Słodki świat Rachel Allen - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-03-28, 16:14   #1
amistad.k.m.s
Zakorzenienie
 
Avatar amistad.k.m.s
 
Zarejestrowany: 2003-07
Wiadomości: 3 827

Słodki świat Rachel Allen


Nie znalazłam takiego wątku, więc zakładam [jeśli już jest to proszę moderatora o połączenie wątków]

"Słodki świat Rachel Allen"
program kulinarny na TVN Style. Oglądacie?

Jestem zachwycona prostotą przepisów i radami - co prawda jeszcze żaden przepis nie był sprawdzony w praktyce [dieta ] ale jej porady są tak logiczne, że muszą się sprawdzić
A może już ktoś z was ma na swoim koncie jakiś wypiek wg. Allen?


W załączniku przepis na tort orzechowy i ciasto marchewkowe wg. Allen
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf Ciasto marchewkowe.pdf (77,8 KB, 330 załadowań)
Rodzaj pliku: pdf Tort orzechowy.pdf (80,1 KB, 294 załadowań)
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 17:41   #2
zelówka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 4
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

zgadzam się z tobą te słodkości są super - a szczególnie teraz jak staram się nie jesźć słodyczy no ale moje dzieci nie odchudzaja sie i muszę im coś czasm podać,,
ja niestety oglądałam tylko jeden odcinek,jak robiła bezy i placek lotaryński, chyba go wypróbuję bo jest dosyć ciekawy, i jeszcze jedno -
mam prośbę może by ktoś wstawił przepisy które ona prezentowała,bo ja niestety nie nadążam
zelówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 18:23   #3
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Bardzo fajan babka i fajnie zrobiony program ,pokazuje wszytsko co i jak a w dodotaku te podroze po cukierniach ,mniam
oostnio widzialm torty -szok mialam ochote wszytskie ugryzc
__________________
Mleko migdałowe:
http://pichceiknoce.blogspot.com/


paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 19:00   #4
amistad.k.m.s
Zakorzenienie
 
Avatar amistad.k.m.s
 
Zarejestrowany: 2003-07
Wiadomości: 3 827
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Wczoraj piekłam tarte czekoladową, wykorzystałam jej patent z folią - wyszło czyściutko Bałam się jak to będzie w piekarniku, ale się udało, choć muszę przyznać, że trzeba uważać, minuta - dwie za długo i może się rozpuścić. Następnym razem jednak posłużę się folią aluminiową

Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2009-03-30 o 19:01
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 20:59   #5
free..
Zadomowienie
 
Avatar free..
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 1 032
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Wczoraj piekłam tarte czekoladową, wykorzystałam jej patent z folią - wyszło czyściutko Bałam się jak to będzie w piekarniku, ale się udało, choć muszę przyznać, że trzeba uważać, minuta - dwie za długo i może się rozpuścić. Następnym razem jednak posłużę się folią aluminiową
Ostatnio eksperymentuje z tartami, a czekoladowa musi być boska. Mogłabyś podać przepis?
free.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 23:11   #6
amistad.k.m.s
Zakorzenienie
 
Avatar amistad.k.m.s
 
Zarejestrowany: 2003-07
Wiadomości: 3 827
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Cytat:
Napisane przez free.. Pokaż wiadomość
Ostatnio eksperymentuje z tartami, a czekoladowa musi być boska. Mogłabyś podać przepis?
Pewnie Przepis pochodzi z książeczki "Z kuchennej półeczki. Czekolada" autorstwa Jacqueline Bellefontaine

Cytat:
Tarta znad Missisipi [8-10 porcji]

Składniki:

Ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 150 g masła
  • 5 łyżeczek cukru
  • około 2 łyżek wody

Farsz:
  • 175 g masła
  • 350 g brązowego cukru
  • 4 rozkłócone jajka
  • 4 łyżki przesianego kakao w proszku
  • 150 g czekolady deserowej
  • 300 ml śmietany
  • 1 łyżeczka esencji czekoladowej

