|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pytanie o wpłaty na konta zagraniczne.
Witam, mam zamiar kupić kilka rzeczy na ebay'u, i tu pytanie kieruję do dziewczyn z Polski, któe też robią tam od czasu do czasu zakupy
![]() macie jakies miedzynarodowe konta i wplacacie prosto ze swojego rachunku bankowego? mozna to zrobic na poczcie lub w banku? [ile to kosztuje] jakie tanie firmy proponujecie ktore specjalizuja sie wlasnie w tym aby wysylac pieniazki na konta zagraniczne. chodzi mi o wplate gdzie kupuje za funty i gdzie kupuje za euro. prosze o odp. gamaa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pytanie o wpłaty na konta zagraniczne.
Na e'bayu najpopularniejsza jest płatność paypal'em. Ja w ten sposób płacę w dolarach. Do tego wystarczy Ci tylko adres email powiązany z kartą płatniczą. Konto zakładasz przez internet (konto paypal) Z tym, że konto bankowe, z którego korzystam jest kontem dolarowym. Wiem, że można korzystać ze zwykłego złotówkowego konta, wtedy bank przelicza złotówki na np. funty, ale wtedy płacisz więcej, bo banki zawsze mają korzystniejszy dla siebie przelicznik walut niż kantory. Wtedy płacisz więcej o jakieś 2-3% za zakupiony przedmiot.
Paypal jest bezpłatny dla kupujących. Edytowane przez MacyRose Czas edycji: 2008-12-02 o 16:40 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
znalazłam informację na stronie iPKO gdzie mam konto ze jest mozliwosc realizacji poleceń dewizowych jednak z cennika nic konkretnego nie wynika. czy ktos orientuje sie jakie mniej wiecej sa ceny zrobienia przelewu w funtach do wlk brytanii i w euro do niemiec. z konta na ktorych pieniazki sa w zlotych. sa to przelewy mniej wiecej po 70funtow
Edytowane przez gamaa Czas edycji: 2008-12-02 o 19:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja także płacę przez paypala i uważam że to jedna z najlepszych mozliwości płatności
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a prowizje na paypal'u jak to wyglada?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ty nic nie płacisz, płaci sprzedawca. Tzn. płacisz 2.5% więcej za towar, ale tylko wtedy gdy masz konto bankowe w złotówkach. Wtedy paypal przelicza na funty lub euro i dolicza sobie 2.5% prowizji za przeliczenie. Jeśli masz konto w euro lub funtach to nic cię to nie kosztuje.
http://www.paypal.pl/pl Acha, pamiętam, że jak się rejestrowałam na paypal'u to pobrali mi z konta kilka dolarów, ale cała ta kwota została mi zwrócona po kilku godzinach gdy potwierdzili, że moja karta płatnicza faktycznie należy do mnie. Takie mają zabezpieczenie, żeby ludzie nie podawali nr cudzych kart. Właścicielowi karty przesyłają chyba smsem, albo mailem kod i jeśli go wpiszesz na stronce paypal'u to zwracają tą kasę, to było coś koło 8zł. Edytowane przez MacyRose Czas edycji: 2008-12-02 o 21:15 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
a czy ktoś moze mnie mniej wiecej pokierować po rejestracji? kiedy juz sie zarejestrowalam to mam strone gdzie moge kliknac na opcje za pomoca ktorej doladuje konto paypal srodkami z konta bankowego, albo skonfiguruje swoja karte platnicza w serwisie paypal. prosze o jakas krotka instrukcje.
MacyRose merci;* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A nie lepiej zamówić z banku ekartę? wtedy nawet w paypalu nic się nie płaci. Ja mam ekartę w dolarach bo akurat robiłam zakupy z USA ale są też w euro. Koszt jednorazowy to 25zł myślę, że się opłaca ale nie wiem czy wszystkie banki takie coś oferują..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A nie prosciej zalożyć sobie konto walutowe.
Ja takowe mam w ING. Nic za nie nie placę, nie wymagany jest staly dochod. Przelewy przez internet za darmo i szybko realizowane.
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Też mam walutowe w ING i przelewy są bardzo drogie a paypal jest bezpłatny, wystarczy przebrnąć przez rejestrację. No i na amerykańskim e'bayu, z którego często korzystam wiele aukcji nie ma innej formy zapłaty, tam paypal jest popularniejsze niż zwykły przelew. Do nas taka forma zapłaty dopiero dociera. hania811 ja mam w umowie zastrzeżone, że przelewy międzynarodowe są za dopłatą (20$), ale to może wynikać z tego, że konto zakładałam już kilka lat temu. Edytowane przez MacyRose Czas edycji: 2008-12-03 o 13:29 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
dubel
Edytowane przez MacyRose Czas edycji: 2008-12-03 o 13:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.