Poprawa KONDYCJI w 2 tygodnie - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubi± aktywno¶æ fizyczn± i chc± spaliæ zbêdne kalorie. Wejd¼, poznaj ¶wiat fitnessu i ró¿ne rodzaje aktywno¶ci fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2009-01-18, 09:58   #1
coca-coliczka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 139

Poprawa KONDYCJI w 2 tygodnie

Hej

Swoj± pro¶bê kierujê do specjalistek z zakresu poprawiania formy.

Sprawa wygl±da tak: za 2 tyg. mam wa¿ny egzamin sprawno¶ciowy.

Ja: 23 lata, kobieta, 168cm/57kg, praca-siedz±ca...

Do tej pory: latem rolki- 3 x w tyg. godzinê dystansowo, 1.5 godz. technicznie
Zim± - ³y¿wy... no i tylko ³y¿wy........

Wiem, ¿e 2 tyg. to nie jest czas na znaczn± poprawê kondycji, ale potrzebuje polepszyæ wydolno¶æ oddechow± i si³ê miê¶ni.

Proszê o wskazówki co do diety, ewentualnych suplementów i æwiczeñ æwiczeñ æwiczeñ.

Je¶li to mo¿liwe proszê o jak±¶ rozpiskê co do treningu...

By³abym Wam bardzo wdziêczna bo w temacie jestem zieloniutka.
coca-coliczka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-01-18, 10:17   #2
vadi
*sportaddict*

Wiadomo¶ci: 12 127
Dot.: Poprawa KONDYCJI w 2 tygodnie

bardzo szybko wyrabiaj± kondycjê skakanka i bieganie, najlepiej w formie interwa³owej (info znajdziesz tu http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=hiit ).
vadi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-01-18, 10:40   #3
coca-coliczka
Raczkowanie

Vadi sugerujesz HIIT?

Przejrza³am forum i wynika z tego, ¿eby skakaæ np. na skakance 1 min na pe³nej prêdko¶ci a potem 2 min wolniej i do 25 min?

Chodzi o naprzemienno¶æ tempa i proporcje?

Jestem pewna ze 25 min nie wytrzymam. W czasach najlepszej formy skaka³am 17 min bez przerw ¶rednim tempem zaczyanaj±c od 400 skoków... potem nogi z waty i tchu nie mog³am z³apaæ.

Zapu¶ci³am siê.

Niespecjalnie zale¿y mi na paleniu miê¶ni- t³uszczyk- ciut mo¿e i¶æ w dó³.

Co mam je¶æ przed bieganiem/ skakaniem? na ile przed?
co piæ? jak czêsto ? po ile minut zaczynaæ?
Poprzeplataæ to z si³owni±?

Mam mo¿liwo¶æ biegania- fajne okolice. Jak biegaæ? Jak d³ugo? jakie tempo?

Czy jest jaka¶ specjalna dieta? mo¿e bia³kowa?

Nie chcê byæ os³abiona i w efekcie schudn±æ a na egzaminie czuæ siê jak wypluty s³abeusz i wcale sobie czasu nie poprawniæ.

Ogólnie æwiczenia egz. nie s± raczej wytrzyma³o¶ciowe- chodzi o prêdko¶æ wiêc podejrzewam, ¿e o wydolno¶æ oddechow±...

Je¶li Ty lub Pingwin macie jak±¶ diete i rozpis treningów to proszê podajcie
Stary 2009-01-18, 11:38   #4
xxxSweetPoisonxxx
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 370

kiedys slyszalam ze bieg wahadlowy cos robi na szybkosc ale sama nie wiem dokladnie bo tez za dobrze sie nie znam. ale skakanka jest dobra, Vadi ma racjê za duzo przezd ciczeniami nie jedz bo mozesz zwrocic niechcacy... biegaj w swoim tempie zebys czula sie dobrze i nie byla slaba. i tyle na ile masz sil.. nie przemeczaj sie tak od razu. A moze tak rower stacjonarny, plywanie... ? silownia tez jest dobra, ale z glowa.. uwazaj na zakwasy jesli nie trenujesz czesto mozesz ich niestety dostaæ pozdrawiam sedecznie Ps na moj± kondycje to pomog³o

do zrzucenia pozosta³o jeszcze... 5 4 3 2 1

" On nauczy³ kochaæ, wierzyæ, wrogów posy³aæ w piach.. " Szwadron 97 - Honor na wieki

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200806143238.png
xxxSweetPoisonxxx jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-01-18, 14:02   #5
Midi
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 356