Do przybrania:
  • 425 ml bitej śmietany kremówki
  • gruba tabliczka czekolady

Przygotowanie:
  1. Aby przygotować ciasto, należy do miski przesiać mąkę i kakao w proszku. Wcierać opuszkami palców masło, aż masa będzie przypominała zacierki. Wsypać cukier, wlać tyle wody, żeby wyrobić miękkie ciasto. Schładzać przez 15 minut.
  2. Rozwałkować ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką i wyłożyć nim ceramiczną lub metalową, otwieraną formę do tarty o średnicy 23 cm. Na ciasto położyć aluminiową folię lub pergamin i wysypać fasolę (przeznaczoną wyłącznie do tego celu). Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190C przez 15 minut. Wyjąć fasolę i folię lub pergamin, piec przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie kruche.
  3. W tym czasie przygotować farsz. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka i kakao w proszku, nadal ucierając. Roztopić czekoladę, wlać ją do masy, dodać także śmietanę i esencję, dokładnie wymieszać.
  4. Wylać masę na spód ciasta i piec w piekarniku o temperaturze 160C przez 45 minut albo do chwili, gdy farsz się zetnie.
  5. Zostawić w formie, aby tarta całkowicie wystygła, potem przełożyć na talerz. Nałożyć bitą śmietanę i schłodzić.
  6. Obieraczką do warzyw zeskrobać wiórki z tabliczki czekolady, posypać nimi tartę i schłodzić przed podaniem.

Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2009-03-30 o 23:12
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 23:05   #7
olusia...
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 4 644
GG do olusia...
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

O proszę... Sama chciałam założyć ten wątek!
Niestety nie widziałam żadnego programu w całości, ale wystarczył tylko fragment jak Rachel robiła lukier do ciasta orzechowego. Zakochałam się!
olusia... jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-02, 14:49   #8
pcynesia
Rozeznanie
 
Avatar pcynesia
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Sallins, Co. Kildare, Irlandia
Wiadomości: 977
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Ja tez jeszcze nic nie robilam wg tych przepisow, ale program jest naprawde swietny. Ogladalam o tortach (az slinka cieknie) i o ciasteczkach kruchych z roznymi dodatkami. Ehh... i jak tu byc na diecie
pcynesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-04, 18:57   #9
Seona
Zakorzenienie
 
Avatar Seona
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 10 537
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Ja też jeszcze nic nie wypróbowałam, ale program bardzo mi się podoba, super przepisy, że takie proste

Czy ktoś oglądał może dzisiaj rano? Nie pamiętam czy to była premiera czy powtórka i jeszcze będzie?

Rachel Allen uczyła swoich studentów jak zrobić taki prosty tort czekoladowy. Jakie proporcje składników tam były bo nie zdążyłam sobie zapisać Krem już mnie aż tak nie interesuje, ale to czekoladowe ciasto? Mówiła, że zawsze wyrasta i nie opada.

Jakby ktoś pamiętał to proszę o podanie. A ja będę polować na powtórkę emisji
__________________

Ślub
Pati
Lili

Edytowane przez Seona
Czas edycji: 2009-04-04 o 18:59 Powód: dopisek
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 15:27   #10
amistad.k.m.s
Zakorzenienie
 
Avatar amistad.k.m.s
 
Zarejestrowany: 2003-07
Wiadomości: 3 827
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Cytat:
TORT CZEKOLADOWY


Skład (ciasto):
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 125 g masła (temp. pokojowa)
  • 125 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Czekoladę i mleko stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wyłączamy gaz.
W misce rozcieramy masło drewnianą łyżką, dodajemy cukier puder i rozcieramy. Dodajemy jajka (pojedynczo), rozcieramy masę po dodaniu każdego. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, mieszamy (od brzega do środka).
Przygotowujemy dwie foremki o średnicy 20 cm (włożone pergaminem i obsypane mąką). Ciasto należy szybko przełożyć do foremek (na środku uformować wgłębienie). Pieczemy w 180C przez 25 minut.


