieta? mo¿e bia³kowa? Nie chcê byæ os³abiona i w efekcie schudn±æ a na egzaminie czuæ siê jak wypluty s³abeusz i wcale sobie czasu nie poprawniæ. Ogólnie æwiczenia egz. nie s± raczej wytrzyma³o¶ciowe- chodzi o prêdko¶æ wiêc podejrzewam, ¿e o wydolno¶æ oddechow±... Je¶li Ty lub Pingwin macie jak±¶ diete i rozpis treningów to proszê podajcie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 370
|
kiedys slyszalam ze bieg wahadlowy cos robi na szybkosc ale sama nie wiem dokladnie bo tez za dobrze sie nie znam. ale skakanka jest dobra, Vadi ma racjê
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 356
|
Je¶li dobrze rozumiem, ¿e masz egzamin z biegania na czas, to w ci±gu 2 tygodni zrób po prostu 8 treninów biegowych z porz±dnym rozci±ganiem przed i po. Nastaw siê na to, ¿e wynik nie bêdzie rekordowy, skoro nie biega³a¶ wcze¶niej, i nie oczekuj cudów - realistyczne podej¶cie do rezultatów jest bardzo wa¿ne.
Pierwszego dnia zrób normalny wolny trucht przeplatany marszem, ³±cznie 45-60 minut. Potem dzieñ przerwy. Trzeciego dnia postaw na szybko¶æ i zrób kilka tempówek po np. 500 m przeplatanych bardzo wolnym truchtem, ³±cznie przebiegnij z 6 km, powinno siê to zmie¶ciæ w 45 minutach. Potem znów dzieñ przerwy. Kolejny trening mo¿esz zrobiæ interwa³owy albo znów d³ugie wolne wybieganie (zale¿y, jak siê bêdziesz czu³a na si³ach - po pierwszych dwóch trenigach mo¿esz mieæ lekkie zakwasy). I tak dalej. Co drugi dzieñ przerwa, a treningi ze zmienn± form±, zmienn± intensywno¶ci± i zmiennym czasem. Co 2 trening warto po¶wiêciæ na robienie dok³adnie tego, co masz mieæ na egzaminie - tj. je¶li macie 1500 m, to biegnij 1500, je¶li 10 km, to podobny dystans (ale niekoniecznie ca³e 10, mo¿e byæ 8 km). To bardzo ma³o czasu jednak na dobre przygotowanie. Od¿ywianie stanbdardowe, jak przy aerobach, ale wrzuæ odpowiedni± ilo¶æ ww z³o¿onych do diety, bo jednak przy bieganiu sporo energii siê spala ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
egzamin to tor przeszkod. ogolnie wszystko co sie da. rzuty pilka lekarska, bieg -krotkie dystanse, skoki przez skrzynie, przez "bramki" , pod bramki, brzuszki z obciazeniem, slalomy, podciaganie na drazku, pompki, wyskoki na stopien (im wiecej tym lepiej w okr. czasie...), slalom z obciazeniem... i tak wymieniac.
wytrzymalosc i szybkosc -ogolnie kondycja. wczoraj postawilam na gimnastyke i rozciaganie... dzis niektore miesnie czulam- zwlaszcza brzucha i dzis na brzuch cwiczyc nie moge bo mam uczucie ze miesnie brzucha "gorne wchodza na dolne" (kiedys mialam ladnie zarysowana krateczke) i nadgarstki (kiedys sporo podnosilam i troche je przeciazylam kiedys i teraz czesto je czuje i mam problem z pompkami i podciaganiem na drazku ![]() Opuscilam sie i wyraznie to czuje... Jesli macie jeszcze jakies sugestie to bardzo prosze. Co mam jesc po treningu a co przed? Jakie polecacie plyny na uzupelnienie elektrolitow? Jakies dodatkowe suplementy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 356
|
Suplementy na dwa tygodnie nie maj± ¿adnego sensu, strata kasy i zawracanie g³owy. Chyba ¿e od¿ywki bia³kowe czy carbo oko³otreningowo, no ale to zale¿y od treningu i potrzeb organizmu.
Co je¶æ? Te¿ zale¿y od rodzaju treningu i ogólnego sposobu od¿ywiania. Nie da siê tego okre¶liæ, nie wiedz±c, co trenujesz ani na jakiej jeste¶ diecie ![]() Ogólnie, to jak pisa³am wy¿ej: przed i po treningu aerobowym jedz to, co siê je przed i po treningu aerobowym + dodatkowo porcja ww z³o¿onych, je¶li to trening intensywny. "Gimnastyka" pewnie nie wymaga specjalnych posi³ków (chocia¿ te¿ nie wiadomo, co masz na my¶li), czyli przed jesz normalny pe³nowarto¶ciowy posi³ek wynikaj±cy z Twojej diety i tak samo po. Je¶li planujesz treningi si³owe, to oczywi¶cie przed i po jesz posi³ek dopasowany do treningu si³owego, z ww o ró¿nym IG. Itp., itd. Zalecenia dok³adnie takie, jak dla ka¿dego, fakt, ¿e masz tylko 2 tygodnie, nic tu nie zmienia.
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 547
|
Cytat:
to wyglada troche jak egzamin sprawnosciowy do policji ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 370
|
no podobny
![]() ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 547
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.