Je¶li dobrze rozumiem, ¿e masz egzamin z biegania na czas, to w ci±gu 2 tygodni zrób po prostu 8 treninów biegowych z porz±dnym rozci±ganiem przed i po. Nastaw siê na to, ¿e wynik nie bêdzie rekordowy, skoro nie biega³a¶ wcze¶niej, i nie oczekuj cudów - realistyczne podej¶cie do rezultatów jest bardzo wa¿ne.
Pierwszego dnia zrób normalny wolny trucht przeplatany marszem, ³±cznie 45-60 minut. Potem dzieñ przerwy. Trzeciego dnia postaw na szybko¶æ i zrób kilka tempówek po np. 500 m przeplatanych bardzo wolnym truchtem, ³±cznie przebiegnij z 6 km, powinno siê to zmie¶ciæ w 45 minutach. Potem znów dzieñ przerwy. Kolejny trening mo¿esz zrobiæ interwa³owy albo znów d³ugie wolne wybieganie (zale¿y, jak siê bêdziesz czu³a na si³ach - po pierwszych dwóch trenigach mo¿esz mieæ lekkie zakwasy). I tak dalej. Co drugi dzieñ przerwa, a treningi ze zmienn± form±, zmienn± intensywno¶ci± i zmiennym czasem.
Co 2 trening warto po¶wiêciæ na robienie dok³adnie tego, co masz mieæ na egzaminie - tj. je¶li macie 1500 m, to biegnij 1500, je¶li 10 km, to podobny dystans (ale niekoniecznie ca³e 10, mo¿e byæ 8 km). To bardzo ma³o czasu jednak na dobre przygotowanie.
Od¿ywianie stanbdardowe, jak przy aerobach, ale wrzuæ odpowiedni± ilo¶æ ww z³o¿onych do diety, bo jednak przy bieganiu sporo energii siê spala
Stary 2009-01-19, 14:56   #6
coca-coliczka
Raczkowanie

egzamin to tor przeszkod. ogolnie wszystko co sie da. rzuty pilka lekarska, bieg -krotkie dystanse, skoki przez skrzynie, przez "bramki" , pod bramki, brzuszki z obciazeniem, slalomy, podciaganie na drazku, pompki, wyskoki na stopien (im wiecej tym lepiej w okr. czasie...), slalom z obciazeniem... i tak wymieniac.

wytrzymalosc i szybkosc -ogolnie kondycja.
wczoraj postawilam na gimnastyke i rozciaganie... dzis niektore miesnie czulam- zwlaszcza brzucha i dzis na brzuch cwiczyc nie moge bo mam uczucie ze miesnie brzucha "gorne wchodza na dolne" (kiedys mialam ladnie zarysowana krateczke) i nadgarstki (kiedys sporo podnosilam i troche je przeciazylam kiedys i teraz czesto je czuje i mam problem z pompkami i podciaganiem na drazku )

Opuscilam sie i wyraznie to czuje...

Jesli macie jeszcze jakies sugestie to bardzo prosze.
Co mam jesc po treningu a co przed?
Jakie polecacie plyny na uzupelnienie elektrolitow?
Jakies dodatkowe suplementy?
Stary 2009-01-19, 20:29   #7
Midi
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 356

Suplementy na dwa tygodnie nie maj± ¿adnego sensu, strata kasy i zawracanie g³owy. Chyba ¿e od¿ywki bia³kowe czy carbo oko³otreningowo, no ale to zale¿y od treningu i potrzeb organizmu.
Co je¶æ? Te¿ zale¿y od rodzaju treningu i ogólnego sposobu od¿ywiania. Nie da siê tego okre¶liæ, nie wiedz±c, co trenujesz ani na jakiej jeste¶ diecie
Ogólnie, to jak pisa³am wy¿ej: przed i po treningu aerobowym jedz to, co siê je przed i po treningu aerobowym + dodatkowo porcja ww z³o¿onych, je¶li to trening intensywny.
"Gimnastyka" pewnie nie wymaga specjalnych posi³ków (chocia¿ te¿ nie wiadomo, co masz na my¶li), czyli przed jesz normalny pe³nowarto¶ciowy posi³ek wynikaj±cy z Twojej diety i tak samo po. Je¶li planujesz treningi si³owe, to oczywi¶cie przed i po jesz posi³ek dopasowany do treningu si³owego, z ww o ró¿nym IG. Itp., itd. Zalecenia dok³adnie takie, jak dla ka¿dego, fakt, ¿e masz tylko 2 tygodnie, nic tu nie zmienia.

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2009-01-19, 21:31   #8
andzya
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 547

Cytat:
Napisane przez coca-coliczka Poka¿ wiadomo¶æ
egzamin to tor przeszkod. ogolnie wszystko co sie da. rzuty pilka lekarska, bieg -krotkie dystanse, skoki przez skrzynie, przez "bramki" , pod bramki, brzuszki z obciazeniem, slalomy, podciaganie na drazku, pompki, wyskoki na stopien (im wiecej tym lepiej w okr. czasie...), slalom z obciazeniem... i tak wymieniac.

to wyglada troche jak egzamin sprawnosciowy do policji
Stary 2009-01-19, 22:08   #9
xxxSweetPoisonxxx
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 370

no podobny ale jest chyba inny troche moj exTz startowal w tamtym roku i zupelnie inny byl i ja mam inny na kompie rowniez...

do zrzucenia pozosta³o jeszcze... 5 4 3 2 1

" On nauczy³ kochaæ, wierzyæ, wrogów posy³aæ w piach.. " Szwadron 97 - Honor na wieki

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200806143238.png
xxxSweetPoisonxxx jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-01-19, 22:24   #10
andzya
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 547

Cytat:
Napisane przez xxxSweetPoisonxxx Poka¿ wiadomo¶æ
no podobny ale jest chyba inny troche moj exTz startowal w tamtym roku i zupelnie inny byl i ja mam inny na kompie rowniez...
mozliwe,mozliwe. ale jakos tak mi sie skojarzylo

Nowe w±tki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.