Skład (krem):
  • 75 g masła
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżka kakao
  • 175 g cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przekładamy kremem ciasto, posypujemy wierzch cukrem pudrem i podajemy.
Mam nadzieję, że się przyda.

Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2009-04-05 o 15:36
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 20:53   #11
aldi1174
Zadomowienie
 
Avatar aldi1174
 
Zarejestrowany: 2007-01
Lokalizacja: gdzieś między Krakowem a W-wą
Wiadomości: 1 034
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Wczoraj piekłam tarte czekoladową, wykorzystałam jej patent z folią - wyszło czyściutko Bałam się jak to będzie w piekarniku, ale się udało, choć muszę przyznać, że trzeba uważać, minuta - dwie za długo i może się rozpuścić. Następnym razem jednak posłużę się folią aluminiową
Zwykła przezroczysta folia nie nadaje się do pieczenia-chyba się stopi, może lepiej użyć do tarty coś takiego jak rozcięty rękaw (baking foil) do pieczenia?
Na stronie tvn style w omówieniu programu R. Allen Bake jest też forum i kilka spisanych przez widzów przepisów z różnych odcinków. Ja muszę wypróbować tartę cytrynową.
aldi1174 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 21:05   #12
Seona
Zakorzenienie
 
Avatar Seona
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 10 537
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że się przyda.
Tak, tak dzięki
__________________

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 22:40   #13
amistad.k.m.s
Zakorzenienie
 
Avatar amistad.k.m.s
 
Zarejestrowany: 2003-07
Wiadomości: 3 827
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Cytat:
Napisane przez aldi1174 Pokaż wiadomość
Zwykła przezroczysta folia nie nadaje się do pieczenia-chyba się stopi, może lepiej użyć do tarty coś takiego jak rozcięty rękaw (baking foil) do pieczenia?
Na stronie tvn style w omówieniu programu R. Allen Bake jest też forum i kilka spisanych przez widzów przepisów z różnych odcinków. Ja muszę wypróbować tartę cytrynową.
Rachel właśnie pokazywała/radziła pieczenie z tą przezroczystą folią. Chciałam wypróbować

Seona nie ma sprawy

Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2009-04-05 o 22:42
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 22:53   #14
aldi1174
Zadomowienie
 
Avatar aldi1174
 
Zarejestrowany: 2007-01
Lokalizacja: gdzieś między Krakowem a W-wą
Wiadomości: 1 034
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

[quote=amistad.k.m.s;11773 350]Rachel właśnie pokazywała/radziła pieczenie z tą przezroczystą folią. Chciałam wypróbować
/quote]
Też widziałam, że to była przezroczysta folia, ale może jakaś nieco inna niż te u nas, może bardziej odporna na temperaturę (bo kto chce placek z wtopionym plastikiem?)- poza tym to takie produkty nie przeznaczone do podgrzewania mogą wydzielać w wysokich temperaturach jakieś szkodliwe substancje chemiczne, tego się obawiam.
aldi1174 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 23:04   #15
amistad.k.m.s
Zakorzenienie
 
Avatar amistad.k.m.s
 
Zarejestrowany: 2003-07
Wiadomości: 3 827
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

No właśnie chyba nie była to jakaś specjalna folia. Ponieważ w pierwszy odcinku (tarta cytrynowa) uczniowie również byli zaskoczeni i dopytywali się czy się nie rozpuści - ona coś mruknęła.
Ja w każdym razie sprawdziłam i pozostanę przy sprawdzonej foli aluminiowej

Jeśli ktoś jest zainteresowany to podaje stronę po angielsku z jej przepisami:
http://www.uktv.co.uk/food/item
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-08, 18:45   #16
sz@
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 71
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Czy pamiętacie przepis na tartę cytrynową?Mam zapisane wszystko dobrze,prócz końcówki.Po podpieczeniu ciasta już z masą,wylać śmietanę i jeszcze podpiec.Tak byle jak jak zapisałam i teraz nie pamiętam o co chodzi.
sz@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-08, 18:58   #17
amistad.k.m.s
Zakorzenienie
 
Avatar amistad.k.m.s
 
Zarejestrowany: 2003-07
Wiadomości: 3 827
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Oglądałam, ale niestety nie zanotowałam przepisu. Znalazłam w necie może pomoże:

Cytat:
Ciasto:
200 g mąki
100g masła
łyżka cukru pudru
1/2 jajka roztrzepanego

Zagniatamy ciasto,chłodzimy 30 min (lub dłużej, nawet przez noc)kładziemy folię z obu stron i wałkujemy, żeby uzyskać koło o grubości 3 mm. Zdejmujemy jedną folię,przenosimy na górnej folii do foremki i odrywamy nadmiar ciasta wzdłuż brzegu formy. Na folię wsypujemy nasiona fasoli, żeby obciążyć ciasto.Pieczemy w 180 st. przez 20 min (złoty brzeg).Wyjmujemy , smarujemy resztą jajka i znów na kilka minut do pieca.

Krem:
3 jajka
125g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 3 cytryn i 1 pomarańczy
150 ml śmietany

Wymieszać składniki, zebrać pianę, ew.dosłodzić 1 łyżką cukru, jeśli zbyt kwaśny.
Wylać na ciasto (dolać resztę w piekarniku), piec w 160 st. przez 25-35 min.
Studzić ok. 30 min.
Posypać cukrem pudrem.
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-08, 20:53   #18
sz@
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 71
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Bardzo dziękuję.Widocznie źle zapisałam(hm,strasznie nabazgrałam) i śmietanę mieszamy razem,tak zrobię.
Będzie smakować w czasie świąt.
sz@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 20:28   #19
brazil133
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Z daleka:)
Wiadomości: 648
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

A ma ktoś może dokładny przepis na chleb z maślanką Był robiony w programie z dnia 16 kwietnia Wyglądał przepysznie.
brazil133 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-06, 10:58   #20
kofola
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 3
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

ostatnio widzialam jak Rachel pokazuje jak zrobic rolade z bita smietana, ale niestety byl to juz sam koniec programu i nie znam dokladnie skladnikow . ma ktos moze ten przepis?
kofola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 13:09   #21
blau
Rozeznanie
 
Avatar blau
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: z Internetu ;))
Wiadomości: 858
Wink Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Też jestem fanką Rachel, uważam że ma lepsze przepisy niż Nigella miło się ogląda jej programy, jest bardzo interesująca
Do tej pory piekłam czekoladowo- waniliowe ciasto, które wyszło wyśmienicie, domownicy się zajadali
Przepisy Rachel - stąd czerpie wszystkie przepisy (pomocą w tłumaczeniu służy mi czasem translator w googlach )
Zauważyłam, że często używa ekstraktu waniliowego, nie wiem skąd taki wziąć, gdzie kupić
A i podobał mi się trik na lukier cukier puder + sok z pomarańczy) - rewelacja! - trik z ciasta pomarańczowego.

Pomyślałam, żeby zrobić tartę cytrynową, dziś przygotuje ciasto a jutro zrobię mase
__________________

68>67>66>65>64>63>62>61>60>59>58>57
Ehhh trzeba wziąć się w garść!
blau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 17:19   #22
milo20
Przyczajenie
 
Avatar milo20
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 25
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

ja też korzystam z przepisów Rachel, ostatnio robiłam tartę z boczkiem barrrdzo dobra. chciałam spytać, czy może któraś z was zanotował przepis na pudding z daktylami i sosem toffi?? wyglądał super! z góry dziękuję za jakieś informacje, Pozdrawiam!

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Dzięki Blau!! znalazłam na tej stronce przepis, którego szukałam. zaraz biegnę po daktyle do sklepu i zabieram sie za pieczenie. D. am znać jak wyszedł
milo20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 21:14   #23
bibi00
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 1
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

HEJ, jestem tu nowa ale zainteresowana kuchnią Rachel Allen czy macie moze przepis na PIEGUSA będę bardzo wdzięczna
bibi00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-18, 11:53   #24
leana1
Zakorzenienie
 
Avatar leana1
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 5 827
Wyślij wiadomość przez ICQ do leana1 GG do leana1
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

witam uwielbiam prezpisyy Rashel macie może przepis na bajgle ?

Edytowane przez leana1
Czas edycji: 2013-06-20 o 08:47
leana1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 22:53   #25
Mimiusia
Rozeznanie
 
Avatar Mimiusia
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: Kraków teraz Irlandia
Wiadomości: 932
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Cytat:
Napisane przez leana1 Pokaż wiadomość
witam uwielbiam prezpisyy Rashel macie może przepis na bajgle ?
dziś w programie były bajgle mam przepis ale tylko po angielsku jest na stronie Rachel bo po polsku nie zdarzyłam napisać może komuś się przyda...dziś jeszcze robiła tort makowo-waniliowy

na bajgle:
http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/607187
__________________
StArE cZaSy-NoWe ŻyCiE..
Mimiusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 14:06   #26
MarzenaMol
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 1
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

cześć!!
Oto przepis na bajgle, ale nie wiem czy wszystko do końca zanotowałam.

Bajgle
Składniki:
- 450g mąki
- 15 g drożdży
- 250 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju

Wodę, miód i olej razem połączyć. Rozkruszyć do tego drożdże. Gdy będzie widać bąbelki odać 2 łyżeczki soli (chyba 2) wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto. Miskę smarujemy oliwą wkładamy do niej ciasto i przykrywamy folią i zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Potem znowu to ciasto zagniatamy. Rolujemy to ciasto w długi wałek. Odkrawamy kawałek, robimy z niego kulkę i w tej kulce palcem robimy dziurę i chwilkę tak na palcu kręcimy (podobnie jak hulahop). Smarujemy blachę olejem i posypujemy kaszką kukurydzianką wtedy nie będą się przyklejały. W garnku gotujemy wodę. Jak będzie wrzeć to wyłączamy i wkładamy bajgle żeby je spażyć po 30 sekund z każdej strony trzymamy w wodzie. Wyciągamy spowrotem na blachę smarujemy żółtkiem i możemy posypać je makiem, sezamem albo solą morską. Można też do środka kulki dać cynamon a potem formować bajgle. Wkładamy na 20 minut do piekarnika do temp. 220 stopni C (chyba taka temperatura).
Smacznego

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Ja mam straszną ochotę na te Bibitki (czy jakoś tak) co robił ten cukiernik ale niestety nie zdążyłam sobie ponotować więc jeśli ma ktoś przepis to proszę przesłać!!

Edytowane przez MarzenaMol
Czas edycji: 2009-05-22 o 14:16
MarzenaMol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 14:38   #27
kiniaminia
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 1
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

czesc.
Chciałam cos jescze dodac do przepisu bajgle,niewiem czy to ma jakies znaczenie ale w przepisie sól byla dodana do maki w sumie wymieszana z maka ale to taki szczegół i jescze cos gdy zapazamy te bajgle to wczesniej do wrzacej wody wlewamy 2-3 łyżki melasy i wyłaczamy ogień.Dzięki niej bajgle beda takie ciągnace i nadadza lekko slodki samk.
kiniaminia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 15:55   #28
Antilia
Uzależnienie
 
Avatar Antilia
 
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 453
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Czy to ta pani co robiła pudding z sosem toffee? strasznie mi się ten sos spodobał ale ja odstawiłam słodycze i muszę doczekać na chwilę gdy sobie na niego pozwolę
__________________

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 16:02   #29
gsk
Zakorzenienie
 
Avatar gsk
 
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: Beldżja
Wiadomości: 4 203
GG do gsk
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

Właśnie... ja też ogłądałam ten odcinek ale że staram sie ograniczać słodkości to specjalnie go nie zapisałam ale może jednak ktoś zna przepis na sos toffi do pudingu?
gsk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-23, 15:12   #30
maxi82
Zadomowienie
 
Avatar maxi82
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 123
Dot.: Słodki świat Rachel Allen

A może ktoś zanotował przepis na ciasto z makiem? O ile pamiętam to podobno niemieckie ciasto.
maxi82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:06.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.